Neler Yeni

Rehber (V2) Monitör alırken nelere dikkat edilmeli (2 , detaysal)

İsmail Aslan

80+ Gold
Katılım
8 Eylül 2020
Mesajlar
9,592
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,745
Konum
Gaziantep
İsim
İsmail aslan
İlgilendiği Kategoriler
Monitör , ekran kartı
Steam
irexaTR
Reddit
İsmailAslanx
Önceki rehberimizdeki maddelerin detaysal kısmına giriceğiz https://forum.donanimarsivi.com/konu/dogru-monitoer-secimi-1-yuezeysel.219284/ (siyah tema kullanınız okurken) (mobilseniz masaüstü sitesi yapmanızı tavsiye ederim)

!!! REHBER !!!

1 - pixsel yoğunluğu (PPI) (pixsel per inch): pixsel yoğunluğu inch başına düşen pixsel sayısıdır ne kadar fazla olursa PPI değeri o kadar görüntü net olur

(Fen dersinden çıkınca bne (altta) )

Bağımlı değişken : PPI
Bağımsız değişken ; inch
Sabit tutulan değişken ; çözünürlük.

(bağımsız değişken çözünürlükte olabilir , sabit tutulan ise inch olabilir)


İnch arttıkça inch başına düşen pixsel sayısı azalacağı için netlik azalıcak pixselleşme olucaktır , çözünürlük artar ise pixsellerde artacaktır sonuç olarak zaten pixsel sayısına çözünürlük denir pixsel sayısı artacağı için inch başına düşen pixsel de artacaktır.

piksel yoğunluğu nedir

Monitör seçerken PPI değerlerine dikkat etmelisiniz :) bu değeri alacağınız inch e göre ve çözünürlüğe göre siz değerlendirmelisiniz.


( led ekranlarda olur )2 - pixsel aralığı ; Piksel aralığı milimetre olarak ölçülen bitişik piksellerin merkezden merkeze uzaklığıdır. Daha küçük piksel aralığı, pikseller arasında daha az boş alan olduğu ve daha fazla piksel olduğu anlamına gelir, bu da daha yüksek çözünürlük ve daha yüksek görüntü kalitesi demektir.

piksel-pitch




3-kontrast oranı ; Kontrast oranı, bir monitörün üretebileceği en parlak beyaz ile en koyu siyah arasındaki parlaklık oranıdır. Yüksek kontrast oranları genellikle daha derin siyah görüntü anlamına gelir ve bu da genel resim kalitesinde büyük bir fark yaratır. Film izlerken ve oyun oynarken, özellikle karanlık bir odada karanlık sahneler için çok önemlidir.

arkadaşlar bu konunun oranını ne olması gerektiğini siz araştırmalısınız.




4 - renkler ve değerleri ; (bu başlığı bir kaç yan başlık altında işleyeceğiz)

A) renk sayısı ;

(^-^) Monitörünüzün kaç renk desteklediğini gösterir kısacası ne kadar çok renk olursa okadar iyidir , genellikle monitörlerde 16.7 milyon renk olur.


B) renk derinliği ;

Renk derinliği, piksel başına bit sayısına bağlı olarak, bir bilgisayar ekranının kaç rengi görüntüleyebileceğinin bir referansıdır. Sekiz bitlik bir renk derinliği, örneğin 256 renk verir. Bit derinliği arttıkça renk derinliği katlanarak artar, bu da insanların daha doğru renkli ve ayrıntılı görüntüler görmesini sağlar. Çoğu bilgisayar, insanların renkli ekran için birkaç renk derinliği arasında seçim yapmasına izin verir. Çözünürlük gibi diğer grafik nitelikleri ile birlikte bu, ekrandaki görüntülerin son görünümünü etkileyecektir. (AÇIKLAMA BANA AİT DEĞİL)






C) Adobe RGB ve sRGB ;

sRGB,
bilgisayar ekranlarında, yazıcılarda ve internette kullanılmak üzere geliştirilmiş olan standart RGB renk uzayıdır.Özellikle internet ortamında, üretilen işin tüm kullanıcılar tarafından aynı şekilde görülmesini sağlar.

Adobe RGB, CMYk gamutunun kullanabildiği tüm renkleri içerek şekilde tasarlanmıştır ve LAB renk uzayının kabaca %50′sini içermektedir. sRGB yerine Adobe RGB kullanmakla özellikle cyan yeşillerinin gamutunu arttırmış olacaksınız.

CMYk: Doğrudan ışık kaynağı olmayan tüm nesneler, doğrudan ışık yaymayıp, aldıkları ışığın bir kısmını soğurup, bir kısmını yansıtarak dolaylı yoldan ışık yaymış olurlar. Bu tarz nesneler için kullanılan renk modeli de CMYk’dır.


(Daha iyi anlamanız için görsel arkadaşlar)


Tabi monitörünüz sRGB ve Adobe rgb olması ile bitmiyor adobe rgb ve sRGB kapsamının % kaç olduğuda önemli.

ÖRNEK (aoc c27g2ze ' nin değerleridir) :

(Gizlilik ilkesinden dolayı epey ss almama izin vermedi)
  • Adobe RGB DesteğiVar
  • Adobe RGB Kapsamı : 89 %
  • sRGB Desteği: Var
  • sRGB Kapsamı :120 %


D) NTSC , NTSC desteği ;



NTSC
(kısaca National Television System Committee), dünyanın birçok yerinde kullanılan bir renk kodlama sistemidir. RCA ve NBC firmaları tarafından geliştirilen formatın, daha sonraları birçok farklı versiyonu geliştirildi. NTSC sisteminde görüntü sinyali üzerine 3 579 545 Hz. lik bir taşıyıcıyı karesel genlik modülasyonuyla modüle eden bir renk bilgisi vardır.

kaynak : wikipedia
(Dünyada televizyon kodlama sistemleri)

Bunun monitörle ne alakası var derseniz sayın forum sakinleri ; Belirtilen yüzdeler ise, yansıma oranıdır. Yani önlenebilen parlamanın yüzdesi.

