Yardım 5090 ekran kartlarında erime problemi halen devam ediyor mu ?

Sirl0th

80+
Reaksiyon skoru
127
İyi forumlar beyler.

Bugün redditte takılırken yeni açılmış bir konu gördüm 5090 ekran kartı konnektörünün eridiğiyle alakalı. Sonrasında redditi komple taradım ve bu tarz bir sürü konu gördüm yakın zamanda açılan. Tabi bu konular doğrudan konnektörü eriyen insanların açtığı konular değil. Orada yazılanlara göre sanırım halen 5090 ekran kartı kullanmak bir risk teşkil ediyormuş.

Bu ekran kartını tek kabloyla ( 12V-2X6 ) bağladığımız zaman sanırım 1-2 sene içinde erime sorunu başlıyormuş.

Rog Astral serisinden 5090 almak bile sorunu çözmüyormuş öğrendiğim kadarıyla. Sadece erkenden uyarı veriyormuş.

Sizce 2025 yılı itibariyle 5090 almak halen riskli mi siz ne düşünüyorsunuz ?

5090 fantezi işidir alma ve kullanım amacınız nedir

Ben sadece oyun amaçlı kullanıyorum pc'yi. Uzun ömürlü olması açısından 5090 düşünüyordum fakat sanırım bu yeni çıkardıkları tekli kablodaki konnektörde halen erime sorunu devam ediyor.

İyi forumlar beyler.

Bugün redditte takılırken yeni açılmış bir konu gördüm 5090 ekran kartı konnektörünün eridiğiyle alakalı. Sonrasında redditi komple taradım ve bu tarz bir sürü konu gördüm yakın zamanda açılan. Tabi bu konular doğrudan konnektörü eriyen insanların açtığı konular değil. Orada yazılanlara göre sanırım halen 5090 ekran kartı kullanmak bir risk teşkil ediyormuş.

Bu ekran kartını tek kabloyla ( 12V-2X6 ) bağladığımız zaman sanırım 1-2 sene içinde erime sorunu başlıyormuş.

Rog Astral serisinden 5090 almak bile sorunu çözmüyormuş öğrendiğim kadarıyla. Sadece erkenden uyarı veriyormuş.

Sizce 2025 yılı itibariyle 5090 almak halen riskli mi siz ne düşünüyorsunuz ?
Soketi tam takamayan kullanıcılarla alakalı genelde. Kablo kasaya sığmıyor diye eğip büküyorlar genelde o da ısınmayı arttırıyor. Ama burada Nvidianın da suçu var o kablo 12V üzerinde 600W güç taşıyacak kalınlıkta değil, şu soketi az daha büyük yapsa hiçbir sorun olmazdı.

Soketi tam takamayan kullanıcılarla alakalı genelde. Kablo kasaya sığmıyor diye eğip büküyorlar genelde o da ısınmayı arttırıyor. Ama burada Nvidianın da suçu var o kablo 12V üzerinde 600W güç taşıyacak kalınlıkta değil, şu soketi az daha büyük yapsa hiçbir sorun olmazdı.
Soketi tam takıp da kablosu yananlar da var sanırım. Dediğiniz gibi kablonun zayıflığıyla alakalı olabilir. Bu arada 5090 almak sizce kötü bir fikir mi hocam bu şartlar altında ? Rog astral için 150 bin lira para biriktirmeye başlamıştım.

fantezi işi derken ağır testlerde 5080 in kaç katı fark var biliyoırmusun 5090 oyun amaçlı bir gpu değil iş içimn çok iyi

fantezi işi derken ağır testlerde 5080 in kaç katı fark var biliyoırmusun 5090 oyun amaçlı bir gpu değil iş içimn çok iyi
Teknik olarak 5080in her anlamda 2 katı gibi oluyor 5090. Arada uçurum var. Aslında 5080 çok zayıf o yüzden böyle bence :)

Ben sadece oyun amaçlı kullanıyorum pc'yi. Uzun ömürlü olması açısından 5090 düşünüyordum fakat sanırım bu yeni çıkardıkları tekli kablodaki konnektörde halen erime sorunu devam ediyor.
Bu kablo erime problemini PSU güncellemeleri 5.1/3.1 12v-2x6 kablolarıyla büyük oranda çözdüler ama riski tamamen engelleyemediler. Güzel bir PSU varsa ve kablosunu güzel oturttuysan bu erime ihtimali çok düşük (%1 falan) ama hala var.

Teknik olarak 5080in her anlamda 2 katı gibi oluyor 5090. Arada uçurum var. Aslında 5080 çok zayıf o yüzden böyle bence :)
sadece o tür şeylerde değil bir testi adını unuttum 5080 8-9k score alırken 5090 35 k civarı alıyordu

tamam işte oyun için fantezi arkadaşta oyun için alacakmış :D

3090 ti yi begenmiyorlar fiyasko diyorlar sıfır sıkıntı 4090 ve 5090 böyle sıkıntılar var ama yaygın mı orasını bilemiycem

Bu kablo erime problemini PSU güncellemeleri 5.1/3.1 12v-2x6 kablolarıyla büyük oranda çözdüler ama riski tamamen engelleyemediler. Güzel bir PSU varsa ve kablosunu güzel oturttuysan bu erime ihtimali çok düşük (%1 falan) ama hala var.
Şöyle söyleyim , psu olarak zaten yeni sisteme üst seviye bir şey takacam. 12v-2x6 Atx 3.1 destekliyor. Psu tarafında kafam rahat. Fakat redditteki yabancıların güncel yorumlarını görünce gözüm korktu biraz. Dün hatırlarsanız 5090 için strimer kablolar hakkında konuşmuştuk. Sizlerin önerisiyle ondan vazgeçtikten sonra öğrendimki strimer kablo bir kenara ekran kartının kendi orijinal kablosunu bile takınca erime problemi oluyor tarzında konular gördüm. Açıkçası rog astral serisinden 5090 almayı planlamıştım. Bu kadar para verip kendi orijinal kablosuyla kullansam bile erime riski varsa bu riske girmeye değer mi bilemedim. Çok ciddi bir para çünkü. Siz %1 risk var dediniz gerçi. Bu konuyu iyice düşünmem gerekiyor.

Geri