Sistem PSU değiştikten sonra açılmıyor

Eğer yanık kokusu, çıt çıt sesler almadıysanız problem olmayabilir. Statik elektrik biriktiyse o yüzden de çalışmaz. Bios pilini çıkarıp bi 15-20 saniye bekle. O sırada kasanın açma tuşuna 5-10 saniye basılı tut ve içindeki biriken statik elektrik varsa o şekilde boşaltsın. Sonra bios pilini yuvasına geri tak. Denemediyseniz bir de öyle deneyin.
(Bu arada kasadaki parçalara dokunmadan kendi ellerini duvara dokunarak kendi üzerindeki statiği de duvar ile aktarabilirsin)

Eğer yanık kokusu, çıt çıt sesler almadıysanız problem olmayabilir. Statik elektrik biriktiyse o yüzden de çalışmaz. Bios pilini çıkarıp bi 15-20 saniye bekle. O sırada kasanın açma tuşuna 5-10 saniye basılı tut ve içindeki biriken statik elektrik varsa o şekilde boşaltsın. Sonra bios pilini yuvasına geri tak. Denemediyseniz bir de öyle deneyin.
(Bu arada kasadaki parçalara dokunmadan kendi ellerini duvara dokunarak kendi üzerindeki statiği de duvar ile aktarabilirsin)
Teşekkür ederim dediğinizi maalesef denemiştim. Yanık kokusu ses benzeri bir şey duymadım.

Teşekkür ederim dediğinizi maalesef denemiştim. Yanık kokusu ses benzeri bir şey duymadım.
Hocam hiç bilgisayarcıya bulaşma anakartı ve psu'yu garantiye gönder bence. Hazır göndermişken başka parçalar da anakartta takılıysa onları da gönder. Servise sistemden görüntü alamadığını söyle göndereceğin her parça için bence.

Hocam hiç bilgisayarcıya bulaşma anakartı ve psu'yu garantiye gönder bence. Hazır göndermişken başka parçalar da anakartta takılıysa onları da gönder. Servise sistemden görüntü alamadığını söyle göndereceğin her parça için bence.
Teşekkür ederim, komple kasayı toplayıp gamegaraja göndersem olur mu? PSU da sıkıntı yok kısa devre ile tek başına çalıştırabildim.

Teşekkür ederim, komple kasayı toplayıp gamegaraja göndersem olur mu? PSU da sıkıntı yok kısa devre ile tek başına çalıştırabildim.
Ürünleri kendi kutularına güzelce yerleştirip GameGaraja gönder onlar yetkili servise gönderirler hocam. Göndermeden GameGaraja bilgi verin onların anlaşmalı kargo şirketi illaki vardır size kod verirler o kod ile ücretsiz gönderirsiniz.

Teşekkür ederim mesajınız için. Yine bu konularla bilgili tecrübeli arkadaşlar yorum bırakabilirse çok mutlu olurum, iyi forumlar.

Düzeltme: CPU'ya bir zarar gelmiş mi onu anlayabileceğimiz bir yöntem var
Çok geçmiş olsun hocam. Anakart zarar görmüş servise gönderilmesi gerekiyor. Ama kullanıcı hatası diye geri gönderilir veya ücretli onarım denilir. Cpu nun zarar gördüğünü zannetmiyorum. Yapılması gereken herşeyi yapmışsınız. Bilginiz yoksa gerisi sizi aşar. Ama denemek isterseniz, anakarta bağlı tüm kabloları çıkartıp, yalnızca ram takılı cpu pini ve anakart pini takılı deneyin. Ve anakartın kasaya hiç bir yerinin temiz etmediğinden emin olun. Genelde acemiler psu 24pin girişini takarken aşırı baskı uygulayıp, anakartı yamulma durumu ve kasanın gövdesine temas edip, şase yaptırıyor.

Merhabalar,

Yaklaşık 1 ay önce GameGaraj’dan hazır sistem olarak aşağıda belirttiğim donanımlarda bir PC satın aldım:
• İşlemci: AMD Ryzen 7 7800X3D
• Anakart: ASUS PRIME B650M-R
• Bellek: 2x TwinMOS VOLTX DDR5 16GB 5600MHz CL36
• Ekran Kartı: Palit RTX 5070 Ti GAMINGPRO-S 16GB GDDR7
• Depolama: Crucial E100 1TB NVMe M.2 SSD
• Kasa & PSU: AIGO DS900 Siyah 750W 80+ Bronze ARGB

Yakın zamanda forumda bir arkadaşın tavsiyesi üzerine PSU’yu yükseltmek istedim ve MSI MAG A850GL modelini sipariş ettim.
Montaj sırasında, modüler PSU’lara fazla aşina olmadığım için bir hata yaptım:24-pin anakart güç kablosunun PSU tarafındaki 18+10 pin yapısının sadece 18 pinlik kısmını PSU’ya taktım, 10 pinlik kısmı ise boşta kaldı.
Bu şekilde sistemi açmayı denedim ancak doğal olarak çalışmadı. Ardından hatamı fark edip iki kabloyu da PSU’ya taktım ve tekrar denedim. Fakat bu sefer de sistem hiçbir tepki vermedi (fanlar, LED’ler, anakart ışığı vs. tamamen ölü). PSU arızalı olabilir diye düşündüm ve paperclip testi yaptım — PSU tek başına çalıştı.

