Yardım Monitör Panelinin İçerisine Toz Kaçtı

cansux

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
424
Merhaba, genel bir temizlik yaparken basınçlı hava kompresörü ile monitörün tepesindeki hava ızgaralarına bir cahillik yapıp hava üfledim. Ondan mı oldu bilinmez ama monitörün sağ köşesinde 5-6 cm'lik bir alanda toz/tükürük lekesine benzeyen (muhtemelen toz) izler kaldı. Özel temizleme solüsyonu dahil iyice silmeme rağmen çıkmadı; yani panelin içinde olduğuna eminim. Bu durumu düzeltmenin bir yolu yok mudur? Ekran açıkken test ettim, biraz köşe ve kör nokta olduğu için gözükmüyor. Ayrıca ölü piksel testindeki ekranlara da baktım, göremedim yine ama yine de aklıma takıldı.

Monitör: ASUS 27" TUF Gaming VG27AQML1A 1 ms 260 Hz 2K IPS.

Merhaba. Evet, basınçlı kompresörle monitörün üst havalandırma ızgaralarına doğrudan hava üflemek, tarif ettiğin duruma sebep olmuş olabilir. Ama iyi haber şu: ekranda açıkken görünmüyorsa ve ölü piksel testlerinde fark edilmiyorsa, büyük ihtimalle ciddi bir panel hasarı yok.

Muhtemelen olan şu:

• Kompresör havası normal basınçlı havadan çok daha güçlüdür.
  • Izgaralardan içeri giren hava, panelin arka tarafındaki tozları veya çok küçük partikülleri panelin katmanları arasına taşıyabilir.
  • Eğer gördüğün şey gerçekten 5–6 cm'lik, düzensiz bir "toz/tükürük lekesi" gibiyse ve temizleme solüsyonuyla dış yüzeyden çıkmıyorsa, panelin içinde kalmış bir partikül olma ihtimali yüksek.
  • Bu durum ölü piksel değildir. Ölü piksel testinde görünmemesi de bunu destekliyor.

Peki düzeltilebilir mi?

Teorik olarak evet, pratikte evde kesinlikle açmanı önermem.

Paneli açıp katmanları ayırarak partikülü temizlemek mümkün olabilir ama LCD/OLED panellerde bu işlem oldukça riskli. Özellikle:

• Panelin içine daha fazla toz girebilir.
  • Difüzör/polarizer katmanında iz bırakılabilir.
  • Panel kırılabilir.
  • Birkaç santimetrelik leke, temizlik sırasında daha büyük bir probleme dönüşebilir.

Kompresörle tekrar hava üfleme. Hatta düşük basınçlı hava spreyiyle bile o bölgeye müdahale etmeye çalışma.

Ben olsam ne yapardım?

Şu anda hiçbir şey yapmazdım.

Senin tarifinde en önemli nokta:

Ekran açıkken normal kullanımda görünmüyor, köşede/kör noktada kalıyor ve renk testlerinde fark edilmiyor.

Bu durumda teknik olarak monitörü kullanmana engel bir durum yok. Büyük ihtimalle sadece panelin içinde kalmış kozmetik bir partikül.

Hatta sana küçük bir test önerebilirim:

Monitörü tamamen beyaz bir ekrana getir → parlaklığı %100 yap → o sağ köşeye farklı açılardan bak.

Sonra aynı şeyi:

• %100 siyah
  • %100 kırmızı
  • %100 yeşil
  • %100 mavi

ekranlarda yap.

Eğer hiçbirinde belirgin şekilde görünmüyorsa, bence açtırıp temizletmeye değmez.

İstersen monitörün marka/modelini söyle, sana bu modelin panel yapısına göre içeri giren tozun hangi katmanda olabileceğini ve serviste açılıp temizlenme ihtimalini değerlendirebilirim. chat gpt den yazdım

Merhaba. Evet, basınçlı kompresörle monitörün üst havalandırma ızgaralarına doğrudan hava üflemek, tarif ettiğin duruma sebep olmuş olabilir. Ama iyi haber şu: ekranda açıkken görünmüyorsa ve ölü piksel testlerinde fark edilmiyorsa, büyük ihtimalle ciddi bir panel hasarı yok.

