Neler Yeni

1 Yılda 2 kez kiraya zam yapılır mı ?

The Semih

80+ Gold
İyi akşamlar dostlar, 4-5 ay önce ev sahibiyle kontratsız kiraya zam yapmıştık fakat asgari ücret zamından sonra ev sahibi bugün tekrar zam istiyor. Bilgili arkadaşlar yardımcı olabilir mi. Ev sahibiyle aramız iyi kavga etmek istemiyorum, Kanuna göre 1 yılda %25 zam yapabilirmiş en fazla, fakat biz %25 den fazla yapmamıza rağmen tekrar zam istiyor, Yasaya göre haklımıyız yada ne yapmamız gerekiyor ?

Ev sahibi ile tartışmamız hiç olmadı kontrat işlerinede hiç girmedik bu kontrat kira sistemi yararlımı zararlımı yazar mısınız ?

Matt Murdock

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,734
İsim
Oğuz
Arasında kaç ay var ?

Matt Murdock

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,734
İsim
Oğuz

Evren avcı

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,291
İsim
Evren avcı
bizim kiracı 6 ayda bir kendisi yapıyordu. isteyebilir bence. tabi gidip te %25 artış beklemesin.

TinerciAlper

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,948
İsim
Alper Burak Sarı
Instagram
alperburaks
Steam
https://steamcommunity.com/profiles/76561198343077776
Discord
Alperburaks
İyi akşamlar dostlar, 4-5 ay önce ev sahibiyle kontratsız kiraya zam yapmıştık fakat asgari ücret zamından sonra ev sahibi bugün tekrar zam istiyor. Bilgili arkadaşlar yardımcı olabilir mi. Ev sahibiyle aramız iyi kavga etmek istemiyorum, Kanuna göre 1 yılda %25 zam yapabilirmiş en fazla, fakat biz %25 den fazla yapmamıza rağmen tekrar zam istiyor, Yasaya göre haklımıyız yada ne yapmamız gerekiyor ?

Ev sahibi ile tartışmamız hiç olmadı kontrat işlerinede hiç girmedik bu kontrat kira sistemi yararlımı zararlımı yazar mısınız ?
Yapamaz kontrat ucret ile alakali degildir kontrati yenilemezseniz 15 gun icinde 1 yil daha uzar ama tekrar soyluyorum uzamasi kira fiyati ile alakali degildir yenilemediyseniz bile hala kontratiniz var hemde 1 yillik 2. Bir zam yapamaz haklisiniz bizde %52 civarinda bir zammi kabul ettik tavrinizi koyun kafasina gore zam yapamaz

The Semih

80+ Gold
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Hocam biz kontrat yapmadık hiç yani geçmiştede yapmadık çünkü aramızdaki ilişki çok iyidi, fakat böyle darlamaya başladılar bizimde kontratımız olmadığı için zaten kafasına göre zam istiyor bende diyorum ki kontratsız yasal hakkımı savunabiliyor muyum ?

Siene

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
681
İsim
Sinan
Bizde zamanında güvenip kontrat yapmamıştık hatta kira verildiğine dair kağıtta almıyorduk hacı amcadan en son bizi dava etmişti kira vermiyorlar çıkmıyorlar evimden diye.
Siz siz olun kontratsız belgesiz iş yapmayın yoksa işler hiç istemediğiniz yerlere geliyor.

Oneomous

80+ Gold
En İyi Cevap
3
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,489
İsim
Adem
Yapamaz kontrat ucret ile alakali degildir kontrati yenilemezseniz 15 gun icinde 1 yil daha uzar ama tekrar soyluyorum uzamasi kira fiyati ile alakali degildir yenilemediyseniz bile hala kontratiniz var hemde 1 yillik 2. Bir zam yapamaz haklisiniz bizde %52 civarinda bir zammi kabul ettik tavrinizi koyun kafasina gore zam yapamaz
Kontrat yoksa eğer yapabilir diye biliyorum kanunen tam bilgim yok fakat 2. kez yaptığı zaman kanıt işi sıkıntı olacaktır kontrat aslında taahhüttür ve yıllık olur genelde ve haliyle fiyat değişmez ama kontrat yapılmadığı zaman taahhütsüzdür ve her ay bile zam yapsa kendinizi haklı çıkarmakta biraz zorlar
devlet %25 koydu fakat saçmalıktan başka bir şey değildi ona girmiyorum bile
Mesaj otomatik birleştirildi:

11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 arasında yenilenen kira sözleşmelerinde artış oranı yüzde 25'i geçemeyecek.
Bunu baz alırsak "kira sözleşmlerinde" olmayacağı anlamına geliyor ama tabi araştırın %25i geçemeyecek kanunu bana göre aşırı saçma ve insanlar arasında tartışmayı tetiklemekten başka bir şey değil fakat kontratsız kendinizi nasıl haklı çıkaracaksınız bilmiyorum
Ayrıca ay olarak kanun bitmiş hala devam ediyor mu bilgim yok

