Rehber 9070 XT vs RTX 5070 Ti: Hangisini Almalıyım? Gerçekler!

Selamlar dostlar,
Son günlerde bu meseleye kafayı fena taktım. Piyasayı yakından takip ediyorum, teknoloji dünyasının içindeyim diyebilirim. Sosyal medyada, forumlarda falan geziniyorsunuz bi taraf "Abi 9070 XT alan yandı, sürekli siyah ekran, wattman, çökme..." diye ağlıyor, diğer taraf da "AMD bu sefer olmuş, efsane kart" diye övüyor.

Oturdum, yerli yabancı inceleme, kullanıcı yorumu, teknik analiz varsa inceledim. Olayın aslını astarını çözdüm sanırım. Gelin anlatayım da kafanızdaki soru işaretleri bi gitsin.

Önce şu "Kart Bozuk" efsanesini bi gömelim
Arkadaşlar, forumlarda "kartım bozuk" diye ağlayanların çoğunun sorunu aslında kart değil. Teknik analizlere ve işi bilen üstatların yorumlarına bakınca olay çok net anlaşılıyor. Kartlarda kronik bir sıkıntı yok, bildiğin taş gibi çalışıyorlar.

"E hocam millet manyak mı niye ağlıyor o zaman?" derseniz, işte zurnanın zırt dediği yer orası.
Sorun Kartta Değil, Sistemlerde (Ciddiyim)

Şikayet edenlerin sistemlerine falan bakınca genel manzara şu çıkıyor ortaya:
Güç kaynağı (PSU) meselesi çok kritik. Bu 9070 XT teknik verilere göre öyle bi kart ki, yük bindiği an tepe değerde, yani 300W civarında sabit kalıyor. Hani Nvidia kartlar gibi "bi 300'e vurup ineyim" yapmıyor, oraya park ediyo. E şimdi adamın PSU etikette 850W görünüyo ama 12V kanalı tırtsa, kalitesizse sistem dayanamayıp kapanıyo tabi. Sonra millet forumlarda "AMD bozuk yeaaa" diye geziyor.

Bi de şu tayfa var, BIOS kurcalamayı sevenler :) Yanlış ram voltajları, abuk subuk işlemci ayarları... Bunların hepsi ekran kartı hatası gibi gözüküyo ama alakası yok. Hele o Windows'u... DDU ile eski sürücüleri temizlemeden, çöp olmuş windows'un üstüne kart takılması en büyük hata.

Performans: Rakamlar Ne Diyor?
Gelelim fasulyenin faydalarına. İnternetteki testlerin hepsinde 20 bin liralık işlemciler, 64GB Ramler havada uçuşuyor. "Bizim evde Ryzen 9 yok, 16GB ramle ne olur?" diyenler için verileri, şu an F/P kralı olan Ryzen 5 7500F + 16GB Ram kombinasyonuna göre süzdüm.

Burada şunu unutmayın: 16GB Ram artık bu kartlar için sınır. 2K'da Ultra açınca RAM kullanımı sınıra dayanıyor, arkada Chrome falan açık bırakmayın :)

Referans Sistem: Ryzen 5 7500F (Kule tipi soğutuculu) + B650 Anakart + 2x8 16GB DDR5 5600MHz
Oyun (1440p / 2K Ultra Ayarlar)9070 XT (FPS)RTX 5070 Ti (FPS)Yorumum
Call of Duty: Warzone 3140-145135-14016GB Ram sınıra dayanıyor ama drop yok, AMD akıcı.
Cyberpunk 2077 (RT Kapalı)8588Ram kaynaklı anlık takılma çok nadir, kafa kafaya.
RDR 2102105Nvidia bi tık önde ama hissetmezsin bile.
Valorant / CS2450+450+Ram mam dinlemez uçar bunlar, monitör yetişmez.
Alan Wake 2 (High RT)48 (FSR Q)58 (DLSS Q)Ray Tracing + 16GB Ram biraz zorluyor sistemi. Nvidia burda daha stabil.
Önemli Not: 16GB Ram ile 32GB arasında ortalama FPS'te dağlar kadar fark yok ama "1% Low" dediğimiz anlık takılmalarda farkediyor. Yine de gördüğünüz gibi sonuçlar gayet oynanabilir seviyede. İlla 32GB şart diye bi kural yok, bütçe yoksa böyle de akar.

