Yani diyorum ki Sadece Arduino yazıp başlık bulamayız. Konu hakkında detay ver. Örneğin Arduino Nedir mi? Arduino ile yaptığın bir proje mi?
Bunları açıkla ki başlık bulalım.
Hayalinizde birçok proje, birçok fikir var ancak nasıl böyle bir şeyi nasıl yaparım? Bunu yapmak çok zor nasıl yaparım gibi düşünüyorsanız bu yazı tam size göre.
Bu yazımda sizi Arduino’dan bahsedeceğim. Arduino nedir? Nasıl kullanılır? Ne işe yarar? Neler yapabilir? Gibi konulardan bahsedeceğim.
Arduino Nedir?
Arduino interaktif projeleri geliştirmek için tasarlanan, elektronik donanım ve yazılım tabanlı bir geliştirme platformudur. Arduino kartlarında bir adet Atmel AVR mikro denetleyici ve devre bağlantıları için çeşitli elektronik komponentler bulunur. Tamamen açık kaynak kodlu bir platformdur.
Yani dilerseniz Arduino kartına sahip olup kendi Arduino devrenizi yapabilirsiniz ve kadlayabilirsiniz.
Arduino programlama dili C programlama dili ile hemen aynıdır ve temel bir C programlama dili öğrenerek bir kod yazabilir ve bir USB kablosu ile karta aktarabilirsiniz.
Arduino İle Neler Yapılabilir?
Öğrencisinden öğretmenine, ressamından reklamcısına, mühendisinden mimarına herkes ister hobi amaçlı ister profesyonel amaçla Arduino ile projeler geliştirebilir. Arduino’nun dijital ve analog pinleri sayesinde analog ve dijital ssinyalleri işleyebilirsiniz. Arduino’ya bağladığınız sensörler sayesinde dış dünya ile Arduinoyu iletişime sokabilirsiniz. Bu sayede akıllı sistemler, otomasyon sistemleri, uzaktan kontrollü araçlar gibi birçok proje yapabilirsiniz.
Arduino Çesitleri
Arduino sadece tek çeşit bir karttan oluşmaz. En popüleri Uno modelidir. 2010 yılında kullanıma sunulmuştur. Boyutları pin sayısı ve fiyatı ile birçok projeyi bu model ile gerçekleştirebilirsiniz.
Peki Arduino Una modeli yeterlimi? Neye göre kart seçimi yapılmalı?
Arduino Nano kartı, Uno kartı ile aynı özelliklere ve aynı yapıya sahip olup Uno’dan çok daha küçüktür. Bu sayede daha küçük tasarımlı projelerde Uno yerine tercih edilirler. Arduino Uno’dan sonra en ünlü kartlardan biridir.
Arduino Mega, çalışma prensibi olarak Arduino Uno’ya benzeyen ve ondan sonra en ünlü olan bir diğer karttır. Arduino Mega, Nano’nun tersine Uno’dan çok daha büyük bir yapıya sahiptir. Bununla birlikte çok daha fazla giriş/çıkış pini vardır. Arduino Mega daha büyük tasarımlı ve daha çok elektronik komponentin bulunduğu, daha fazla pine ihtiyaç duyulan projeler için kullanılmaktadır.
Arduino Pro Mini, Uno’dan farklı olarak fazladan 2 analog girişe sahiptir ve doğrudan USB kablosu üzerinden programlanmamaktadır. Pinleri lehimsiz olarak gelmektedir. Arduino Mini kartı ise Pro Mini ile neredeyse aynı olup sadece Breadboard üzerinde kablolama imkanı sunmaktadır.
Arduino LilyPad, Arduino’nun giyilebilir teknoloji için özel olarak tasarladığı bir kart vardır: LilyPad. LilyPad, değişik pin tasarımı ve dikilebilir yapısı ile amaca özel olarak tasarlanmış bir Arduino modelidir.
Arduino DUE kartı diğer kartlardan çok daha farklı olup 32 Bit işlemciye sahip ilk Arduino modelidir. Üzerinde ARM mimarisine sahip 32 Bitlik işlemci vardır. Bu, diğer Arduino kartlarına göre çok daha fazla veri işleyebildiği anlamına gelmektedir. Yapı olarak Arduino Mega ile aynıdır.
Arduino Leonardo modeli pin yapısı olarak Uno’ya benzemektedir. Uno’dan en büyük farkı üzerinde dahili bir serial dönüştürücü olmamasıdır. Bunun sebebi Leonardo üzerinde bulunan Atmega32u4 işlemcisinin kendi pinleri vardır. Kullanım olarak Uno’dan bir farkı yoktur.
Arduino Esplora yapı olarak diğer modellerden farklıdır, biraz daha kumandaya benzemektedir. Esplora’nın yapılış amacı Arduino’ya yeni başlayanlara çeşitli sensörlerin kullanımını öğretmektir. Üzerinde çeşitli sensörler, Joystick ve farklı elektronik komponentler bulunmaktadır.
Arduino YUN, üzerinde dahili olarak hem ethernet hem de WiFi modülü içermektedir. Kartın üzerinde hem bir Atmega mikroişlemci hem de Linux mikroişlemci bulunmaktadır. Host özellikli, Linux işlemciye bağlı ikinci bir USB portu bulunmaktadır. Kartın hafızası harici bellek ile artırılabilmektedir