Bu yüzde dediğim şey şu (aoc c27g2ze ' nin özelliğidir) ;

(Gizlilik ilkesinden dolayı epey ss almama izin vermedi)
  • NTSC DesteğiVar
  • NTSC Kapsamı85 %
Bu özellik çok önemli olmasada monitör araştırırken seçenek olarak bulundurabilirsiniz.


5- izleme açısı : İzleme açısı bir ekranın en fazla hangi açıdan sağlıklı olarak izlenebileceğini anlatmak için kullanılmaktadır.

6- parlaklık (tipik) : arkadaşlar parlaklık cd/m² ile gösterilir , parlaklığı bilmeyeniniz yoktur herhalde :) tavsiyem minimum 250 cd/m² parlaklığa sahip bir monitör alınız.

(Bu parlaklık değeri maxsimum olabilcek değerdir.)


7- bağlantılar : yıl olmuş 2021 tavsiyem bağlantılara çok dikkat ediniz alacağınız monitör HDMI 2.0 ve DISPLAY PORT desteklemiş olsun eğer ekran kartınız destekliyor ise artık VGA vb. tarih oldu :)

Hdmı kablosu ve port u ;

indir.jpeg
indir (1).jpeg

Display port ve port u ;
indir (2).jpeg
images.jpeg


8- GÜÇ TÜKETİMİ ; Arkadaşlar bir diğer noktamız monitörün kaç W enerji tükettiği ve enerji tüketim sınıfı ;)

Tasaruflu bir monitör tercih etmelisiniz (tasaruf sizin için önemli ise)


9- PANEL ; alıcağınız monitörün panelinin kaliteli ve iyi bir marka olmasına dikkat etmelisiniz bu kısmı detaylı olarak anlatamam sizin araştırmanız lazım malesef iyi araştırınız aksi taktirde ölü pixsel gibi sorunların oluşma olasılığı daha yüksektir :)

panellerdeki led , oled ;

LED :

Light Emitting Diode sözcüklerinin kısaltmasıyla meydana gelen terim, Işık Yayan Diyot olarak dilimize çevirilir ve basitçe çalışma prensipleri yarı iletkenden geçen elektronların ışık olarak açığa çıkarılmasına dayanır. LED’ler floresan ya da filamentli ampüllere kıyasla çok daha küçük olabilir ve çok yüksek parlaklıklara ulaşabilirler.

OLED :

Organic Light Emitting Diode sözcüklerinin kısaltmasından meydana gelen OLED, organik materyallerden yapılan ve içerisinden elektrik akımı geçirildiğinde ışık yayan cihazlardır. LED’ler ile çok büyük farkları yokmuş gibi görünse de OLED’ler çok daha ince, esnek ve küçük boyutlarda üretilebilirler. Bu avantajlar sayesinde ekranlarda bağımsız piksellerin her birine bir OLED verilerek farklı renkler göstermesiyle ekranlar oluşturulabiliyor. Bu şekilde üretilen paneller birbirlerinden bağımsız çalışan piksellere sahip olduklarından karanlık görüntülerde tamamen kapanma yeteneğine sahipler.

Şuan için OLED panellerin tek üreticisi konumunda olan LG, Sony ile de bir anlaşmaya sahip. Bu anlaşma sayesinde LG panelleri gördüğümüz Sony Bravia serisi gibi televizyonlar da üst segmentte kendilerini göstermeyi başarıyor. Alanın büyüklerinden Samsung akıllı telefonlar için sektörün en iyi OLED ekranlarını üretiyor olsa da henüz televizyonlara bunu aktarmak gibi bir düşüncesi yok gibi görünüyor.

Sony ve LG’nin OLED televizyonları aynı panelleri kullansa da görüntü kaliteleri, daha doğrusu karakteristikleri arasında ciddi farklılıklar görmek mümkün. Bu farklılığın temel sebebi olan görüntü işlemcileri firmalara özel ve ortaya çıkarılan görsellerde ciddi etkilere sahipler. Şuan için sektörün en iyi görüntü işlemcileri Samsung, Sony ve LG’ye ait.

(ALINTI BİLGİ)

Görüntü kalitesi açısından son zamanlarda Samsung ile birlikte LED TV’ler her ne kadar geliştirilmiş olsa da hala kazanan OLED’dir. Bu nispeten yeni teknoloji aynı zamanda daha az enerji tüketir ve daha incedir.

10- son kısa tavsiyeler (bilgilendirmeler) ve kapanış ;

1) arkadaşlar monitör alırken ekran özelliklerinede dikkat ediniz :) bazı özellikleri isteyip istememek size kalmıştır

Ekran özelliğinden bahsettiğim şu (bu özellikler aoc c27g2ze ' nindir.)

2) malzeme kalitesini ve türünü araştırınız.

3) kullanıcı yorumlarını inceleyerek bir grafik çıkarmalısınız ölü pixsel , ışık sızması gibi hataların çıkma olasılığı yüksek mi diye ?
Ve kronik bir sorunu varmı diye araştırın

4) görücü usülü monitör almayın.

Kapanış ; arkadaşlar bu rehber için 2 saat 10dk dır uğraştım mobilde rehber yapmak eziyet malum 😂 umarım beğenirsiniz ve faydalı olur :)

Daha çokkk detay var ama anlat anlat bitmez :)


Yakında her bütçeye uygun monitör önerisi gelicek...
 
Son düzenleme:

Control Panel

80+ Bronze
Katılım
15 Nisan 2020
Mesajlar
1,425
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,093
Konum
İstanbul
İsim
Barış
Discord
kolonya#1389
Eline Sağlık.
 

