Neler Yeni

2. RAM'i takınca görüntü gelmiyor ( Durum beklediğinizden daha karmaşık :)

Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Furkan
Kullandığınız ramler uyumlu olmayabilirmi? Kullandığınız ramlerin marka modelini atarmısınız(Hem kendinizinkini, hemde denemek için aldığınızı)
Kullandığım ramleri hali hazırda 1.5 sene boyunca kullandım zaten ve konuyada yazmıştım fakat yine söyleyeyim 2x8GB Corsair Vengeance 3000MHz DDR4. Hem denediğim ramler hem de kendi kullandığım ramler aynı marka model .

4101995

80+ Gold
En İyi Cevap
24
Merhabalar donanımarşivi ailesi, yaklaşık 1,5 aydır uğraşmakta olduğum problemle alakalı çözüm önerisi ve fikirlerinizi almak için yazıyorum. Öncelikle söylemek istiyorum ki, cmos reset farklı donanımlar ile deneme gibi basit denemelerin hiçbiri sonuç vermediği için vaktinizi istiyorum. Bundan 2 ay önce bir mavi ekran hatası aldım ve bilgisayarımı tekrar açamadım. Yaptığım kontroller ve denemeler sonrasında tek RAM ile bilgisayarımı çalıştırabildim. Sınav haftam olması sebebiyle bilgisayarımı tek RAM olarak yaklaşık 2 hafta kullandım ve şu an hala sorunu çözemediğim için tek RAM'li bir şekilde bu bilgisayardan yazmaktayım. Sürecin başında yaptığım denemelerde RAM'lerimin her ikisinin de dımm_b slotunda çalıştığını gördüm ama Dual şekilde asla görüntü alamadım. Bu sebeple sorunun ASRock A320M HDV4.0 ana kartımın dımm_a slotunda olduğunu düşünerek ana kartımı Teknobiyotik servisine gönderdim. Bilgisayarsız geçen 1.5 hafta sonunda ana kartım elime ulaştı, servis ana karta sağlam damgası vurmuş ve sadece BIOS güncellesi yapıp göndermişti. Sistemi tekrar kurdum ama sorun devam etmekteydi. Servisin önemsemeyip üstün körü baktığını düşündüm. Çünkü RAM'larimi benim sistemime çok yakın, zaten halihazırda aynı RAM'lari kullanan bir arkadaşımın bilgisayarında deneyip Dual Channel olarak çalıştırabildim. Sistemi farklı güç kaynaklarıyla test ettiğimde de aynı sıkıntı devam etmekteydi. Aynı zamanda video kurgu işleri yapmam sebebiyle 8 GB RAM işimi görmüyordu. Bu sebepten dolayı işlerimi daha hızlı çözmek için ASUS B450M-K anakart satın aldım. Ama sistemi bu ana karta kurduğumda da sorun aynı şekilde devam etti. Birkaç bilgisayardan anlayan arkadaşımla beraber bir süredir kafa patlatıyoruz ama hiçbir çözüm yolu bulamadık. Sorunun Windows'la alakalı olmadığını bilsem de temiz bir Windows kurulumu yaptım ama sonuç yine aynı. Kısacası işin içinden çıkamadık ve yardımlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum :) (sistemi defalarca benchmark (mem84&furmark&prime95&uniengine) testlerine soktuk ama sorun çıkmadı. Yine de bazen anlık kapanmalar yaşıyorum.)