Ray Tracing ve Path Tracing Durumu
Tablodan da anlayacağınız üzere; RT kapalıyken iki kart kafa kafaya. AMD bu 9000 serisinde yapay zeka destekli RT çekirdeklerine geçmiş, belli ediyo kendini ama ağır RT oyunlarında rakibi 5070 Ti'ın bi %10-15 gerisinde kalıyo yalan yok. Oynanmıyo mu? Bal gibi oynanıyor. Path Tracing derseniz, iki kart da o yükün altında eziliyor zaten, o teknoloji için daha erken.

FSR 4 vs DLSS: Artık fark mark kalmamış
AMD bu FSR 4 ile turnayı gözünden vurmuş diyebilirim. Sonunda yapay zeka tabanlı ölçeklemeye geçtiler. Karşılaştırma videolarını izleyin, "Quality" modunda DLSS ile yan yana koyduklarında yeminle farkı anlayamıyorsunuz. Kör test yapsalar hangisi hangisi ayırt edemezsiniz, o derece.

Peki Fiyat? (İşin tatlı kısmı)
Burda AMD masayı devirmiş arkadaşlar. Piyasaya bakıyorum:
9070 XT: 32-33 Bin TL civarı
RTX 5070 Ti: 40-42 Bin TL civarı

Arada nerden baksan %25-30 fark var. Aynı ham performansı alıyosun, cebinde de paran kalıyo. RT performansı bi tık geride diye o kadar fark ödenir mi? Bana sorarsanız değmez.

Sonuç: Kime ne lazım?
Şöyle bi özet geçeyim kafanız karışmasın:
9070 XT mantıklı eğer:
☆CUDA ile işiniz yoksa (Video edit için Premiere bile artık AMD'yi güzel destekliyo)

♤Fiyat/Performans "benim için kraldır" diyosanız

♧Kasanızda kaliteli bi PSU varsa veya alacaksanız (Burası çok önemli, 850W sağlam bi ünite şart)

5070 Ti mantıklı eğer:
♡"Ben Ray Tracing manyağıyım, önceliğim bu" diyosanız

♤CUDA tabanlı profesyonel işleriniz varsa (Blender Cycles, yapay zeka modelleri vs.)

♡%25-30 fazla bayılmak koymayacaksa

Kaynak ve İnceleme
Test verilerini ve sıcaklık değerlerini merak edenler şu videoya bakabilir, verileri büyük oranda buradan teyit ettim:
Testing Games: "RX 9070 XT vs RTX 5070 Ti - 16GB vs 32GB RAM Test in 10 Games" (Youtube'a yazın direkt çıkıyor)

Son Söz
Valla dostlar onca okuduğum, izlediğim şeyden sonra diyeceğim şudur: 9070 XT bozuk falan değil. Stabil, eli yüzü düzgün bi sistemde canavar gibi çalışacağı kesin. Nvidia'nın pahalı kartına karşı neredeyse aynı performansı verip, bi de üstüne RT'de üzmüyosa, bu fiyata kaçmaz.
Profesyonel CUDA işi yapmayan, "oyunumu oynarım keyfime bakarım" diyen adam için şu an piyasanın F/P kralı bu karttır bence.

Ek NOT:
Güzel inceleme olmuş, FSR4 ile DLSS4 arasında fark var ben test ettiğim için belirteyim ama öyle eskisi gibi dağlar kadar fark yok AMD çok iyi iş çıkarttı, fakat şunu belirtmemişşin özellikle onu aradım, FSR4 oyun desteği konusu... Bu teknoloji AMD nin kozu olmasına rağmen oyun desteği konusunda çok zayıf ve hala elini taşın altına koymuyor, Recep baltaş bugün video çekti videosunda bu konuya girmiş, bence AMD alacak arkadaşların bu konuyu detaylıca araştırması gerekiyor çoğu kişi bunu es geçerek kart alıyor. Güncel olarak DLSS4 ile FSR4 ''Oyun Desteği'' konusunda kıyaslanamayacak kadar uzaklar, NVIDIA kart alan bir oyuncu neredeyse oynadığı tüm oyunlarda DLSS4 açabilirken, AMD alacak oyuncu saçma sapan modlarla uğraşıcak ve bu çok can sıkıcı bir durum. 30 bin küsür lira para verip 3. parti yazılımlara başvurarak FSR4 açmak tam bir rezillik kusura bakmayın. Resmi destek bir an önce yayılması lazım.