İsmail Aslan

80+ Gold
Katılım
8 Eylül 2020
Mesajlar
9,592
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,745
Konum
Gaziantep
İsim
İsmail aslan
İlgilendiği Kategoriler
Monitör , ekran kartı
Steam
irexaTR
Reddit
İsmailAslanx
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3

alex jensen

80+ Silver
Katılım
12 Şubat 2021
Mesajlar
2,775
Önceki rehberimizdeki maddelerin detaysal kısmına giriceğiz https://forum.donanimarsivi.com/konu/dogru-monitoer-secimi-1-yuezeysel.219284/ (siyah tema kullanınız okurken) (mobilseniz masaüstü sitesi yapmanızı tavsiye ederim)

!!! REHBER !!!

1 - pixsel yoğunluğu (PPI) (pixsel per inch): pixsel yoğunluğu inch başına düşen pixsel sayısıdır ne kadar fazla olursa PPI değeri o kadar görüntü net olur

Bağımsız değişken ; inch
Sabit tutulan değişken ; çözünürlük. (bağımsız değişken çözünürlükte olabilir , sabit tutulan ise inch olabilir)
Bağımlı değişken : PPI

İnch arttıkça inch başına düşen pixsel sayısı azalacağı için netlik azalıcak pixselleşme olucaktır , çözünürlük artar ise pixsellerde artacaktır sonuç olarak zaten pixsel sayısına çözünürlük denir pixsel sayısı artacağı için inch başına düşen pixsel de artacaktır.

piksel yoğunluğu nedir

Monitör seçerken PPI değerlerine dikkat etmelisiniz :) bu değeri alacağınız inch e göre ve çözünürlüğe göre siz değerlendirmelisiniz.


( led ekranlarda olur )2 - pixsel aralığı ; Piksel aralığı milimetre olarak ölçülen bitişik piksellerin merkezden merkeze uzaklığıdır. Daha küçük piksel aralığı, pikseller arasında daha az boş alan olduğu ve daha fazla piksel olduğu anlamına gelir, bu da daha yüksek çözünürlük ve daha yüksek görüntü kalitesi demektir.

piksel-pitch




3-kontrast oranı ; Kontrast oranı, bir monitörün üretebileceği en parlak beyaz ile en koyu siyah arasındaki parlaklık oranıdır. Yüksek kontrast oranları genellikle daha derin siyah görüntü anlamına gelir ve bu da genel resim kalitesinde büyük bir fark yaratır. Film izlerken ve oyun oynarken, özellikle karanlık bir odada karanlık sahneler için çok önemlidir.

arkadaşlar bu konunun oranını ne olması gerektiğini siz araştırmalısınız.




4 - renkler ve değerleri ; (bu başlığı bir kaç yan başlık altında işleyeceğiz)

A) renk sayısı ;

(^-^) Monitörünüzün kaç renk desteklediğini gösterir kısacası ne kadar çok renk olursa okadar iyidir genellikle monitörlerde 16.7 milyon renk olur


B) renk derinliği ;

Renk derinliği, piksel başına bit sayısına bağlı olarak, bir bilgisayar ekranının kaç rengi görüntüleyebileceğinin bir referansıdır. Sekiz bitlik bir renk derinliği, örneğin 256 renk verir. Bit derinliği arttıkça renk derinliği katlanarak artar, bu da insanların daha doğru renkli ve ayrıntılı görüntüler görmesini sağlar. Çoğu bilgisayar, insanların renkli ekran için birkaç renk derinliği arasında seçim yapmasına izin verir. Çözünürlük gibi diğer grafik nitelikleri ile birlikte bu, ekrandaki görüntülerin son görünümünü etkileyecektir. (AÇIKLAMA BANA AİT DEĞİL)


C) Adobe RGB ve sRGB ;

sRGB,
bilgisayar ekranlarında, yazıcılarda ve internette kullanılmak üzere geliştirilmiş olan standart RGB renk uzayıdır.Özellikle internet ortamında, üretilen işin tüm kullanıcılar tarafından aynı şekilde görülmesini sağlar.

Adobe RGB, CMYk gamutunun kullanabildiği tüm renkleri içerek şekilde tasarlanmıştır ve LAB renk uzayının kabaca %50′sini içermektedir. sRGB yerine Adobe RGB kullanmakla özellikle cyan yeşillerinin gamutunu arttırmış olacaksınız.

CMYk: Doğrudan ışık kaynağı olmayan tüm nesneler, doğrudan ışık yaymayıp, aldıkları ışığın bir kısmını soğurup, bir kısmını yansıtarak dolaylı yoldan ışık yaymış olurlar. Bu tarz nesneler için kullanılan renk modeli de CMYk’dır.


(Daha iyi anlamanız için görsel arkadaşlar)


Tabi monitörünüz sRGB ve Adobe rgb olması ile bitmiyor adobe rgb ve sRGB kapsamının % kaç olduğuda önemli.

ÖRNEK (aoc c27g2ze ' nin değerleridir) :

(Gizlilik ilkesinden dolayı epey ss almama izin vermedi)
  • Adobe RGB DesteğiVar
  • Adobe RGB Kapsamı : 89 %
  • sRGB Desteği: Var
  • sRGB Kapsamı :120 %


D) NTSC , NTSC desteği ;



NTSC
(kısaca National Television System Committee), dünyanın birçok yerinde kullanılan bir renk kodlama sistemidir. RCA ve NBC firmaları tarafından geliştirilen formatın, daha sonraları birçok farklı versiyonu geliştirildi. NTSC sisteminde görüntü sinyali üzerine 3 579 545 Hz. lik bir taşıyıcıyı karesel genlik modülasyonuyla modüle eden bir renk bilgisi vardır.

kaynak : wikipedia
(Dünyada televizyon kodlama sistemleri)

Bunun monitörle ne alakası var derseniz sayın forum sakinleri ; Belirtilen yüzdeler ise, yansıma oranıdır. Yani önlenebilen parlamanın yüzdesi.

