Çözüldü✓ Fan hızı aniden %100 oluyor

techemir

80+
Reaksiyon skoru
7
Arkadaşlar başlıkta da belirttiğim gibi CPU soğutucunun fan hızı ara sıra özellikle oyun menüsüne falan girdiğimde %100 e çıkıyor ve bu saniyelik oluyor sonrasında hemen normal haline dönüyor.
Segotep bevere 360mm argb sıvı soğutma kullanıyorum.
İşlemcim ise R5 9600x zaten ısınan bir işlemci değil bu sıvı soğutma ile beraber oyunlarda 65 °C ye ulaştığını hiç görmedim desem yeridir. Stabil hep 62-63 °C de takılıyor. Sistemi 1 aydır kullanıyorum ve gayet memnunum ama belirttiğim gibi sıvı soğutucu fanları %60-70 RPM hızlarında çalışırken aniden %100 RPM e geçiyor ve 2-3 saniye sonra tekrardan normal haline dönüyor bunun sebebini merak ediyorum yazılımsal bir şey mi yoksa sizde de oluyor mu yani normal mi ?
Fanlar maks. 1800 RPM hizlarina cikiyor

Ekler

• 1000002119.webp
    1000002119.webp
    722.5 KB · Hit: 36
Arkadaşlar başlıkta da belirttiğim gibi CPU soğutucunun fan hızı ara sıra özellikle oyun menüsüne falan girdiğimde %100 e çıkıyor ve bu saniyelik oluyor sonrasında hemen normal haline dönüyor.
Segotep bevere 360mm argb sıvı soğutma kullanıyorum.
İşlemcim ise R5 9600x zaten ısınan bir işlemci değil bu sıvı soğutma ile beraber oyunlarda 65 °C ye ulaştığını hiç görmedim desem yeridir. Stabil hep 62-63 °C de takılıyor. Sistemi 1 aydır kullanıyorum ve gayet memnunum ama belirttiğim gibi sıvı soğutucu fanları %60-70 RPM hızlarında çalışırken aniden %100 RPM e geçiyor ve 2-3 saniye sonra tekrardan normal haline dönüyor bunun sebebini merak ediyorum yazılımsal bir şey mi yoksa sizde de oluyor mu yani normal mi ?
Fanlar maks. 1800 RPM hizlarina cikiyor
Fan eğrinde sorun vardır

Fan eğrinde sorun vardır
Kral fiziksel bir sıkıntısı yok sadece anlık bi full hıza çıkıyor bunun nedenini merak ediyorum sizdede oluyor mu bu onu soruyorum

Kral fiziksel bir sıkıntısı yok sadece anlık bi full hıza çıkıyor bunun nedenini merak ediyorum sizdede oluyor mu bu onu soruyorum
Nedeni ddr5 işlemcilerin boost değerlerinin yüksek olması oyuna girdiğinde işlemci anlık olarak %100 kullanıma çıkıyor, haliyle sıcaklıkta top yapıyor. Oyun açılıp yüklendiğinde düzelir gayet normal her sistemde olur. Fan devrin boşta düşükteyse sesi abartı bulman normal.

Son düzenleme:
Yüksek grafik performansı isteyen oyunlarda alt+tab yaptığınızda ekran kartınız veya işlemciniz masaüstü görüntülerken vereceği minik perfomans ile oyuna vereceği yüksek performans arasında geçiş yaparken bu durum yaşanabiliyor. Bu da bir sebep olabilir.

Nedeni 7000 serisi işlemcilerin boost değerlerinin yüksek olması oyuna girdiğinde işlemci anlık olarak %100 kullanıma çıkıyor, haliyle sıcaklıkta top yapıyor. Oyun açılıp yüklendiğinde düzelir gayet normal her sistemde olur. Fan devrin boşta düşükteyse sesi abartı bulman normal.
Fan devrim normalde düşük ayar yapmadım ama rahatsız edici bir sesi olmuyor sadece kasada 14 tane fan olduğu için zaten bir ses ister istemez oluyor oyunlarda yüklenirken ve bazen menülere girerken anlık artıyor ve o zaman rahatsız ediyor oda dediğin gibi işlemcinin %100 e çıkmasından kaynaklı büyük ihtimalle
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Yüksek grafik performansı isteyen oyunlarda alt+tab yaptığınızda ekran kartınız veya işlemciniz masaüstü görüntülerken vereceği minik perfomans ile oyuna vereceği yüksek performans arasında geçiş yaparken bu durum yaşanabiliyor. Bu da bir sebep olabilir.
Bu da bi ihtimal olabilir normal yani bir sıkıntısı yok diyorsunuz

İşlemci ile alakalı brom bende oluyor işlemci ne kadar yüksek seviyede çalışırsa fanın da onunla doğru orantı da çalışır

İşlemci ile alakalı brom bende oluyor işlemci ne kadar yüksek seviyede çalışırsa fanın da onunla doğru orantı da çalışır
Eyvallah brom içim rahatladı sağol

Fan eğrisi fiziksel bir şey değil zaten fan eğrisini düzelt curve optimizer yap

Hocam ilgili bir durum aklımda kalmış size yardımcı olabilir diye düşünüyorum. Bende aynı şekilde kendime göre özelleştirip benzer ayarları kullanıyorum.
Durum şununla alakalı olabilir ya da sadece bununla alakalı olmasa bile bu göstereceğim size yardımcı olabilir.
Konunuzu görünce aklıma gelen şey şu video :
dakika 15:00 da başlayan bios ayarı süreci oldu.
Video da ekranda gözüken bios ekranında Cpu fan step up ve cpu fan step down ayarları bu durumlarda daha yumuşak geçişler yapmak için kullanılıyor. O ayarlara bakabilirsiniz.
Bir de işlemcinizin boost clocka nasıl, ne hızla ve ne sıklıkla geçtiği ile alakalı. Biostan kurcalınabilen bir durum diye hatırlıyorum.

Fan devrim normalde düşük ayar yapmadım ama rahatsız edici bir sesi olmuyor sadece kasada 14 tane fan olduğu için zaten bir ses ister istemez oluyor oyunlarda yüklenirken ve bazen menülere girerken anlık artıyor ve o zaman rahatsız ediyor oda dediğin gibi işlemcinin %100 e çıkmasından kaynaklı büyük ihtimalle
Fan eğrisini ayarlamakta yetmiyor pbo ayarlarını biraz kısmak gerek fakat değmez 5-10 saniyelik bi sıçrama için.

Fan eğrisi fiziksel bir şey değil zaten fan eğrisini düzelt curve optimizer yap
Biosta fan ayarı yapmadım standart
Fan eğrisini ayarlamakta yetmiyor pbo ayarlarını biraz kısmak gerek fakat değmez 5-10 saniyelik bi sıçrama için.
Bios ta herhangi bir fan ayarı yapmarim standart ayarda çalışıyor dediğim gibi sadece anlık artıyor sonra hemen düşüyor işlemci zaten 65 °C yi geçmiyor bu sıvı soğutma ile onun için sıkıntı yok belki fan ayarını standarttan sessize alırım

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,181,353
Üyeler
187,498
Son üye
Sema09
Geri