forcebladeoci
80+
- Reaksiyon skoru
- 4
Rocksmith 2014'ü Orijinal Kablo (Real Tone Cable) Olmadan Oynamak İçin Detaylı Rehber
Bu rehberi 2025 yılı koşullarına göre yazıyorum. Bildiğiniz gibi ülkemizde Real Tone Cable bulmak neredeyse imkânsız, ikinci eli bile yok denecek kadar az. Bulan olursa da güvenilirliğinden emin olup alması gerekiyor.
Piyasada Rocksmith 2014 ve Rocksmith+ olmak üzere iki oyun var. Eğer oyuna piyano bağlamak istiyorsanız, Rocksmith+ sürümü zorunlu ve standart USB bağlantısıyla çalışıyor. Ancak gitar çalmak isteyenler için, Rocksmith+'a (güncel kurla yaklaşık 5.000 TL) ücret ödemek yerine Rocksmith 2014'ü Real Tone Cable olmadan nasıl oynayabileceğinizi anlatacağım.
Ön Bilgi: Ses Gecikmesi ve ASIO Nedir?
Gitarınızı bilgisayara doğrudan bir dönüştürücü kablo ile bağladığınızda, sesin işlemciden geçerek işlenmesi bir gecikmeye (latency) neden olur. Bu da çaldığınız notanın size gecikmeli ve genellikle bozuk bir kalitede ulaşmasına yol açar.
ASIO (Audio Stream Input/Output), bu sorunu çözmek için geliştirilmiş bir protokoldür. Windows'un standart ses sürücülerini devre dışı bırakır ve sesin doğrudan ses kartı üzerinden, minimum gecikmeyle işlenmesini sağlar.
Alternatif Yöntemler ve Neden İşe Yaramayabilir?
İnternette ASIO4ALL gibi ücretsiz sürücüler, çeşitli ses programları ve Rocksmith modları kullanarak ucuz gitar-PC kablolarıyla çözüm bulduğunu iddia edenler var. Ancak bu yöntemleri anlatan kaynaklar çok eski ve süreç oldukça karmaşık. Kendi denememde ben bu yöntemle başarılı olamadım, başardığımı sandığımda ise ses kalitesi çok kötüydü.
Kesin Çözüm: ASIO Destekli Ses Kartı Kullanmak
Eğer yukarıdaki ücretsiz yöntemleri deneyip başarılı olamadıysanız, en temiz çözüm bir ses kartı almaktır.
Rocksmith'in orijinal kablo olmadan ASIO cihazlarını tanımasını sağlayan rs_asio modu, uyumlu ses kartlarının bir listesini sunar. Bu listeyi incelediğimde, şu an itibarıyla Türkiye'de bulunabilen en uygun fiyatlı ve kalitesine güvenilen kartın M-Audio M-Track Solo olduğunu gördüm. Bu kartın maliyeti, yurt dışından riskli bir şekilde Real Tone Cable getirtmekle neredeyse aynı. Üstelik kablo gibi hassas değil, yıllarca kullanabileceğiniz sağlam bir cihazdır.
Kurulum ve Ayarlar: Adım Adım Yapılacaklar
- Fiziksel Bağlantı:* Ses kartını USB ile bilgisayarınıza bağlayın.* Gitarınızdan gelen jak kablosunu ses kartının "LINE/INST" girişine takın.* Giriş seçeneğini gitar simgesi olan "INST" (Instrument) konumuna getirin.
- rs_asio Mod Kurulumu:* rs_asio.dll ve rs_asio.ini dosyalarını oyunun kurulu olduğu ana klasöre atın.* Oyunu bir kez çalıştırıp kapatın. Bu işlem, ses kartınızın bilgilerini bir log dosyasına kaydeder.* Oluşturulan log dosyasındaki ses kartı bilgilerinizi kopyalayın ve rs_asio.ini dosyasını not defteri ile açarak ilgili "input" ve "output" satırlarına yapıştırın.
- Sürücü (Driver) ve Windows Ayarları:* ÇOK ÖNEMLİ: M-Audio M-Track Solo'nun en güncel sürücüsünü DEĞİL, oyunun sorunsuz çalışması için sürüm numarasının sonu ".3" ile biten eski sürücüyü kurmanız gerekiyor. Doğru sürücüyü bulmak için rs_asio GitHub sayfasındaki uyumlu cihazlar listesinden kendi modelinize tıklayarak önerilen sürücü linkine ulaşabilirsiniz.* Windows Ses Ayarları'na gidin. Hem "Kayıttan Yürüt" hem de "Kayıt" sekmelerinde ses kartınızın giriş ve çıkışını bulun. İkisine de sağ tıklayıp Özellikler > Gelişmiş menüsünden varsayılan formatı 48000 Hz olarak ayarlayın.* Son olarak, kurduğunuz M-Audio sürücüsünün kendi kontrol panelini açarak örnekleme oranının (Sample Rate) 48 kHz olduğundan emin olun.
Not: Rocksmith+ sürümü, modern ses kartlarını doğrudan tanıyabildiği için bu karmaşık adımların çoğuna ihtiyaç duymaz. Genellikle ses kartını takıp oyunu başlatmanız yeterlidir.