1080P ve 2K Monitörlerdeki Darboğaz Olayı

Reaksiyon skoru
2
Merhaba, yeni bir sistem topluyorum ve aklıma ufak bir şey takıldı. Birkaç konu okudum ancak aklımdaki soruya tam olarak yanıt bulamadım.

Örneğin sistem 6700 XT ve R5 5600 işlemci. Bu sistemde 1080P monitör kullanırsam darboğaz olacağı söyleniyor. Diyelim 1080P monitörde X oyunda 90 fps alıyorsam, 2K monitör kullandığımda 100 fps mi alacağım? Bu tabi bir örnek. Peki 2K monitör ve görüntüde, sisteme daha çok yük bineceğinden ötürü, daha düşük fps almam gerekmez mi? Bu konuda bilgi verirseniz minnettar olurum. Ne yazık ki sistemlerin donanım kısmında oldukça bilgisizim.

Teşekkür ederim :)

Şöyle söyleyeyim. 1080p'de 120 fps alacaksan darboğaz yüzünden 100 fps alırsın. Kart kendini tam kullanamaz. Yer yer 2k'ya göre 1080p'den daha üstün performans alabilirsin.

Evet 1080p monitörde 90 fps alırken 2k da 100 fps alacaksın. Neden daha yüksek alacağına gelince 6700 xt gibi bir kart çoğu oyunda 1080p çözünürlükte tam kapasitede çalışmaz. Yani kart %99 unu vermez. Güç tüketimi de az olur kartın kendini kullanma yüzdesi de. Böyle olunca tabi ki yüksek fps almazsın. Çünkü kart gücünü kullanmaz. Kart gücünü kullansın istiyorsan kartı zorlaman gerekir. 6700xt gibi bir kartla minimum 2k çözünürlüğe mecbursun. Ben kart kendini kullansın diye Detroit Become Human ı 4k çözünürlükte oynadım. Başka türlü kart %50-70 arası bir kullanımda geziyor güç çekmiyor hatta oyununa göre fan bile çalıştırmıyor. Kullanım 1080p de bazı oyunlarda çok düşük kalabiliyor. Böyle durumlarda kart aslında çalışmadığı için kendini çalışmasam da olur durumuna soktuğu için fps düşüşü yaşarsın. Bende 6700xt var ve 1080p monitör var ucuza 2k bulsam direk geçeceğim. Ben ekran kartını çok sonra aldım alırken aklımda hep 2k monitör mü alsam düşüncesi vardı ve o zaman fiyatlarda çok yakındı gittim mal gibi 1080p aldım. Güçlü ekran kartı alacaksanız artık 1080p monitör düşünmeyin bakmayın bile.

1080de kullanırken ekran kartı kendini tam kullanmıyor işlemci zorlanıyor ama 2k ya alırsan ekran kartın işlemcine bırak oğlum bu iş bende diyor işlemciyi çok zorlamıyor bu da fpsi artırıyor

oyuna ve grafik ayarlarına göre değişir bazen 2k da daha az fps alırsın bazen aynı olur bazen de daha çok fps alırsın

Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Bu doğrultuda önerebileceğiniz 2k monitör mevcut mu? Maksimum bütçem 6k @Hudzell @Romalu lakaka @xrockets07 @Atyxah
markalara takılma. 27 inç ıps panel min 144 hz(tercihen 165) ve flat monitör bak. Curvedlar genelde hep va panel. Bir de 6700 xt de kesinsen freesync premium destekleyen monitörlere yönel. Marka bu özelliklerden sonra bakacağın şey olsun.

markalara takılma. 27 inç ıps panel min 144 hz(tercihen 165) ve flat monitör bak. Curvedlar genelde hep va panel. Bir de 6700 xt de kesinsen freesync premium destekleyen monitörlere yönel. Marka bu özelliklerden sonra bakacağın şey olsun.
Freesyncde premium olması gerekli mi acaba?Yoksa normal olsa da olur mu?Yoksa ikisi aynı şey mi?:D

Freesyncde premium olması gerekli mi acaba?Yoksa normal olsa da olur mu?Yoksa ikisi aynı şey mi?:D
zorunlu değil ama olsa güzel olur. Şu tarz videolar ile araştırıp kendi kararınızı verin.
Türkçe kaynak olması açısından bunu attım yoksa İngilizce daha detaylı anlatan kaynak bulunabilir. Videoyu değiştirdim bu kaynaktaki anlatım daha iyi.

Geri