Çözüldü✓ Donanım Defteri Oluşturmak İstiyorum.

Reaksiyon skoru
315
Ekran Kartı (NVIDIA RTX 5000 serisi) (AMD 9000 serisi olanları yazacağım)

İşlemci (AM5 soketliler sadece)

Anakart (AM5 soketliler sadece)

SSD (Nvme yeni nesil m2 ssdler)

RAM (DDR 5'ler sadece)

Bu 5 parçayla ilgili donanım defteri oluşturmak istiyorum kendime. Az çok nasıl yapacağım kafamda var. Ama donanım işinin içinde olanlara da sorup düşüncelerini almak istiyorum. Ve de siz olsanız bu 5 parçada da ne yazardınız. (bildiğiniz parçayla ilgili yorum yapmanız yeterli) Yani deftere belli başlı hangi özellikleri yazayım. Diye sormak istedim. Hepinizin düşünceleri benim için kıymetli. Yazmaktan sakın çekinmeyin.

Son düzenleme:

SSD ( M.2+AM5 soketliler sadece)

RAM (DDR 5'ler sadece)

Bu 5 parçayla ilgili donanım defteri oluşturmak istiyorum kendime. Az çok nasıl yapacağım kafamda var. Ama donanım işinin içinde olanlara da sorup düşüncelerini almak istiyorum. Ve de siz olsanız bu 5 parçada da ne yazardınız. (bildiğiniz parçayla ilgili yorum yapmanız yeterli) Yani deftere belli başlı hangi özellikleri yazayım. Diye sormak istedim. Hepinizin düşünceleri benim için kıymetli. Yazmaktan sakın çekinmeyin.
bu defteri Yaptıktan sonra ne yapmayı düşünüyorsun

yani @jombo nun Yaptığını bile yazsan Senin için yeterli olur
Biliyorum ona biraz baktım. Zaten naıs yapacağımı az çok biliyom dedim ya. Sadece belki birisi ekstra bişey der diye açıyom.

RAM (DDR 5'ler sadece)

Hocam anakart için başlıca bakman gereken özellikler önem sırasına göre bence şöyledir;
1-Faz sayısı ve kaç amper olduğu (drmos,sps, 1H/1L vs vs.)
2-M2 desteği (GEN4 GEN5 PAYLAŞIMLI/PAYLAŞIMSIZ)
3-Type C desteği (Giriş seviye b650 lerde olmuyor bence önemli)
4-Ses kodeği, Wifi 6-7 desteği, Debug LEDmi POST CODE mu yoksa Power LED mi olduğu olabilir. Bir sorun olduğunda POST CODE kullanışlı olabiliyor.
Genel olarak standart kullanıcı için ilk 3'ü dışında diğerlerinin ne kadar önemli olduğu tartışılır.

Ekran Kartında daha bilgili arkadaşlar vardır ama kabaca
1-İlk baktığım şey fiziksel boyut. İsminde SFF yazmayan ama SFF olan bi ton kart var 5080 lerde bile.
2-Heatpipe sayısı
3-Vapor Chamber varmı yokmu
SSD lerde
-Gen 4 mü Gen 5 mi ona bakıyorum ilk
-Kontrolcüsü neymiş diye techpoweruptan kontrol ediyorum
-Dram'li mi değilmi ona bakıyorum
-Aynı klasman iki ürünün yazma ömrüne bakıyorum.
İşlemcilerde bence mevzu daha basit
-7500F F/P Şampiyonu
-Daha üst işlemci isteniyorsa 2. basamak 9700x7800x3D (Min masrafla x3d işlemci isteniyorsa 7500x3D olabilir)
-Daha da üstü 9800x3D (9850 sıcak çalışıyo %5 performans için gerek olduğunu düşünmüyorum)
Yani aradaki 9600 ve 9600x 7600 7700x falan bunlar çok arada bırakan işlemciler. Bide 7000 serisi biraz sıcak çalışıyo.

Ramde direk Mhz ve CL değerine bakılıyor Genelde 6000 mhz cl30 hynix oluyor zaten ama bütçe çok kısıtlıysa 6000 cl36 da kullanılabilir. EXPO destekliyormu ona bakıyorum bazı ramlerde problem yapabiliyor. Onun dışında burada asıl önemli olan satıcı çakma ram dolaşıyor piyasada noname satıcılardan almayın.

Birde anakartın kaç Mhz ram hızı desteklediği de önemli onu yazmayı unutmuşum. Ram slot sayısı çok önemli değilde 4 ram slotu kullanacak arkadaşlar için bakılması gerekiyor ona da.

