Neler Yeni

Ekran kartlarının güçlendiğini sanmıyorum.

Touoa

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,212
İsim
Turuncu Keskin
eee nerde RTX 5070 ---- 550 dolara satılıyor?
Amazona Newegg`e falan baktımda daha karttan haberleri yok.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bunu mu diyon?

Kartlar 30 ocakta satışa çıkacak fark ettiysen zaten hiçbir YouTuber daha kart tanıtımı dahi yapmadı süresi var daha çünkü, yoksa stokları emin ol çoğu sitede hazırdır.

Vemoxis

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
49
İsim
Berkay Kahraman
Donanimsal karsilastirma yapildiginda 4000 serisi ile aralarinda saf guc olarak fark atacak kadar bir ilerleme yok. 15-20 FPS fazlasi vardir max 5000 serisinin. Ama iste o multi frame ozelligi farkini iyi yapmislar ikiye katliyor fps. Tabii 4000 serisine de gelistirilmis frame gen gelecek bir nebze de olsa farki kapatir.

Dahası  
Reaksiyon skoru
51
İsim
can demir
saf performans olarak seriler arası 4090-5090'ı hariç tutarak konuşursam %10 civarı bir güç artışı var. yani dlss kullanılmadan da yeni serideki kartlardan daha fazla performans alacaksınız ama bu oran karşılığı fiyat / performans düşünüldüğünde bu seriye geçmek mantıklı mı bunun cevabı tamamen almayı düşünen kişinin kartı ne amaçla kullanacağına bağlı.

2k mı 4k mı oyun oynuyor. hangi oyun türlerini oynuyor, çoğunlukla single player, görselliğin önde olduğu oyunları mı yoksa daha çok rekabetçi online oyunları mı. oynayacağın oyunların çoğu multi frame generation destekleyecek olan 2023 2024 ve sonrası oyunlar mı yoksa çoğu multi frame generation desteklemeyecek olan 2023 öncesi oyunlar mı ? bu oyunlar için hedeflediği, mutlu olduğu fps kaç fps. kaç sene boyunca bu kart beni bu fps aralığında idare etsin diyor.

işte bu soruların cevabına göre 4000 serisi mi yoksa 5000 serisi mi ve bunları hangi fiyatlardan alacaksa hangisini tercih etmeli bu değişir. yani herkese gidip "kardeşim 5000 serisi geliyor 5000 serisi al" diyemem. adam 2k single player oyun oynayacaktır bu adam 2.elden 30-35e 4080 super alabiliyorsa gitsin 4080 super alsın derim. 2kda en az 3 sene oyunlarda frame generation bulanıklığı ile karşılaşmadan direkt native fps alarak rahat rahat oyunlarını oynar geçer. adam 120 fps civarı oynuyordur ve bu durumdan mutluysa monitörü 120fpsye kitler o saatten sonra adam zaten mevcut kartla 150 fps civarı bir fps alıyorsa ve monitörünü de 120 fpsye kitlediyse bu adama "kanka 5000 serisinde multi frame generation var 120 değil 250 fps alacaksın" demenin bir anlamı yok. zaten şu anda 150 fps veren kart 2-3 seneye düşse düşse 100lere düşer o zaman dlss 4 single frame generation açarsın 110-115lere çıkar devam edersin.

bir başka durum mesela önümüzdeki 3 sene boyunca oynayacağı oyunların en az %80i 2023 ve öncesi oyunlardan oluşacaksa bu adama gidip 5000 serisi önermem. cünkü oynayacağı oyunların %80inde multi frame generation desteği olmayacak o yüzden o özelliğe sahip olmak oyun oynadığın zamanın %80inde işine yaramayacak. %20 için de o kadar ekstra parayı vermeye gerek var mı işte bu sorunun cevabı da kişiye kalmış bir durum.

yani bazı kişiler var oyun oynamayı seven adam çoğunlukla chill takılacağı indie ya da simulator oyunları oynayan bir tip. bu adama 2024 ve sonrası cıkacak oyunlar için bile 5000 serisi tavsiyesi vermek mantıklı değil mesela. aaa oyunları ile adamın çokta bir alakası yok yılda max belki 1 ya da 2 aaa oyun ya oynuyor ya oynamıyor. bu adam çok parası yoksa ve 5000 serisi kart almak için kendisini zorlayacaksa bunun bir mantığı yok.

bu yüzden bu işler tamamen almayı düşünen adamın ihtiyaçlarına göre cevabı verilebilecek işler.

