Psu Yetmezse Ne Olur ? Yardım

rk0101

80+
Reaksiyon skoru
1
Merhaba 4gün önce 2.el 1660super ekran kartı ve psu sipariş etmiştim ve henüz sadece ekran kartı geldi, ekran kartını 24 saat iade şartı bulunan bir siteden sipariş ettiğim için 24 saat içinde denemem gerekiyor ve bu süre içinde sipariş ettiğim psunun bana ulaşması imkansız. demek istediğim şey bilgisayarımdaki mevcut psu ile ekran kartını test edersem ne olur ? karta bi zarar gelir mi yoksa sadece pc yük altında kapanır mı ?

psunun üstünde hiçbir etiket marka ve logo yok içini açıp baktığımda kartın üstünde atx2.31 ps402- kodu yazıyordu, 6+2 ekran kartı girişi, 4+4 cpu girişi bulunuyor sessiz ve biraz ağır bir siyah psu daha önce hiç sorun yaşamadım birsürü elektirik gidip gelmesine rağmen.

mevcut sistem; i5 9400f r7240 2gb micro atx gigabyte anakart 16gb ram, 320gb ssd+ 360gb hdd

foto at bakim psuyu genel olarak etiket barkod fln bişe varsa

Merhaba 4gün önce 2.el 1660super ekran kartı ve psu sipariş etmiştim ve henüz sadece ekran kartı geldi, ekran kartını 24 saat iade şartı bulunan bir siteden sipariş ettiğim için 24 saat içinde denemem gerekiyor ve bu süre içinde sipariş ettiğim psunun bana ulaşması imkansız. demek istediğim şey bilgisayarımdaki mevcut psu ile ekran kartını test edersem ne olur ? karta bi zarar gelir mi yoksa sadece pc yük altında kapanır mı ?

psunun üstünde hiçbir etiket marka ve logo yok içini açıp baktığımda kartın üstünde atx2.31 ps402- kodu yazıyordu, 6+2 ekran kartı girişi, 4+4 cpu girişi bulunuyor sessiz ve biraz ağır bir siyah psu daha önce hiç sorun yaşamadım birsürü elektirik gidip gelmesine rağmen.

mevcut sistem; i5 9400f r7240 2gb micro atx gigabyte anakart 16gb ram, 320gb ssd+ 360gb hdd
eger her şey yuke binmezse herhangıbı sorun yaşamazsın test aşamasında ama uzun vadede gidicidir
300w psu ile rx 570 8 gb r5 5500 çaliştirdim (psuda 8 pin gpu yoktu onuda molexden ekmiştim)

psunun üstünde hiçbir etiket marka ve logo yok içini açıp baktığımda kartın üstünde atx2.31 ps402- kodu yazıyordu,
bu psu eski dahili cpu sistemler gibi genellikle ofis tipi veya ekran kartsız (veya çok düşük güç tüketen GT 730, R5 230 gibi eski/giriş seviye kartlar barındıran) yada elindeki ankartdan beslenenkart gibi sistemler için tasarlanır. ben kesinlikle tavsiye etmem kullanmanı

hiçbirşey yok hocam içini bile açıp bakmıştım ne logo ne marka ne etiket ama şöyle bişey var sadece, ekran kartına giden 6+2 kablosunun üstünde 300v 18awg yazıyordu
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

eger her şey yuke binmezse herhangıbı sorun yaşamazsın test aşamasında ama uzun vadede gidicidir
300w psu ile rx 570 8 gb r5 5500 çaliştirdim (psuda 8 pin gpu yoktu onuda molexden ekmiştim)
bi furmark testi yapabilsem 15dklık benim için yeterli olacak ama korkuyorum ekran kartı direkt yanar diye

hiçbirşey yok hocam içini bile açıp bakmıştım ne logo ne marka ne etiket ama şöyle bişey var sadece, ekran kartına giden 6+2 kablosunun üstünde 300v 18awg yazıyordu
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

bi furmark testi yapabilsem 15dklık benim için yeterli olacak ama korkuyorum ekran kartı direkt yanar diye
ekran kartı yanmaz furmarkta 1080p 5 dk bile yeterli eger sorun varsa ilk 5 dk da belli eder zaten

