Yazılım / Bilişim Bölümü Okumayın (!) Ve İş Önerileri

Reaksiyon skoru
5
Ben bilgisayarla haşır neşirim diye meslek lisesi bilişim bölümü okumayı seçtim. Yazılımla ilgili bir şey yapmadığım ya da ilgimin olup olmadığını bilmediğim halde geleceği iyi, parası güzel tarzı düşüncelerle bu bölümü seçtim fakat hata yaptığımı düşünüyorum ve sizlere en azından fikir vermesi için sorunu açıklayacağım.
Yanlış olabilirim, yazdıklarımı okuyup düşünerek kendi mantığınızla karar verin.

Sıkıntıları yapay zeka ve iş imkanları.
Yapay zeka çıktığı için çok küçük işleri insanlar yapay zekayla hallediyor. Büyük işlerde ise şirketler fazladan yazılımcıya pek ihtiyaç duymuyor çünkü başka yazılımcıların yapacağı işleri belli seviyede yapay zekaya yaptırıyorlar. İleride bu teknolojiler ilerledikçe iş daha da sıkıntıya düşecek.

Ülkede bildiğiniz gibi bilişim sektörü öğrencisi patlaması var. Meslek liselerinde Bilişim bölümlerinden, Üniversitelerde Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği gibi bölümlerden tonla kişi mezun oluyor. Fakat çoğu işin yazılım gereksinimine az sayıda yazılmcı yeterli oluyor. Onlar da binlerce mezundan istediğini seçiyor.
Başka şirkette çalışmak için işinizde gerçekten iyi olmanız gerekli, kendinizi iyi bir şekilde öne çıkarmanız gerekiyor. Bunu da bence işi gerçekten seviyorsanız başarırsınız.
Gençliğinizden beri bu işle ilgilenip bu işte uğraşmayı, kendinizi geliştirmeyi çok seviyorsanız işi iyice öğrenip kendinizi severek öne çıkartırsınız. Fakat benim gibi bilgisayarla haşır neşirsiniz diye bu işi sevip sevmediğinizi bilmeden herhangi ciddi bir uğraş vermeden bu bölümü seçmeyin. Kendinizi deneyin. Bu işi öğreneceğiniz şeyleri izlerken, araştırırken zevk alıyor musunuz? Bundan sonra bir de küçük çaplı bir yazılım yapın. Bunu gerçekten yapın çünkü işi sevip sevmediğiniz çok önemli. Sevmediğiniz şeyde kendinizi geliştirmeyi de sevmezsiniz uğraşmak da istemezsiniz. Bu da sizi diğerlerinin yanında aşağı çeker.

Başkasının altında değil kendi işinizi kurmak istediniz diyelim. Büyük iş yapmak için sağlam bütçe lazım. Küçük iş yapacaksanız çok sağlam bir fikire ihtiyacınız var. Böyle bir fikriniz var mı? Bunu sorun kendinize. Öbür türlü Yazılımdaki başarınızla kendiniz hizmetler yapabilirsiniz. Web sitesi vb. Ama bunlar yapay zeka teknolojisi ilerledikçe sıkıntıya düşecek.

Peki önerim nedir? Dediğim gibi iş sahiplerinin yazılım ihtiyaçlarına tek tük yazılımcı yetiyor fakat fiziksel iş için çok daha fazla kişi gerekiyor. Meslek liselerindeki elektrik ya da makine bölümlerini seçebilirsiniz. Liseyi bitirmiş olsanız bile bu bölümlere gidebiliyorsunuz mesleki açık öğretim programı ile fakat bölümün açılması gerekiyor. İnternetten bakın. Benim okulda mesela hızlandırılmış eğitim olmuştu bu lise mesleki eğitimini 4 yıl yerine 2 yılda görmüştük bunu okulun yetkilisiyle konuşun. Olmadı mesleki çıraklık eğitimiyle işi öğrenirsiniz. Üniversite bölümlerine deli yoğunlaşma olduğu için meslek bilen işçiye ihtiyaç var. Yaşadığınız yere göre ve ne yapmayı sevdiğinize göre kararınızı verin. Mesela Ankara'da İstanbul'da çok bina var. Elektrik bölümünden asansörü seçebilirsiniz.
Benim kardeşim Ankara'da meslek lisesinde asansör okuyor. Asansör eğitimi veren meslek lisesi sayısı çok az Ankara'da. Okulunda asansör için o sene 1 tane sınıf açıldı sınıf 8 kişi. 4 kişi bu işi yapacağını söylüyormuş. Schindler asansör staja alıyormuş. İşe alırsa 50 bin TL başlangıç maaşı olduğunu söyledi. Bunları düşünün.

Fakat yine çok önemli bir konu nefret edeceğiniz işi yapmayın. Sevdiğiniz bir şeyi paraya dönüştürebiliyor musunuz bu da farklı bir yol olabilir belki sizin için. Şu anki dönemde sosyal medya ve internet sayesinde bu geçmişe göre daha kolay. Gezmeyi seviyorsunuzdur bunu paraya dönüştürmeyi deneyebilirsiniz. Gezdiğiniz yerleri videoya çekmek gibi. Sistem zaten kölelik sistemi.

Özetle
Bu bölümler sıkıntılı bölümler. Kendinzi test edin, cidden bu işi yapmak istiyorum yaptığımda da seviyorum kararımda eminim diyorsanız seçebilirsiniz.
Bunun dışında sevdiğiniz şeyleri paraya dönüştürmeyi deneyebilirsiniz.
Nefret etmiyorsanız makine, elektrik gibi işçi ihtiyacı olan bölümlere yönelebilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur. Yanlışlarımdan dolayı özür dilerim. Mantığınızla düşünüp karar verin. Hatalarımı veya sizin fikirlerinizi yazarsanız daha faydalı olur.

Dönemsel bir altına hücum hareketinin sonuçları. Bundan 10 sene önce Sağlık Meslek Liselerinde okuyanların durumu da aynı bu şekilde oldu. Aradaki fark, çocukları Sağlık Meslek Liselerine yönlendirenler öğretmenlerdi. Okuldaki 3 bin öğrenciyi aynı yere yönlendirmenin nasıl sonuçlar doğuracağını düşünemedi kimse.

Meslek edinen insanlar hiç bir zaman zor durumda kalmazlar. Önerin doğru. Yazılım tarafında pek insana ihtiyaç kalmayacak durumlar yaşanabilir. Muhasebe gibi bir çok kalem tutan işleri yapay zeka yapabilir. Gelecek bizim üniversiteler için pek okunmaya değecek bölüm yok olduğunu gösteriyor.

Yazılım, diş hekimliğinden daha zordur. Yazılımcı, diş hekiminden daha çok kitap okuması gerekiyor. Sürekli yeni diller çıkıyor. Emekli olana kadar, sınava hazırlanır gibi devamlı kod yazmak, kod açıklamalarını okumak, ders çalışmak gerekiyor yani. Diş hekimliğine kıyasla bence çok daha kafa yoran bir meslek. Bence yazılım en zor meslekler arasında ilk 5 e girer.

Yazılım alanında hevesiniz ve isteğiniz varsa sizde alanınızı Yapay Zeka ya çevirin ve bu alanda geliştirici olun

Geri