❌İndirim Bitti! Intel İ5 14600kf 3.50ghz 24mb 14 Çekirdek 1700p Box Fansız İşlemci 9.707tl

i5 13500'den geçilir mi ? psu corsair 850w

Sürekli sistem topluyorum, her sistemde ram`e 20K versem bende zarar ederdim.
İkinci el`de 5-6K bandında 16Gb 5600/6000 mts cl 30-38 DDR5 ram ben bulabiliyorsam bence sizde bulabilirsiniz.
Bulmasanız da olur Lga 1700` den devam edin (y)
Aynen kanka 2.elde 16GB 6000 CL30 ram 5K. Sen o paraya al ben senden 6K ya alayım hatta 6.5K ya alayım. Yalan bedava nasılsa...

Sadece mobilde geçerli NET10 koduyla son 6 ayın en düşük fiyatına iniyor. İhtiyacınız varsa değerlendirebilirsiniz.
ikinci el kutulusunu o fiyata almıştım : D

Anakartı upgrade edeceksen gelecekte alda bence anakartı upgrade etmem dersen performansını alamasın işlemcinin
Ne demek alamaz. 12400 ü çıkarıp bu işlemciyi taktığı anda hattı sayılır bir performans elde eder. Neden yanlış bilgi veriyorsunuz?

Ne demek alamaz. 12400 ü çıkarıp bu işlemciyi taktığı anda hattı sayılır bir performans elde eder. Neden yanlış bilgi veriyorsunuz?
Hocam yazdığımı cımbızlamak yerine teknik bütünlüğüne bakarsanız ne demek istediğimi çok net anlarsınız. 'Performans artmaz' gibi bir iddiam yok, 12400 ile 14600KF arasındaki farkı tartışmıyoruz.

Benim anlattığım olay tamamen VRM beslemesi ve donanımın o saf kas gücüyle ilgili. 12400 dediğiniz işlemci 65W çeken, en giriş seviyesi anakartın bile rahatça beslediği bir model. Siz o zayıf mosfetli, soğutucusuz anakarta gidip tam yükte (PL2) 181W akım isteyen 14600KF'yi takarsanız ne olur? Anakart o akımı dalgalanma yaratmadan sağlayamaz.

Sonuç: VRM'ler aşırı ısınır ve sistem anında Thermal Throttling (frekans kısma) yer. Siz 14600KF parası ödersiniz ama anakart darboğaz yaptığı için işlemci kendini korumaya alır, frekans düşürür ve performansın hatırı sayılır bir kısmı çöpe gider.

Kağıt üstünde 'soketi uyuyor, tak geç' demek kolay. Asıl yanlış bilgi; akım değerlerini ve anakartın VRM kapasitesini yok sayıp, insanları parasını ödediği tam performansı alamayacağı dengesiz sistemlere yönlendirmektir.

Aynen kanka 2.elde 16GB 6000 CL30 ram 5K. Sen o paraya al ben senden 6K ya alayım hatta 6.5K ya alayım. Yalan bedava nasılsa...
Çocuksun daha. Sen lga 1700'den devam et abisi güle güle kullan.

Hocam yazdığımı cımbızlamak yerine teknik bütünlüğüne bakarsanız ne demek istediğimi çok net anlarsınız. 'Performans artmaz' gibi bir iddiam yok, 12400 ile 14600KF arasındaki farkı tartışmıyoruz.

Benim anlattığım olay tamamen VRM beslemesi ve donanımın o saf kas gücüyle ilgili. 12400 dediğiniz işlemci 65W çeken, en giriş seviyesi anakartın bile rahatça beslediği bir model. Siz o zayıf mosfetli, soğutucusuz anakarta gidip tam yükte (PL2) 181W akım isteyen 14600KF'yi takarsanız ne olur? Anakart o akımı dalgalanma yaratmadan sağlayamaz.

Sonuç: VRM'ler aşırı ısınır ve sistem anında Thermal Throttling (frekans kısma) yer. Siz 14600KF parası ödersiniz ama anakart darboğaz yaptığı için işlemci kendini korumaya alır, frekans düşürür ve performansın hatırı sayılır bir kısmı çöpe gider.