Birde anakartın kaç Mhz ram hızı desteklediği de önemli onu yazmayı unutmuşum. Ram slot sayısı çok önemli değilde 4 ram slotu kullanacak arkadaşlar için bakılması gerekiyor ona da.
Hocam bide bu ramde a-die m-die olayı nedir? Ram a-die mı, m-die mı yazıyo mu özelliklerde, yoksa biz özelliklerinde a-die veya m-die olduğunu anlıyoz mu?

RAM (DDR 5'ler sadece)

şu ikisine bak abim

RAM (DDR 5'ler sadece)

rtx 5000 serisinde ve 9000 serisindeki modellerde dikkat etmen gereken şey , sıcaklık , ses ve kaç w çektiği. Dikkat etmen gereken ufak şeyler var en sessiz ekran kartı 9070xt red devil dersin ancak red devil daha az güç çeker ve daha yavaş çalışır. Sapphire pulse 9070xt , nitro+'a göre daha sessiz ve daha serin çalışıyor ama nitro+ 40w daha çok çekiyor ve daha hızlı çalışıyor gibisinden. RTX 5000 serisinde SFF modellerden uzak durulmalı hepsi çok sesli ve sıcak çalışıyor ancak zorunda olunca yapacak bir şey olmuyor.

İşlemcilerde bakman gereken şey kullanım amacına göre değişir oyun oynayan biri ise l3 önbelleğinin fazlalığına , iş için kullanacak insan tek çekirdek ve çoklu çekirdek performansına bakar. Bazı oyunlar l3 önbellek yerine çekirdek kullanır minecraft gibi bu tarz oyunlarda l3 önbellekten ziyade çekirdek önemlidir.

Ana kartlarda bakman gereken yer çok fazla :D bellek hızı desteği , faz , amper , soğutucu plaka , ssd slotu , wifi/bt sürümü , boyutu , çift bios , bios reset tuşu , usb girişi , ses kartı gibi gibi. Ortalama bir ana kartın 12 faz mümkünse 8+2+2 60A olması gerekir , 2 adet ssd slotu olması gerekir minimum gen4 , en az 5-6 tane usb soketi , wifi olacaksa minimum 6 sürümü , bt olacaksa minimum 5 sürümü , pasif m2 ve VRM soğutucusu.

SSD de biraz daha basit ancak sadece üstünde yazan hızlara bakılıp SSD alınmamalı. Bakman gereken yerler kontrolcü , ıops değerleri , veri yazma garantisi , sıcaklığı , ön bellek (dram) , nand yongası. Tabii alırken bu kadar detaylı olmaya gerek yok ancak ben yine de yazmak istedim gündelik bir kullanıcının bakması gereken şey ; veri yazma garantisi , hızı ve ön belleği olup olmamasıdır. En büyük hatalardan biri de DRAM olmayan ssdlerin çöp denilmesidir dram olmadan da kaliteli olmayı başaran ssdler vardır örnek vermem gerekirse kioxia g3 , wd sn5000 gibi.

Ramlerde dikkat etmen gereken en önemli şey çip üreticisidir hynix en iyisidir eğer hynix çipli bir ram alıyorsan kafa rahattır. En ideal ram ise 6000 cl30 idir ancak bu 6400 cl30 , 6000 cl32-34-36 gibi olabilir sorun değil. (ddr5) Tabii ki ana kart uyumluluğu expo/xmp uyumluluğu gibi bakılması gereken şeyler de var alırsın expo desteği olmayan rami ucuz diye eve gelince ağlarsın sonra bu ram neden bozuk diye :D Çok iyi OC yapılıp OC ye müsait olmayan ramler de vardır ancak o kadar yoğun bilgiye sahip değilim. DDR4 te ramleri tek kanal olarak kullanınca performansta ciddi bir düşüş yaşanıyordu ancak ddr5 te bu kadar yoğun bir düşüş söz konusu değil.

Hocam bide bu ramde a-die m-die olayı nedir? Ram a-die mı, m-die mı yazıyo mu özelliklerde, yoksa biz özelliklerinde a-die veya m-die olduğunu anlıyoz mu?
Hocam onların barkod numaraları var. Barkoda göre A die mı M die mı olduğu belli oluyor diye biliyorum. Hynix olduktan sonra çok önemli gelmiyo banada ekstrem overclock yapacak arkadaşlar için önemli tabi.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,216,778
Üyeler
197,042
Son üye
İlimliHoca
Geri