Neler Yeni

YTÜ Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Okunur mu?

7171132

80+ Bronze
Merhabalar, Gemi Makineleri İşletme Müh. okumayı düşünüyorum. YTÜ'de sıralama yetecek muhtemelen o açıdan sorun yok. Aklıma takılan şey; biliyorsunuz denizcilikte bazı okullar sıralamadan bağımsız üst seviye ve kaliteli okullar (İTÜ, DEÜ, KTÜ vs.). YTÜ denizcilik alanında nasıldır? Bu üniversitede bu bölümü okuyup iş bulma konusunda zorluk yaşar mıyım? Birde örneğin bu mesleği 10 - 15 yıl yaptıktan sonra, karaya çıkmak istesem, karada makine mühendisi olarak geçer mi? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Dahası  
Reaksiyon skoru
3
İsim
caner yıldız
Merhaba bende denizciyim denizci olarak sana şunları söylemek isterim.

ilk soruna göre okulların kalitesi vesayre hiç önemli değildir okul puanı kaçıncı bitirdiğinin hiçbirşekilde anlam ve önemi yok.
önemli olan okulu bitirdiğinde donanımlı olmalısın bilgili olmalısın gereğinde bu işleri tatillerde ücretsiz bile olsa küçük büyük gemilerde çalışarak tecrübe etmelisin.

ve en önemlisi bu yola okula başlayıp bitiren 20 sınıf arkadaşımdan sadece 8 kişi mesleğe atıldık. ben de bıraktım ve 2 kişi şuan mesleği yapıyor.
gemide çalışmak sanıldığı gibi artık çok para kazandırmıyor ve bence en önemli mesele iş yapmak değil özgürlüğünü satıyorsun bu meslekte ha gemicisin ha mapus yaşıyorsun gencecik hayatının en önemli zamanında denizin ortasın kimi zaman yalnız kalacaksın bilhas ki it çakalın içine düşersen ki çoğunlukla öyle özellikle etnik ve dinsel savaşın bir tarafında piskolojini bozarsın bozmak zorunda kalabilirsin yeri gelir ciddi paralar kazanırsın birde deniz hastalıkları var deniz havası ve suyun insanda sinsice bıraktığı zamanla oluştuğu bir takım hastalıkları yaşama olasığın var denizi bıraksan bile on belki 20 yıl sonra yakana yapışan.
bi konuda varki evlilik ben çalışırken bekardım lakin evlililerde ayrı bi sıkıntı yaşarlardı her zaman yaşanırdı bu ben eşime güveniyorum diyen bile zaman içinde ortamdaki bazı insanların içine kurt sokucu laflarıyla adama sıkıntı yaşatıyorlar bu insanlardan her yerde var belki karada uzaklaşabiliyorsun ama gemide öyle olmuyor yüz göz olmak her zaman zorunda kalabiliyorsun.
seni üzmek veya bu meslekten soğutmak gibi amacım olmadan yazıyorum sadece seni önemseyerek bunları göz önünde bulundurarak kararını vermeni dilerim.

7171132

80+ Bronze
  • Konu Sahibi Konu Sahibi

ilk soruna göre okulların kalitesi vesayre hiç önemli değildir okul puanı kaçıncı bitirdiğinin hiçbirşekilde anlam ve önemi yok.
önemli olan okulu bitirdiğinde donanımlı olmalısın bilgili olmalısın gereğinde bu işleri tatillerde ücretsiz bile olsa küçük büyük gemilerde çalışarak tecrübe etmelisin.

ve en önemlisi bu yola okula başlayıp bitiren 20 sınıf arkadaşımdan sadece 8 kişi mesleğe atıldık. ben de bıraktım ve 2 kişi şuan mesleği yapıyor.
gemide çalışmak sanıldığı gibi artık çok para kazandırmıyor ve bence en önemli mesele iş yapmak değil özgürlüğünü satıyorsun bu meslekte ha gemicisin ha mapus yaşıyorsun gencecik hayatının en önemli zamanında denizin ortasın kimi zaman yalnız kalacaksın bilhas ki it çakalın içine düşersen ki çoğunlukla öyle özellikle etnik ve dinsel savaşın bir tarafında piskolojini bozarsın bozmak zorunda kalabilirsin yeri gelir ciddi paralar kazanırsın birde deniz hastalıkları var deniz havası ve suyun insanda sinsice bıraktığı zamanla oluştuğu bir takım hastalıkları yaşama olasığın var denizi bıraksan bile on belki 20 yıl sonra yakana yapışan.
bi konuda varki evlilik ben çalışırken bekardım lakin evlililerde ayrı bi sıkıntı yaşarlardı her zaman yaşanırdı bu ben eşime güveniyorum diyen bile zaman içinde ortamdaki bazı insanların içine kurt sokucu laflarıyla adama sıkıntı yaşatıyorlar bu insanlardan her yerde var belki karada uzaklaşabiliyorsun ama gemide öyle olmuyor yüz göz olmak her zaman zorunda kalabiliyorsun.
seni üzmek veya bu meslekten soğutmak gibi amacım olmadan yazıyorum sadece seni önemseyerek bunları göz önünde bulundurarak kararını vermeni dilerim.
Hocam zaten tahmini 5 aydır aktif araştırdığım ve ona rağmen istediğim bir meslek. Aktif araştırdığımda tahmin edersiniz ki bu dediklerinizi çokça duydum. Parası için vesaire değil, direkt içimden gelerek istediğim için denizcilik istiyorum. Para için bir mesleğin yapılmayacağını çokça tecrübe ettim. 17 bin asgari ücretken mesailerle ortalama 70 - 80 binlere çıktığım maaşlardan vazgeçip bu yola girme kararı aldım. Karada gözümün arkada kalacağı açıkçası hiçbir şey yok. Bu mesleği elime alıp, 10 - 15 yıl çalışıp, daha sonrası yurt dışında sakin bir ülkeye yerleşme niyetindeyim açıkçası. Mesajınızdaki iyi niyeti anlıyorum, bu dönemlerde birçok kişi sırf parasına aldanıp bu mesleğe yöneliyor muhtemelen. Sonrasında dediğiniz gibi ya mesleği bırakıyor ya okulu. Fakat benim için öyle değil, anlık bir kararla bu hevese kapılacak biriside değilim.
Bu arada okul hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Siz güverte bölümündemiydiniz, makine bölümünde mi? Hocam birde GMİM okuyup gemide 10 - 15 yıl tecrübe kazandıktan sonra karada makine mühendisliği yapılıyor mu?

