Neler Yeni

Alevilik hakkında cevabını merak ettiğim bir soru

Saintes Maries

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
1,163
islamın şartlarını hepiniz bilirsiniz;

1- Kelime-i Şehadet getirmek,

2- 5 Vakit namaz kılmak,

3- Oruç tutmak ,

4- Zekat vermek,

5- Hacca gitmek.

Kutsal kitaba göre bu 5 şarttan herhangi birini dahi inkar eden kişi dinden çıkar, dolayısıyla müslüman da olamaz. Bununla birlikte Müslüman olmayan birisinin de dine göre cennete girmesi mümkün değildir. Peki merak ettiğim şey: alevilik inancına sahip insanlar ramazanda tutulan orucu kabul etmeyip, çoğu alevi günde 5 vakit namaz kılmıyor. Buna rağmen nasıl olur da aleviler cennete girebileceklerini düşünebiliyorlar?

Aleviliğin özünde amacı müslüman olmak değildir. Emevilerin yaptıkları katliamlardan kurtulmak için şöyle düşünmüşlerdir şu anda bunlara karşı gelecek gücümüz yok bundan dolayı şimdilik müslüman olalım ama kültürümüzü de koruyalım zaten gücümüze yeniden toparladığımız zaman bunlara karşı isyan ederiz. Sorunu gelecek olursak onu da Allah düşünsün. İnsanlar katliam yaparak hoşgörü dinini yayanların olduğu dini mi inanır yoksa o dini kendine göre mi şekillendirir, bu da bir soru olarak kalacak ama benim merak ettiğim bir şey var neden bir anda alevilik konusu açılmaya başlandı dün bir arkadaşta alevilik hakkında konu açmıştı açabilir normal bir şey de böyle konuların bir anda karşıma çıkması garibime gitti.

Aleviliğin özünde amacı müslüman olmak değildir. Emevilerin yaptıkları katliamlardan kurtulmak için şöyle düşünmüşlerdir şu anda bunlara karşı gelecek gücümüz yok bundan dolayı şimdilik müslüman olalım ama kültürümüzü de koruyalım zaten gücümüze yeniden toparladığımız zaman bunlara karşı isyan ederiz.
Sorunu gelecek olursak onu da Allah düşünsün. İnsanlar katliam yaparak hoşgörü dinini yayanların olduğu dini mi inanır yoksa o dini kendine göre mi şekillendirir, bu da bir soru olarak kalacak ama benim merak ettiğim bir şey var neden bir anda alevilik konusu açılmaya başlandı dün bir arkadaşta alevilik hakkında konu açmıştı açabilir normal bir şey de böyle konuların bir anda karşıma çıkması garibime gitti.
bugün babam ile konu hakkındaki tartışmamın üzerine bu konuyu açtım. diğer arkadaşların bu konuda konu açma sebebini bilmiyorum.

bugün babam ile konu hakkındaki tartışmamın üzerine bu konuyu açtım. diğer arkadaşların bu konuda konu açma sebebini bilmiyorum.
Yok hocam o anlamda sormadım aslında benim garibime giden şey gündemde falan olmayan bir konu hakkında bazı zamanlarda bir anda(2-3 gün içinde) o tarz konular açılıyor ve sonra bir daha o tarz konular açılmıyor.

Yok hocam o anlamda sormadım aslında benim garibime giden şey gündemde falan olmayan bir konu hakkında bazı zamanlarda bir anda(2-3 gün içinde) o tarz konular açılıyor ve sonra bir daha o tarz konular açılmıyor.
problem yok bende yanlış anlamadım zaten :d.

2- 5 Vakit namaz kılmak,

3- Oruç tutmak ,

4- Zekat vermek,

5- Hacca gitmek.

kutsal kitaba göre bu 5 şarttan herhangi birini dahi inkar eden kişi dinden çıkar, dolayısıyla müslüman da olamaz. bununla birlikte müslüman olmayan birisinin de dine göre cennete girmesi mümkün değildir.
peki merak ettiğim şey: alevilik inancına sahip insanlar ramazanda tutulan orucu kabul etmeyip, çoğu alevi günde 5 vakit namaz kılmıyor. buna rağmen nasıl olur da aleviler cennete girebileceklerini düşünebiliyorlar?
Bu şey gibi aslında; müslümanım diyip alkol sigara içip, zina yapan, hak yiyen insanların cennete girmek adına namaz kılmaları. Benzer şeyler olmalarına rağmen Alevilerin dışlanması bana garip geliyor.

2- 5 Vakit namaz kılmak,

3- Oruç tutmak ,

4- Zekat vermek,

5- Hacca gitmek.

kutsal kitaba göre bu 5 şarttan herhangi birini dahi inkar eden kişi dinden çıkar, dolayısıyla müslüman da olamaz. bununla birlikte müslüman olmayan birisinin de dine göre cennete girmesi mümkün değildir.
peki merak ettiğim şey: alevilik inancına sahip insanlar ramazanda tutulan orucu kabul etmeyip, çoğu alevi günde 5 vakit namaz kılmıyor. buna rağmen nasıl olur da aleviler cennete girebileceklerini düşünebiliyorlar?
dostum 5 maddeyi de aleviler yapıyor soruna gelecek olursam da ramazanda aleviler de oruç tutuyorlar aynı bildiğin diğer müslümanlar gibi, beş vakit namaz kılanda var kılmayanda o da diğer müslümanlar gibi Allah ile kul arasında kalan bir şey. Alevileri halktan çok dışlıyorlar onlarda kendine göre dinlerini şekillendiriyor hepsi bu aklına takılan başka bir soru var ise sorabilirsin.

