Arkadaşlar araştırdım Sultan Abdülhamid hal edilirken 1.Orduyu kullanmamış. Almanyada da 2.Wilhelm bir orduyu yönetiyordu. Sultan Abdülhamid de 1.Orduyu mu yönetiyordu? Yani onun emrindemiydi ordu?
Arkadaşlar araştırdım Sultan Abdülhamid hal edilirken 1.Orduyu kullanmamış. Almanyada da 2.Wilhelm bir orduyu yönetiyordu. Sultan Abdülhamid de 1.Orduyu mu yönetiyordu? Yani onun emrindemiydi ordu?
Ordu yönetimi onda olsa bile iletişimsizlikten dolayı sahadaki paşalar kararlar alıyordu. Yanlışsa düzeltin, hatta Gazi Osman Paşa'ya 2.Abdülhamit'in Plevne'den çıkması için verilen emir gitmiyor ve Ruslar kuşatıyor.
Eğer öyleyse bilerek kullanmadı. 2. meşrutiyetin ilanında Binbaşı Enver Bey (O dönem rütbesi tabii binbaşı daha Paşa değil) ve Yüzbaşı Resneli Niyazi ( O da paşa değil daha) zaten Padişah ile açıkça muhalefette olan Rumeli'den topladıkları adamlarla İstanbul'a yürüdüler. İlk başta her zamanki gibi baş kaldıran bir kaç Jöntürk zannetti bunları Abdülhamid. Ahmet Paşa'yı ardında Osman Paşa'yı bastırması için olağanüstü yetkiler ile yolladı. Ama küçük bir isyan değildi bu. Diğer İttihatçılar da Selanik'te bir isyan başlattı. Derken Rumeli foşur foşur kaynamaya başladı. 40 günün sonunda bunun ciddi bir sorun olduğunu, eğer bastırılmaya çalışılırsa çok kan döküleceğini, neredeyse bir iç savaşa kadar yolu olduğunu fark ettikten sonra Abdülhamid tekrardan meclisi kurdu. Ardından zaten pek bir yetkisi kalmadı devlet üzerinde. Gene tahttan indirilirken (31 Mart Hadisesi) bunun büyümesini istemediği için bilerek ses çıkarmadı.