Neler Yeni

Vücut geliştirmede doğru bilinen büyük yanlışlar!

Katılım
1 Haziran 2020
Mesajlar
87
Dahası  
Reaksiyon skoru
52
İsim
Gökdeniz Sezer
Selam arkadaşlar, yaklaşık 1 yıl 2 aydır vücut geliştirme sporu ile uğraşıyorum. Çoğu kişinin yaptığı gibi bir antrenman sürecinde o bölgem eksik kalmasın, şu bölgem eksik kalmasın derken bir kas grubu başına yaptığım setler antrenman başına 20-25 hatta 30 sete kadar çıkıyordu, ve bunun beni daha çok geliştireceğine inanıyordum, ne kadar yorulursam o kadar gelişecektim değil mi?

Daha sonra biz bu sporu yapıyoruz da doğru mu yapıyoruz diye içime şüphe düştü ve araştırmaya başladım, yabancı kaynaklar, makaleler derken aslında 1 senemi tabiri caizse amele gibi geçirdiğimi fark etmiş oldum, fazla set beni geliştirmiyordu bana sadece zarar ve vakit kaybı veriyordu.

Bilimsel olarak bir kas grubunun en verimli olarak gelişeceği set aralığı haftalık olarak 10-20 Set aralığındaymış, bu set sayılarının üzerine çıkıldığında size faydası değil, zararı başlıyor. Yenilenme sürecini uzatıyorsunuz ve gelişiminiz aksıyor, önüne engel koyuyorsunuz. Bir kas grubunu haftalık 10-20 set aralığında çalıştıracağız tamam ancak bu bir günde mi olacaktı? Hayır! bunu haftaya dağıtmanız gerekiyor, dağıtırken de yine karşımıza bilimsel veriler çıkıyor, tek bir kas grubu için günlük (tek bir antrenman içerisinde) en verim alacağınız set aralığı 3-8 Set aralığıdır. Bu set sayısının altında kalmak veya üstüne çıkmanın size hiçbir getirisi olmayacaktır.

-----

Araştırmayı Türkçe çevrilmiş olarak paylaşmak istiyorum,

"Son analiz, 15 çalışmadan 34 tedavi grubunu içeren sonuçları içermiştir. Haftalık setlerin sürekli bir değişken olarak sonuçları, kas boyutundaki değişiklikler üzerinde hacmin anlamlı bir etkisini gösterdi (P = 0.002). Her eklenen set, etki büyüklüğünde (ES) %0.37'lik bir artışa karşılık gelen 0.023'lük bir artışla ilişkilendirildi. Haftalık setlerin, her çalışmada daha düşük veya daha yüksek olarak kategorize edildiği sonuçları, kas boyutundaki değişiklikler üzerinde hacmin anlamlı bir etkisini gösterdi (P = 0.03); daha yüksek ve daha düşük hacimler arasındaki ES farkı 0.241 idi ve bu, %3.9'luk bir yüzde kazanç farkına denk geliyordu. Haftalık setlerin üç seviyeli bir kategorik değişken olarak sonuçları (her kas için <5, 5-9 ve 10+ olarak) haftalık setlerin bir etkisini gösterme eğilimini gösterdi (P = 0.074). Bulgular, RT hacmindeki artışların kas hipertrofisinde daha büyük kazançlar sağladığı bir doz-cevap ilişkisini işaret etmektedir."

Araştırmaya göre bir kas grubu için haftalık yapılan set sayısı arttıkça kas hipertrofisinde anlamlı olarak gelişme sağlanıyor, 10 Set ve üzerine çıkıldığında doğru orantılı olarak verim artıyor ancak asıl olay burada başlıyor,

