Arkadaşlar merhaba. Daha 1-2 hafta 6900 xt den 5080 e geçiş yaptım. Kurulumu güvenli mod ve ddu yardımı ile silerek yaptım. Ac odyssey 2k full grafiklerde 140 fps alıyorum. 6900 xt ile 270-280 arası alıyordum. BF1 full ayarlarda 5080 ile 120-180 arası, 6900 xt ile 240-280 arası alıyordum. Şimdi de youtube da gezinirken ara ara ekran donup tekrar geliyor. Bios ayarlarından değiştirmem gereken bir şey mi var? eufi seçenekleri gibi. Ayrıca Pcie ayarı 6900 xt kullanırken 4 deydi. Yeni kartta değişmiş olma ihtimali var mı? Biosu çok kurcalamak istemediğim için bakmadım.
Her zaman söylüyorum kimsenin kulağına küpe olmuyor
Amd nvidia veya nvidia amd geçişinde DDU bile kurtarmaz. Çakışan dosyalar illaki oluyor. İki geçiş arasında temiz bir format şart. Bin defa söylüyorum
Format atma çekinceniz varsa işlemciyide yazın bakalım
Ama 6900xt de aldığınız fpsin rtx 5080 de alınmamış olması başka neye işaret olabilir? İlk dediğime
Olması düşük ihtimaller;
Psu yetersiz kartı frenliyor
İşlemci darboğazda
Pci express 3.0 a geçse bile kart o kadar fps düşüremez. 5.0 ile 4.0 arasında fark edilecek fark yok zaten
Rtx 5080 almışsınız 500 tane program kurmak dert olmasın.
500 program elinizde kalsın format atmayın ama 6900xtye geri dönün? İster miydiniz? Forumun %99.9 u kabul etmez mesela. Sizde öyle düşünün mental olarak
Bugüne kadar belki 10 kez AMD den Nvidia ya yada Nvidia dan AMD ye geçmişimdir ki çok değil 2-3 ay önce 9070XT den 4080 e geçtim format vs. atmadım en ufak sorun da yaşamıyorum hatta ortalama 5 yıldır format atmadım diyebilirim. DDU fazlasıyla yeterli.
Bugüne kadar belki 10 kez AMD den Nvidia ya yada Nvidia dan AMD ye geçmişimdir ki çok değil 2-3 ay önce 9070XT den 4080 e geçtim format vs. atmadım en ufak sorun da yaşamıyorum hatta ortalama 5 yıldır format atmadım diyebilirim. DDU fazlasıyla yeterli.
Hangi sebeple format atacam? mekanik değil ki bu kullandıkça yıpransın, işlevini kaybetsin yani format atmam için bir şey olması lazım. Windows sizin sandığınız gibi aman onu yükledim diğeriyle çakıştı, yok şunu yükledim kafası karıştı gibi bir yapı değil.
Hangi sebeple format atacam? mekanik değil ki bu kullandıkça yıpransın, işlevini kaybetsin yani format atmam için bir şey olması lazım. Windows sizin sandığınız gibi aman onu yükledim diğeriyle çakıştı, yok şunu yükledim kafası karıştı gibi bir yapı değil.
Siz bir programın “uninstall.exe” veya program ekle kaldırdan programın kaldırılırken “bütün sistemden dosyaları sildik” uyarısı vermesine rağmen hala komple temizlediğini mi sanıyorsunuz? Böyle sandığınız için çakışma falan olmuyor diye düşünüyorsunuz.
Herşeyden önce regeditte hkey local machinede appdata local ve temp klasörlerinin içinde o kadar yığın kalıyor ki inanamazsınız. Bir program yıl 2026 halen ve halen “tamamen” arındırılmıyor windows depolamasından.
Bunu yaşamayan yoktur. Bir programı siler aylar sonra derinliklerde (yukarda bahsettiğim yollarda) halen o sildiği programların saçma sapan klasörlerini bulabilir.