ayrıca nvidia 2 senede 1 yeni seri getirmeye başladı, fakat pcye geliştirilen oyunlar aynı zamanda konsollara da geliştirildiğinden dolayı geride kalan alete göre yapılıyor oyunlar. konsollar da pcye göre geride olduğu için developerler oyunlarda öyle çok fazla uçup kaçamıyorlar. 2-2.5 sene sonra 6000 serisi gelene kadar oynayacağınız oyunlar da öyle çok fazla uçup kaçma olmayacak yani merak etmeyin. gta 6 bile ps5 proda çalışacaksa onda bile öyle uçuk kaçık bir karta ihtiyacınız yok demektir. ps5 pro dediğiniz aletin gücü 3070ti seviyesi bir güç. optimizasyonlar düzgün olursa önümüzdeki 2-3 sene için 2k için 5000 serisinin yapıpta 4070ti super ve üstünün yapamayacağı bir şey olacağını düşünmüyorum bu durumdan dolayı.

dolayısıyla herkesin 5000 serisine geçmesine gerek yok. tüketim çılgınlığının bir parçası olmayın. hangi durum size ve bütçenize uyuyorsa o duruma uygun kartı tercih ederek yola devam edin.

Son düzenleme:

ghnn

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
194
İsim
Gökhan
nvidia varken amd ye gerek yok bence kart üstün bile olsa iş yazılımda bitiyor
isteyen istediğini kullanır amd kartlarda cuda çalışmadığı sürece ben almam. ekran kartını sadece oyun amaçlı kullananlar alabilir

Shyankh

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
717
İsim
Anonim Ankh

Shyankh

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
717
İsim
Anonim Ankh

_Zaur_

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,552
İsim
Zaur
İlgilendiği Kategoriler
Konu dışı
Amacınız nedir bilmiyorum ama bu 5090'ın 4090'dan %50 daha iyi olduğu anlamına geliyor, oldukça iyi, diğer kartlarda %15-%20 iyileştirme vardı.
(4090 bu ayarlarda anca 20 FPS alabiliyor)
en az 50 fps belkiyordum bu karttan. Sonuçta o kadar ballandıra ballandıra övmüşler bari masaya bişey vursaydılar tam olaydı. Hemde fiyatı ateş pahasına.
Bunu alan adam 2 k monitörü de sallamaz 4k 8k derse ekran kartı pert

Shyankh

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
717
İsim
Anonim Ankh
en az 50 fps belkiyordum bu karttan. Sonuçta o kadar ballandıra ballandıra övmüşler bari masaya bişey vursaydılar tam olaydı. Hemde fiyatı ateş pahasına.
100 FPS'ten 110 FPS'e çıkmakla 20 FPS'ten 30 FPS'e çıkmanın (ikisinde de 10 FPS fark olmasına rağmen) arasındaki farkı anlayabiliyorsunuzdur umarım.
En iyi ekran kartından %150 daha iyi ekran kartını neden çıkarsınlar, önceki serilerde de bu oran hep %50-60'tı, en az 5 nesil sonra mı fark edip daha iyisini beklerdim diyorsunuz. Şaşırılacak veya yargılanacak bir durum değil, bu zaten beklenendi ve öyle de oldu.
Ki şirketin böyle bir amacı da yok, yazılımla oyunculara istenilenin fazlasını veriyor zaten.
Zaten dandik oyunları 4K'da 8K'da rahat oynanır, AAA oyunlarda da yazılım destekleri zorunlu gibi bir şey oldu, DLSS 4'le rahat oynatıyor, derdinizi anlamıyorum hala.

Yağız_82

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
147
İsim
Yağız
Hocam peki neden bu saf güce bu kadar bağımlıyız ki? Dlss 4 e baktığımızda dlss 3 e göre çok daha iyi olduğu çok rahat anlaşılıyor. görüntüyü bozmayı da düzeltmişler + saf güç pek de önemli değil bence önemli olan senin önüne bu kartı koyduklarında verdiği performans. Eğer vadedilen fiyatlardan çıkıp yine vadedilen gibi teknolojiler ile 4090 gücüne sahip olursa 5070 gayet güzel bi haber olur bu yeni teknoloji de elbet yeni oyunlara gelicektir. Dünya değişiyor artık pazarlanan şey teknoloji saf güç değil.

Shyankh

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
717
İsim
Anonim Ankh
Hocam peki neden bu saf güce bu kadar bağımlıyız ki? Dlss 4 e baktığımızda dlss 3 e göre çok daha iyi olduğu çok rahat anlaşılıyor. görüntüyü bozmayı da düzeltmişler + saf güç pek de önemli değil bence önemli olan senin önüne bu kartı koyduklarında verdiği performans. Eğer vadedilen fiyatlardan çıkıp yine vadedilen gibi teknolojiler ile 4090 gücüne sahip olursa 5070 gayet güzel bi haber olur bu yeni teknoloji de elbet yeni oyunlara gelicektir. Dünya değişiyor artık pazarlanan şey teknoloji saf güç değil.
Hocam zaten yazılım olmadan donanımın ne anlamı var, ikisi bir bütün, donanımsız yazılım bir işe yaramaz, yazılımsız donanım da bir işe yaramaz ama nedense saf güç bağımlılığı var bazı kesimlerde, ben de anlamış değilim.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,044,301
Üyeler
165,666
Son üye
kutaykilcik
Top Bottom