DDR5 RAM STABİL ÇALIŞMASI HAKKINDA YARDIM

Ascheriit

80+
Reaksiyon skoru
1
Arkadaşlar herkese merhabalar geçen hafta yeni bir sistem topladım fakat daha parçaları birleştirmedim.

-Anakart: MSI B850 GAMING WIFI-
DDR5 2x16 7200Mhz CL34 Ramim var fakat aldıktan sonra şöyle bir şey öğrendim, ramlerde "R" denen olay varmış eğer ram 2R ise 6400Mhz hızda çalışıyormuş
Yanlış anlamadıysam da 2DPC 2R dediğide 2 slot ram için 6000Mhz diyor

Özetlemek gerekirse ramlerinde bu Mhz ye sahip olan arkadaşlar ramleri hangi frekansta stabil olarak kullanıyor çünkü bazıları 7200mhz de kullanabiliyormuş bazıları ise kullanamıyor. bu neyden kaynaklı?
Ayrıca Örneğin 6200Mhz de stabil çalışırsa 34x2000=68000 /6200 den 10,96 nano saniye yapıyor bu değer benim için kötü 6000-6200Mhz CL26-30 ram almak daha mı mantıklı olur sizce ?

Konudan anlayan arkadaşlar yardımcı olabilir mi lütfen ?

Ekler

• ram.webp
    ram.webp
    40.8 KB · Hit: 28
DPC ram kanal sayısı - A1B1A2B2 yani B yi doldurursan 1 DPC, R ise Rank yani ramin kaç kontrolcülü olduğu ile alakalı örneğin ddr4 de 8gb ler 2R çünkü 2 ramin birleşmesi gibi. Şimdi ddr5 de R2ler 32 den başlıyor.
Neden bu fark var diye sorarsan tek cevabım teknoloji olur pek sebebi yok, aynı şekilde DDR5 lerde tek başına dual channel yapabiliyor, belki duymuşsundur? Çünkü 2 tane ddr4 e eşitler. Baya zaman geçtiği için net hatırlamıyorum, düzelten olur inş
16GB 1R

Yani 2x16 =1DPC 1R

Neden hız gecikme düşüyor? Pek detaylı bilmiyorum, ama oraya ne kadar koyuyorsan yük oluyor diye biliyorum, kendileriyle anlaşmalarıda zor olabiliyor, bu yüzden 4 ram kullanmak performans için ideal değil.

DDR5 sistemler geç boot etme sorunu var ister çift kana yap istersen 4 kanal kimi sitemlerde geç açılıyor kimsininde normal am 4 ram slotlu olanların büyük kısmında yüksek MHz de sorunlar var başıma onlarca kez geldi bugüne kadar onlarca sistem topladım hep böyle şeylerde karşılaştım neden geç boot ediyor bunun cevabını henüz kimse veremiyor

Yani aslında her DDR5 dual olduğu için 2 ddr5 ile quad channel yapıyorsun 🤣 4 tane koyarsan 8 channel (octagon muydu?

DPC ram kanal sayısı - A1B1A2B2 yani B yi doldurursan 1 DPC, R ise Rank yani ramin kaç kontrolcülü olduğu ile alakalı örneğin ddr4 de 8gb ler 2R çünkü 2 ramin birleşmesi gibi. Şimdi ddr5 de R2ler 32 den başlıyor.
Neden bu fark var diye sorarsan tek cevabım teknoloji olur pek sebebi yok, aynı şekilde DDR5 lerde tek başına dual channel yapabiliyor, belki duymuşsundur? Çünkü 2 tane ddr4 e eşitler. Baya zaman geçtiği için net hatırlamıyorum, düzelten olur inş
16GB 1R

Yani 2x16 =1DPC 1R

Neden hız gecikme düşüyor? Pek detaylı bilmiyorum, ama oraya ne kadar koyuyorsan yük oluyor diye biliyorum, kendileriyle anlaşmalarıda zor olabiliyor, bu yüzden 4 ram kullanmak performans için ideal değil.
Cevabın için teşekkürler dediğinize göre ramleri 7200mhz olarak kullanabilicek miyim ? çift kanal kullanarak

