30K Bütçe ile Sistem PC Bileşenleri - Tavsiye

Epik41

80+
Reaksiyon skoru
50
Bütçe
30000
Arkadaşlar selam,

sistemim ddr4 sistem,

Sistemi DDR5 sistem ile yükselmek istiyorum fakat, eski sitemimdeki bazı parçaları kullanacağım, Mesela; Güç kaynağı, M2 SSD ve Kasa mı! Diğer parçaları ise elden çıkarmak için satacağım. (İsteyene kargo yaparım)

Yeni düşündüğüm sitemimdeki ana bileşen İntelden oluşacak sistemin beyni intel ile kurmaya karar verdim. Sistem parçalarını aşağıdaki gibi seçtim düşünceleriniz ve önerilerinizi bekliyorum. Eklenmesi veya çıkarılması gereken parçalar varsa bilgilendirmeniz rica olur. Onun dışında siszlerde ekstra işlemci+anakart+ram ve ekran kartı tavsiyesinde bulunmak isterseniz berlirtin lütfen.

Diğer sistemimden çıkan parçalar( Yeni sistemde kullanacağım );

XPG Core Reactor 650W 80+ GOLD Full Modüler (650G-BKCEU)
PNY XLR CS3030 500GB NVMe M.2 SSD - PATRİOT P320 2TB NVMe M.2 SSD
ZOKO AMİRAL WHİTE DK431
Thermalright Phantom Spirit 120 SE (Kule Tipi)

Düşündüğüm sistem DDR5 (30K bandında);

intel i5 14th 14400f
Intel Arc B580

XPG Caster RGB 2*16 32GB 6000MHZ CL30 Ram
MSI B760 Gaming Plus Wi-Fi İntel LGA 1700 DDR5 Atx

İntel tercih etmeni önermem intel işlemcilerin l3 önbelleği fazla düşük oluyor bu yüzden valo bf CS gibi FPS oyunlarında 50 ile 100 FPS fark yaratıyor birde am5 anakartlara bir nesil daha çıkacak bu yüzden am5 her halükarda daha mantıklı olucak

İntel tercih etmeni önermem intel işlemcilerin l3 önbelleği fazla düşük oluyor bu yüzden valo bf CS gibi FPS oyunlarında 50 ile 100 FPS fark yaratıyor birde am5 anakartlara bir nesil daha çıkacak bu yüzden am5 her halükarda daha mantıklı olucak
Sizin tercihiniz AMD ile devam etmem yönünde mi?

DDR5 geçmeyi düşünüyorsun zaten direkt AM5 geç.

Anakart olarak Asus Prime B650M-R İşlemci olarakta Ryzen 5 7500F kombosu yapabilirsiniz.

Daha önce açtığınız konulara baktığım zaman size yine am5 önermiş ler neden yeniden intele geçme kararı aldığınızı anlamadım
Şöyle amd sistemlerinde ısınma problemi intle kıyasla çok fazla ve ister istemez güçlü bir kule tipi soğurucu veya sıvı soğutucu kullanmazsanız performans düşüklüğü olabiliyor.

Sebep şu İntel deneyimim hiç olmadı. Belki de kaşınıyorumdur 😅 intel de çekirdek olayı epey fazla ama Amd de durum hep 6+12 çekirdek şeklinde.

Durumu özetleyecek olursam. İntel 14. serisi bir işlemci ile B580 serisi ekran kartı kombosu daha ileri dönük bir izlenim bıraktı bende. Hem GPU hafızası olarak hemde yenilikçi bir kart olması gibi şeylerle cezb etti. Performansı da iyi. İntelle güzel bir 2'li olabilir.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Anakart olarak Asus Prime B650M-R İşlemci olarakta Ryzen 5 7500F kombosu yapabilirsiniz.

Tercihlere ekledim hocam önerileriniz için teşekkürler.

Şöyle amd sistemlerinde ısınma problemi intle kıyasla çok fazla ve ister istemez güçlü bir kule tipi soğurucu veya sıvı soğutucu kullanmazsanız performans düşüklüğü olabiliyor.

Sebep şu İntel deneyimim hiç olmadı. Belki de kaşınıyorumdur 😅 intel de çekirdek olayı epey fazla ama Amd de durum hep 6+12 çekirdek şeklinde.

