Hangi programlama diline merakınız var? Hangilerini biliyorsunuz? Kurs?

Siber güvenlik bambaşka bir kulvar, oaraya yetişmem mümkün değil, boş zamanlarımı değerlendirmek için sadece python öğreneyim diyorum, basit kolay yoldan kısa zamanda en azından bir tecrübe kazanayım diyorum, amacım para kazanmak değil şuan :) Aşırı zorlar beni siber güvenlik, ilgim de yok gibi doğrusu.
Valla o zaman şöyle bir öneri yapayım, öğrenirken bir yandan da hazır projeler üzerinden edit yaparak antrenman yapabilirsin. Mesela gir githuba başlangıç seviyesinde Python projelerinden indir, kodlarda oynama yapıp yaptığın değişiklikleri gözlemler vs. Hem kod düzeni aşinalığın da olur. Ayrıca kendine bir github hesabı açıp yaptığın şeyleri basit de olsa oraya yükle. Birkaç ay sonra ilk yüklediğin ve son yüklediğin projeyi karşılaştırdığında güzel motivasyon olur

yapay zekanin dedikleri dogru ancak C de masaustu uygulama yapmak oyun yapmak mantiksiz ve efektif degil zaman ve efor acisindan. eger yapiyorsanda kendi kisisel gelisimin icin yaparsin.
C de gomulu sistemler iot cihazlari driverlar icin yazilim yazmak evet yaygindir ve bunlari duzgun yapabilmek ileri seviye C ve bilgisayar teorisi bilgisi gerektirir ayrica bu noktada talep ve rekabet azdir. Eger low level programming e ilgi duyuyorsaniz C kariyer acisindan da iyi bir dil olabilir

Valla o zaman şöyle bir öneri yapayım, öğrenirken bir yandan da hazır projeler üzerinden edit yaparak antrenman yapabilirsin. Mesela gir githuba başlangıç seviyesinde Python projelerinden indir, kodlarda oynama yapıp yaptığın değişiklikleri gözlemler vs. Hem kod düzeni aşinalığın da olur. Ayrıca kendine bir github hesabı açıp yaptığın şeyleri basit de olsa oraya yükle. Birkaç ay sonra ilk yüklediğin ve son yüklediğin projeyi karşılaştırdığında güzel motivasyon olur
Biraz daha konuların yani kursun ortalarına filan gelince github da dediğin gibi uygulama örnekleri çok lazım olacak doğrusu... Aslında yazılım öğrenmenin en büyük kolaylaştırıcı ve kalıcı tekniği bol bol uygulama çözmek, proje denemeleri yapmak. Belli bir seviyeye gelince yapacağım, şimdilik emekleme aşamasındayım v kursdaki uygulamalar yeterli gibi, daha çok çözer isem baya vakit alır :)

Biraz daha konuların yani kursun ortalarına filan gelince github da dediğin gibi uygulama örnekleri çok lazım olacak doğrusu... Aslında yazılım öğrenmenin en büyük kolaylaştırıcı ve kalıcı tekniği bol bol uygulama çözmek, proje denemeleri yapmak. Belli bir seviyeye gelince yapacağım, şimdilik emekleme aşamasındayım v kursdaki uygulamalar yeterli gibi, daha çok çözer isem baya vakit alır :)
Bu arada tek kursa bağımlı kalma, YouTube da ücretsiz kurslar oluyordu, aynı şeyler de olsa farklı ağızdan dinlemek de iyi oluyor. Ben ilk html css ile başladığımda YouTube dan prototürk izleyerek başladım. Gayet güzel anlatıyor. Python için bir kursu ya da anlatımı var mı bilmiyorum istersen bir bak. Prototürk ün bir de blog ya da forum tarzı sitesi de vardı onlara da bakabilirsin kaynak açısından

İhtiyaca göre değişir elektronikçi olduğum için c, c++, python kullanıyorum daha çok low endde iş görüyor

Mobil mi yoksa masaüstü mü kodlama? Oradaki ekosistemden hiç haberim yok doğrusu?
Eğer amacın işe girmek ise mobil tarafına kayabilirsin şuan için en çok ihtiyaç mobil sektörde C dili de yukarda arkadaşın bahsettiğinin aksine kullanılabilecek en güçlü dil bir çok dil C ile geliştirilmiştir Java, PHP , Python hepsi C ile geliştirilmiş makine diline çok yakın olması nedeniyle öğrenmesi oldukça zordur temel seviyede toplama çıkarma yapmak C biliyorum anlamına gelmez Bellek yönetimi vb bir çok konuyu diğer diller kendisi hallederken C de bellek yönetimi tamamen yazılımcının yapması gereke bir konudur ve kullanabileceğiniz en hızlı dillerden diyebilirim Aselsan C bilen yazılımcı ilanları açıyor bir elin parmağını geçmez C bilen insan türkiyede toplasan 5-10 bin tane anca vardır, ayrıca C diline alternatif olarak Rust lang var onada bakabilirsin C ye kıyasla öğrenmesi daha kolay bellek yönetimini kendisi yapıyor ve en az C kadar hızlı