bir diğer araştırma ise,

"Bu çalışmanın temel amacı, kas hipertrofisini indüklemeyi amaçlayan orta ve yüksek eğitim hacimlerine verilen yanıtları karşılaştırmaktı. Ocak 2021'de Pubmed, Scopus ve Chocrane Kütüphanesi'nde gerçekleştirilen bir literatür taraması yapıldı. 2083 sonuçlu makalenin analizinden sonra, çalışmalar aşağıdaki dahil etme kriterlerini karşıladıysa dahil edildi: a) çalışmalar rastgele kontrollü denemelerdi (set sayısı açıkça rapor edilmiş), b) müdahaleler en az altı hafta sürdü, c) katılımcılar en az bir yıl direnç antrenmanı deneyimine sahipti, d) katılımcıların yaşı 18 ila 35 arasındaydı, e) çalışmalar kas kalınlığı ve/veya çapraz kesit alanının doğrudan ölçümlerini rapor etti, ve f) çalışmalar hakemli dergilerde yayımlandı. Yedi çalışma dahil etme kriterlerini karşıladı ve nitel analize dahil edildi, ancak yalnızca altı çalışma nicel analize dahil edildi. Tüm katılımcılar üç gruba ayrıldı: 'düşük' (<12 haftalık set), 'orta' (12-20 haftalık set) ve 'yüksek' hacim (>20 haftalık set). Bu meta-analizin sonuçlarına göre, dörtlüceps (p = 0.19) ve biceps brachii (p = 0.59) için orta ve yüksek eğitim hacmi yanıtları arasında fark yoktu gibi görünmektedir. Bununla birlikte, triceps brachii'de kas kütlesi kazanmak için yüksek eğitim hacminin daha iyi olduğu görünmektedir (p = 0.01). Bu derlemenin sonuçlarına göre, genç, eğitimli erkeklerde kas hipertrofisini artırmak için kas grubu başına haftalık 12-20 set aralığı, optimum bir standart öneri olabilir."
Araştırma düşük (haftalık 12 set altı), orta (haftalık 12-20 set arası) ve yüksek (haftalık 20 den fazla set) hacim adı altında 3 gruba ayrılıyor. Araştırmalar gösteriyor ki orta hacim ve yüksek hacim arasında gelişim açısından hiçbir fark yok (sadece triceps kasında az miktarda gelişim farkı gözlemleniyor.)

Bu veriler ışığında görüyoruz ki, haftalık olarak bir kas grubu için en verimli set aralığı 10-20 Set aralığıdır (10 ile 20 aralığında neredeyse fark yok, 10 set gelişim ve yenilenme süreci için gayet yeterli.) Optimum set sayısının üzerine çıkıldıkça yenilenme süreci uzatılıyor buna rağmen fayda sağlanmıyor!

-----


Şuan da internette gezen çoğu "Antrenman Programında" çok yanlış bilgiler ve sistemler var, örneğin şöyle bir program ile açıklamak istiyorum,

1. Güne göğüs-arka kol programı koymuş ve şöyle bir tablo paylaşmış;

1.Gün (Göğüs - Arka Kol)Set SayısıTekrar SayısıAğırlıkSüre
Isınma (bisiklet, ipo cansın, koşu bandı vb)---5 DkHareketi Gör
Bench Press56 - 880 - 120Kg-Hareketi Gör
incline Dumbbell Bench Press56 - 825 - 40 Kg-Hareketi Gör
Decline Bench Press46 - 860 - 90 Kg-Hareketi Gör
Decline Dumbbell Bench Fly310 - 1215 - 25 Kg-Hareketi Gör
Squeeze Press315 - 2025 - 40 Kg-Hareketi Gör
Cable Triceps Push Down58 - 1060 - 80 Kg-Hareketi Gör
Kickback310 - 127,5 - 12,5 Kg-Hareketi Gör
Bench Dips48 - 1230 - 40 Kg (Ağırlıklı)-Hareketi Gör
Cable Rope Push Down310 - 1240 - 60 Kg-Hareketi Gör

Programda Dips ile beraber 5 adet göğüse direkt veya dolaylı olarak etkisi bulunan hareket koymuşlar ve antrenman başına göğüs kası odaklı toplam set sayısı tamı tamına 21!

Haftalık olarak bile kas grubu başına optimum set sayısı 10-20 aralığındayken tek antrenman başına 21 Set yapmak tamamen saçmalık ve AMELELİKTİR, üstelik günlük verimli set aralığı kas başına 3 ile 8 arasındayken!
-----

Benim de yaptığım ve bilinen bir diğer yanlış ise her set tükenişe gitmeye çalışmak hatta formu bozup, veya destek ile tükeniş ötesine geçmektir. Nasıl yani, her set 2-3 tekrar daha yapabilecekken bu tekrarları yapmazsam daha az gelişmez miyim? HAYIR! tam tersine gelişiminiz ve antrenman kaliteniz daha yüksek olacaktır. Bunu RPE tablosu ile açıklamak istiyorum;

rpetablo-300x263.jpg


Antrenmanda yoğunluk arttıkça overtraining olma ihtimaliniz de artıyor. Peki nedir bu overtraining?

Overtraining, vücudumuzun yenilenme hızından daha hızlı ve yoğun yapılan antrenmanlara overtraining ya da sürantrenman denir.

Siz her set tükenişe gitmeye çalıştığınızda veya tükenişin ötesine geçtiğiniz de, antrenmanınızın kalitesi düşecek aynı zamanda yenilenme sürecinizi gereksiz şekilde uzatmış olacaksınız, işe rpe değerleri burada işin içine giriyor. RPE, Rate of perceived exertion, yani hissedilen zorluk seviyesi anlamına gelir. Antrenmanlarda RPE terimini kullanmak, ne kadar yoğun çalıştığımızı ölçmek için verimlidir. RPE sistemi mutlak değil, göreceli olduğu için sporcunun esnekliğini artırır, daha verimli antrenman yapmasına yardımcı olabilir.

