Ram Uyumluluğu Yardım Expo/Xmp

Reaksiyon skoru
13
Merhaba arkadaşlar,

Ryzen 7 7800X3D işlemcili AMD bir sistem kullanıyorum ve RAM almak istiyorum. Şu ürünü düşünüyorum:

https://www.amazon.com.tr/dp/B0C5XMMSQY

Ancak ürünün özelliklerinde Intel XMP ibaresi bulunuyor. Benim sistemim AMD olduğu için bu RAM'in anakartımda sorunsuz çalışıp çalışmayacağından emin olamadım.

Anakartım Gigabyte B850M FORCE. Özellikle bu RAM'i 7800X3D + B850M FORCE kullanan veya benzer bir sistemde deneyen arkadaşlar varsa tecrübelerini paylaşabilir mi?

• XMP profili AMD sistemde sorunsuz şekilde kullanılabilir mi?
  • RAM'i ilan edilen MHz ve CL değerlerinde çalıştırabilir miyim?
  • EXPO destekli RAM almak daha mı mantıklı olur?
  • Uyumluluk veya stabilite konusunda sorun yaşama ihtimalim var mı?
Bu RAM'i kullanan veya konu hakkında bilgisi olan arkadaşların deneyimlerini paylaşırsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Merhaba arkadaşlar,

Ryzen 7 7800X3D işlemcili AMD bir sistem kullanıyorum ve RAM almak istiyorum. Şu ürünü düşünüyorum:

Ancak ürünün özelliklerinde Intel XMP ibaresi bulunuyor. Benim sistemim AMD olduğu için bu RAM'in anakartımda sorunsuz çalışıp çalışmayacağından emin olamadım.

Anakartım Gigabyte B850M FORCE. Özellikle bu RAM'i 7800X3D + B850M FORCE kullanan veya benzer bir sistemde deneyen arkadaşlar varsa tecrübelerini paylaşabilir mi?

Bu RAM'i kullanan veya konu hakkında bilgisi olan arkadaşların deneyimlerini paylaşırsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
XMP , amd tarafında sıkıntı çıkarmıyor diye biliyorum hocam bende daha yeni aldım bir sıkıntı çıkarmadı , EXPO olması garanti olur ama XMP de sıkıntı çıkarmaz. Linkte ki ramleri ikinci el sıkıntı olmazsa 20-22k bandında satılıyor bu fiyatlar çok fahiş.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ram tercih ederken de özellikle değerlerin eş olmasına dikkat ederseniz daha güzel olur 6000mhz cl30 gibi 6400mhz cl32 gibi daha istikrarlı olur , tabi bu değer farkları hissedilecek derece değil sıkıntı olmaz.

Merhaba arkadaşlar,

6000 MHz profiller XMP olsa bile AMD sistemde de doğru çalışabilir, 6000 MHz üzeri olmamasına dikkat et sadece. Belleğin profili ne olursa olsun gerekli değerleri manuel ayarlayarak da kullanabilirsin bu arada belleğini.

EXPO XMP biraz pazarlama hilesi hocam
Hiç anlamayan kullanıcılar için hazır profil ile geliyor ram sadece bu kadar
Bu hazır profillerde de subtiming değerleri vs. anlamsız yüksek oluyor piyasada ki tüm cihazlarda sorunsuz çalışabilsin diye
Biraz anlayıp biraz da yapay zeka vs. kullanabiliyorsan ramine göre stabil değerleri araştırıp elle girip vs. XMP veya EXPO nun yaptığı otomatik profili manuel olarak girip hatta daha düşük daha stabil değerler ile kullanabilirsin
Ayrıca varsa anakartında memory try it özelliği ile otomatik profil oluşturması vs. de yapılabiliyor diye biliyorum
Ayrıca linkteki ramin CL36 olmasına takılmayın SK Hynix çiple geliyor manuel ayarla üretim kalitesine göre CL28 veya CL30 a düşürebilirsiniz manuel olarak
Tek dikkat etmeniz gereken 7800X3D de hotspot olan 6000MHz in üstünde bir ram almayın stabilite bozulabiliyor 6000MHz tatlı sıcak nokta olarak geçiyor 7800X3D de

Bu hazır profillerde de subtiming değerleri vs. anlamsız yüksek oluyor piyasada ki tüm cihazlarda sorunsuz çalışabilsin diye
Biraz anlayıp biraz da yapay zeka vs. kullanabiliyorsan ramine göre stabil değerleri araştırıp elle girip vs. XMP veya EXPO nun yaptığı otomatik profili manuel olarak girip hatta daha düşük daha stabil değerler ile kullanabilirsin
Ayrıca varsa anakartında memory try it özelliği ile otomatik profil oluşturması vs. de yapılabiliyor diye biliyorum
Ayrıca linkteki ramin CL36 olmasına takılmayın SK Hynix çiple geliyor manuel ayarla üretim kalitesine göre CL28 veya CL30 a düşürebilirsiniz manuel olarak
Tek dikkat etmeniz gereken 7800X3D de hotspot olan 6000MHz in üstünde bir ram almayın stabilite bozulabiliyor 6000MHz tatlı sıcak nokta olarak geçiyor 7800X3D de
ozaman calısır anladığım kadarıyla normalde https://www.hepsiburada.com/trident...-96-1-35v-pm-HBC00008H1YES?magaza=Hepsiburada şunu düşünüyordum ama 5 bin daha fazla verip 48 gb almak daha manıtklı geldi bana

Evet 48 GB almak daha mantıklı, 32 GB kitlerde hepsi SK Hynix çip gelmiyor ama 48 GB ve üstü her ramde SK Hynix geliyor
hocam peki gskill olup 32 mi ? corsair 48 mi ? cünkü crosaire karşı bi ön yargımı var bilmiyorum tam anlamadım ve 48gb olupta fiyatını 35 binlerde kalması bana biraz tuhaf geldi sebebi nedir ?

6000 cl36 hynixle değil samsung b die ile geliyor

Yok kötü değil sadece hynix değil bunu demek istedim. 7800x3d kullanacaksın zaten 6000 cl36 olmuş bi önemi yok performans farkı minimal. 6000 cl30 da alsan o farkı 7800x3d de göremeyeceksin
32 gb rpijaws ile bunun arasında kaldım bu 48 gb arada 5 fark ile 48 almak bana mantıklı geldi sence ? başka önereceğin varmı bi yol bi ram ?

48 GB larda emin misin?
Hynix Die diye biliyorum ben hepsinin

Bu konudaki ram ise fotoğraf atmışlar samsung olduğuna dair. Birebir kod karşılaştırması yapmadım

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,244,446
Üyeler
204,440
Son üye
aaassswww
Geri