Ekran Kartı (NVIDIA RTX 5000 serisi) (AMD 9000 serisi olanları yazacağım)
İşlemci (AM5 soketliler sadece)
Anakart (AM5 soketliler sadece)
SSD (Nvme yeni nesil m2 ssdler)
RAM (DDR 5'ler sadece)
Bu 5 parçayla ilgili donanım defteri oluşturmak istiyorum kendime. Az çok nasıl yapacağım kafamda var. Ama donanım işinin içinde olanlara da sorup düşüncelerini almak istiyorum. Ve de siz olsanız bu 5 parçada da ne yazardınız. (bildiğiniz parçayla ilgili yorum yapmanız yeterli) Yani deftere belli başlı hangi özellikleri yazayım. Diye sormak istedim. Hepinizin düşünceleri benim için kıymetli. Yazmaktan sakın çekinmeyin.
rtx 5000 serisinde ve 9000 serisindeki modellerde dikkat etmen gereken şey , sıcaklık , ses ve kaç w çektiği. Dikkat etmen gereken ufak şeyler var en sessiz ekran kartı 9070xt red devil dersin ancak red devil daha az güç çeker ve daha yavaş çalışır. Sapphire pulse 9070xt , nitro+'a göre daha sessiz ve daha serin çalışıyor ama nitro+ 40w daha çok çekiyor ve daha hızlı çalışıyor gibisinden. RTX 5000 serisinde SFF modellerden uzak durulmalı hepsi çok sesli ve sıcak çalışıyor ancak zorunda olunca yapacak bir şey olmuyor.
İşlemcilerde bakman gereken şey kullanım amacına göre değişir oyun oynayan biri ise l3 önbelleğinin fazlalığına , iş için kullanacak insan tek çekirdek ve çoklu çekirdek performansına bakar. Bazı oyunlar l3 önbellek yerine çekirdek kullanır minecraft gibi bu tarz oyunlarda l3 önbellekten ziyade çekirdek önemlidir.
Ana kartlarda bakman gereken yer çok fazla

bellek hızı desteği , faz , amper , soğutucu plaka , ssd slotu , wifi/bt sürümü , boyutu , çift bios , bios reset tuşu , usb girişi , ses kartı gibi gibi. Ortalama bir ana kartın 12 faz mümkünse 8+2+2 60A olması gerekir , 2 adet ssd slotu olması gerekir minimum gen4 , en az 5-6 tane usb soketi , wifi olacaksa minimum 6 sürümü , bt olacaksa minimum 5 sürümü , pasif m2 ve VRM soğutucusu.
SSD de biraz daha basit ancak sadece üstünde yazan hızlara bakılıp SSD alınmamalı. Bakman gereken yerler kontrolcü , ıops değerleri , veri yazma garantisi , sıcaklığı , ön bellek (dram) , nand yongası. Tabii alırken bu kadar detaylı olmaya gerek yok ancak ben yine de yazmak istedim gündelik bir kullanıcının bakması gereken şey ; veri yazma garantisi , hızı ve ön belleği olup olmamasıdır. En büyük hatalardan biri de DRAM olmayan ssdlerin çöp denilmesidir dram olmadan da kaliteli olmayı başaran ssdler vardır örnek vermem gerekirse kioxia g3 , wd sn5000 gibi.
Ramlerde dikkat etmen gereken en önemli şey çip üreticisidir hynix en iyisidir eğer hynix çipli bir ram alıyorsan kafa rahattır. En ideal ram ise 6000 cl30 idir ancak bu 6400 cl30 , 6000 cl32-34-36 gibi olabilir sorun değil. (ddr5) Tabii ki ana kart uyumluluğu expo/xmp uyumluluğu gibi bakılması gereken şeyler de var alırsın expo desteği olmayan rami ucuz diye eve gelince ağlarsın sonra bu ram neden bozuk diye

Çok iyi OC yapılıp OC ye müsait olmayan ramler de vardır ancak o kadar yoğun bilgiye sahip değilim. DDR4 te ramleri tek kanal olarak kullanınca performansta ciddi bir düşüş yaşanıyordu ancak ddr5 te bu kadar yoğun bir düşüş söz konusu değil.