bu psu eski dahili cpu sistemler gibi genellikle ofis tipi veya ekran kartsız (veya çok düşük güç tüketen GT 730, R5 230 gibi eski/giriş seviye kartlar barındıran) yada elindeki ankartdan beslenenkart gibi sistemler için tasarlanır. ben kesinlikle tavsiye etmem kullanmanı
kasa avf marka ama baya eski bi modeli internette araştırdım bulamadım kasayı. avf malaysia diye bi üretici ama ne psu ne kasa bulamadım bi türlü

kasa avf marka ama baya eski bi modeli internette araştırdım bulamadım kasayı. avf malaysia diye bi üretici ama ne psu ne kasa bulamadım bi türlü
kardeşim bulamazsın fason üretim bunlar. sertifikası yok. 1660 kartın gelince götür bir bilgisayarcıya abi yeni aldım denemek istiyorum görüntü geliyormu bakarmısın dersin .

Yakın tarihli PSU'ların bazılarında yok ama genel olarak çoğu PSU'nun bir kenarında bazı rakamların olduğu bir tablo bulunur örnekte attığım gibi ;(spoilerı açabilirsiniz)
1790594338437.webp
1790594573434.webp

Burada böyle durumlarda önemli olan 12V kanalının altında yazan W değeri. Örnek olarak yukarıda ilk fotoğraftaki Asusta 360, HighPower'da ise 648W yazıyor.
Ekran kartı modelinizi google'a yazdıktan sonra sonuna ''Techpowerup'' yazın. Ardından gösterdiğim siteye girin.

1790594512172.webp

Sayfayı az aşağıya kaydırdığınızda TDP dediğimiz bir W değeri var, bunu hesap makinesine yazın. Suggested PSU kısmını önemsemeyin bu noktada.

1790594621352.webp

Aynı işlemi işlemciniz için de yapın. i5 9400F özelinde 65W da işlemcinizin TDP değeri var. bu da 190W eder. Eğer PSU 12V kanalından 200-230-250W gibi değerler veriyosa teknik olarak sorunsuz şekilde çalıştırıp testinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ufak bir uyarım olacak bu nedenle sonuna kadar okuyun.

TDP değerleri bu ürünlerin çekebileceği maksimum değeri temsil ediyor. %100 de çalışsalar bile bazen bu değerleri çekmiyorlar. Bu iki ürünün W değerlerini topladıktan sonra çıkan sonuç PSU'nuzdaki 12V kanalının altında yazan W değerinden düşük olmalı. Ram, RGB ışıklar gibi şeyler toplamda 5-10W bile çekmezler diyebiliriz.

12V kanalından 228W veren %99 olarak fason üretim olduğunu düşündüğüm üstünde tonla çince yazı bulunan AcBel adındaki bi PSU ile zamanında Ryzen 5 2600 ve RTX2060'ı 1-2 ay falan kullandım. Aradaki bahsettiğim boşluk değeri sadece 3W'dı. İsteyene fotoğrafını atarım PSU hala dolabımda duruyor. Kağıt üstünde kimse o dönem elimdeki o PSU'ya o kart ve işlemci takılamaz dese de testleri yapıp ufak tefek oyunları oyunumu rahat rahat oynadım. Aşırı yük bindirmemeye render alma gibi işlemleri yapmadım riske atmamak için. Yaptığım oldukça riskliydi ancak test etmek ve CS, Valorant gibi oyunları oynamak için yeterliydi. Sistemi sorunsuz şekilde açıyordu, Furmark atabiliyordum kısaca.

Özetle ekran kartı ve işlemcinizin TDP değeri PSU'nuzun 12V kanalından verdiği Watt'tan düşükse, evet test yapabilirsiniz, ufak tefek oyunlar oynayabilirsiniz. ANCAK ikisinin değeri benim yukarıda belirttiğim örnek gibi ucu ucuna 3-5-10-15 gibi yetiyorsa teknik olarak sisteminizi test etmeniz için PSU yetse de çok dikkatli olmakta fayda var. Böyle ucu ucuna yettiği/yeteceği durumlarda sadece alınan ekran kartını test etmek için kullanın ardından sistemi riske atmayın derim. Ben kullandım ve başıma bir şey gelmedi diye sizin de başınıza bir şey gelmeyecek gibi bir durum olmaz. Bi anda şansa elektrikler gidip gelir PSU'yu veya anakartı elinize almayın.