Üstelik nvidianın driverları artık “windows temp” klasörüne yüklediğini düşündüğümüzde driver artık windows dosyasının içinde olup kernel seviyesinde okuma yapabilir seviyeye geldi. Eskiden C:\Nvidia diye apayrı windows klasörünün içinde olmayan dosyada yükleniyordu driverlar
Amdnin kalıntıları kalıp windows dosyasından nvidiayla çakışması olası
Sizin gibi arkadaşım var 2019 da sistemi dizdi kurulumunu yaptı tam 7 yıldır bir kere bile format atmadı. Bilgisayarındaki yavaşlama droplar performansın berbat olduğunu bariz anlıyorsunuZ
Format candır. Format siz farkında olmadan bozuk sistem dosyalarından bile kurtarır;
Örnek;
Ram benchmarkı yaptım ama skor o kadar kötü geldiki diyorum bu ayarlarla mümkün değil. Bozuk sistem dosya taraması yaptım windows düzeltti ve benchmarkı tekrar yaptım. Ne mi oldu? Skor tam olması gerektiği gibi geldi bu sefer
Bilgisayarlar siz farkında olmadan çöplüğe dönüşüyor. Format her zaman candır
hocam haklısınız söylediklerinizde ama, bu donanım işi harbiden ne kadar nazlıymış. bir şeyi değiştirmek bile problem. en ufak şeyde ya donanım ya da yazılım hatası. benim garibime giden şu, 6900xt takılıyken de full ayarlardaydı 5080 takılıyken de. ama ciddi bir grafik iyileştirme farkı da vardı oyunda. sanki nvidia ya özgü farklı görüntü ayarları ya da detaylar eklenmiş gibi. internette denk geldiğim videoda adamın biri aynı işlemci ve ekran kartıyla söylediğim fps değerlerini alıyor. belki de anormal olan oyun diyeceğim ama bf 1 de de düşük fps almam beni iyice şaşırttı. neyse sağlık olsun. bi format atıp denemek şart oldu artık.
Amd ile nvidia arasında renk farkı göz yorgunluğuyla dair 2010 yılına (belki daha eski) ait bir araştırma okumuştum sizi anlıyorum gayet. Amd kullanan kullanıcıda göz yorgunluğu kanlanma gözükmezken nvidia kullanırken 1 haftadan kısa sürede göz yorgunluğu ekrana uzun bakamama kanlanma gözlenmişti. Araştırma eskiydi baya bulamadım ama;
Diyeceğim o ki siz farkında olmadan amd ile nvidia arasında görüntüye aktarılan renk gamutunda bile farklılık olabilir “halen”. Bunu gözlemlemiş olabilirsiniz.
Siz bir programın “uninstall.exe” veya program ekle kaldırdan programın kaldırılırken “bütün sistemden dosyaları sildik” uyarısı vermesine rağmen hala komple temizlediğini mi sanıyorsunuz? Böyle sandığınız için çakışma falan olmuyor diye düşünüyorsunuz.
Herşeyden önce regeditte hkey local machinede appdata local ve temp klasörlerinin içinde o kadar yığın kalıyor ki inanamazsınız. Bir program yıl 2026 halen ve halen “tamamen” arındırılmıyor windows depolamasından.
Bunu yaşamayan yoktur. Bir programı siler aylar sonra derinliklerde (yukarda bahsettiğim yollarda) halen o sildiği programların saçma sapan klasörlerini bulabilir.
Üstelik nvidianın driverları artık “windows temp” klasörüne yüklediğini düşündüğümüzde driver artık windows dosyasının içinde olup kernel seviyesinde okuma yapabilir seviyeye geldi. Eskiden C:\Nvidia diye apayrı windows klasörünün içinde olmayan dosyada yükleniyordu driverlar
Amdnin kalıntıları kalıp windows dosyasından nvidiayla çakışması olası
Sizin gibi arkadaşım var 2019 da sistemi dizdi kurulumunu yaptı tam 7 yıldır bir kere bile format atmadı. Bilgisayarındaki yavaşlama droplar performansın berbat olduğunu bariz anlıyorsunuZ
Format candır. Format siz farkında olmadan bozuk sistem dosyalarından bile kurtarır;
Örnek;
Ram benchmarkı yaptım ama skor o kadar kötü geldiki diyorum bu ayarlarla mümkün değil. Bozuk sistem dosya taraması yaptım windows düzeltti ve benchmarkı tekrar yaptım. Ne mi oldu? Skor tam olması gerektiği gibi geldi bu sefer
Bilgisayarlar siz farkında olmadan çöplüğe dönüşüyor. Format her zaman candır
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:
Amd ile nvidia arasında renk farkı göz yorgunluğuyla dair 2010 yılına (belki daha eski) ait bir araştırma okumuştum sizi anlıyorum gayet. Amd kullanan kullanıcıda göz yorgunluğu kanlanma gözükmezken nvidia kullanırken 1 haftadan kısa sürede göz yorgunluğu ekrana uzun bakamama kanlanma gözlenmişti. Araştırma eskiydi baya bulamadım ama;
Diyeceğim o ki siz farkında olmadan amd ile nvidia arasında görüntüye aktarılan renk gamutunda bile farklılık olabilir “halen”. Bunu gözlemlemiş olabilirsiniz.
Dostum dediğim gibi 5 yıldır format atmıyorum, bir çok kez farklı GPU lara geçiş yaptım ve hiç bir oyunda ne drop ne kasma hiç bir sorun da yaşamıyorum ama sırf merakımdan windows 11 e geçesim var.