Ben C öğrenmek istemiyorum ama bu açıklamalar öğrenmek isteyenler için çok aydınlatıcı gerçekten, teşekkürler @TRX_Yazilim
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Bu arada tek kursa bağımlı kalma, YouTube da ücretsiz kurslar oluyordu, aynı şeyler de olsa farklı ağızdan dinlemek de iyi oluyor. Ben ilk html css ile başladığımda YouTube dan prototürk izleyerek başladım. Gayet güzel anlatıyor. Python için bir kursu ya da anlatımı var mı bilmiyorum istersen bir bak. Prototürk ün bir de blog ya da forum tarzı sitesi de vardı onlara da bakabilirsin kaynak açısından
Ben eskiden Fehmi Uyar kurslarına bakardım, php kursuna filan :)

Python kursu da varmış, şimdi hatırladım, değerlendirmek isteyen olursa bi baksın derim, çok akıcı ve güzel dersleri vardı:

Son düzenleme:

Eğer amacın işe girmek ise mobil tarafına kayabilirsin şuan için en çok ihtiyaç mobil sektörde C dili de yukarda arkadaşın bahsettiğinin aksine kullanılabilecek en güçlü dil bir çok dil C ile geliştirilmiştir Java, PHP , Python hepsi C ile geliştirilmiş makine diline çok yakın olması nedeniyle öğrenmesi oldukça zordur temel seviyede toplama çıkarma yapmak C biliyorum anlamına gelmez Bellek yönetimi vb bir çok konuyu diğer diller kendisi hallederken C de bellek yönetimi tamamen yazılımcının yapması gereke bir konudur ve kullanabileceğiniz en hızlı dillerden diyebilirim Aselsan C bilen yazılımcı ilanları açıyor bir elin parmağını geçmez C bilen insan türkiyede toplasan 5-10 bin tane anca vardır, ayrıca C diline alternatif olarak Rust lang var onada bakabilirsin C ye kıyasla öğrenmesi daha kolay bellek yönetimini kendisi yapıyor ve en az C kadar hızlı
sen bellek yonetimini manuel yaparak c de bastan oyun motoru yaparak mobil oyun yap dostum o zaman :D dediklerinin arasinda bellek yonetimi disinda 1 tane dogru sey yok
bu arada github profilimi atabilirim C de oyun motoru, oyun, ray tracer motoru yaptim.

C asiri basit ve duz bir yazilim dili ogrenmeside hic zor felan degil hatta yeni baslayan biri icin cok uygun bir dil, aselsan da ki isleri yapacak C bilen kisi sayisi az olabilir ama bunun sebebi C nin zor olmasi degil. Bilgisayar teorisi ve bilgisayarin gercekten nasil calistigini tamamiyla kavrayan bu bilgiyi uygulamali olarak tecrube edinmis ve gomulu sistemler uzerinde uygulayabilen ve bunlar uzerine optimize ve gerekli yazilimi yazabilen kisilerin az olmasidir. Yani olayin C ile direkt bir alakasi yok.

Son düzenleme:
sen bellek yonetimini manuel yaparak c de bastan oyun motoru yaparak mobil oyun yap dostum o zaman :D dediklerinin arasinda bellek yonetimi disinda 1 tane dogru sey yok
bu arada github profilimi atabilirim C de oyun motoru, oyun, ray tracer motoru yaptim.
C diline boş diyen bir insan ile tartışmaya girmeyecek kadar vaktim değerli. ve dediklerimi yalanlayarak da bir şey elde edemezsin şu ergen egoist tavırlarını kenara bırakmazsan ilerleyemezsin.

Python gibi dynamically Typed ve kolay bir dille başlayıp rahata alışan kişi Java, C++ veya Rust gibi katı bellek yönetimi isteyen dillere geçtiğinde duvara toslar.
Pythonda a = 5 yazıp geçmeye alışınca, Java'daki katı kurallar sana ölüm gibi gelir. Syntax öğrenmek dil bilmek değildir. Algoritma ve Veri Yapıları bilmektir asıl olay.

