Neler Yeni

Çözüldü✓ Yeni Laptop'umda Oyun Oynarken Sıkıntı Yaşıyorum

Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Mertcan Gündoğan
Merhaba dostlar yakın zamanda MSI Katana 17 B13VGK 1040XTR aldım. (Kısaca 4070, 32 ram, 1tb ssd, i7) Aşağıda yaşadığım sıkıntıları sırasıyla anlattım, tek bir problem olmadığı için uzun uzun anlatmak istedim. Bir bilen varsa ve yardımcı olabilirse çok sevinirim.

Bilgisayar Windows 11 kurulu şekilde geldi. İlk olarak Forza Horizon 4 oynadım. Ultrada rahat oynatıyordu, bir ara oyuna girdiğimde cpu %99 kullanılmaya başladı ve fps değerim değişkenlik gösterdi. Aslında anlık ve oyunu kapatıp açınca düzelir gibi düşündüm ama çok da zorlamak istemediğimden ayarları düşürdüm ve oyunu yeniden başlattığımda sorunsuzca oynuyordum. Bir keresinde beni oyundan hiçbir uyarı vermeden attı, çok aldırmadım anlık bir şey olabilir diye düşündüm ve daha sonra GTA 5 indirdim. GTA 5 ilk açıldığında ayarlar ultrada değildi ve ben de uğraşmak istemediğimden hiç ellemedim. Arada bir birkaç saniyelik fps droplar oldu oynarken. GTA 5'ten çıkıp tekrar Forza'ya girdiğimde oyun sabit 15fps veriyordu, ayarlara baktığımda kendiliğinden 30fps'ye kitlendiğini gördüm ve oyunu 144fps'ye almaya çalıştığımda eskinden 144fps ayarında oynadığıma emin olduğum oyunun max 60fps'ye ayarlamama izin verdiğini gördüm. Ben de o zaman ayarları tekrar ultraya alayım dedim ve sıkıntısızca 60fps ultrada oynadım ancak bu sefer tekrardan aniden beni oyundan atıp hiçbir hata çıkartmadı önüme. Daha sonra GTA 5 girmeye çalıştığımda Battleeye'de bir hata sonucu oyunun başlatma ekranında kaldığını fark ettim ve bu problemi de bilgisayarı yeniden başlatarak çözdüm. Oyuna girip biraz oynadıktan sonra oyun bir anda dondu kaldı alt f4 altmak zorunda kaldım.

Laptop'umun özellikleri iyi, performans modunda oynuyorum. Bunlar da yakın zamanda çıkmış oyunlar olduğu için yüksek ayarlarda oynayabilmek istiyorum ben de yani, bence bu kadarı da hakkım. Bir heves aldım zaten hevesim kursağımda kaldı bu olaylardan sonra. CPU ve GPU driverlerim güncel, kendi uygulamalarından kontrol ettim.

Bir arkadaşım fazla ısınmıştır falan dedi ama fanlar da bunları yaşarken acayip ses çıkartmıyordu dayanamadı desem. Yine de emin olmak için ekranın sol üstünde sıcaklık kullanım değerlerini falan gösteriyorlar ya, onu yapabileceğim bir uygulama önerirseniz çok sevinirim. Teşekkür ederim. Valla canım çok sıkıldı oyun oynayasım kalmadı, eski bilgisayarım tost makinesiydi ama böyle problemlerim yoktu en azından oyun oynayasım gelmiyor yine bir şeyler yaşayıp moralim bozulacak diye.

Emre Zengin

Moderatör
En İyi Cevap
20
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,868
İsim
Emre Zengin
Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Mertcan Gündoğan
Hocam bilgisayardan çok anlamam ama " CPU %90 - GPU %70 " demişsiniz, normalde olması gereken , GPU %95-99 , CPU %40-50 falandır. Keza 4070 li bir sistemin GTA 5'i ultrada oynatmama gibi bir şansı zaten yok. Bence teknik bir arıza olabilir, ya garantiye verin ve sorun böyle böyle diye, yada iade edin. Üzüldüm, bende yaşadım çok çok çok can sıkıcı bir durum.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Windows 10 kurabilir misiniz ? Çok teknik bilgi bilmiyorum açıkçası ama , Windows 11 bazen sıkıntı yapabiliyor diyorlar , benim PC de win 11 güncellemesi olmasına rağmen , hâlâ win10'dayım .
Yazdığım veriler kullanım değil sıcaklıktı hocam, yularıdaki arkadaşın tarif ettiği üzere bu akşam bios güncellemesi yapıp tekrar test edeceğim. Eğer olmazsa Win10'a geçiş yapacağım. O da olmadı son çare garanti gibi gözüküyor.

Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Mertcan Gündoğan
BIOS'u günceller misin acaba? Bilgisayar prize takılı olsun.
1) Elinde 8 ya da 16 GB'lık FAT32 olarak biçimlendirilmiş bir flash bellek olsun. https://www.msi.com/Laptop/Katana-17-B13VX/support?sub_product=Katana-17-B13VGK E17L5IMS.119 yazanı indir.
2) İndirdikten sonra dosyaya sağ tıklayıp klasöre çıkart de. Ondan sonra klasörün içindeki E17L5IMS.119 BIOS dosyasını flash belleğinin içine at.
3) Ondan sonra bilgisayarı yeniden başlat ve durmadan Delete tuşuna bas. Sonra karşına BIOS ekranı gelecek. Oradan Advanced sekmesine tıkla. Seçeneklerde UEFI BIOS Update görecen onu seç. Sonra karşına gelen ekranda USB yazanı seç. Ondan sonra BIOS dosyanı yani E17L5IMS.119 yazanı seç. Sonra bilgisayar kendini yeniden başlatıp BIOS güncelleme moduna alacak. Oradan Proceed with flash update yazanı seçip BIOS güncellemesini başlat.
Hocem dediklerinizi harifyen uyguladım ve ultra ayarlarda sabit 144fps ile Forza oynadım.
Ekran görüntüsü 2024-11-20 094610.png

İstatistikler şekildeki gibiydi ortalama olarak. Gün içerisinde de bm öğrencisi olduğum için laptop'u kullanacağım. Akşam da GTA 5'te denemeyi düşünüyorum. Bu süreçte problemle karşılaşırsam dönüş yaparım. Teşekkürler. (CPU dün gece 90 derece idi güncellemeden sonra 80 civarına düştü. Sabah hava soğuk olmasıyla alakalı olabilir mi bilmiyorum)

Emre Zengin

Moderatör
En İyi Cevap
20
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,868
İsim
Emre Zengin
Hocem dediklerinizi harifyen uyguladım ve ultra ayarlarda sabit 144fps ile Forza oynadım.
Alıntıyı görüntüle
İstatistikler şekildeki gibiydi ortalama olarak. Gün içerisinde de bm öğrencisi olduğum için laptop'u kullanacağım. Akşam da GTA 5'te denemeyi düşünüyorum. Bu süreçte problemle karşılaşırsam dönüş yaparım. Teşekkürler. (CPU dün gece 90 derece idi güncellemeden sonra 80 civarına düştü. Sabah hava soğuk olmasıyla alakalı olabilir mi bilmiyorum)
Dikey Eşitlemeyi oyunlarda devre dışı bırak bakalım.

Emre Zengin

Moderatör
En İyi Cevap
20
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,868
İsim
Emre Zengin
Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Mertcan Gündoğan
FPS değerlerinde çakılma olacak mı ona bakacağız. MSI Afterburner açıkken video kaydı alıp buraya atarsan iyi olur.
FH'ta çektiğim video bu şekilde, gene olarak sıkıntı olmadı.

GTA V SYSTEM TEST.png

Yukarıdaki de GTA 5'i full ayarlara çektiğim oyunumdan bir göründü (fps 144 olarak ayarladım ama gene olarak resimdeki gibi gezdi)

İki oyunu oynarken, dizi izlerken ve gün içinde kod yazarken problem yaşamadım. Hatta şarjda değilken Forzada aynı ayarlarda sabit 60 fps alabildim. (İstatistikler aşağı yukarı videodaki gibi idi. Çok bilmiyorum ancak CPU kullanımı bana az gibi geldi.