Dahası  
Reaksiyon skoru
3
İsim
caner yıldız
lise gelibolu da makina okudum 750 kw makina zabiti diplomasıyla mezun oldum gemiye yağcı olarak olarak başladım bir çok gemi değiştirdim her zaman daha iyi şartlar ve para için gemi değiştirmeye hiç tereddüt yaşamadım. anında fırsat buldukça hem geminin yeni olmasına hemde tayfanın mümkün olduğunda en az yada hiç bir şekilde afrikalı olmamasına dikkat ettim. 2-3 yılda bir tecrübeye gemi de kaldığın süreye süreye göre sınav hakkın olup gemi adamı cüzdanında 2200 kv uzun yol makina zabiti 3 çarkçı vasfına kadar yükseldim. son gemimde çarkı başı yardımcısı olarak görev aldım para da güzeldi. artık sıkıldığım için bıraktım.

bence okula bile gerek yok 4-6 yıl okumaya 2 aylık kurs la iş yapmaya başlarsın.

iş tecrübesi olduktan sonra geriye kendini pazarlaman kalıyor ben vasıflıyım gemi benden sorulur dersen çarkçı başından daha yüksek maaşa bile çalışabilirsin.

okullu olup sadece limanda diploması iş yapıp kendi iş bilmeyenleri ucuza çalışıyorlar

umtb

80+

Hocam ne gibi hastalıklar oluyor bende düşünüyorum son çare olarak

Dahası  
Reaksiyon skoru
3
İsim
caner yıldız
makina mı güvertemi diye karar veremediysen şeyet makina grubu da güverte grubu da kendi içinde 2 veya 3 bölüme ayrılyıor birinde uzman olman gerekecek.

örnek verecek olursam makina da tornacı - vardiya nöbetçisi be bakımcı grubu olarak görevler değişir birbirine göre artısı eksisi var.

güverte de boyacı-temizlikçi miço yani köşk te personel işleri gemi ihtyaçları işleri bide yol güzergah hava takibi olmak üzere gibi iş bölümleri var

hepsinde bilmek yerine birinde uzman olmak avantajına olur.

makina da vardiya nöbetçisi rahattır anlık kontrolleri sağlar rahat iştir maaşı düşüktür bakımcı her türlü bakımları yapar maaşı yüksektir.

güverte miçoluk bence rezillik senden beklentileri yok seninde bişey bekleme şansız az köşke girdiğin anda kurt kapanı ayrı bi dünya o dünya bana göre değil sana göre olabilir

7171132

80+ Bronze
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
makina mı güvertemi diye karar veremediysen şeyet makina grubu da güverte grubu da kendi içinde 2 veya 3 bölüme ayrılyıor birinde uzman olman gerekecek.

örnek verecek olursam makina da tornacı - vardiya nöbetçisi be bakımcı grubu olarak görevler değişir birbirine göre artısı eksisi var.

güverte de boyacı-temizlikçi miço yani köşk te personel işleri gemi ihtyaçları işleri bide yol güzergah hava takibi olmak üzere gibi iş bölümleri var

hepsinde bilmek yerine birinde uzman olmak avantajına olur.

makina da vardiya nöbetçisi rahattır anlık kontrolleri sağlar rahat iştir maaşı düşüktür bakımcı her türlü bakımları yapar maaşı yüksektir.

güverte miçoluk bence rezillik senden beklentileri yok seninde bişey bekleme şansız az köşke girdiğin anda kurt kapanı ayrı bi dünya o dünya bana göre değil sana göre olabilir
Üniversiteler için bu geçerli değil sanırım, GMİM mezunu olunca mühendis olarak çıkıyorlar diye biliyorum.

Top Bottom