Ardından farklı denemeler yaptım(bildiğimden değil chatgpye soruyorum hep :D ):
• Ek kabloları söktüm,
• CMOS sıfırladım,
• Eski PSU’yu yeniden taktım,
• RAM, GPU ve fanları çıkarıp sadece 24-pin + CPU kablosu ile denedim.

Sonuç değişmedi, sistem tamamen tepkisiz. Şu an anladığım kadarıyla anakart güç almıyor olabilir.Sizce bu durumda doğrudan GameGaraj ile mi iletişime geçmeliyim, yoksa önce ASUS teknik servisine mi yönelmeliyim(sanırım büyük ihtimal anakartı cortlattım)? Veya emin olmak adına anakartı bir bilgisayarcıya test ettirmek mantıklı olur mu?
Her türlü yönlendirme ve tavsiyeniz benim için çok değerli olur.

Teşekkür ederim şimdiden.
Eski PSU'yu denemediniz mi?

Çok geçmiş olsun hocam. Anakart zarar görmüş servise gönderilmesi gerekiyor. Ama kullanıcı hatası diye geri gönderilir veya ücretli onarım denilir. Cpu nun zarar gördüğünü zannetmiyorum. Yapılması gereken herşeyi yapmışsınız. Bilginiz yoksa gerisi sizi aşar. Ama denemek isterseniz, anakarta bağlı tüm kabloları çıkartıp, yalnızca ram takılı cpu pini ve anakart pini takılı deneyin. Ve anakartın kasaya hiç bir yerinin temiz etmediğinden emin olun. Genelde acemiler psu 24pin girişini takarken aşırı baskı uygulayıp, anakartı yamulma durumu ve kasanın gövdesine temas edip, şase yaptırıyor.
Teşekkür ederim mesajının için, fazla baskı ihtimali belki olmuş olabilir nette bastıra bastıra tam oturmasını söylüyor hep ben de biraz fazla yüklenmiş de olabilirim tam emin değilim tabi. Anakartın kasaya temas ettiği durumu ben de düşündüm ama anakartı kasadan ayırıp öyle denemek istemedim geri toplayamam diye. Yoksa yine anakart kasada montajlı iken tüm herşeyi söküp cpu ve anakart pini ile deneme yaptım ama maalesef nafile.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Eski PSU'yu denemediniz mi?
Denedim ayrı ayrı kısa devre ile tek başlarına da çalıştırdım ikisinde de sorun yok psu ların

Teşekkür ederim mesajının için, fazla baskı ihtimali belki olmuş olabilir nette bastıra bastıra tam oturmasını söylüyor hep ben de biraz fazla yüklenmiş de olabilirim tam emin değilim tabi. Anakartın kasaya temas ettiği durumu ben de düşündüm ama anakartı kasadan ayırıp öyle denemek istemedim geri toplayamam diye. Yoksa yine anakart kasada montajlı iken tüm herşeyi söküp cpu ve anakart pini ile deneme yaptım ama maalesef nafile.

Denedim ayrı ayrı kısa devre ile tek başlarına da çalıştırdım ikisinde de sorun yok psu ların
Zannetmiyorum lakin manuel çalıştırmaya çalışın bilgisayarı. Anakartın atlında F_PANEL bağlantıları olur. Oradan Power pinlerini bulup (Anakart kitapçığında yazar.) herhangi bir metal bir şeyle kısa devre yaptırın. Eğer çalışırsa kasanın tuşu sıkıntılıdır.

Zannetmiyorum lakin manuel çalıştırmaya çalışın bilgisayarı. Anakartın atlında F_PANEL bağlantıları olur. Oradan Power pinlerini bulup (Anakart kitapçığında yazar.) herhangi bir metal bir şeyle kısa devre yaptırın. Eğer çalışırsa kasanın tuşu sıkıntılıdır.
Onu da denedim teşekkürler.

Onu da denedim teşekkürler.
O zaman pek bir şey kalmıyor denemek için. Bu arada paperclip ile PSU'nun çaılışıp çalışmadığını anlamak pek de mümkün değil onuda söyleyeyim. O test ile sadece 5VSB kanalının çalıştığını anlarsınız. Öbür kanallar ölüyse yine sistem çalışmaz. Ek bilgi olarak vereyim dedim.

O zaman pek bir şey kalmıyor denemek için. Bu arada paperclip ile PSU'nun çaılışıp çalışmadığını anlamak pek de mümkün değil onuda söyleyeyim. O test ile sadece 5VSB kanalının çalıştığını anlarsınız. Öbür kanallar ölüyse yine sistem çalışmaz. Ek bilgi olarak vereyim dedim.
Anladım teşekkür ederim fazlası beni aşacak artık ufak bi sorun olsa da yine de servis çözsün ben beklerim.

Tam oturma evet mutlaka olmalıdır. Fazla baskı uygulama bazen yamulma kasaya şase ve anakartta kılcal çatlaklara sebebiyet verebiliyor. En sağlıklı yol anakartı her zaman ayırıp, dışarıda kontrol etmektir. Denemek isterseniz, anakartta ki kabloların videosunu alıp uygulamadır. Emin olduğunuz psu ve güç kabloları ile denediyseniz, anakart arızalanmıştır.

Geri