Durumu özetleyecek olursam. İntel 14. serisi bir işlemci ile B580 serisi ekran kartı kombosu daha ileri dönük bir izlenim bıraktı bende. Hem GPU hafızası olarak hemde yenilikçi bir kart olması gibi şeylerle cezb etti. Performansı da iyi. İntelle güzel bir 2'li olabilir.
Eveeet yazdığın yanlışları düzeltelim öncelikle am4 yani eski nesil bir AMD işlmeci kullandığın için intele göre fazla ısınıyor demen normal ama am5 işlemcileri intele göre çok daha serin çalışıyor inteli kule tipi ile kullan Mak pişmanlık olur bekle sıcaklık vidyolarını bulabilirsem atayım

Eveeet yazdığın yanlışları düzeltelim öncelikle am4 yani eski nesil bir AMD işlmeci kullandığın için intele göre fazla ısınıyor demen normal ama am5 işlemcileri intele göre çok daha serin çalışıyor inteli kule tipi ile kullan Mak pişmanlık olur bekle sıcaklık vidyolarını bulabilirsem atayım
Bu benim göüşümdü hocam. tabii ki de sizin de görüşleriniz olacaktır. Değerlendirmem gereken bazı noktalar var. 30K bir sitem çıkarın desem sizin önerileriniz ne olur? Ryzen 5 3600 kullanıyorum am4 bu işlemciyi kat kat geçecek bir işlemci am5 tarafında var mı mesela? Bence öyle çok yok benim fiyat bandımda bakacak olursak ama İntel İ5 14400F daha daha iyi.

Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Tercihlere ekledim hocam önerileriniz için teşekkürler.
Amd eskisi gibi ısınma problemleri çekmiyor. 7800x3d kullanıyorum peerleess assassins kule tipi soğutucu ile birlikte ve şu anki hava sıcaklıkları çok anormal olsa bile oyunlarda 65-67 bandında geziyor. Kış aylarında almıştım 60 dereceyi geçmiyordu. AMD aksine intelde ısınma problemleri var artık. Sağlam bi sıvı soğutucu gerekiyor.

Amd eskisi gibi ısınma problemleri çekmiyor. 7800x3d kullanıyorum peerleess assassins kule tipi soğutucu ile birlikte ve şu anki hava sıcaklıkları çok anormal olsa bile oyunlarda 65-67 bandında geziyor. Kış aylarında almıştım 60 dereceyi geçmiyordu. AMD aksine intelde ısınma problemleri var artık. Sağlam bi sıvı soğutucu gerekiyor.
Selam, Sizin işlemci de baya üst seviye benim oralara çıkmam biraz zor fiyat olarak. Ya bide amd de ısıyı düşürmenin başka bir yolu ise UV yapmak ki, şimdiki işlemcim Ryzen 5 3600 de ben bu şekilde kullanyorum. Yoksa diğer türlü sıcaklık alıp başını gidecek normal fabrika ayarlarında.

Şunuda düşünüyorum Amd bir işlemci aldığımda ben hep UV yaparak mı kullanacağım. Bu bir sorun bence ısı sorunu sürekli bir ? işareti.

Selam, Sizin işlemci de baya üst seviye benim oralara çıkmam biraz zor fiyat olarak. Ya bide amd de ısıyı düşürmenin başka bir yolu ise UV yapmak ki, şimdiki işlemcim Ryzen 5 3600 de ben bu şekilde kullanyorum. Yoksa diğer türlü sıcaklık alıp başını gidecek normal fabrika ayarlarında.

Şunuda düşünüyorum Amd bir işlemci aldığımda ben hep UV yaparak mı kullanacağım. Bu bir sorun bence ısı sorunu sürekli bir ? işareti.
Ben hiçbir şey yapmadım işlemciye. Sadece EXPO açtım kullanıyorum. Herhangi bir UV söz konusu değil yani. Forumda 7500f kullanan bir sürü arkadaş var phantom spirit soğutucu ile birlikte ve çoğu memnundur ısı değerlerinden. İlla UV yapmak zorunda değilsin. Benim ısı değerlerim UV yapmadığım halde böyle ki dediğim gibi eski ısınan AMD işlemcileri yok.

Geri