Üstteki tablodan da anlayacağınız üzere rpe bir nevi kaç tekrar daha yapabilirdim sorusuna karşılık gelen bir sistemdir. RPE 8 civarında bir çalışma sağladım derken, tükenişe ulaşmam için 2 tekrar daha yapardım anlamına da geliyor.

Peki, tükenişe gitmenin iyi olmadığını söyledin fakat ne yapmamız gerekiyor derseniz en verimli çalışma aralığının RPE 7-8 aralığında olduğunu söyleyebilirim, Isınma setlerinde rpe 5-6 (4 belki 5 tekrar daha yapabilirdim) aralığını uygularken normal setlerinizde rpe 7-8 aralığında kalmanız sizin gelişiminiz ve yenilenmeniz için en iyisi olacaktır. Hem antrenmanınızın kalitesi artacak hem de bir dahaki antrenmanınızda overtraining yaşamayacaksınız.

-----

Benim de eskiden yanlış bildiğim ve çoğu insanın yanılgıya düştüğü doğru bilinen birkaç yanlışı derleyip bu şekilde sunmak istedim, yazılarım bilimsel araştırmalar ve makaleler aracılığıyla aktarılmış olup hiçbir kişisel görüş katmadım, umarım birkaç kişiye de olsa yardımcı olabiliriz.

Unutmadan söyleyeyim, belki bu sisteme göre antrenman programı oluşturamayacak arkadaşlar olursa Güray Aydın'ın Hipertrofi No:1 adlı programının tavsiye ederim, videosunda da programını bu veriler ışığında yazdığını söylüyor, gayet iyi programdır, belki bir kaç triceps ve biceps hareketi ekleyebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Katılım
1 Haziran 2020
Mesajlar
87
Dahası  
Reaksiyon skoru
52
İsim
Gökdeniz Sezer
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Ben de çok set yapıyorum
Evet, çoğu kişi aynı hatayı yapıyor. Ne kadar fazla hareket yaparsa o kadar gelişeceğini düşünüyor ancak gelişiminin önündeki asıl engel de bu oluyor. Set sayınızı, bir kas grubu başına haftalık ve tek antrenmandaki optimum set sayılarına ayarlamanızı tavsiye ederim. Gelişiminizdeki farkı göreceksiniz. 5 Adet Göğüs hareketi yapmak yerine 4 setlik bir incline bench dumbbell chest press ve bir tane de 4 setlik açış hareketi eklemeniz diğerine göre çok daha verimli.
 
Katılım
4 Ocak 2021
Mesajlar
5,479
En İyi Cevap
1
4 set Smith machine incline press
4 set cable cross
4set machine chest press
4 set pec dec fly
4 set machine incline chest press
Yapıyorum ben
 

taylansimdi

80+ Silver
Katılım
31 Mayıs 2020
Mesajlar
2,439
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,630
İsim
Taylan Şimdi
Pull Push Leg yapıyorum çok uzun süredir ve bölge başına 4 hareket 3er setten büyük kas için 2 hareket 3er set kollar için giriyorum. Yani haftada 24 set göğüs 24 set sırt 12 set bacak 20 set omuz ve 12şer set kollar için çalışıyorum. Etkisini görüyorum zararını görmedim
 

POLAT ALEMDAR_

80+ Silver
Katılım
15 Mayıs 2021
Mesajlar
3,394
Hocam hazır böyle bir konu bulmuşken sorayım, ben spor yapıyorum fakat sol kolum sağ kolumdan çok daha güçsüz. Sağ kolumla dumbleyi omzumu hareket ettirmeden kaldırabilirken sol kolda aynı şey olmuyor. Ne yapmam gerekiyor, yardımcı olur musunuz?
 
Katılım
3 Eylül 2023
Mesajlar
60
Dahası  
Reaksiyon skoru
44
İsim
Emre
Kasa gereken dinlenme süresini verdiğin ve gerektiği kadar beslediğin sürece istediğin kadar set yap her set her tekrar sana katkı sağlicaktır. Az çalışma kadar saçma bir şey yok.
 

trenboloneren

80+ Bronze
Katılım
6 Haziran 2020
Mesajlar
1,929
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,117
Konum
Yahşihan
İsim
Eren İlker Ağar
İlgilendiği Kategoriler
Fitness
Instagram
@eren__agar
Steam
1075812335
Discord
eren21601#7919
Reddit
eren21601
Hocam hazır böyle bir konu bulmuşken sorayım, ben spor yapıyorum fakat sol kolum sağ kolumdan çok daha güçsüz. Sağ kolumla dumbleyi omzumu hareket ettirmeden kaldırabilirken sol kolda aynı şey olmuyor. Ne yapmam gerekiyor, yardımcı olur musunuz?
Dostum ağırlığı düşür yada sağ kol ile sola ufak çaplı destek ver
 