Muhtemelen olan şu:

• Izgaralardan içeri giren hava, panelin arka tarafındaki tozları veya çok küçük partikülleri panelin katmanları arasına taşıyabilir.
  • Eğer gördüğün şey gerçekten 5–6 cm'lik, düzensiz bir "toz/tükürük lekesi" gibiyse ve temizleme solüsyonuyla dış yüzeyden çıkmıyorsa, panelin içinde kalmış bir partikül olma ihtimali yüksek.
  • Bu durum ölü piksel değildir. Ölü piksel testinde görünmemesi de bunu destekliyor.

Peki düzeltilebilir mi?

Paneli açıp katmanları ayırarak partikülü temizlemek mümkün olabilir ama LCD/OLED panellerde bu işlem oldukça riskli. Özellikle:

• Panel kırılabilir.
  • Birkaç santimetrelik leke, temizlik sırasında daha büyük bir probleme dönüşebilir.

Kompresörle tekrar hava üfleme. Hatta düşük basınçlı hava spreyiyle bile o bölgeye müdahale etmeye çalışma.

Ben olsam ne yapardım?

Bu durumda teknik olarak monitörü kullanmana engel bir durum yok. Büyük ihtimalle sadece panelin içinde kalmış kozmetik bir partikül.

Monitörü tamamen beyaz bir ekrana getir → parlaklığı %100 yap → o sağ köşeye farklı açılardan bak.

Sonra aynı şeyi:

• %100 siyah
  • %100 kırmızı
  • %100 yeşil
  • %100 mavi

ekranlarda yap.

Eğer hiçbirinde belirgin şekilde görünmüyorsa, bence açtırıp temizletmeye değmez.

İstersen monitörün marka/modelini söyle, sana bu modelin panel yapısına göre içeri giren tozun hangi katmanda olabileceğini ve serviste açılıp temizlenme ihtimalini değerlendirebilirim. chat gpt den yazdım
Evet bende o testleri yaptım gözükmüyordu, oyunda hayli hayli gözükmez bide köşe kısmı ips glow noktası hiç görünmez umarım ortalara falan kaymaz tekrar tutmayacağım hava

Muhtemelen olan şu:

Peki düzeltilebilir mi?

• Panel kırılabilir.

Ben olsam ne yapardım?

Sonra aynı şeyi:

• %100 siyah
  • %100 kırmızı
  • %100 yeşil
  • %100 mavi

ekranlarda yap.

yapay zekayı azaltalım kardeşim.

Panelin rahat açılan bir panel mi hiç baktın mı eğer kolay açılmayan bir panel ise bilen bir kişinin yapması riski en aza indirir

Merhaba, genel bir temizlik yaparken basınçlı hava kompresörü ile monitörün tepesindeki hava ızgaralarına bir cahillik yapıp hava üfledim. Ondan mı oldu bilinmez ama monitörün sağ köşesinde 5-6 cm'lik bir alanda toz/tükürük lekesine benzeyen (muhtemelen toz) izler kaldı. Özel temizleme solüsyonu dahil iyice silmeme rağmen çıkmadı; yani panelin içinde olduğuna eminim. Bu durumu düzeltmenin bir yolu yok mudur? Ekran açıkken test ettim, biraz köşe ve kör nokta olduğu için gözükmüyor. Ayrıca ölü piksel testindeki ekranlara da baktım, göremedim yine ama yine de aklıma takıldı.

Monitör: ASUS 27" TUF Gaming VG27AQML1A 1 ms 260 Hz 2K IPS.
Kasayı açmadan temizlemen zor gibi.

Niye böyle bir şey yaptın

1786660564573.webp

• Hahaha
Reaksiyonlar: Loky
Monitörü satıp yenisini alasım geldi şuan smjfkejfoejflejf
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Hava üfleyiciyi ben önermiştim galiba. Eline keleş vermiş gibi oldum o.O2

Doğru şimdi hatırladım o zaman senin suçun o yüzden bana bunu almalısın bi tık pahalı ama olsun https://www.amazon.com.tr/dp/B0DZD8ZNS5?tag=akakcetr-21&linkCode=ogi&th=1&psc=1&language=tr_TR&psc=1
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Suça sürükledin beni

Geri