Yakın tarihli PSU'ların bazılarında yok ama genel olarak çoğu PSU'nun bir kenarında bazı rakamların olduğu bir tablo bulunur örnekte attığım gibi ;(spoilerı açabilirsiniz)

Burada böyle durumlarda önemli olan 12V kanalının altında yazan W değeri. Örnek olarak yukarıda ilk fotoğraftaki Asusta 360, HighPower'da ise 648W yazıyor.
Ekran kartı modelinizi google'a yazdıktan sonra sonuna ''Techpowerup'' yazın. Ardından gösterdiğim siteye girin.

Alıntıyı görüntüle

Sayfayı az aşağıya kaydırdığınızda TDP dediğimiz bir W değeri var, bunu hesap makinesine yazın. Suggested PSU kısmını önemsemeyin bu noktada.

Alıntıyı görüntüle

Aynı işlemi işlemciniz için de yapın. i5 9400F özelinde 65W da işlemcinizin TDP değeri var. bu da 190W eder. Eğer PSU 12V kanalından 200-230-250W gibi değerler veriyosa teknik olarak sorunsuz şekilde çalıştırıp testinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ufak bir uyarım olacak bu nedenle sonuna kadar okuyun.

TDP değerleri bu ürünlerin çekebileceği maksimum değeri temsil ediyor. %100 de çalışsalar bile bazen bu değerleri çekmiyorlar. Bu iki ürünün W değerlerini topladıktan sonra çıkan sonuç PSU'nuzdaki 12V kanalının altında yazan W değerinden düşük olmalı. Ram, RGB ışıklar gibi şeyler toplamda 5-10W bile çekmezler diyebiliriz.

12V kanalından 228W veren %99 olarak fason üretim olduğunu düşündüğüm üstünde tonla çince yazı bulunan AcBel adındaki bi PSU ile zamanında Ryzen 5 2600 ve RTX2060'ı 1-2 ay falan kullandım. İsteyene fotoğrafını atarım PSU hala dolabımda duruyor. Kağıt üstünde kimse o dönem elimdeki o PSU'ya o kart ve işlemci takılamaz dese de testleri yapıp ufak tefek oyunları oyunumu rahat rahat oynadım. Aşırı yük bindirmemeye render alma gibi işlemleri yapmadım riske atmamak için.

Kısaca ekran kartı ve işlemcinizin TDP değeri PSU'nuzun 12V kanalından verdiği Watt'tan düşükse, evet test yapabilirsiniz, ufak tefek oyunlar oynayabilirsiniz. ANCAK ikisinin değeri benim yukarıda belirttiğim örnek gibi ucu ucuna 3-5-10-15 gibi yetiyorsa teknik olarak sisteminizi test etmeniz için PSU yetse de çok dikkatli olmakta fayda var. Böyle ucu ucuna yettiği/yeteceği durumlarda sadece alınan ekran kartını test etmek için kullanın ardından sistemi riske atmayın derim. Ben kullandım ve başıma bir şey gelmedi diye sizin de başınıza bir şey gelmeyecek gibi bir durum olmaz. Bi anda şansa elektrikler gidip gelir PSU'yu veya anakartı elinize almayın.
Adam etiket metiket yok diyor ya.

Adam etiket metiket yok diyor ya.
atx2.31 ps402- kodu yazıyorsa muhtemelen ufak bir tablo da vardır bence. Etiket dediği marka veya modele dair bir etiketten bahsettiğini düşünüyorum ben. Üzerinde dümenden de olsa bir kod bulunuyorsa vardır, fason üretim çince yazılı olan modellerde bile oluyor...

Ek olarak 6+2 pini varsa bence bu da ortalama güç tüketimine sahip kartları çalıştırabileceği(?) anlamına geliyor. Bir yerlerde daha farklı yakalanabilecek şeyler olmalı.

Arkadaş da ürünün ne zaman eline geçtiğine dair bilgi vermemiş, fotoğraf vermemiş. Eğer kenarında köşesinde bir şeyler varsa yardımı dokunur. Körlemesine yardımcı olmaya çalışıyoruz hepimiz ne yapalım. İşine yarar diye yazdım belki başka arkadaşın işine yarar

Hocam hayırlı olsun ayıptır sorması kaça aldın

Geri