Kağıt üstünde 'soketi uyuyor, tak geç' demek kolay. Asıl yanlış bilgi; akım değerlerini ve anakartın VRM kapasitesini yok sayıp, insanları parasını ödediği tam performansı alamayacağı dengesiz sistemlere yönlendirmektir.
Malesef verdiğiniz bilgiler doğru değil. Öncelikle akım birini Watt değildir. VRM mosfetlerden watt değil akım geçer. İşin teknik kısmını sizinle tartışırım bir elektronikçi olarak ama konu o değil. Sizin yazdığınızdan şu anlaşılıyor; 12400F kullanılan sisteme 14600KF takarsanız anakartınız yüzünden performans artışı sağlayamazsınız. Böyle bir şey mümkün değil. İki işlemcinin kağıt üzerinde TDP değerlerine ve anakartın fazlarına bakarak böyle bir şey söyleyemezsiniz. TDP işlemcinin termal iletkenine ne kadar güç aktardığıdır. Pratikte bu değer çok farklıdır. Ek olarak VCore VRM Mosfetlerinde termal sensör bulunmaz. Siz 14900K da taksanız 12100F de taksanız Mosfetler aynı sıcaklığa ulaşırlar. Termal boğulmaya girip işlemcinin saat hızının düşmesi için işlemcinin çok ısınması gerekir. VRM Mosfetler ısındı diye işlemci gücü azaltmaz. Keşke dediğiniz gibi bir şey olsaydı Mosfetler yanmazdı. Elimde 12400F var, 14600KF niz varda gönderin H610 anakartta size test edeyim.

Malesef verdiğiniz bilgiler doğru değil. Öncelikle akım birini Watt değildir. VRM mosfetlerden watt değil akım geçer. İşin teknik kısmını sizinle tartışırım bir elektronikçi olarak ama konu o değil. Sizin yazdığınızdan şu anlaşılıyor; 12400F kullanılan sisteme 14600KF takarsanız anakartınız yüzünden performans artışı sağlayamazsınız. Böyle bir şey mümkün değil. İki işlemcinin kağıt üzerinde TDP değerlerine ve anakartın fazlarına bakarak böyle bir şey söyleyemezsiniz. TDP işlemcinin termal iletkenine ne kadar güç aktardığıdır. Pratikte bu değer çok farklıdır. Ek olarak VCore VRM Mosfetlerinde termal sensör bulunmaz. Siz 14900K da taksanız 12100F de taksanız Mosfetler aynı sıcaklığa ulaşırlar. Termal boğulmaya girip işlemcinin saat hızının düşmesi için işlemcinin çok ısınması gerekir. VRM Mosfetler ısındı diye işlemci gücü azaltmaz. Keşke dediğiniz gibi bir şey olsaydı Mosfetler yanmazdı. Elimde 12400F var, 14600KF niz varda gönderin H610 anakartta size test edeyim.
Hocam merhabalar. Öncelikle Watt ve Amper terminolojisi konusundaki düzeltmeniz için teşekkür ederim. Forum pratikliği adına '181W akım' demiş bulundum; haklısınız, Watt gücün birimidir. Ancak VCore voltajının yük altında ortalama 1.2V - 1.3V seviyelerinde gezdiğini düşünürsek, 181W güç tüketimi kabaca 140-150 Amper gibi devasa bir akım yükü demektir. Zaten VRM'leri (Mosfetleri) ağlatan ve sistemin dengesini bozan şey tam olarak üzerinden geçen bu devasa akımdır.

Elektronikçi olduğunuzu belirtmişsiniz, bu yüzden işin teknik kısmında aşağıdaki güncel donanım gerçeklerini gözden kaçırdığınızı düşünüyorum:

1. "12100F ile 14900K mosfetlerde aynı sıcaklığı yaratır" İddiası

Fizik ve elektronik kuralları gereği, bir mosfet üzerindeki güç (ısı) kaybı, üzerinden geçen akımın karesiyle doğru orantılıdır ($P = I^2 \times R$). 40-50 Amper çeken bir 12100F ile 150+ Amper çeken bir işlemcinin VRM'de yaratacağı ısı kaybı asla aynı olamaz. 14600KF gibi bir işlemci, zayıf anakartların mosfetlerini kısa sürede alev topuna çevirir.

2. "Mosfetlerde termal sensör bulunmaz" İddiası

Bu eski nesil anakartlar için doğru olabilirdi ancak günümüzdeki giriş-orta seviye anakartların (H610/B760) büyük bir kısmında mosfet bölgesini okuyan Super I/O yongaları/sensörler bulunur. HWiNFO64 yazılımını açıp anakart sekmesine baktığınızda 'VRM Temp' veya 'MOS' başlığı altında bu sıcaklığı saniyesi saniyesine okuyabilirsiniz.