Sistem özellikleri:
İşlemci: AMD Ryzen 3 3200G 3.50GHz
Anakart: ASRock A320M HDV 4.0 & ASUS B450M-K
RAM'ler: 2x8GB Corsair Vengeance 3000MHz DDR4.
Ekran kartı: Sapphire RX570 Pulse GDDR5 8 GB 256 Bit.
Depolama: WD Green 240GB M.2 SSD & Seagate Barracuda 1TB 7200RPM HDD.
PSU: 500W & 650W & 2x300W.
Aklıma eğer dual olarak almadıysanız bundan kaynaklı ram uyum problemi olabilir diye geldi, ancak başka sistemlerde çalışması bu ihtimali biraz düşürdü. Açıkçası şuanki düşüncem ana-kart ve RAM’ler sağlam, tabii net bilemem. Eğer arkadaşınızın PC’sine erişebilirsiniz bir ara DUAL Channel yapıp MemTest uygulayın RAM’lere. Eğer orada da bir şey çıkmazsa (kesin bilgi içermiyor) sanırım bunu etkileyebilecek şey işlemci kaynaklı “olabilir”.

cfranko

80+ Platinum
En İyi Cevap
12
Dahası  
Reaksiyon skoru
28,604
İsim
cfranko
İlgilendiği Kategoriler
Memory
Bu saydıklarınızdan sonra aklıma işlemcinin bellek kontrolcüsünün sıkıntılı olma ihtimali dışında bir şey gelmiyor

Bence ramleri arkadaşınızın pc sine takıp memtest uygulayın bir şey çıkmazsa yapabiliyorsanız işlemci değiştirin işlemci sıkıntılı değilse başka hiçbirşey sıkıntılı değildir işlemciden başka aklıma bir şey gelmiyor

RevDeisDou

80+ Titanium
En İyi Cevap
18
Dahası  
Reaksiyon skoru
49,398
İsim
Rev D
İlgilendiği Kategoriler
Hepsi ;)
İşlemciyi çıkarıp takın. Ardından BIOS pilini çıkarıp 15 dakka bekleyin. Sonra geri takın pili. Sonra ise sisteme güç verin. 2. RAM takılı olsun bu ara tabii. 2. RAM tek başına çalışıyor mu?

Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Furkan
Aklıma eğer dual olarak almadıysanız bundan kaynaklı ram uyum problemi olabilir diye geldi, ancak başka sistemlerde çalışması bu ihtimali biraz düşürdü. Açıkçası şuanki düşüncem ana-kart ve RAM’ler sağlam, tabii net bilemem. Eğer arkadaşınızın PC’sine erişebilirsiniz bir ara DUAL Channel yapıp MemTest uygulayın RAM’lere. Eğer orada da bir şey çıkmazsa (kesin bilgi içermiyor) sanırım bunu etkileyebilecek şey işlemci kaynaklı “olabilir”.
Ramlere şuan memtest yapma şansım yok ama diğer sisteme taktığım sürede sorunsuz olarak bi yarım saat yüksek ram gerektiren premiere & ps gibi adobe programlarını sorunsuz çalıştırmıştı. İşlemcinin ram kontolcüsünün bozulması ne kadar bir ihtimal , ona göre servise göndermeyi düşünüyorum.

4101995

80+ Gold
En İyi Cevap
24
Ramlere şuan memtest yapma şansım yok ama diğer sisteme taktığım sürede sorunsuz olarak bi yarım saat yüksek ram gerektiren premiere & ps gibi adobe programlarını sorunsuz çalıştırmıştı. İşlemcinin ram kontolcüsünün bozulması ne kadar bir ihtimal , ona göre servise göndermeyi düşünüyorum.
İmkansız değil, siz yine de yapma şansınız olunca test yapın. Kendi tespitlerim ve anlattıklarınıza göre, ana-kartınız ve RAM’iniz şu an problemli gibi gözükmüyor. Hatta şu anki PC’nizde her iki RAM’i de tek tek takıp son olarak öyle deneyin. Eğer yine de çalışıyorsa (bence) işlemcinle alakalı bir sıkıntı olması kuvvetle muhtemel.

Bktrstv

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
212
North Carolina/Amerika Birleşik Devletleri
İsim
ad soyad
Hocam belki bileşenlerle çakışma vardır arkadaşın dediği gibi. ekran kartını çıkarıp biosdan ramlerin durumunu kontrol et eğer ikiside gözüküyorsa bileşenlerinizle çakışıyordur raminiz aklımada başka bir şey gelmiyor.

Top Bottom