Kuranda'ki ilginç gökyüzü çelişkisi !

Durum
Bu konu kilitlenmiştir.

hazarcoban

Cezalı
80+ Bronze
Reaksiyon skoru
557
O ki, yeryüzünde ne varsa hepsini sizin için yarattı.SONRA GÖĞE YÖNELDİ , onları yedi gök olarak yaratıp düzenledi. (Bakara 29)
=> Allah önce yeryüzünü yaratmış, sonra gökyüzüne yönelmiş.

Sizi yaratmak mı daha zor,göğü yaratmak mı? Onu Allah kurdu.Onu yükseltip düzene koydu.Gecesini kararttı, gündüzünü aydınlattı. ARDINDAN
yeri düzenleyip döşedi. (Naziat 27-30)

=>Allah önce gökyüzünü yaratmış,sonra yer yüzüne yönelmiş)

1) Şimdi bu ayetlerin sıralamasında çelişki yokmu arkadaslar ?
2) (Ayrıca allahın kendisine O diyerek bahsetmeside ilginç)

O ki, yeryüzünde ne varsa hepsini sizin için yarattı.SONRA GÖĞE YÖNELDİ , onları yedi gök olarak yaratıp düzenledi. (Bakara 29)

Sizi yaratmak mı daha zor,göğü yaratmak mı? Onu Allah kurdu.Onu yükseltip düzene koydu.Gecesini kararttı, gündüzünü aydınlattı. ARDINDAN

çok boş vaktin var şu konuları sal artık açıklama yapmaktan sıkıldı insanlar sana konu açmadan oncce git bi hocaya sor hoca tanıdığınmı yok alo 190 yap

Benim anladığım kadarıyla:
Önce yeryüzünü sadece yaratıyor — yani var ediyor. (“O ki, yeryüzünde ne varsa hepsini sizin için yarattı.”)
Sonra göğe yöneliyor, onu hem yaratıp hem düzenliyor. (“Sonra göğe yöneldi; onları yedi gök olarak yaratıp düzenledi.”)
Ardından tekrar yeryüzüne yöneliyor ve başta sadece yarattığı yeryüzüne düzen veriyor, düzenliyor. (“Ardından yeri düzenleyip döşedi.”)

“Niye yeryüzünü aynı anda yaratıp düzenlememiş, önce yaratıp sonra düzenlemiş?” derseniz, onun cevabını kendisine sormak lazım. Biz o sırada orada değildik, bu yüzden bilemeyiz.

çok boş vaktin var şu konuları sal artık açıklama yapmaktan sıkıldı insanlar sana konu açmadan oncce git bi hocaya sor hoca tanıdığınmı yok alo 190 yap
Kimsenin sıkıldıgı falan yok eğer varsada girmesin kardeşim konuya elinden zorla tutup ayet mi okutturuyoruz.İster hocaya sorarım ister konu açarım.Görmüyor musunuz kocaman KONU-DIŞI katagorisini.Asıl ben sizin bu mesajlarınızdan sıkıldım.

Benim anladığım kadarıyla:
Önce yeryüzünü sadece yaratıyor — yani var ediyor. (“O ki, yeryüzünde ne varsa hepsini sizin için yarattı.”)
Sonra göğe yöneliyor, onu hem yaratıp hem düzenliyor. (“Sonra göğe yöneldi; onları yedi gök olarak yaratıp düzenledi.”)
Ardından tekrar yeryüzüne yöneliyor ve başta sadece yarattığı yeryüzüne düzen veriyor, düzenliyor. (“Ardından yeri düzenleyip döşedi.”)

“Niye yeryüzünü aynı anda yaratıp düzenlememiş, önce yaratıp sonra düzenlemiş?” derseniz, onun cevabını kendisine sormak lazım. Biz o sırada orada değildik, bu yüzden bilemeyiz.
Şimdi hocam şöyle;

İlk ayette zaten diyorki sizin için yeryüzünde ne varsa HEPSİNİ yarattım diyor.Yani yer yüzünün yaratılışı tamamen bittiği için bidaha oraya yönelmesine gerek yok.Sonrada göğü yaratıp düzenliyor.Ama tekrar yer yüzüne yönelmesi ilginç bir çelişkidir çünkü zaten yer yüzünün yaratılışını tamamlamış.Bu birinci çelişki.Bir diğeride önce yer yüzünü mü yoksa gök yüzünü mü yarattı/yöneldi sıralaması çelişkisi

Son cümlenize katılıyorum ona bakarsak ol der ve oluverir mantığıyla hemende yaratabilirdi.Burda aşamalı yaratmayı seçmiş bu onun tercihidir , ama sıralaması ayetlerde çelişkili aktarılmış işte

İnsanların %90'ı gibi bazı dinleri sorgulamadan kötülemek veya kabul etmek yerine gelip araştıran birisine böyle demeni doğru bulmuyorum. Dedikleri saçmadır veya değildir bilemem fakat herhangi bir konuda herhangi bir şeyi merak edip araştıran ve kendisini kendisince geliştiren birisine böyle bir şey demen hoş değil. Sen napıyorsun boş vaktinde?