DDR5 sistemler geç boot etme sorunu var ister çift kana yap istersen 4 kanal kimi sitemlerde geç açılıyor kimsininde normal am 4 ram slotlu olanların büyük kısmında yüksek MHz de sorunlar var başıma onlarca kez geldi bugüne kadar onlarca sistem topladım hep böyle şeylerde karşılaştım neden geç boot ediyor bunun cevabını henüz kimse veremiyor
10 sn geç mi hocam ddr4 kaç saniyede açılıyordu?

Bazılarında hızını yükselttikten sonra pc açılıyor fakat oyunlarda donma atma gibi sorunlar yapıyormuş frekans yükseltince bazılarında ise aynısını yaptığı halde pc yine açılıyor her şey iyi 2-3 gün sonra hata alıyormuş çok garip

Cevabın için teşekkürler dediğinize göre ramleri 7200mhz olarak kullanabilicek miyim ? çift kanal kullanarak
1DPC 1R ise evet 8200 veya 8400 e kadar gider gerçi ben o sayfaya da güvenmem, MSI sayfası yanlış değilsem, support kısmında test edilen ramlar fln var bakabilirsin. İşin hileli kısmı 16GB ve 24 GB ramler "genellikle* 1 Rank diye biliyorum ama 2 R da olabilirmiş kesin değil, hatta 8GB bile 2R olabilir, aldığınız rami kontrol etmek lazım. Ona göre daha kesin bir sonuca ulaşabilirsiniz.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

10 sn hangi sistem var
Benim?

Windows da boot time 10.4 idi yanlış hatırlamıyorsam, en kötü 11, ki ekranın gelmesi bence 9 saniye ama oturup da ölçmedim. Boot time doğru göstermiyor pek, fazla gösteriyor diye düşünüyorum ama 1-2 saniyenin lafını mı yapacağım.

Birde geç boot etme nedir ?

Birde geç boot etme nedir ?
Sistem ram i test ediyor hata ayıklıyor ben Bios tan bunu kapatmama rağmen yine de aynı testi yapıyor bu da sürekli geç açılmasına sebep oluyor sadece base hızda yani 4800mhz de hızlı açılıyor diğer türlü bekleyiş oluyor

1DPC 1R ise evet 8200 veya 8400 e kadar gider gerçi ben o sayfaya da güvenmem, MSI sayfası yanlış değilsem, support kısmında test edilen ramlar fln var bakabilirsin. İşin hileli kısmı 16GB ve 24 GB ramler "genellikle* 1 Rank diye biliyorum ama 2 R da olabilirmiş kesin değil, hatta 8GB bile 2R olabilir, aldığınız rami kontrol etmek lazım. Ona göre daha kesin bir sonuca ulaşabilirsiniz.

Benim?

Windows da boot time 10.4 idi yanlış hatırlamıyorsam, en kötü 11, ki ekranın gelmesi bence 9 saniye ama oturup da ölçmedim. Boot time doğru göstermiyor pek, fazla gösteriyor diye düşünüyorum ama 1-2 saniyenin lafını mı yapacağım.
Düğmeye bastıktan kaç sn sonra açılıyor önemli olan o toplamda açılış süresi ne o gösterilen değer Bios aşamasını geçtikten sonraki süreç

Benim?

Aldığım ram Klevv Cras V RGB 2x16 7200mhz cl34 modeli biraz baktım ama kaç ranklı olduğunu bulamadım, evet dediğiniz gibi msi kendi sayfası.
" A1B1A2B2" burda dediğiniz gibi B1 ve B2 slotlarına koyduğum zaman 1 DPC olarak algılıyorsa güzel olur

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,174,372
Üyeler
186,471
Son üye
natcro17
Geri