C asiri basit ve duz bir yazilim dili ogrenmeside hic zor felan degil hatta yeni baslayan biri icin cok uygun bir dil, aselsan da ki isleri yapacak C bilen kisi sayisi az olabilir ama bunun sebebi C nin zor olmasi degil. Bilgisayar teorisi ve bilgisayarin gercekten nasil calistigini tamamiyla kavrayan bu bilgiyi uygulamali olarak tecrube edinmis ve gomulu sistemler uzerinde uygulayabilen ve bunlar uzerine optimize ve gerekli yazilimi yazabilen kisilerin az olmasidir. Yani olayin C ile direkt bir alakasi yok.
C dili zor değil, acımasızdır. Hata yaparsan uyarmaz, sistem çöker. Bunu zorluk zannedenler, bilgisayarın nasıl çalıştığını bilmeyenlerdir.

C diline boş diyen bir insan ile tartışmaya girmeyecek kadar vaktim değerli. ve dediklerimi yalanlayarak da bir şey elde edemezsin şu ergen egoist tavırlarını kenara bırakmazsan ilerleyemezsin.
egoist oldugumu tam olarak hangi cumleden cikardin acaba, dedigin her sey romantize edici ve yanlis yonlendirici tutarli ve dogru degil bunuda C bilen ve bellek yoneten biri olarak acikliyorum sana ve bu konuyu potansiyel olarak acip yazilim ogrenmek isteyen arkadaslara. C dili eger C dilinde spesifik olarak gelisip optimize sistem mimarileri yazmak icin ogrenmiyorsan evet bos is sayilabilir ogrenme basamagi olarak kullanmak haricinde. Cunku bu dil kisisel gelisim disinda profesyonel anlamda cok nis bir dil ve cok spesifik amaclara hitap ediyor. Dedigin seylerin neden tutarli olmadigin aciklayayim ki konuyu okuyacak diger arkadaslarda gorsun ve senin icibos yonlendirmenden kacinmis olsunlar.
Oncelikle arkadasin saydigi dillerin C ve C++ ile gelistirilmis olmasi dilleri tamamen romantize etmektir cunku pratikte bu dillerin C de yazilmis olmasi C ogrenmenin o dilleride kolayca ogreneceginiz veya o dillerde otomatik olarak profesyonel olucaginiz anlamina ya da C ogrendikten sonra bir anda efsanevi bir backend developera donuseceginiz anlamina gelmiyor. Cunku C dusuk seviye bir programlama dilidir ve modern yazilim islerinin %90 i uygulama seviyesindedir ve C ile hic bir isiniz olmaz. C basit bir dildir zor olan sistem mimarisidir, dil dusuk seviyeli oldugu icin bunu kucuk lego parcalari ile buyuk birsey insa etmeye calismak ile buyuk lego parcalari ile buyuk bir sey insa etmeye benzetebilirsiniz. Kucuk parcalar ile insa edeceginiz buyuk yapida her adiminiz kritiktir yapi butunlugunu korumak icin. web, mobil, backend gibi islerde C hic kullanilmaz bunun sebebi dil mimarisinin uygun olmamasidir yani C de web development yapmak isterseniz normal bir gelistiricinin belkide yarim saatte yazacagi kodu 100 kat yavas calisicak sekilde 1 haftada yazarsiniz hatta belkide 1 yilda yazarsiniz. Yavas calismasinin sebebi ise C nin yavas olmasi degil, sizin C ile kurdugunuz mimarinin gereginden fazla buyuk olmasi gerektigi ve insan olarak coktan bir suru muhendis tarafindan gelistirilmis mimarilerin ve yapilari daha iyi tutarlilikla C de gelistiremeyecek olmanizdir.
bu arada sunu da duzelteyim C bos is degildir zaten onceki yorumumda bunun ironi oldugunu acikladim. Bu cumleyi kurmam ve "bos is" sozcugunu tercih etmemin sebebi ise: ray tracer gibi coktan baska dillerde yada platformlarda cok kolay kullanilabilecek bir seyi C gibi bir dilde; matematik ve c bilgimi birlestirip bastan bir motor yazmaya calismamdan kaynakliydi.

Son düzenleme:
C ile çoğu diğer programlama dillerinin derleyicileri yazıldı. Unix ve türevlerinin çekirdekleri yazıldı falan filan.

Şu an Naalaa7 nin kararlı sürümünün çıkmasını bekliyorum. Henüz kararlı ve kurulabilir değil. Muhtemelen yaza çıkar.

Gelecekteki amacım mı?
Korkunç bir virüs yapıp, sizi donunuza kadar söğüşlemek. Bu forumda iyi para var. Baktım da diğerlerindeki üyeler hep öğrenci. 5 kuruş çıkmaz onlardan.

Geri