Amacın ne belli ki yolunu seçmişsin savunma da yapabildiğine göre bir bilgi edinme derdinde değilsin. Neyin peşindesin yahudi ajanı mısın?

İnsanların %90'ı gibi bazı dinleri sorgulamadan kötülemek veya kabul etmek yerine gelip araştıran birisine böyle demeni doğru bulmuyorum. Dedikleri saçmadır veya değildir bilemem fakat herhangi bir konuda herhangi bir şeyi merak edip araştıran ve kendisini kendisince geliştiren birisine böyle bir şey demen hoş değil. Sen napıyorsun boş vaktinde?
Sana artık cevap veremez dostum ceza verip profini kapatmışlar az önce şansa bak.Demekki başka insanların konularına da salça oluyordu 😁

Amacın ne belli ki yolunu seçmişsin savunma da yapabildiğine göre bir bilgi edinme derdinde değilsin. Neyin peşindesin yahudi ajanı mısın?
Sana bir soru sormak istiyorum. Farzımuhal ateist bir arkadaşın var, sen de mesajlarından gördüğüm kadarıyla Müslümansın. Sen gelip kendi inancından bu arkadaşına bahsedip ona bu konuda bir şeyler anlatıp o da sana karşılığında belli başlı kendi fikrince yanıtlar verse ve sonrasında sen onun yanıtlarından tatmin olmasan, arkadaşın gelip sana "Ohoo hacı kafada bitirmişsin sen." dese sana garip gelirdi değil mi? Şu an @hazarcoban'a da aynısını söylemiş olmadın mı? İnsanların fikirleri ve belli konulardaki ikna edilme yöntemleri farklı olabilir. Adam belki kendince çok mantıklı bir açıklama bekliyordur fakat hala ulaşamadığı için size karşı sorular yöneltmeye devam ediyordur veya o konuyu savunuyordur. Lütfen sırf sizle aynı düşünmüyor diye size dense garipsenecek cümleleri siz söylemeyin. Adamın kafasına oturmuyor demek ki. O konudaki kendi fikrinizi söyleyip çekilmek her zaman için en sağlıklısıdır. O konudaki fikriniz yerine o konuda başka bir fikir yürütene saldırırsak, forumdaki bu ve benzeri konularda hiç mutlu olamayız. Fikirlere saygı duymak lazım.Ben kaç gündür @hazarcoban'ın konularını görüyorum. Adam hep ayet yazıp sizden fikir/cevap istiyor. Hiç saygısızlık yaptığını görmedim, siz niye yapıyorsunuz?

Sana bir soru sormak istiyorum. Farzımuhal ateist bir arkadaşın var, sen de mesajlarından gördüğüm kadarıyla Müslümansın. Sen gelip kendi inancından bu arkadaşına bahsedip ona bu konuda bir şeyler anlatıp o da sana karşılığında belli başlı kendi fikrince yanıtlar verse ve sonrasında sen onun yanıtlarından tatmin olmasan, arkadaşın gelip sana "Ohoo hacı kafada bitirmişsin sen." dese sana garip gelirdi değil mi? Şu an @hazarcoban'a da aynısını söylemiş olmadın mı? İnsanların fikirleri ve belli konulardaki ikna edilme yöntemleri farklı olabilir. Adam belki kendince çok mantıklı bir açıklama bekliyordur fakat hala ulaşamadığı için size karşı sorular yöneltmeye devam ediyordur veya o konuyu savunuyordur. Lütfen sırf sizle aynı düşünmüyor diye size dense garipsenecek cümleleri siz söylemeyin. Adamın kafasına oturmuyor demek ki. O konudaki kendi fikrinizi söyleyip çekilmek her zaman için en sağlıklısıdır. O konudaki fikriniz yerine o konuda başka bir fikir yürütene saldırırsak, forumdaki bu ve benzeri konularda hiç mutlu olamayız.
1,3,5,10. konusu değil ki. Forumda bu içerikler harici mesajı yok neredeyse. Konu dışı tamam da teknoloji forumu burası. Bu soruları iletebileceği daha donanımlı insanlar var. Burası diyanet değil ki millet soru cevaplasın cevaplayabilsin. Bu yolculuğuna başka platformlarda devam etmesini tavsiye ediyorum. Önceki açtığı 50-100 konuda sayfalarca yorumdan almadığı cevabı bu konudan ve ilerde açacağı konulardan da alamayacak çünkü. Senin söylediğin gibi sorgulama peşinde değil.

