Ups Şebeke Koruması Hakkında?

Ahmet İ.

80+ Silver
Reaksiyon skoru
1,544
Öncelikler merhaba;
Sorum şu, ben Forza Horizon 4 oynarken monitördeki görüntünün birden gittiğini farkettim.
Bu sırada UPS'den akü moduna geçme sesi ve Dıt uyarı sesi geliyordu.
Ardından kasa kapanmadı, kendi kendine yeniden başlattı.

Yaşadığım sorunu aynı şekilde Makelsan desteğe arayıp anlattım.
Şebekeden yüksek akım geldiğinde kendini korumaya alır cihaz dediler. Ondan olabileceğini söylediler.
Çünkü Ups'den hem aküye geçme sesi hemde sesli uyarı geliyordu o sırada.

Ayrıca bunun sebebi sanırım sokağa döşenen fiber hatla alakalı %99.
Çalışma sırasında elektrik hattını kopartmışlar çalışanlar, bir baktım Ayedaş minibüsü gelmiş.
Tam elektrik gittiği sırada minibüsü orada gördüm, demek ki benim yaşadığım bu sorun olduğu sırada böyle bir şey oldu diye düşünüyorum. Ayedaşa daha önce haber vermişler sanırım.

Bahsettiklerim ışığında sorunun gerçekten şebekeden kaynaklı yüksek akımdan olduğunu söyleyebilir miyiz?

UPS'e yüksek akım geldiğinde UPS'in aldığı gücü kesebilir; ancak güç vermeyi neden kessin ki? Bana saçma bir açıklama gibi geldi, 1.5-2 yıldır UPS kullanıyorum elektrik direğine araba çarpıp düşürdüklerinde bile böyle bir sorun yaşamadım, tüm elektrik sistemi gitti; fakat bilgisayar açık duruyordu ve yeniden başlatma gibi bir durum olmadı. UPS'lerde aküye geçiş sırasında bir gecikme yaşanır; ancak bu gecikme minimum düzeyde tutularak UPS üzerinden çalıştırılan cihazların kapanmadan işlevine devam etmesi sağlanır. Burada büyük ihtimalle o gecikme bahsettiğimiz sürenin üzerine çıktı ve güç bir süreliğine gidip gelince bilgisayar yeniden başladı.
Bu da olmaması gereken bir şey, o anda önemli bir görüşme yapıyor veya bir süredir yazdığınız, hazırladığınız makaleyi veya projeyi kaydedemeden silinmesi ve en baştan yazmanız gerekmesi can sıkıcı bir durum. Yüksek akım geldiği için kapanmıştır demek UPS'i satın almamızın en temel sebebinin doğru çalışmadığını ima etmekten başka bir şey değil.

UPS'e yüksek akım geldiğinde UPS'in aldığı gücü kesebilir; ancak güç vermeyi neden kessin ki? Bana saçma bir açıklama gibi geldi, 1.5-2 yıldır UPS kullanıyorum elektrik direğine araba çarpıp düşürdüklerinde bile böyle bir sorun yaşamadım, tüm elektrik sistemi gitti; fakat bilgisayar açık duruyordu ve yeniden başlatma gibi bir durum olmadı. UPS'lerde aküye geçiş sırasında bir gecikme yaşanır; ancak bu gecikme minimum düzeyde tutularak UPS üzerinden çalıştırılan cihazların kapanmadan işlevine devam etmesi sağlanır. Burada büyük ihtimalle o gecikme bahsettiğimiz sürenin üzerine çıktı ve güç bir süreliğine gidip gelince bilgisayar yeniden başladı.
Bu da olmaması gereken bir şey, o anda önemli bir görüşme yapıyor veya bir süredir yazdığınız, hazırladığınız makaleyi veya projeyi kaydedemeden silinmesi ve en baştan yazmanız gerekmesi can sıkıcı bir durum. Yüksek akım geldiği için kapanmıştır demek UPS'i satın almamızın en temel sebebinin doğru çalışmadığını ima etmekten başka bir şey değil.
Yazı biraz uzun oldu ama hocam, okuyup ilgilenirseniz çok sevinirim.

Hocam sorun şu ki elektrik gitmedi o sırada.
Salonda çalışan TV kapanmadı, neden olmuş olabilir peki sizce?Ben bu yoldaki çalışmadan olduğu kanaatindeyim. Çünkü haftalarca oynadım Forza 4'ü. Bu durumun tamda yolların internet için kazılıp, elektrik hatlarıyla oynanacağı zamana denk gelmesi, beni bunun sebep olabileceği üzerinde tuttu.

Makelsan'ın bana söylediği cevabı söyledim ben size hocam.
Eğer Pc'de sorun olmuş olsa Ups ötme sesi falan çıkartır mı peki?
Çünkü bu sesi genelde elektrik gittiğinde yaparlar Ups'ler bildiğiniz gibi. Bilgisayar dışında bir sorun oluştu diye düşünüyorum.
Öyle bir şey olsa UPS' neden o sırada, ilk açılışındaki aküye geçme sesi olan tık sesini ve dıt şeklindeki akü modunda olduğunu belirten uyarı sesini versin ki değil mi hocam?