Aleviliğin özünde amacı müslüman olmak değildir. Emevilerin yaptıkları katliamlardan kurtulmak için şöyle düşünmüşlerdir şu anda bunlara karşı gelecek gücümüz yok bundan dolayı şimdilik müslüman olalım ama kültürümüzü de koruyalım zaten gücümüze yeniden toparladığımız zaman bunlara karşı isyan ederiz.
Sorunu gelecek olursak onu da Allah düşünsün. İnsanlar katliam yaparak hoşgörü dinini yayanların olduğu dini mi inanır yoksa o dini kendine göre mi şekillendirir, bu da bir soru olarak kalacak ama benim merak ettiğim bir şey var neden bir anda alevilik konusu açılmaya başlandı dün bir arkadaşta alevilik hakkında konu açmıştı açabilir normal bir şey de böyle konuların bir anda karşıma çıkması garibime gitti.
ben de artık forumda çok görmeye başladım açılabilir ama son günlerde sanki birden arttı

sacma bir bakis acisi hiristiyanlarda cennete gidecegini saniyor ayni mantik

Alevilerin inançları sadece kendilerini bağlar. Namaz kılmayabilir yada oruç tutmayabilir. Bu durum sadece ve sadece kendişlerini bağlar. Bu Allah ile kul arasındaki bir meseledir diğer insanları ilgilendirmez.

Çevremde Müslüman olduğunu söyleyip namaz kılmayıp oruç tutmayan bir çok insan var.

Kutsal kitaba göre bu 5 şarttan herhangi birini dahi inkar eden kişi dinden çıkar, dolayısıyla müslüman da olamaz. Bununla birlikte Müslüman olmayan birisinin de dine göre cennete girmesi mümkün değildir. Peki merak ettiğim şey: alevilik inancına sahip insanlar ramazanda tutulan orucu kabul etmeyip, çoğu alevi günde 5 vakit namaz kılmıyor. Buna rağmen nasıl olur da aleviler cennete girebileceklerini düşünebiliyorlar?
Bir fiili yapmamak farklı, inkar etmek farklı. Çoğu Sünni de namaz kılmıyor fakat namazın farz olduğuna iman ediyor. Tembellik vs. deyip Allah affetsin diyor. Elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor. Fakat Alevilerin çoğunluğu direkt namazı inkar ediyor. İslam'da namaz diye bir şey yok, dine sonradan katılmış hurafe deyip üstünü çiziyorlar. Camilere de uydurma diyorlar, tüm yeryüzü mescittir deyip camileri İslam'ın ibadethanesi olarak kabul etmiyorlar. Aynı durum Ramazan'da oruç tutmak için de geçerli. Hacca gitmek için de geçerli. Bunları da kabul etmiyorlar. İlginç gelecek ama gusül abdestini bile kabul etmeyen bir kısım var. Tesettür falan hak getire zaten. Çok şey sayılır böyle. Bazıları peygamberlik Hz. Ali'nin hakkıydı, ona gelecekken Hz. Cebrail karıştırdı yanlışlıkla Allah resulüne vahyetti bile diyor. :D

Sünnilikteki gibi hudut yok ki, herkes istediğini diyor. Sünniler bir şey diyorsa bunu Kur'an'a yahut sünnete dayandırmak zorunda. Alevilikte ise böyle bir şey yok, haliyle tam bir çorba durumda Alevilik. Peki Müslüman sayılırlar mı? Yukarıda saydığım tiplemede ise sayılmaz. İnkar edecek farz bırakmıyorlar neredeyse. İslamla pek alakası yok inandıkları şeyin. Fakat azınlık da olsa tüm ibadetlerini normal Müslümanlar gibi yapanlar da var. Bunların tek farkı kendilerini Hz. Ali'ye ve ehli beyte olan sevgileriyle ön plana çıkarmaları. Kanıksanmış portrenin dışında olsalar da bunlar Müslümandır, bir problem yok. Kısacası genelleme yapamayız. Kesin cümlelerden mümkün mertebe sakınmak gerek. Her Alevi Müslümandır, cennete girebilir de diyemeyiz. Her Alevi kafirdir, cehenneme gidecek de diyemeyiz. Kişiye göre değerlendirmek gerek.

Çevremde Müslüman olduğunu söyleyip namaz kılmayıp oruç tutmayan bir çok insan var.
ben namaz kılmamalarına ve oruç tutmamalarına değinmedim. eğer yazdıklarımı dikkatli okusaydın ne demek istediğimi anlardın. benim sorum ramazan ayında tutulan orucu "kabul etmemeleri" oruç tutup tutmamaları değil. kereminde bahsettiği gibi bir farzı yerine getirmeyen günahkar farzı inkar eden kafir olur.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Alevilerin inançları sadece kendilerini bağlar. Namaz kılmayabilir yada oruç tutmayabilir. Bu durum sadece ve sadece kendişlerini bağlar. Bu Allah ile kul arasındaki bir meseledir diğer insanları ilgilendirmez.
ben de Allah ile kendi arlarındaki iletişimi ilginç bulduğumdan bu şekilde bir soru sordum. burdaki problem namaz kılıp kılmamaları, oruç tutup tutmamaları değil, Allah tarafından konulan farzları inkar etmeler. nasıl olurda: Allah'ın belirlediği farzları inkar edip (dolayısıyla dini terk edip) cennete gidebileceklerini zannediyorlar? benim sormak istediğim buydu.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

sacma bir bakis acisi hiristiyanlarda cennete gidecegini saniyor ayni mantik
dolayısıyla hristiyanlar ile alevileri ahiretteki statüleri açısından aynı kefeye koymamda bir sakınca yok. ancak bu düşüncem nedeniyle başta kendi babam olmak üzere bir çok insan tarafından reddediliyorum, büyük tepki alıyorum.

Son düzenleme:
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,090,417
Üyeler
173,375
Son üye
elderscrollsfanboi
Geri