Bu yüzde dediğim şey şu (aoc c27g2ze ' nin özelliğidir) ;

(Gizlilik ilkesinden dolayı epey ss almama izin vermedi)
  • NTSC DesteğiVar
  • NTSC Kapsamı85 %
Bu özellik çok önemli olmada monitör araştırırken seçenek olarak bulundurabilirsiniz.


5- izleme açısı : İzleme açısı bir ekranın en fazla hangi açıdan sağlıklı olarak izlenebileceğini anlatmak için kullanılmaktadır.

6- parlaklık (tipik) : arkadaşlar parlaklık cd/m² ile gösterilir , parlaklığı bilmeyeniniz yoktur herhalde :) tavsiyem minimum 250 cd/m² parlaklığa sahip bir monitör alınız.

(Bu parlaklık değeri maxsimum olabilcek değerdir.)


7- bağlantılar : yıl olmuş 2021 tavsiyem bağlantılara çok dikkat ediniz alacağınız monitör HDMI 2.0 ve DISPLAY PORT desteklemiş olsun eğer ekran kartınız destekliyor ise artık VGA vb. tarih oldu :)

Hdmı kablosu ve port u ;

Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle
Display port ve port u ;
Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle

8- GÜÇ TÜKETİMİ ; Arkadaşlar bir diğer noktamız monitörün kaç W enerji tükettiği ve enerji tüketim sınıfı ;)

Tasaruflu bir monitör tercih etmelisiniz


9- PANEL ; alıcağınız monitörün panelinin kaliteli ve iyi bir marka olmasına dikkat etmelisiniz bu kısmı detaylı olarak anlatamam sizin araştırmanız lazım malesef iyi araştırınız aksi taktirde ölü pixsel gibi sorunların oluşma olasılığı daha yüksektir :)

panellerdeki led , oled ;

LED :

Light Emitting Diode sözcüklerinin kısaltmasıyla meydana gelen terim, Işık Yayan Diyot olarak dilimize çevirilir ve basitçe çalışma prensipleri yarı iletkenden geçen elektronların ışık olarak açığa çıkarılmasına dayanır. LED’ler floresan ya da filamentli ampüllere kıyasla çok daha küçük olabilir ve çok yüksek parlaklıklara ulaşabilirler.

OLED :

Organic Light Emitting Diode sözcüklerinin kısaltmasından meydana gelen OLED, organik materyallerden yapılan ve içerisinden elektrik akımı geçirildiğinde ışık yayan cihazlardır. LED’ler ile çok büyük farkları yokmuş gibi görünse de OLED’ler çok daha ince, esnek ve küçük boyutlarda üretilebilirler. Bu avantajlar sayesinde ekranlarda bağımsız piksellerin her birine bir OLED verilerek farklı renkler göstermesiyle ekranlar oluşturulabiliyor. Bu şekilde üretilen paneller birbirlerinden bağımsız çalışan piksellere sahip olduklarından karanlık görüntülerde tamamen kapanma yeteneğine sahipler.

Şuan için OLED panellerin tek üreticisi konumunda olan LG, Sony ile de bir anlaşmaya sahip. Bu anlaşma sayesinde LG panelleri gördüğümüz Sony Bravia serisi gibi televizyonlar da üst segmentte kendilerini göstermeyi başarıyor. Alanın büyüklerinden Samsung akıllı telefonlar için sektörün en iyi OLED ekranlarını üretiyor olsa da henüz televizyonlara bunu aktarmak gibi bir düşüncesi yok gibi görünüyor.

Sony ve LG’nin OLED televizyonları aynı panelleri kullansa da görüntü kaliteleri, daha doğrusu karakteristikleri arasında ciddi farklılıklar görmek mümkün. Bu farklılığın temel sebebi olan görüntü işlemcileri firmalara özel ve ortaya çıkarılan görsellerde ciddi etkilere sahipler. Şuan için sektörün en iyi görüntü işlemcileri Samsung, Sony ve LG’ye ait.

(ALINTI BİLGİ)

Görüntü kalitesi açısından son zamanlarda Samsung ile birlikte LED TV’ler her ne kadar geliştirilmiş olsa da hala kazanan OLED’dir. Bu nispeten yeni teknoloji aynı zamanda daha az enerji tüketir ve daha incedir.

10- son kısa tavsiyeler (bilgilendirmeler) ve kapanış ;

1) arkadaşlar monitör alırken ekran özelliklerinede dikkat ediniz :) bazı özellikleri isteyip istememek size kalmıştır

Ekran özelliğinden bahsettiğim şu (bu özellikler aoc c27g2ze ' nindir.)

2) malzeme kalitesini ve türünü araştırınız.

3) kullanıcı yorumlarını inceleyerek bir grafik çıkarmalısınız ölü pixsel , ışık sızması gibi hataların çıkma olasılığı yüksek mi diye ?
Ve kronik bir sorunu varmı diye araştırın

4) görücü usülü monitör almayın.

Kapanış ; arkadaşlar bu rehber için 2 saat 10dk dır uğraştım mobilde rehber yapmak eziyet malum 😂 umarım beğenirsiniz ve faydalı olur :)

Daha çokkk detay var ama anlat anlat bitmez :)
güzel bilgilendirme
 

Furkyyy

80+ Platinum
Katılım
16 Ağustos 2020
Mesajlar
13,876
En İyi Cevap
9
Oldukça kapsamlı, eline sağlık.
 

Arda22

80+ Gold
Katılım
5 Eylül 2020
Mesajlar
6,821
Dahası  
Reaksiyon skoru
13,659
Yaş
24
Konum
Ali Samiyen Stadyumu
İsim
Arda
İlgilendiği Kategoriler
Hazır Sistem Konularına etiketlerseniz sevinirim :)
Steam
Lionn!
Discord
Mostafa Mohamed 9932
Önceki rehberimizdeki maddelerin detaysal kısmına giriceğiz https://forum.donanimarsivi.com/konu/dogru-monitoer-secimi-1-yuezeysel.219284/ (siyah tema kullanınız okurken) (mobilseniz masaüstü sitesi yapmanızı tavsiye ederim)

!!! REHBER !!!

