Yardım Ryzen 5 5600'ü Soğutamıyorum

Berat Özdemir

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
549
Merhaba,

Bilgisayarı ilk topladığımda uzay montaj olarak Snowman T6 Ultra ile kullanıyordum, işlemci maksimum 60 derece civarı takılıyordu. Bir süre sonra Snowman T6 Ultra'yı arkadaşımın sistemine takıp, kendim Cooler Master ML120L V2'ye geçiş yaptım. Sıcaklıklar az çok aynıydı. 1.5 yıl kadar önce ne olduğu hakkında hiçbir fikrim yok, işlemci aşırı ısınmaya başladı ve ben bunun ML120L'den kaynaklı olduğunu düşündüm. Buraya da konusunu açmıştım ve herkes o kasaya 120mm soğutucu olmamış vs. demişti.

Kasanın görselini de ekleyeceğim. Şu anda Corsair 7000X kasanın içerisinde Corsair H150 360mm sıvı soğutma ile kullanmama rağmen bu işlemci default ayarda 4.2GHz'e frekans kısıyor ve 80 derece çalışıyor. Bozuk diye değiştirdiğim ML120L'yi 11600K'lı sistemime aktardım ve sıcaklığı CPU Burner'da 67 dereceyi geçmiyor. Zaten bu H150 öncesinde 11600K'da takılıydı 55-60 dereceyi geçmezdi. Denediklerimi aşağıya yazıyorum ekstra fikriniz varsa yardımcı olursanız sevinirim, artık aklıma bir şey gelmiyor ve bıkmış durumdayım.

Egzoz fanı Corsair QL140, diğerleri Corsair QL120, önde de bir ML140 var.

Denediğim termal macunlar;
Arctic MX-4
Arctic MX-6
Thermal Grizzly Hydronaut
Her türlü sürme yöntemini denedim, değişen bir şey olmadı.

Denediğim soğutmalar;
Stock AMD Fanı (Az önce denedim acaba sıvı soğutma oturmuyor mu diye ama 3.9GHz'de 92 dereceye çıktı)
Corsair H150 360mm
Cooler Master ML120L V2 120mm
Soğutucu vidalarını az veya çapraz sıkarak da denedim.

1 saat önce BIOS sürümümü anakartı ilk satın aldığım gün yüklü olana çevirdim ancak değişen olmadı. Şu anda en günceli yüklü.

Ekler

• 20250828_222457.webp
    20250828_222457.webp
    888 KB · Hit: 42
  • Default.webp
    Default.webp
    146.3 KB · Hit: 42
  • Undervolt.webp
    Undervolt.webp
    144.9 KB · Hit: 42
Bu kadar uğraştıysan ve değişmediyse sonuç, işlemcide fiziksel hasar vardır.

Yani farklı macunlar, farklı soğutucu vs. takılarak denenmiş. Ortada gözden kaçan garip bir durum olmalı. Tecrübesizlik de diyemem kesinlikle. Biz buradan daha az fikir sahibiyiz, görmüyoruz etmiyoruz. Diyebileceğim soğutucu yukarda mı kalıyor acaba vidalar uzun vs ise eğer. Onun harici benim de aklıma gelmiyor. Yahut (zannetmiyorum) macunların raf ömrü dahil bitmiş olması...

Bu kadar uğraştıysan ve değişmediyse sonuç, işlemcide fiziksel hasar vardır.
Şu anda benim de aklıma bu yatıyor. Sıvı soğutmanın radyatörü pek ısınmıyor, dolayısıyla temas problemi olduğunu düşündüğümden bir de PTM7950 ile denemeyi düşünüyorum, belki mikroskobik çizikleri vs. doldurarak teması arttırabilir. İşin garip yanı işlemci bozulmasını bekleyeceğim son parça olurdu.
Yani farklı macunlar, farklı soğutucu vs. takılarak denenmiş. Ortada gözden kaçan garip bir durum olmalı. Tecrübesizlik de diyemem kesinlikle. Biz buradan daha az fikir sahibiyiz, görmüyoruz etmiyoruz. Diyebileceğim soğutucu yukarda mı kalıyor acaba vidalar uzun vs ise eğer. Onun harici benim de aklıma gelmiyor. Yahut (zannetmiyorum) macunların raf ömrü dahil bitmiş olması...
Denediğim tüm soğutucuların montaj yöntemi ve vidaları faklıydı, hepsinde aynı sorunu yaşadım. Kardeşim montaj etti onda da değişen olmadı. Macunların raf ömrü de bu 1.5 yıllık süreç içerisinde sürekli yenisini alarak denedim. Son aldığım MX6 Teknobiyotikten henüz 2-3 hafta falan oluyor, acaba bendeki kurumuş mudur diye aldım ancak o da etki etmedi. 11600K'lı bilgisayarıma da aynı soğutmayı aynı şekilde montajlıyorum onda bir sorun yaşamıyorum. Ben de tam olarak anlayamadım.

Valla durum ilginç, işlemci bozulacak da, bu bozulma sıcaklık artışına sebep olacak daaaa... Güncelleme ayarlarla oynama vs. yapılıp işlemcinin voltajı artmış olmasın? Farklı taraflardan ele almaya çalışıyorum saçma olsa bile. Fiziksel hasar nasıl alacak yaa, kardeş düşürdü mü ki acaba?

Valla durum ilginç, işlemci bozulacak da, bu bozulma sıcaklık artışına sebep olacak daaaa... Güncelleme ayarlarla oynama vs. yapılıp işlemcinin voltajı artmış olmasın? Farklı taraflardan ele almaya çalışıyorum saçma olsa bile. Fiziksel hasar nasıl alacak yaa, kardeş düşürdü mü ki acaba?
Düşürme vs. olmadı hep birlikte yaptık, abim kendisi zaten benden daha yatkın tornavida vs. işlerine. Voltaj da Ryzen Master üzerinde gözüküyor. Artık benim de aklıma elimde olmayan sebepler geliyor. Anakartın sıcaklık sensörü bozuk olabilir, işlemcinin yüzeyi vs. çizilmiş boşluklar oluşmuş olabilir, Elimde başka AM4 anakart veya işlemci olmadığı için test edemediğim bir tek bunlar kaldı. Bilgisayarcıya da götüresim pek gelmiyor ama artık son çare o olacak gibi, mutlaka elinde vardır anakartı vs..
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Bir de eco mode açıp denemek istiyorum aslında, acaba 35W modda ne kadar ısınacak hemen testini yapayım.

45W oluyormuş ECO mode, 3.8GHz 66 derece çalışıyor. Artık bir bilgisayarcıya götürüp bakayım işlemcide mi hasar var, anakartta mı. Yine çözülmezse o zaman devam ederim buradan. Teşekkürler desteğiniz için.

Hocam kasa fanlarının hangisi egzoz hangisi içeri hava alan fan olduğunu yazabilir misin?

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Çevrim içi yöneticiler

Forum istatistikleri

Konular
1,154,343
Üyeler
183,558
Son üye
realjustakif
Geri