Fantastiktürk
80+ Bronze
- En İyi Cevap
- 1
Sondan başlayayım.ASUS TUF Gaming VG27AQ3A 27 inç 180Hz 1ms 2K WQHD Adaptive Sync Fast IPS Gaming Monitör
TUF Gaming VG27AQ3A Oyuncu Monitörü – 27-inç, QHD(2560×1440), 180Hz, Fast IPS, ELMB Sync, 1ms (GTG)www.gaming.gen.tr
Bu monitörü kullanıyorum ben. Renklerinden tut birçok özelliğine bayılıyorum. Tek sorun hareket kabiliyeti çok kısıtlı. İncelemelerini izlersin
Mesaj otomatik birleştirildi:
Bunu tercih ederken diğer markaların emsal ürünlerine kıyasla çok daha iyi olmasından dolayı tercih ettim. Bu fiyat bandındaki msi monitörlerde tearing yaşanabiliyormuş. Odyseyy serisinde de ghosting problemi var
Tearing dediğinizin Türkçesi yırtılmadır. Yırtılma FPS'inizin monitör Hz'inden farklı olduğunda gerçekleşir. Monitörün marka/modeli ile hiçbir alakası yok.
Odyssey serisini tek bir modelmiş gibi düşünmeniz büyük hata. Farklı isimleri (G3, G4, G5, G6, G7, G8, G9) geçtim aynı isim olmasına rağmen tamamen bambaşka modeller var. Örneğin: G5 VA, G5 IPS; G6 VA, G6 OLED; G7 VA, G7 IPS, G7 Mini-LED VA vb.
Dolayısıyla "Odyssey serisi sorunlu." cümlesi baştan sona hatalıdır. Sorunlu olanlar G3 VA, G5 VA, G5 IPS olandır (Aslında sorunlu değil sadece çok kötü ürünler, bu ikisi farklı şey ama o başka bir yazının konusu.)
Baştaki öneriye gelelim. Yine kesinlikle uzak durulması gereken bir model. Nedeni fazla ve çok ciddi: 1) 220 nit gibi aşırı düşük bir parlaklığının olması. Muadili monitörler 400+ nitleri rahatlıkla görebiliyor. 220 nit ise az biraz düzgün güneş alan odada ekranı görememek demek. 2) 700:1-850:1 şaka gibi kontrast oranları. Bu fiyat bandında yukarıda rehberde önerdiğim modeller 1450:1'i bile görebiliyor. Tam "2 katı" fark var. Karanlık herhangi bir rengin olduğu herhangi bir içerikte önerdiklerim ile bu Asus'u yan yana koyduğunuzda Asus'un siyahları tamamen gri kalacaktır. Bu kadar düşük kontrastı yıllar önce Nano panellerde görüyorduk. Nano olmamasına rağmen yeni bir monitörde görmek çok şaşırttı. 3) Yavaş bir monitör. Dert edilecek kadar yavaş değil çoğu kişi bir şey fark etmeyecektir. Ama önerdiğim 4'lünün en yavaşı kadar yavaş.