1 - pixsel yoğunluğu (PPI) (pixsel per inch): pixsel yoğunluğu inch başına düşen pixsel sayısıdır ne kadar fazla olursa PPI değeri o kadar görüntü net olur

Bağımsız değişken ; inch
Sabit tutulan değişken ; çözünürlük. (bağımsız değişken çözünürlükte olabilir , sabit tutulan ise inch olabilir)
Bağımlı değişken : PPI

İnch arttıkça inch başına düşen pixsel sayısı azalacağı için netlik azalıcak pixselleşme olucaktır , çözünürlük artar ise pixsellerde artacaktır sonuç olarak zaten pixsel sayısına çözünürlük denir pixsel sayısı artacağı için inch başına düşen pixsel de artacaktır.

piksel yoğunluğu nedir

Monitör seçerken PPI değerlerine dikkat etmelisiniz :) bu değeri alacağınız inch e göre ve çözünürlüğe göre siz değerlendirmelisiniz.


( led ekranlarda olur )2 - pixsel aralığı ; Piksel aralığı milimetre olarak ölçülen bitişik piksellerin merkezden merkeze uzaklığıdır. Daha küçük piksel aralığı, pikseller arasında daha az boş alan olduğu ve daha fazla piksel olduğu anlamına gelir, bu da daha yüksek çözünürlük ve daha yüksek görüntü kalitesi demektir.

piksel-pitch




3-kontrast oranı ; Kontrast oranı, bir monitörün üretebileceği en parlak beyaz ile en koyu siyah arasındaki parlaklık oranıdır. Yüksek kontrast oranları genellikle daha derin siyah görüntü anlamına gelir ve bu da genel resim kalitesinde büyük bir fark yaratır. Film izlerken ve oyun oynarken, özellikle karanlık bir odada karanlık sahneler için çok önemlidir.

arkadaşlar bu konunun oranını ne olması gerektiğini siz araştırmalısınız.




4 - renkler ve değerleri ; (bu başlığı bir kaç yan başlık altında işleyeceğiz)

A) renk sayısı ;

(^-^) Monitörünüzün kaç renk desteklediğini gösterir kısacası ne kadar çok renk olursa okadar iyidir genellikle monitörlerde 16.7 milyon renk olur


B) renk derinliği ;

Renk derinliği, piksel başına bit sayısına bağlı olarak, bir bilgisayar ekranının kaç rengi görüntüleyebileceğinin bir referansıdır. Sekiz bitlik bir renk derinliği, örneğin 256 renk verir. Bit derinliği arttıkça renk derinliği katlanarak artar, bu da insanların daha doğru renkli ve ayrıntılı görüntüler görmesini sağlar. Çoğu bilgisayar, insanların renkli ekran için birkaç renk derinliği arasında seçim yapmasına izin verir. Çözünürlük gibi diğer grafik nitelikleri ile birlikte bu, ekrandaki görüntülerin son görünümünü etkileyecektir. (AÇIKLAMA BANA AİT DEĞİL)


C) Adobe RGB ve sRGB ;

sRGB,
bilgisayar ekranlarında, yazıcılarda ve internette kullanılmak üzere geliştirilmiş olan standart RGB renk uzayıdır.Özellikle internet ortamında, üretilen işin tüm kullanıcılar tarafından aynı şekilde görülmesini sağlar.

Adobe RGB, CMYk gamutunun kullanabildiği tüm renkleri içerek şekilde tasarlanmıştır ve LAB renk uzayının kabaca %50′sini içermektedir. sRGB yerine Adobe RGB kullanmakla özellikle cyan yeşillerinin gamutunu arttırmış olacaksınız.

CMYk: Doğrudan ışık kaynağı olmayan tüm nesneler, doğrudan ışık yaymayıp, aldıkları ışığın bir kısmını soğurup, bir kısmını yansıtarak dolaylı yoldan ışık yaymış olurlar. Bu tarz nesneler için kullanılan renk modeli de CMYk’dır.


(Daha iyi anlamanız için görsel arkadaşlar)


Tabi monitörünüz sRGB ve Adobe rgb olması ile bitmiyor adobe rgb ve sRGB kapsamının % kaç olduğuda önemli.

ÖRNEK (aoc c27g2ze ' nin değerleridir) :

(Gizlilik ilkesinden dolayı epey ss almama izin vermedi)
  • Adobe RGB DesteğiVar
  • Adobe RGB Kapsamı : 89 %
  • sRGB Desteği: Var
  • sRGB Kapsamı :120 %


D) NTSC , NTSC desteği ;



NTSC
(kısaca National Television System Committee), dünyanın birçok yerinde kullanılan bir renk kodlama sistemidir. RCA ve NBC firmaları tarafından geliştirilen formatın, daha sonraları birçok farklı versiyonu geliştirildi. NTSC sisteminde görüntü sinyali üzerine 3 579 545 Hz. lik bir taşıyıcıyı karesel genlik modülasyonuyla modüle eden bir renk bilgisi vardır.

kaynak : wikipedia
(Dünyada televizyon kodlama sistemleri)

Bunun monitörle ne alakası var derseniz sayın forum sakinleri ; Belirtilen yüzdeler ise, yansıma oranıdır. Yani önlenebilen parlamanın yüzdesi.

Bu yüzde dediğim şey şu (aoc c27g2ze ' nin özelliğidir) ;

(Gizlilik ilkesinden dolayı epey ss almama izin vermedi)
  • NTSC DesteğiVar
  • NTSC Kapsamı85 %
Bu özellik çok önemli olmada monitör araştırırken seçenek olarak bulundurabilirsiniz.


5- izleme açısı : İzleme açısı bir ekranın en fazla hangi açıdan sağlıklı olarak izlenebileceğini anlatmak için kullanılmaktadır.