Bu dediğimden sonra Ups'in fişini çekip Pc'nin kapanıp kapanmayacağını denedim.
Masaüstündeyken herhangi bir kapanma gibi bir durum olmadı.

Ama o sırada oyundayken neden oldu bilemedim.
Açıklayabilirseniz sevinirim hocam.
Ups'i tekrar aldığım yere mi götürmeliyim acaba?
Nedir bunun sebebi, anlık bir şey mi yoksa devam edebilecek bir sorun mudur?

Son düzenleme:
Yazı biraz uzun oldu ama hocam, okuyup ilgilenirseniz çok sevinirim.

Hocam sorun şu ki elektrik gitmedi o sırada.
Salonda çalışan TV kapanmadı, neden olmuş olabilir peki sizce?Ben bu yoldaki çalışmadan olduğu kanaatindeyim. Çünkü haftalarca oynadım Forza 4'ü. Bu durumun tamda yolların internet için kazılıp, elektrik hatlarıyla oynanacağı zamana denk gelmesi, beni bunun sebep olabileceği üzerinde tuttu.

Makelsan'ın bana söylediği cevabı söyledim ben size hocam.
Eğer Pc'de sorun olmuş olsa Ups ötme sesi falan çıkartır mı peki?
Çünkü bu sesi genelde elektrik gittiğinde yaparlar Ups'ler bildiğiniz gibi. Bilgisayar dışında bir sorun oluştu diye düşünüyorum.
Öyle bir şey olsa UPS' neden o sırada, ilk açılışındaki aküye geçme sesi olan tık sesini ve dıt şeklindeki akü modunda olduğunu belirten uyarı sesini versin ki değil mi hocam?

Bu dediğimden sonra Ups'in fişini çekip Pc'nin kapanıp kapanmayacağını denedim.
Masaüstündeyken herhangi bir kapanma gibi bir durum olmadı.

Ama o sırada oyundayken neden oldu bilemedim.
Açıklayabilirseniz sevinirim hocam.
Ups'i tekrar aldığım yere mi götürmeliyim acaba?
Nedir bunun sebebi, anlık bir şey mi yoksa devam edebilecek bir sorun mudur?
Burada benim açıklayabileceğim bir şey yok açıkçası çünkü sorunu net bir şekilde belirtemem. Büyük ihtimalle anlık olmuştur, fişini çektiğinizde sorunsuz çalışmaya devam ettiğine göre şu an bilgisayarda da UPS'de de sorun yok. Tekrarlanırsa UPS'i bir gösterirsiniz aldığınız yere UPS'de sorun çıkmazsa güç kaynağından kaynaklanmış olabilir. UPS aküye geçerken bir anlığına yeterli gücü veremediği için de yeniden başlatmış olabilir yani bir çok senaryo var bu durumda. Her şekilde büyük ihtimalle anlık bir sorundu ve tekrarlanmayacak, tekrarlanırsa buna sebep olabilecek cihazlar UPS ve PSU.

Burada benim açıklayabileceğim bir şey yok açıkçası çünkü sorunu net bir şekilde belirtemem. Büyük ihtimalle anlık olmuştur, fişini çektiğinizde sorunsuz çalışmaya devam ettiğine göre şu an bilgisayarda da UPS'de de sorun yok. Tekrarlanırsa UPS'i bir gösterirsiniz aldığınız yere UPS'de sorun çıkmazsa güç kaynağından kaynaklanmış olabilir. UPS aküye geçerken bir anlığına yeterli gücü veremediği için de yeniden başlatmış olabilir yani bir çok senaryo var bu durumda. Her şekilde büyük ihtimalle anlık bir sorundu ve tekrarlanmayacak, tekrarlanırsa buna sebep olabilecek cihazlar UPS ve PSU.
Elektrik gitmemiş olmasına rağmen UPS'neden Akü moduna geçmiş olabilir acaba hocam?

Belki Anlık olarak Şebekeden gelen Voltaj mı az geldi acaba sisteme, o sırada da UPS akü moduna geçti belkide.

Yani aklıma bunlar geliyor. 2 saat kadar ekran kartı tam yükte oyunda çalıştı ve herhangi bir şey görmedim. Sanırım anlıktı dediğiniz gibi.
Böyle bir senaryoda Psu'yu değişmem gerekir mi peki, ne olur ne olmaz? Bir de son olarak UPS'i deneme amaçlı oyundayken UPS'in fişini çekip Pc'yi tutup tutmadığını denesem olur mu sizce?

PSU; Aerocool Kcas 600W 80 PLUS Bronze (12V 540W) modeli.
Fena bir model değil ama, siz ne dersiniz böyle bir soruna sebebiyet verecek bir model midir?
Aktif PFC ve bir kaç daha koruma özelliği bulunduğu belirtilmiş.

Geri