"Sana kitabı indiren O’dur. Onun (Kur’an) bir kısım âyetleri muhkemdir, ki bunlar kitabın esasıdır, diğerleri ise müteşâbihtir. Kalplerinde sapma meyli bulunanlar, fitne çıkarmak ve onu (kişisel arzularına göre) te’vil etmek için ondaki müteşâbihlerin peşine düşerler. Hâlbuki onun te’vilini ancak Allah bilir; bir de ilimde yüksek pâyeye erişenler. Derler ki: Ona inandık, hepsi rabbimiz katındandır. (Bu inceliği) yalnız aklıselim sahipleri düşünüp anlar." Al-i İmran 7. ayet

Yani Allah sana diyor ki ne yapacaksın aşağıyı yukarıyı senin aklın yarım, her şeyi anlamaya müsait değil. Her şeyin gizemi, sırrı bende diyor. Sen tüm varlığın ile yerleri ve gökleri yaradana teslim ol gerisi konusunda yarım aklınla boyundan büyük işlere kalkışma diyor. Ha bunda ısrarcı isen yukarıda sen gibilerin misali açıklanmış: Yarım aklı ile kalbinde hastalık bulunanlar 😅

"Sana kitabı indiren O’dur. Onun (Kur’an) bir kısım âyetleri muhkemdir, ki bunlar kitabın esasıdır, diğerleri ise müteşâbihtir. Kalplerinde sapma meyli bulunanlar, fitne çıkarmak ve onu (kişisel arzularına göre) te’vil etmek için ondaki müteşâbihlerin peşine düşerler. Hâlbuki onun te’vilini ancak Allah bilir; bir de ilimde yüksek pâyeye erişenler. Derler ki: Ona inandık, hepsi rabbimiz katındandır. (Bu inceliği) yalnız aklıselim sahipleri düşünüp anlar." Al-i İmran 7. ayet

Yani Allah sana diyor ki ne yapacaksın aşağıyı yukarıyı senin aklın yarım, her şeyi anlamaya müsait değil. Her şeyin gizemi, sırrı bende diyor. Sen tüm varlığın ile yerleri ve gökleri yaradana teslim ol gerisi konusunda yarım aklınla boyundan büyük işlere kalkışma diyor. Ha bunda ısrarcı isen yukarıda sen gibilerin misali açıklanmış: Yarım aklı ile kalbinde hastalık bulunanlar 😅
Demissin ki 'Halbuki onun tevilini ancak allah bilir'Yahu kuran insanları uyarıcı kıyamete kadar yol gösterici insanlara indirilmiş bir kitap değil mi.Allah insanların anlayamacağı sadece kendisinin bildiği ayeti niye indirsin sen iyimisin ya?

=>Ayrıca dünya üzerinde 4 bine yakın din var.Bunların hepsi gelsin ozaman senin yaptıgın gibi bazı ayetler bize mantıksız gelebilir onun tevilini en iyi tanrımız bilir diyip işin içinden sıyrılsın.?

Bu konulara hakaretle veya aşağılama ile karşı çıkılmasını mantıklı bulmuyorum. Evet sürekli bu konuları açıyor sürekli bu tür şeylerle uğraşıyor ama yinede hakaret ve aşağılanmayı gerektirecek bir durum yok bence. Bende çok sıkıldım ve bıktım. Ama sonuçta burası forum ve konu dışında istediği konudan konu açabiliyor [her ne kadar burda aradığı( eğer gerçekten arıyorsa) cevabı bulamicak olsada] açmaya hakkı var. Adminlerde banlamıyorsa suç teşkil edicek bir şey yapmıyordur. Mesela her ne kadar her şeye bir cevabı olsada ya da her ne kadar inatçı olsada çizgisini bozmadan hakaret etmeden tartışıyor. Ha genelde konularda çok inatçı ve fikri değişmiyor. Burda onu tatmin edicek ve fikrini değiştircek bir şey sunmamız lazım. ( ama sanmıyorum öyle bir şey olduğunu. Zaten her şeyi kafasında çizmiştir)

Bende sürekli bu tarz konuları açmamasını isterim. Ama açabiliyor sonuç olarak. Birde ben maalesef ki artık gerçekten araştırdığını vs. Düşünmüyorum. Amacı çok daha başka yerlere kayıyor gibime geliyor. Ha umarım yanılıyorumdurda haksız çıkarım. Ama dışarıdan bakınca artık amacı bu değil gibi..

Durum
Bu konu kilitlenmiştir.
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,158,722
Üyeler
184,049
Son üye
Zeynddnn
Geri