Neler Yeni

Silindi

Devilll20

80+ Silver
Katılım
9 Kasım 2022
Mesajlar
2,146
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,125
İsim
Rick Baba
Ekonomi çok iyi o kadar iyiki ben alkolü bıraktım xD
 

K1NGO82

80+ Gold
Katılım
8 Şubat 2021
Mesajlar
6,288
En İyi Cevap
1
ekonomiyle alakalı bir bilgim yok ama siz sadece iç ekonomiden(makro ekonomiye ucundan/yakınından değiniyorsunuz) bahsediyorsunuz. söyledikleriniz şuna benziyor; yatırım tavsiyesi değildir, sadece bir örneklemedir. Sizin 2018 yılında ayırdığınız 1,000tl paranız varsayıyorum bunu iç ekonomide bir şeyler aldınız sattınız 10kat arttırdınız diyelim paranız 10.000tl oldu;

2018 altın fiyatları (altın örnek verme sebebim global bir değer, sabit bir üreticisi yok), en düşük 160tl en yüksek 280 ortalama olarak bakarsak 220tl baz alıyorum, 1.000 / 220 : 4.55gram has altınınız var. siz hiç bir şey yapmadan çalışmadan, uğraşmadan bu para zaten durduğu yerde günümüzdeki fiyatına bakarak 4,55 x 2580 : 11.739 TL yapıyor. bilmiyorum bu aradaki farkı sadece TL olarak mı görüyorsunuz yoksa bazı şeyler kafanızda canlanıyor mu?

mesela bunu şu şekilde de düşünebilirsiniz, dolar ortalama 5tl varsayaraktan 1.000tl karşılığı 200 dolardan günümüz değeri 200 x 32.50 : 6,500tl bakın bu hesaba göre 11.739tl ye göre neredeyse yarı yarıya erimiş fakat dolar paritesi altınla karıştırılmamalı çünkü doların bir enflasyonu mevcut, bir matbaası var, istenildiği kadar basılabiliyor. demek ki altın bir yandan değer kazanmaya devam ederken abd dolar basmaya devam etmiş. bizim iç piyasamız zaten TL basıyor, matbaa çalışıyor. yani elma fiyatı, un fiyatı aynı demekle ekonomiye sadece at gözlüğünden bakmaya çalışmak denebilir. global değerlere bakmanız lazım. paranın karşılığı neymiş ne olmuş, bir ölçü birimi gerek. son olarak ekonomiyle ilgili bir bilgi birikimim yok ve bu söylediklerim yatırım tavsiyesi değildir.
Bilgim yok derken açıp da ekonomiyle alakalı bir kitap okumadım anlamında dedim.

Güzel örnek vermişsiniz. Teşekkürler.
 

Carl Johnson CJ

80+ Bronze
Katılım
27 Şubat 2021
Mesajlar
1,517
Dahası  
Reaksiyon skoru
779
İsim
Carl Johnson
Para basıp niye borcumuzu ödemiyoruz demekle aynı şey verdiğin örnekler
 

Carl Johnson CJ

80+ Bronze
Katılım
27 Şubat 2021
Mesajlar
1,517
Dahası  
Reaksiyon skoru
779
İsim
Carl Johnson
Örnek


Senin bir aylık yaşam maliyetin 100 tl olsun (yeme, içme, kira, faturalar ve diğer masraflar)

Ekonomik kriz oluyor ve senin bir aylık yaşam maliyetin kriz yüzünden 200 tl'ye çıkıyor, (yani artık 200 tl'ye ihtiyacın var)

Devlet senin bu halini görüyor ve maaşına zam yapıyor artık 100 tl olan gelirin 200 tl'ye çıkıyor

Sen hemen seviniyorsun avrupa bizi kıskanıyor falan demeye başlıyorsun

Devlet bu maaş artışını yaparken ne karşılığında yapıyor? Bu para nerden geldi düşündün mü? Sırf sen aç kalma diye merkez bankası karşılıksız para bastı, bu karşılıksız basılan paralar tl'nin yabancı paralar karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Yurt dışından ithal ettiğimiz ürünlerin fiyatı dolar olarak aynı kaldı ama tl olarak daha fazla ödeme yapmak zorunda kaldık cebimizden daha fazla para çıkmaya başladı. Karşılıksız basılan paralar suni refah artışına neden oldu insanların eline para geçti ve harcamaya başladı bugün alamazsam yarın hiç alamam dedi ihtiyacı olmasa bile bir şeyler satın aldı. Arz talep dengesi bozuldu enflasyon daha çok arttı. Faizler nas var deyip düşürüldü boldan boldan para basıldıp dağıtıldı. Bugüne kadar her şey çok güzeldi demi, peki dış borç ne oldu? Enflasyon ne oldu? Yabancı paralar karşısında Türk Lirası ne oldu?
 

K1NGO82

80+ Gold
Katılım
8 Şubat 2021
Mesajlar
6,288
En İyi Cevap
1
Örnek


Senin bir aylık yaşam maliyetin 100 TL olsun (yeme, içme, kira, faturalar ve diğer masraflar)

Ekonomik kriz oluyor ve senin bir aylık yaşam maliyetin kriz yüzünden 200 TL'ye çıkıyor, (yani artık 200 TL'ye ihtiyacın var)

Devlet senin bu halini görüyor ve maaşına zam yapıyor artık 100 TL olan gelirin 200 TL'ye çıkıyor

Sen hemen seviniyorsun avrupa bizi kıskanıyor falan demeye başlıyorsun

Devlet bu maaş artışını yaparken ne karşılığında yapıyor? Bu para nerden geldi düşündün mü? Sırf sen aç kalma diye merkez bankası karşılıksız para bastı, bu karşılıksız basılan paralar TL'nin yabancı paralar karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Yurt dışından ithal ettiğimiz ürünlerin fiyatı dolar olarak aynı kaldı ama TL olarak daha fazla ödeme yapmak zorunda kaldık cebimizden daha fazla para çıkmaya başladı. Karşılıksız basılan paralar suni refah artışına neden oldu insanların eline para geçti ve harcamaya başladı bugün alamazsam yarın hiç alamam dedi ihtiyacı olmasa bile bir şeyler satın aldı. Arz talep dengesi bozuldu enflasyon daha çok arttı. Faizler nas var deyip düşürüldü boldan boldan para basıldıp dağıtıldı. Bugüne kadar her şey çok güzeldi demi, peki dış borç ne oldu? Enflasyon ne oldu? Yabancı paralar karşısında Türk Lirası ne oldu?
Teşekkürler
 

kayzon

80+
Katılım
6 Haziran 2024
Mesajlar
80
Dahası  
Reaksiyon skoru
27
İsim
ahmet derinoglu
aga arkadaşlarla baya güldük konu başlığına 🤠🤠 neyse alım gücü gerçekten çok düşük ve ekonomi kötü böyle ufak 5 kat 10 kat yazarak anlayabileceğiniz bir şey değil
Dio seni star platinum ile yok ederim ! Forum yazma hakkın yok cocuk katili, seni kınıyorum (!)
 

thebow68

80+
Katılım
19 Temmuz 2024
Mesajlar
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
emre adak
Ben sahsen devletimizin ekonomimizi yonettigini dusunmuyorum.Son birkac senedir saavruluyoruz eger ekonomi yonetilip bu hale geldiyse bu kasitlidir.
 
Top Bottom