6- parlaklık (tipik) : arkadaşlar parlaklık cd/m² ile gösterilir , parlaklığı bilmeyeniniz yoktur herhalde :) tavsiyem minimum 250 cd/m² parlaklığa sahip bir monitör alınız.

(Bu parlaklık değeri maxsimum olabilcek değerdir.)


7- bağlantılar : yıl olmuş 2021 tavsiyem bağlantılara çok dikkat ediniz alacağınız monitör HDMI 2.0 ve DISPLAY PORT desteklemiş olsun eğer ekran kartınız destekliyor ise artık VGA vb. tarih oldu :)

Hdmı kablosu ve port u ;

Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle
Display port ve port u ;
Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle

8- GÜÇ TÜKETİMİ ; Arkadaşlar bir diğer noktamız monitörün kaç W enerji tükettiği ve enerji tüketim sınıfı ;)

Tasaruflu bir monitör tercih etmelisiniz


9- PANEL ; alıcağınız monitörün panelinin kaliteli ve iyi bir marka olmasına dikkat etmelisiniz bu kısmı detaylı olarak anlatamam sizin araştırmanız lazım malesef iyi araştırınız aksi taktirde ölü pixsel gibi sorunların oluşma olasılığı daha yüksektir :)

panellerdeki led , oled ;

LED :

Light Emitting Diode sözcüklerinin kısaltmasıyla meydana gelen terim, Işık Yayan Diyot olarak dilimize çevirilir ve basitçe çalışma prensipleri yarı iletkenden geçen elektronların ışık olarak açığa çıkarılmasına dayanır. LED’ler floresan ya da filamentli ampüllere kıyasla çok daha küçük olabilir ve çok yüksek parlaklıklara ulaşabilirler.

OLED :

Organic Light Emitting Diode sözcüklerinin kısaltmasından meydana gelen OLED, organik materyallerden yapılan ve içerisinden elektrik akımı geçirildiğinde ışık yayan cihazlardır. LED’ler ile çok büyük farkları yokmuş gibi görünse de OLED’ler çok daha ince, esnek ve küçük boyutlarda üretilebilirler. Bu avantajlar sayesinde ekranlarda bağımsız piksellerin her birine bir OLED verilerek farklı renkler göstermesiyle ekranlar oluşturulabiliyor. Bu şekilde üretilen paneller birbirlerinden bağımsız çalışan piksellere sahip olduklarından karanlık görüntülerde tamamen kapanma yeteneğine sahipler.

Şuan için OLED panellerin tek üreticisi konumunda olan LG, Sony ile de bir anlaşmaya sahip. Bu anlaşma sayesinde LG panelleri gördüğümüz Sony Bravia serisi gibi televizyonlar da üst segmentte kendilerini göstermeyi başarıyor. Alanın büyüklerinden Samsung akıllı telefonlar için sektörün en iyi OLED ekranlarını üretiyor olsa da henüz televizyonlara bunu aktarmak gibi bir düşüncesi yok gibi görünüyor.

Sony ve LG’nin OLED televizyonları aynı panelleri kullansa da görüntü kaliteleri, daha doğrusu karakteristikleri arasında ciddi farklılıklar görmek mümkün. Bu farklılığın temel sebebi olan görüntü işlemcileri firmalara özel ve ortaya çıkarılan görsellerde ciddi etkilere sahipler. Şuan için sektörün en iyi görüntü işlemcileri Samsung, Sony ve LG’ye ait.

(ALINTI BİLGİ)

Görüntü kalitesi açısından son zamanlarda Samsung ile birlikte LED TV’ler her ne kadar geliştirilmiş olsa da hala kazanan OLED’dir. Bu nispeten yeni teknoloji aynı zamanda daha az enerji tüketir ve daha incedir.

10- son kısa tavsiyeler (bilgilendirmeler) ve kapanış ;

1) arkadaşlar monitör alırken ekran özelliklerinede dikkat ediniz :) bazı özellikleri isteyip istememek size kalmıştır

Ekran özelliğinden bahsettiğim şu (bu özellikler aoc c27g2ze ' nindir.)

2) malzeme kalitesini ve türünü araştırınız.

3) kullanıcı yorumlarını inceleyerek bir grafik çıkarmalısınız ölü pixsel , ışık sızması gibi hataların çıkma olasılığı yüksek mi diye ?
Ve kronik bir sorunu varmı diye araştırın

4) görücü usülü monitör almayın.

Kapanış ; arkadaşlar bu rehber için 2 saat 10dk dır uğraştım mobilde rehber yapmak eziyet malum 😂 umarım beğenirsiniz ve faydalı olur :)

Daha çokkk detay var ama anlat anlat bitmez :)
Elinize sağlık çok güzel olmuş
 

cuneytk

80+
Katılım
14 Ocak 2021
Mesajlar
200
Dahası  
Reaksiyon skoru
42
İsim
Cüneyt
kontrast oranı 1000:1 mi yoksa 80.000.000:1 daha iyi bir seçenektir?
 

İsmail Aslan

80+ Gold
Katılım
8 Eylül 2020
Mesajlar
9,592
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,745
Konum
Gaziantep
İsim
İsmail aslan
İlgilendiği Kategoriler
Monitör , ekran kartı
Steam
irexaTR
Reddit
İsmailAslanx
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
kontrast oranı 1000:1 mi yoksa 80.000.000:1 daha iyi bir seçenektir?
Statik mi ? dinamik mi ?
Mesaj otomatik birleştirildi:

Tutmadı :(
Mesaj otomatik birleştirildi:

güzel bilgilendirme
Teşekkür ederim .
Oldukça kapsamlı, eline sağlık.
Teşekkür ederim.
Elinize sağlık çok güzel olmuş
Teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:

cuneytk

80+
Katılım
14 Ocak 2021
Mesajlar
200
Dahası  
Reaksiyon skoru
42
İsim
Cüneyt

Cankmkn

80+ Bronze
Katılım
8 Aralık 2020
Mesajlar
623
Dahası  
Reaksiyon skoru
365
İsim
Can
Önceki rehberimizdeki maddelerin detaysal kısmına giriceğiz https://forum.donanimarsivi.com/konu/dogru-monitoer-secimi-1-yuezeysel.219284/ (siyah tema kullanınız okurken) (mobilseniz masaüstü sitesi yapmanızı tavsiye ederim)

!!! REHBER !!!

