Öncelikle şuna değinmek istedim, burada tüketiciye verilen ve tüketicinin lehine olan bir karar kaldırılıyor. Yani her satıcınında dahil olduğu bir grubun (tüketicinin) elindeki önemli bir hakkı alınıyor. Şöyle bir bakıyorum formlara neredeyse kimsenin umrunda olmamış. Doğru düzgün konusu bile yok bu yasa değişikliğinin. Yasa yürürlüğe girsin, ondan sonra ağlama seslerini duyarız ama. Hali hazırda sistemle ile bile iade almak istemeyen, bunun için 40 takla atan satıcılara çok büyük bir koz verilmiş oldu. Hem kazandılar hem kaybettiler onlarda. Hangi ülkede var böyle bir yasa aklım almıyor, giderek Vahşi Batıya dönüyoruz.
Ortada bir eksiklik vardı, satıcıyı mağdur ediyordu da. Lakin bu kafadan salmaya yönelik yapılan bir hareket olmuş. Pire için yorgan yakmaya dönmüş. Amaç, satıcıyı düşünmek değil de tüketimi azaltmaya yönelik bir hareket olarak görüyorum. İade hakkı neden var mı? Görmediğimiz, tartmadığımız bir malı sırf etiketinde yazanlar için, sağdan soldan alınma fotoğraflar üzerinden aldığımızda beklediğimiz ürün değilse mağdur olmamak için vardı. Öleya, pazardan çorap alırken bile sağına soluna bakarız bir tartarız. Uzaktan alışverişte bu olmadığından iade hakkı doğuyordu. Şimdi ne olacak? Söyleyim, sağdan soldan çakma fotoya göre hesap yapıp tek atışlık hakkınız olacak. Tuttu, tuttu; tutmazsa tutarsınız, olacak.
Satıcılar burada geri dönüş kargo ücretlerinden kazanacaklar, azalacak çünkü. Lakin bu uygulama internetten alışverişi ciddi oranda düşürecektir. Zaten pahallı olan ürünleri ya tutarsa hesabıyla uzaktan şansa almak yazı tura olacaktır. ha bu arada kargo ücreti dediğiniz şeyin firmaya yansıması bireysel kargoyla aynı olmadığını herkes biliyor. Aylar önce 120TL kargo ücreti istenilen kasa iadesinde, firmanın anlaşmalı kargosuyla 20-25tl arasında gönderildiğini yaşamış birisiyim. Ha neden iade ettiydim, elimdeki sıvı soğutucu radyatörümün teoride sığar dediğim aralığın pratikte kasaya sığmamasından kaynaklanıyordu. Yani radyatör kasaya girmediğinden kasayı kullanamıyordum. Radyatör kalınlığı, kasanın ilgili yerdeki boşluğu tahmini(kasayı görmeden verdikleri bilgiler yetersiz) ne kadar ölçsemde uygulamada tutmadı. Böyle bir durumda elimde montaj yapamadığım bir kasayla açıkta kalmam kaçınılmaz olacaktı.
Bu konu iyileştirilmeye açık bir konuydu, lakin direk kesip atmışlar her zamanki gibi. İki tarafında kaybettiği bir gelişme olmuş. Geçmiş olsun.