Bios güncellemesinin sebebi neydi hocam, çökmenin sebebi güncel olmaması/bozuk olması mıymış yoksa ihtimal mi eledik sadece. Yaşadığım problemler keskin ve sürekli olmadığı için ancak kısa süreli deneyimlerimce size dönüşte bulunabiliyorum. Şu an anlattığım sıkıntıları yaşamadım ancak ileride yaşayıp yaşamayacağımı bilemiyorum maalesef. :// Ayrıca ilginiz için teşekkür ederim, çok uğraştınız.

Emre Zengin

Moderatör
En İyi Cevap
20
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,868
İsim
Emre Zengin
FH'ta çektiğim video bu şekilde, gene olarak sıkıntı olmadı.

Alıntıyı görüntüle
Yukarıdaki de GTA 5'i full ayarlara çektiğim oyunumdan bir göründü (fps 144 olarak ayarladım ama gene olarak resimdeki gibi gezdi)

İki oyunu oynarken, dizi izlerken ve gün içinde kod yazarken problem yaşamadım. Hatta şarjda değilken Forzada aynı ayarlarda sabit 60 fps alabildim. (İstatistikler aşağı yukarı videodaki gibi idi. Çok bilmiyorum ancak CPU kullanımı bana az gibi geldi.

Bios güncellemesinin sebebi neydi hocam, çökmenin sebebi güncel olmaması/bozuk olması mıymış yoksa ihtimal mi eledik sadece. Yaşadığım problemler keskin ve sürekli olmadığı için ancak kısa süreli deneyimlerimce size dönüşte bulunabiliyorum. Şu an anlattığım sıkıntıları yaşamadım ancak ileride yaşayıp yaşamayacağımı bilemiyorum maalesef. :// Ayrıca ilginiz için teşekkür ederim, çok uğraştınız.
Oyunlarda gene sınırlıyorsun FPS'i. Dikey Senkronizasyonu kapadıktan sonra Kare Hızı sınırsız olsun. FPS'i yüksek alman sana bir sıkıntı yaşattırmaz. Eğer görüntü de yırtılma falan olursa o zaman sabitleyebilirsin. Onun dışında sınırsız da kalsın. Cihaz şarjda değilken FPS'i otomatik kısıtlıyor. Bu çoğu cihazda öyle. CPU kullanımının az olması iyi bir şey. BIOS'u güncelleştirmeni istememin sebebi bu Intel işlemcilerin bozulma vakalarından dolayı. Zaten Minidump'ına baktığımda işlemcinle ilgili şeyleri işaret ediyordu. BIOS'unu kontrol ettim güncel değilmiş. Bu işlemcilerin bozulma sorununu çözdüler son BIOS'larla. Sistemi aktif kullanıp bir sıkıntı yaşatmadıysa gün içinde, daha bir sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Önemli değil.

Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Mertcan Gündoğan
Oyunlarda gene sınırlıyorsun FPS'i. Dikey Senkronizasyonu kapadıktan sonra Kare Hızı sınırsız olsun. FPS'i yüksek alman sana bir sıkıntı yaşattırmaz. Eğer görüntü de yırtılma falan olursa o zaman sabitleyebilirsin. Onun dışında sınırsız da kalsın. Cihaz şarjda değilken FPS'i otomatik kısıtlıyor. Bu çoğu cihazda öyle. CPU kullanımının az olması iyi bir şey. BIOS'u güncelleştirmeni istememin sebebi bu Intel işlemcilerin bozulma vakalarından dolayı. Zaten Minidump'ına baktığımda işlemcinle ilgili şeyleri işaret ediyordu. BIOS'unu kontrol ettim güncel değilmiş. Bu işlemcilerin bozulma sorununu çözdüler son BIOS'larla. Sistemi aktif kullanıp bir sıkıntı yaşatmadıysa gün içinde, daha bir sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Önemli değil.
Dikey senkronizasyonu tekrar aktif etmem problem olur mu?

Emre Zengin

Moderatör
En İyi Cevap
20
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,868
İsim
Emre Zengin
Top Bottom