3. "VRM ısındı diye işlemci gücü azaltmaz" İddiası

Modern anakartlarda tam olarak bu işe yarayan VRM PROCHOT (Processor Hot) adında kritik bir koruma mekanizması vardır. Anakart, mosfetlerin 105-115°C kritik sınırına yaklaştığını algıladığında, fiziksel olarak yanmamak için işlemciye doğrudan bir sinyal gönderir. İşlemci buz gibi soğutulsa bile, VRM ısındığı için sistem anında çarpan düşürüp Thermal Throttling yer.

Özetle:

H610 gibi giriş seviyesi bir anakarta 14600KF takarsanız sistem ilk etapta tabii ki çalışır. Ancak mesele sadece Cinebench gibi ağır render testleri de değil; işlemciye yüklenen güncel AAA oyunlarda veya yüksek FPS kovaladığınız rekabetçi oyunlarda bir süre sonra VRM'ler kaçınılmaz olarak şişecek ve PROCHOT koruması devreye girecektir. İşlemciniz o vaat edilen 5.3 GHz hızlarında kalamayıp frekans kısacak; bu da oyun içinde can sıkıcı anlık takılmalara (stutter), %1 Low FPS değerlerinin çakılmasına ve bariz bir performans kaybına yol açacaktır. O saf kas gücüne o kadar para ödeyip, anakart darboğazı yüzünden oyunlarda bile tam verim alamadıktan sonra yapılan yükseltmenin bir mantığı kalmıyor.

Amacım kimseyle tartışmak değil, insanları parasını ödedikleri performansı kayıpsız alabilmeleri için doğru anakart/işlemci dengesine yönlendirmek. Fikir ayrılıklarımız olabilir, yine de vaktinizi ayırıp cevap yazdığınız için teşekkür ederim. İyi forumlar dilerim.

Render alırken 6 çekirdek o 96mb önbelleği sonuna kadar kullanır haklısın.
Şurada kaç kişi iş yapma render alma için sistem diziyor sence çoğunluğu oyun oynamak için diziyor ve oyun için de ön belleğin öneminin ne kadar büyik olduğunu bşlşrsin sanırım

Benim kullanmadığım İntel işlemci yok.
Kendi malınız diye ballandıra ballandıra anlatıyorsunuz, aynısını 9700X kullananlar da yapıyor, fanatiksiniz, gerçekleri çarpıtıp insanları kandırıyorsunuz.
İşlemcinin fiyatının yüksek olduğunu söylemek sizin işlemcinin piyasasını mı düşürüyor diye endişelendiniz, ne oldu ikinci el de satma planların suya mı düştü?
DDR4 kalesiymiş, DDR4` de bu değil üst modeli 14700K, 9600X ile anca kapışıyor.
PL limitini kaldırınca işlemcinin deli gibi ısındığım hepimiz biliyoruz, yüksek güç tüketen haliyle ısınan bir işlemci. AMD` de işlemcisini alan +200 PBO yapıştırıyor İntel` de tam tersi PL koy, TBMT, EMC kapat.
Ram fiyatları artmasaydı kimsenin bu fiyatta yüzüne bakmayacağı işlemciyi krizi fırsat bilip fahiş fiyattan satıyorlar, bunlar da kendileri kullanıyor diye bu işlemciyi savunuyorlar.
İkinci el` den 12K`ya almış, bunla övünüyor garibim. Geçen hafta sıfır 7800X3D + B650M-R` ı 14.600Tl` ye aldım. Ben mi çok ucuza aldım yoksa sen mi sağlam kazık yedin bir düşün.
Aklı olan, lga1700 anakartını işlemcisini satar amd geçer.
Hocam kısmen haklısınız ancak 13600k yada konudaki 14600k ile ortalama b760 ddr4 ve 32gb ram ile ddr5 32gb ram parasına konuyu kapatabiliyorsunuz gönül isterki 9700x yada 7800x3d bir sistem toplayalım ama hemen hemen iki katına mal oluyor yoksa kimse bahsettiğim işlemcilerin meraklısı değil oyun tarafında .

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,216,555
Üyeler
196,990
Son üye
Invader230
Geri