Meraklısına Kaynaklar & Referans Aldığım Videolar:
Benim vaktim yok diyenler için özetledim ama "gözümle göreceğim" diyenler Youtube'da şu içeriklere bakabilir:

1. [*]Testing Games: "RX 9070 XT vs RTX 5070 Ti - 16GB vs 32GB RAM Test" (FPS değerlerini buradan teyit ettim)
    [*]Hardware Unboxed: "9070 XT vs 5070 Ti - 50 Game Benchmark" (Detaylı analiz için birebir)
    [*]Gamers Nexus: "9070 XT Power Spike Analysis" (PSU konusunu merak edenler buraya baksın)
    [*]Daniel Owen: "FSR 4 vs DLSS - Can you spot the difference?" (Görüntü kalitesi karşılaştırması)
    [*]

Son düzenleme:
eline emeğine sağlık güzel olmuş

FSR 4 vs DLSS: Artık fark mark kalmamış
Güzel inceleme olmuş, FSR4 ile DLSS4 arasında fark var ben test ettiğim için belirteyim ama öyle eskisi gibi dağlar kadar fark yok AMD çok iyi iş çıkarttı, fakat şunu belirtmemişşin özellikle onu aradım, FSR4 oyun desteği konusu... Bu teknoloji AMD nin kozu olmasına rağmen oyun desteği konusunda çok zayıf ve hala elini taşın altına koymuyor, Recep baltaş bugün video çekti videosunda bu konuya girmiş, bence AMD alacak arkadaşların bu konuyu detaylıca araştırması gerekiyor çoğu kişi bunu es geçerek kart alıyor. Güncel olarak DLSS4 ile FSR4 ''Oyun Desteği'' konusunda kıyaslanamayacak kadar uzaklar, NVIDIA kart alan bir oyuncu neredeyse oynadığı tüm oyunlarda DLSS4 açabilirken, AMD alacak oyuncu saçma sapan modlarla uğraşıcak ve bu çok can sıkıcı bir durum. 30 bin küsür lira para verip 3. parti yazılımlara başvurarak FSR4 açmak tam bir rezillik kusura bakmayın. Resmi destek bir an önce yayılması lazım.

Selamlar hocam, öncelikle detaylı yorumun için eyvallah. Recep Baltaş'ın bahsettiğin videosunu ben de izledim, adamın dediklerine teknik olarak katılmamak mümkün değil, doğruya doğru.

AMD'nin pazarlama ve geliştirici tarafında Nvidia kadar agresif olmadığı, parayı basıp "bu oyuna sadece benim teknolojimi koyacaksınız" demediği (ya da diyemediği) bir gerçek. Oyun desteği konusunda Nvidia, DLSS ile şu an cidden başka bir boyutta, kütüphanesi çok geniş. Hani tak-çalıştır rahatlığı isteyen adam için Nvidia hala tek adres, o konuda haklısın.

Ama benim orada vurgulamak istediğim -ve belki de atladığım- nokta şu: "O konfor için aradaki 8-10 bin TL farkı vermeye değer mi?"

3.parti modlarla uğraşmak, dosya kopyalamak falan evet can sıkıcı, "30 bin verdim niye uğraşıyorum" dedirtiyor insana. Ama günün sonunda o modlar artık baya gelişti, sürükle-bırak yapıp FSR 4'ü açabiliyorsun. Yani evet rezillik mi? Bir bakıma rezillik. Ama cebimde 10 bin TL (asgari ücretin yarısı neredeyse) kalması karşılığında ben o 5 dakikalık "dosya atma" zahmetine katlanırım şahsen :)

Bir de FSR 4 çok yeni, UE5 eklentisiyle beraber yeni çıkacak oyunlarda native olarak daha sık göreceğiz gibi duruyor. Ama bugünün şartlarında dediğin gibi "Ben kafam rahat olsun, ayara basayım çalışsın" diyen adamın adresi 5070 Ti, "Ben biraz kurcalar, o parayı da cebime atarım" diyenin adresi 9070 XT.

Katkın için teşekkürler, oyun desteği konusunu da editleyip ana konuya not olarak düşüyorum, millet bilerek alsın.

Geri