Nquyen

80+ Silver
Katılım
7 Ekim 2022
Mesajlar
2,137
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,143
İsim
Selim
Hocam hazır böyle bir konu bulmuşken sorayım, ben spor yapıyorum fakat sol kolum sağ kolumdan çok daha güçsüz. Sağ kolumla dumbleyi omzumu hareket ettirmeden kaldırabilirken sol kolda aynı şey olmuyor. Ne yapmam gerekiyor, yardımcı olur musunuz?
Tr de ki hocalar bilek çalışmayın diyor neden çünkü 3@ çekerken bile bilek çalışırmış 👍 bu zihniyetin olduğunu yerde Türkiye yüksek seviye sporcu çıkmaz 👍 bir kolda dengesizlik varsa ozaman antrenan dışında fazladan o bölgeye direnç antrenmanı uygulanmalı bu şekilde dengesizlik minimum seviyede kalır 👍
 

POLAT ALEMDAR_

80+ Silver
Katılım
15 Mayıs 2021
Mesajlar
3,394
Dostum ağırlığı düşür yada sağ kol ile sola ufak çaplı destek ver
Normalde sağ kol 5 kiloyu çok rahat kaldırırken sol kol öyle olmuyor. 2.5kg aldım bu sefer de kendimi kötü hissediyorum.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Tr de ki hocalar bilek çalışmayın diyor neden çünkü 3@ çekerken bile bilek çalışırmış 👍 bu zihniyetin olduğunu yerde Türkiye yüksek seviye sporcu çıkmaz 👍 bir kolda dengesizlik varsa ozaman antrenan dışında fazladan o bölgeye direnç antrenmanı uygulanmalı bu şekilde dengesizlik minimum seviyede kalır 👍
Hocam bendeki dengesizliğin nedeni fps oyunu. Küçüklükten beri sağ elimle mouseyi agresif tutarım.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Sol elimde hep klavyede olduğu için pasif kaldı. Yani ben şahsen sebebin bu olduğunu düşünüyorum.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Yeni başladım zaten, bugün 10.gün
İlk 7 gün full body yaptırdılar ondan sonra bu 3 gündür de bölgesel çalılıyorum. İlk gün göğüs, dün omuz, bugün de kol çalılıyorum.
 
Katılım
1 Haziran 2020
Mesajlar
87
Dahası  
Reaksiyon skoru
52
İsim
Gökdeniz Sezer
Kasa gereken dinlenme süresini verdiğin ve gerektiği kadar beslediğin sürece istediğin kadar set yap her set her tekrar sana katkı sağlicaktır. Az çalışma kadar saçma bir şey yok.
Maalesef dediğiniz gibi olmuyor, evet mantıken daha fazla çalışma sonucu daha fazla gelişme beklersiniz ancak araştırmalarda bunun tam olarak böyle olmadığını görüyoruz, verilen optimum set sayıları az çalışma olarak değil "Yeterli ve en verimli" çalışma olarak nitelendirilmelidir. Söylenen setlerin üzerine çıktığınızda size katkısı neredeyse 0 oluyor, yalnızca kendisi yoruyorsunuz. Tek kas grubunu senelerce 25-30 setle çalışınca bunun yanlış olduğuna inanmak da zor oluyor..
 
Katılım
3 Eylül 2023
Mesajlar
60
Dahası  
Reaksiyon skoru
44
İsim
Emre
Maalesef dediğiniz gibi olmuyor, evet mantıken daha fazla çalışma sonucu daha fazla gelişme beklersiniz ancak araştırmalarda bunun tam olarak böyle olmadığını görüyoruz, verilen optimum set sayıları az çalışma olarak değil "Yeterli ve en verimli" çalışma olarak nitelendirilmelidir. Söylenen setlerin üzerine çıktığınızda size katkısı neredeyse 0 oluyor, yalnızca kendisi yoruyorsunuz. Tek kas grubunu senelerce 25-30 setle çalışınca bunun yanlış olduğuna inanmak da zor oluyor..
Benim merak ettiğim arnold gibi bu işin yıldızı adamlar neden saatlerce çalışıyor? Diceksiniz o zaman bu araştırmalar yoktu adam şimdi bile diyor 1-1,5 saat antremandan bir şey olmaz diye.
 
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
906,614
Mesajlar
8,301,496
Üyeler
140,673
Son üye
lord1850
Top Bottom