PC Builder - Intel Core i7-12700K
de.pcpartpicker.com
Burada da tercih edebileceğiniz birkaç nokta var:
- 12700K'nın bir de KF versiyonu var, bu versiyon 20 Euro daha ucuz ama içinde entegre grafik birimi yok. Bu kısmının tercihi size kalmış ama ben olsam grafik biriminden vazgeçmezdim. Hem QuickTime encoding için hem de eğer ana GPU ile bir sorun olursa kontrol için kullanılabilir. Çok güçlü bir grafik birimi değil ama GPU sonradan alınacaksa veya sıkıntı olursa kullanılabilir.
- Anakartın bir de Z690-P alternatifi var ama bu model hoşuma gitti. Bu anakartlar DDR4 anakartlar, DDR5 destekleyen anakartlar farklı. Yani bu işlemci DDR5 anakartta DDR5 bellek çalıştırabilir, DDR4 anakartta da DDR4 bellek çalıştırabilir.
- DDR5 ateş pahası olduğu için DDR4 RAM'i yeterli buldum. Şu anda zaten DDR5 o fiyatı hak etmiyor ve ileride bu DDR5 modülleri şu anki 2400 MHz DDR4 modülleri gibi olacak, o yüzden bence şimdiden o ekstrayı ödemeye gerek yok. Birkaç sene sonra DDR5 RAM'ler büyük bir fark yapınca geçmek daha mantıklı.
- İşlemci sıvı soğutması biraz renkli dursun diye A-RGB modelini tercih ettim. Ancak size fark etmezse 40 Euro ucuza aynı soğutucunun ışıksızı alınabilir.
- Ana sürücü olarak bir PCIe Gen 4 M.2 SSD seçtim. Ayrıca bir de SATA 860 Evo 1 TB ekledim. Depolama gereksiniminize göre isterseniz bunu azaltıp biraz tasarruf yapabilirsiniz.
Ekran kartı da RTX 3070/3070 Ti uygun olur.