elprofessor
80+ Bronze
- En İyi Cevap
- 1
Dahası
- Reaksiyon skoru
- 789
- İsim
- Selahattin Yarar
- İlgilendiği Kategoriler
- Telefon,Oyun Konsolları
- bigr0zz
İyi forumlar, bu rehberde size benim gibi anakartını yanlış bios atarak bozan kişiler için kurtarma rehberi hazırladım umarım beğenirsiniz.
GEREKSİNİMLER:
-
İlk önce programlayıcının driverini yüklememiz gerek ,CH341A Türkçe Klasörü açıp CH341APAR.EXE yi açıyoruz ve install a basıyoruz, fotodaki uyarı gelince kuruldu demektir
-
Sonra Ch341a programmer klasörünü açıp bios programlayıcı uygulamamızı açıyoruz;
-
Uygulamayı açtıktan sonra artık programlayıcıyı ve çipi takma vakti geldi.
-
Şimdi soldaki menüden Bulunduya basın; Bilgiler düzgünce gelirse çip okunmuştur.
-
Şimdi çipimizi okuyup ne var ne yok bakalım;
-
Yanlış atılmış bios :
-
Şimdi çipi silelim, içinde hiçbirşey kalmasın.
-
Ve silindi.
-
Çipe yazmaya başlamadan önce "benim biosum .bin değil " diyenler için, evet benim biosumda .rom ve sadece sondaki uzantıyı değiştirip .bin yaptık şimdi dosyamızda hazır!
-
Şimdi programlayıcı uygulamasından .bin dosyamızı seçelim.
-
BIN dosyasıda seçildiğine göre artık çipe verileri yazalım: %100 olunca yazıldı oluyor, Herhangi bir uyarı mesajı konulmamış.
-
Şimdi bios çipimizi anakarta takıp test edelim. Ve Çalıştı.
Rehber bu kadardı. Beğendiniz mi?
GEREKSİNİMLER:
- Biosu Bozuk Bir anakart (Rehberde kullanacağım ASUS P5KPL-AM SE )
- Sağlam bir Bilgisayar
- CH341-A Programlayıcı ( Ben N11.com üzerinden sys-elektronikten 120 TL'ye (İndirim ile 95 tl)ye aldım)
- Programlayıcının yazılımı Link:
-
İlk önce programlayıcının driverini yüklememiz gerek ,CH341A Türkçe Klasörü açıp CH341APAR.EXE yi açıyoruz ve install a basıyoruz, fotodaki uyarı gelince kuruldu demektir
-
Sonra Ch341a programmer klasörünü açıp bios programlayıcı uygulamamızı açıyoruz;
-
Uygulamayı açtıktan sonra artık programlayıcıyı ve çipi takma vakti geldi.
- Programlayıya takacağımız çip 4+4 8 pindir. Çipinizin modelini internette tarayın. 24 serisi ise aşağı, 25 serisi ise yukarı 4+4 yuvasına yerleştirin.
- Programlayıcıya takacağınız çipin kırmızı veya çentikli kısmı kartın arka tarafına bakıcak.
- Çipi düzgünce yerleştirince Mandalı aşağı çekiyoruz. Ve programlayıcıyı Bilgisayara Bağlıyoruz.
-
Şimdi soldaki menüden Bulunduya basın; Bilgiler düzgünce gelirse çip okunmuştur.
-
Şimdi çipimizi okuyup ne var ne yok bakalım;
-
Yanlış atılmış bios :
-
Şimdi çipi silelim, içinde hiçbirşey kalmasın.
-
Ve silindi.
-
Çipe yazmaya başlamadan önce "benim biosum .bin değil " diyenler için, evet benim biosumda .rom ve sadece sondaki uzantıyı değiştirip .bin yaptık şimdi dosyamızda hazır!
-
Şimdi programlayıcı uygulamasından .bin dosyamızı seçelim.
-
BIN dosyasıda seçildiğine göre artık çipe verileri yazalım: %100 olunca yazıldı oluyor, Herhangi bir uyarı mesajı konulmamış.
-
Şimdi bios çipimizi anakarta takıp test edelim. Ve Çalıştı.
Rehber bu kadardı. Beğendiniz mi?