1 - pixsel yoğunluğu (PPI) (pixsel per inch): pixsel yoğunluğu inch başına düşen pixsel sayısıdır ne kadar fazla olursa PPI değeri o kadar görüntü net olur

Bağımsız değişken ; inch
Sabit tutulan değişken ; çözünürlük. (bağımsız değişken çözünürlükte olabilir , sabit tutulan ise inch olabilir)
Bağımlı değişken : PPI

İnch arttıkça inch başına düşen pixsel sayısı azalacağı için netlik azalıcak pixselleşme olucaktır , çözünürlük artar ise pixsellerde artacaktır sonuç olarak zaten pixsel sayısına çözünürlük denir pixsel sayısı artacağı için inch başına düşen pixsel de artacaktır.

piksel yoğunluğu nedir

Monitör seçerken PPI değerlerine dikkat etmelisiniz :) bu değeri alacağınız inch e göre ve çözünürlüğe göre siz değerlendirmelisiniz.


( led ekranlarda olur )2 - pixsel aralığı ; Piksel aralığı milimetre olarak ölçülen bitişik piksellerin merkezden merkeze uzaklığıdır. Daha küçük piksel aralığı, pikseller arasında daha az boş alan olduğu ve daha fazla piksel olduğu anlamına gelir, bu da daha yüksek çözünürlük ve daha yüksek görüntü kalitesi demektir.

piksel-pitch




3-kontrast oranı ; Kontrast oranı, bir monitörün üretebileceği en parlak beyaz ile en koyu siyah arasındaki parlaklık oranıdır. Yüksek kontrast oranları genellikle daha derin siyah görüntü anlamına gelir ve bu da genel resim kalitesinde büyük bir fark yaratır. Film izlerken ve oyun oynarken, özellikle karanlık bir odada karanlık sahneler için çok önemlidir.

arkadaşlar bu konunun oranını ne olması gerektiğini siz araştırmalısınız.




4 - renkler ve değerleri ; (bu başlığı bir kaç yan başlık altında işleyeceğiz)

A) renk sayısı ;

(^-^) Monitörünüzün kaç renk desteklediğini gösterir kısacası ne kadar çok renk olursa okadar iyidir genellikle monitörlerde 16.7 milyon renk olur


B) renk derinliği ;

Renk derinliği, piksel başına bit sayısına bağlı olarak, bir bilgisayar ekranının kaç rengi görüntüleyebileceğinin bir referansıdır. Sekiz bitlik bir renk derinliği, örneğin 256 renk verir. Bit derinliği arttıkça renk derinliği katlanarak artar, bu da insanların daha doğru renkli ve ayrıntılı görüntüler görmesini sağlar. Çoğu bilgisayar, insanların renkli ekran için birkaç renk derinliği arasında seçim yapmasına izin verir. Çözünürlük gibi diğer grafik nitelikleri ile birlikte bu, ekrandaki görüntülerin son görünümünü etkileyecektir. (AÇIKLAMA BANA AİT DEĞİL)






C) Adobe RGB ve sRGB ;

sRGB,
bilgisayar ekranlarında, yazıcılarda ve internette kullanılmak üzere geliştirilmiş olan standart RGB renk uzayıdır.Özellikle internet ortamında, üretilen işin tüm kullanıcılar tarafından aynı şekilde görülmesini sağlar.

Adobe RGB, CMYk gamutunun kullanabildiği tüm renkleri içerek şekilde tasarlanmıştır ve LAB renk uzayının kabaca %50′sini içermektedir. sRGB yerine Adobe RGB kullanmakla özellikle cyan yeşillerinin gamutunu arttırmış olacaksınız.

CMYk: Doğrudan ışık kaynağı olmayan tüm nesneler, doğrudan ışık yaymayıp, aldıkları ışığın bir kısmını soğurup, bir kısmını yansıtarak dolaylı yoldan ışık yaymış olurlar. Bu tarz nesneler için kullanılan renk modeli de CMYk’dır.


(Daha iyi anlamanız için görsel arkadaşlar)


Tabi monitörünüz sRGB ve Adobe rgb olması ile bitmiyor adobe rgb ve sRGB kapsamının % kaç olduğuda önemli.

ÖRNEK (aoc c27g2ze ' nin değerleridir) :

(Gizlilik ilkesinden dolayı epey ss almama izin vermedi)
  • Adobe RGB DesteğiVar
  • Adobe RGB Kapsamı : 89 %
  • sRGB Desteği: Var
  • sRGB Kapsamı :120 %


D) NTSC , NTSC desteği ;



NTSC
(kısaca National Television System Committee), dünyanın birçok yerinde kullanılan bir renk kodlama sistemidir. RCA ve NBC firmaları tarafından geliştirilen formatın, daha sonraları birçok farklı versiyonu geliştirildi. NTSC sisteminde görüntü sinyali üzerine 3 579 545 Hz. lik bir taşıyıcıyı karesel genlik modülasyonuyla modüle eden bir renk bilgisi vardır.

kaynak : wikipedia
(Dünyada televizyon kodlama sistemleri)

Bunun monitörle ne alakası var derseniz sayın forum sakinleri ; Belirtilen yüzdeler ise, yansıma oranıdır. Yani önlenebilen parlamanın yüzdesi.