TinerciAlper

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,948
İsim
Alper Burak Sarı
Instagram
alperburaks
Steam
https://steamcommunity.com/profiles/76561198343077776
Discord
Alperburaks
Kontrat yoksa eğer yapabilir diye biliyorum kanunen tam bilgim yok fakat 2. kez yaptığı zaman kanıt işi sıkıntı olacaktır kontrat aslında taahhüttür ve yıllık olur genelde ve haliyle fiyat değişmez ama kontrat yapılmadığı zaman taahhütsüzdür ve her ay bile zam yapsa kendinizi haklı çıkarmakta biraz zorlar
devlet %25 koydu fakat saçmalıktan başka bir şey değildi ona girmiyorum bile

11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 arasında yenilenen kira sözleşmelerinde artış oranı yüzde 25'i geçemeyecek.
Bunu baz alırsak "kira sözleşmlerinde" olmayacağı anlamına geliyor ama tabi araştırın %25i geçemeyecek kanunu bana göre aşırı saçma ve insanlar arasında tartışmayı tetiklemekten başka bir şey değil fakat kontratsız kendinizi nasıl haklı çıkaracaksınız bilmiyorum
kirayı elden vermiyorsa kanıtlar

Oneomous

80+ Gold
En İyi Cevap
3
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,489
İsim
Adem
kirayı elden vermiyorsa kanıtlar
Kanıtlama konusunda lafım yok lafım kontrat konusunda ortada kontrat yok zam konusuna gelirsek evet kanıtlar fakat zorlu bir süreç olarak görüyorum ve oturduğun evden kovulman kötü olur

Son 1 2 yıldır bu kira ev sahibi muhabbetleri aşırı karışık ve her 2 taraf içinde aşırı saçma şeyler var o yüzden Allah sabır versin herkese

KAANT10X

80+ Bronze
Hocam kanunen şuan siz haklısınız. Ama siz kişisel olarak ev sahibi ile ilişkinizi korumak istiyorsanız bir şey diyemem.
Kendimden örnek vereyim bizim şuan oturan kiracımız İstanbul koşullarında oldukça komik bir ücrete oturuyordu ve biz de oturduğumuz yerde sıkıntıya girdik. Kiraciyi arayıp zam vaktinin geldiğini düşündük tam o sıralar da yüzde 25 diye bir kanun geldi. Ama kiracı da bu komik ucretin farkında ki hiç itiraz etmedi ve fikrimce şuan da yine düşük ama idare eder bir fiyata oturuyor.
Bu olaylar haziran ayında oldu ve 2 ay geçti ama ailece bizim fikrimiz daha yeni zam yapılmışken şimdi fiyatlar tekrar arttı diye neden zam yapalım çünkü artık kiracı da bunalacak itiraz edecek ama bir yandan biz de haklıyız ve seneye duruma göre zam yapabiliriz yani bu konu biraz sizin ve ev sahibinin insafına anlaşmasına kalmış.
Gidip hukuk yolunu seçerseniz de ev sahibi ile aranız bozulacak ve bu tarz davalar zaman alıyor.
Bence ilk etapta kanunu anlatın diretirse ufak bir zam miktarında anlaşın.

The Semih

80+ Gold
Hocam kanunen şuan siz haklısınız. Ama siz kişisel olarak ev sahibi ile ilişkinizi korumak istiyorsanız bir şey diyemem.
Kendimden örnek vereyim bizim şuan oturan kiracımız İstanbul koşullarında oldukça komik bir ücrete oturuyordu ve biz de oturduğumuz yerde sıkıntıya girdik. Kiraciyi arayıp zam vaktinin geldiğini düşündük tam o sıralar da yüzde 25 diye bir kanun geldi. Ama kiracı da bu komik ucretin farkında ki hiç itiraz etmedi ve fikrimce şuan da yine düşük ama idare eder bir fiyata oturuyor.
Bu olaylar haziran ayında oldu ve 2 ay geçti ama ailece bizim fikrimiz daha yeni zam yapılmışken şimdi fiyatlar tekrar arttı diye neden zam yapalım çünkü artık kiracı da bunalacak itiraz edecek ama bir yandan biz de haklıyız ve seneye duruma göre zam yapabiliriz yani bu konu biraz sizin ve ev sahibinin insafına anlaşmasına kalmış.
Gidip hukuk yolunu seçerseniz de ev sahibi ile aranız bozulacak ve bu tarz davalar zaman alıyor.
Bence ilk etapta kanunu anlatın diretirse ufak bir zam miktarında anlaşın.
Bende öyle düşünüyorum ev sahibiyle mahkemelik olmak istemiyorum, sadece birileri akıllarına girmiş gibi davranmaya başladı 2023 e girdiğimizden beri, onun dışında beni oğlu gibi severler. Kirayı banka hesabımdan yolluyorum umarım bir şey kanıtlıcak durumlara getirmez mevzuyu, çünkü yasal olarak haklıyım bu sene 2. zamını istedi ve eğer yaparsak 2023 yılında 2 zam ve %80 zam yapmış olacağız.

Top Bottom