Bu yüzde dediğim şey şu (aoc c27g2ze ' nin özelliğidir) ;

(Gizlilik ilkesinden dolayı epey ss almama izin vermedi)
  • NTSC DesteğiVar
  • NTSC Kapsamı85 %
Bu özellik çok önemli olmada monitör araştırırken seçenek olarak bulundurabilirsiniz.


5- izleme açısı : İzleme açısı bir ekranın en fazla hangi açıdan sağlıklı olarak izlenebileceğini anlatmak için kullanılmaktadır.

6- parlaklık (tipik) : arkadaşlar parlaklık cd/m² ile gösterilir , parlaklığı bilmeyeniniz yoktur herhalde :) tavsiyem minimum 250 cd/m² parlaklığa sahip bir monitör alınız.

(Bu parlaklık değeri maxsimum olabilcek değerdir.)


7- bağlantılar : yıl olmuş 2021 tavsiyem bağlantılara çok dikkat ediniz alacağınız monitör HDMI 2.0 ve DISPLAY PORT desteklemiş olsun eğer ekran kartınız destekliyor ise artık VGA vb. tarih oldu :)

Hdmı kablosu ve port u ;

Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle
Display port ve port u ;
Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle

8- GÜÇ TÜKETİMİ ; Arkadaşlar bir diğer noktamız monitörün kaç W enerji tükettiği ve enerji tüketim sınıfı ;)

Tasaruflu bir monitör tercih etmelisiniz


9- PANEL ; alıcağınız monitörün panelinin kaliteli ve iyi bir marka olmasına dikkat etmelisiniz bu kısmı detaylı olarak anlatamam sizin araştırmanız lazım malesef iyi araştırınız aksi taktirde ölü pixsel gibi sorunların oluşma olasılığı daha yüksektir :)

panellerdeki led , oled ;

LED :

Light Emitting Diode sözcüklerinin kısaltmasıyla meydana gelen terim, Işık Yayan Diyot olarak dilimize çevirilir ve basitçe çalışma prensipleri yarı iletkenden geçen elektronların ışık olarak açığa çıkarılmasına dayanır. LED’ler floresan ya da filamentli ampüllere kıyasla çok daha küçük olabilir ve çok yüksek parlaklıklara ulaşabilirler.

OLED :

Organic Light Emitting Diode sözcüklerinin kısaltmasından meydana gelen OLED, organik materyallerden yapılan ve içerisinden elektrik akımı geçirildiğinde ışık yayan cihazlardır. LED’ler ile çok büyük farkları yokmuş gibi görünse de OLED’ler çok daha ince, esnek ve küçük boyutlarda üretilebilirler. Bu avantajlar sayesinde ekranlarda bağımsız piksellerin her birine bir OLED verilerek farklı renkler göstermesiyle ekranlar oluşturulabiliyor. Bu şekilde üretilen paneller birbirlerinden bağımsız çalışan piksellere sahip olduklarından karanlık görüntülerde tamamen kapanma yeteneğine sahipler.

Şuan için OLED panellerin tek üreticisi konumunda olan LG, Sony ile de bir anlaşmaya sahip. Bu anlaşma sayesinde LG panelleri gördüğümüz Sony Bravia serisi gibi televizyonlar da üst segmentte kendilerini göstermeyi başarıyor. Alanın büyüklerinden Samsung akıllı telefonlar için sektörün en iyi OLED ekranlarını üretiyor olsa da henüz televizyonlara bunu aktarmak gibi bir düşüncesi yok gibi görünüyor.

Sony ve LG’nin OLED televizyonları aynı panelleri kullansa da görüntü kaliteleri, daha doğrusu karakteristikleri arasında ciddi farklılıklar görmek mümkün. Bu farklılığın temel sebebi olan görüntü işlemcileri firmalara özel ve ortaya çıkarılan görsellerde ciddi etkilere sahipler. Şuan için sektörün en iyi görüntü işlemcileri Samsung, Sony ve LG’ye ait.

(ALINTI BİLGİ)

Görüntü kalitesi açısından son zamanlarda Samsung ile birlikte LED TV’ler her ne kadar geliştirilmiş olsa da hala kazanan OLED’dir. Bu nispeten yeni teknoloji aynı zamanda daha az enerji tüketir ve daha incedir.

10- son kısa tavsiyeler (bilgilendirmeler) ve kapanış ;

1) arkadaşlar monitör alırken ekran özelliklerinede dikkat ediniz :) bazı özellikleri isteyip istememek size kalmıştır

Ekran özelliğinden bahsettiğim şu (bu özellikler aoc c27g2ze ' nindir.)

2) malzeme kalitesini ve türünü araştırınız.

3) kullanıcı yorumlarını inceleyerek bir grafik çıkarmalısınız ölü pixsel , ışık sızması gibi hataların çıkma olasılığı yüksek mi diye ?
Ve kronik bir sorunu varmı diye araştırın

4) görücü usülü monitör almayın.

Kapanış ; arkadaşlar bu rehber için 2 saat 10dk dır uğraştım mobilde rehber yapmak eziyet malum 😂 umarım beğenirsiniz ve faydalı olur :)

Daha çokkk detay var ama anlat anlat bitmez :)


Yakında her bütçeye uygun monitör önerisi gelicek...
elinize sağlık hocam
 

İsmail Aslan

80+ Gold
Katılım
8 Eylül 2020
Mesajlar
9,592
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,745
Konum
Gaziantep
İsim
İsmail aslan
İlgilendiği Kategoriler
Monitör , ekran kartı
Steam
irexaTR
Reddit
İsmailAslanx

İsmail Aslan

80+ Gold
Katılım
8 Eylül 2020
Mesajlar
9,592
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,745
Konum
Gaziantep
İsim
İsmail aslan
İlgilendiği Kategoriler
Monitör , ekran kartı
Steam
irexaTR
Reddit
İsmailAslanx
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
910,219
Mesajlar
8,331,565
Üyeler
141,259
Son üye
Next
Top Bottom