45K Bütçeye Sistem Toplama

Yakın geçmişte bir arkadaş RTX 5070, Ryzen 7 9700X ikilisini 55.000 TL'ye satın aldı. Hazır sistem bazen daha mantıklı olabiliyor.

Yakın geçmişte bir arkadaş RTX 5070, Ryzen 7 9700X ikilisini 55.000 TL'ye satın aldı. Hazır sistem bazen daha mantıklı olabiliyor.
Bu sistemde 9700X, 9060 XT 16 GB var. Ben halen alırken anakartta iki M2 slotu ve VRM soğutucusu olmasını öneririm. VRM soğutucusu olmayan anakartlar, sistemi ısıtan BF6 veya UE5 gibi oyunlarda ara sıra FPS 3-5 seviyeye düşecek takılmalara yol açıyor.

2025-12-19_09-33.webp

Bir de soğutucusu değişebilir. Ama bu sistem arkadaşın Sinerji'den attığı sistem gibi 2x16GB içermiyor.

Veya İncehesap üzerinden uygun fiyata bir sistemi anakart yükseltip aldıktan sonra, ileride işlemci vb. yükseltmek de düşünülebilir. İncehesap'ın avantajı CL30 6000 MHz bellekle geliyor. Ama kasa tarafında yükseltme istiyor.

M2 slotu gerçekten ileride çok lazım oluyor. O yüzden anakartta iki m2 slotu ve VRM soğutucuları içermeyen anakartlardan uzak durun. Yaz, kış fark etmez o kasa içi ısınınca VRM soğutucu yoksa net sorun yaşıyorsunuz.

Verdiğiniz fikirler ve öneriler için teşekkürler, üretim sorunları yapay zeka konularına pek uzak sayılmam bu noktada ram tercihim 32 GB olacak gibi duruyor,ayrıca yaşadığım şehir nedeniyle bazı parçaları Gürcistan dan daha uygun fiyata temin edebilirim ram konusunda bu yola başvursam sanırım bütçe için iyi olacak.

Verdiğiniz fikirler ve öneriler için teşekkürler, üretim sorunları yapay zeka konularına pek uzak sayılmam bu noktada ram tercihim 32 GB olacak gibi duruyor,ayrıca yaşadığım şehir nedeniyle bazı parçaları Gürcistan dan daha uygun fiyata temin edebilirim ram konusunda bu yola başvursam sanırım bütçe için iyi olacak.

Hazır sistem alırken 1x16 GB tercih edip Gürcistan'dan 2x16 GB RAM satın alıp 1x16 GB olanı elden satmak da bir seçenek.

Bütçeyi biraz daha arttırıp kaliteli donanımlardan parça parça satın alınıp toplanması en iyisi olacaktır bu arada.

BF6 gibi oyunları FPS kıyasları veya 2-3 teknik kanalın 1-2 saatlik incelemeleri ile kıyaslamayın. BF6 CPU tüketmeye başladıkça o işlemci saçma sapan frekans kısma ve takılmalara yol açacak. Matematik verisi içeren ve oyunların uzunca süre oynamayan teknik kanal videoları sizi haklı çıkarmıyor. Ayrıca ben FPS farkı için demedim uzun ömürlü olsun diye dedim. Yeni çıkacak oyunların bellek fiyatları çoştu dur oyunları optimize edelim falan yapacaklarını sanmıyorum.

Kısaca çoklu çekirdek performansı iyi bir işlemci almasını öneriyorum. FPS için önersem dediğiniz gibi L3 önbelleği yüksek X3D ve sıvı soğutma önerirdim. Büyük ihtimalle soğutma vb. dolayı daha pahalıya patlardı. Ama açıkcası Valorant, CS2 1000 FPS gibi saçmalıklara gerek olmadığından 9700X gayet ideal işlemci. Tek tek almasına da gerek yok hazır sistem kovalayabilir. TRT Bandrol atana kadar halen bu işlemci ve AMD kartlı düzgün bir sistem bulma ihtimali var.

Bu arada 7700X de alınabilir. Tekrarlıyorum oyun firmaları optimizasyon falan yapmayacak, buna inanıyorsanız elimde satılık bir köprü var.

RT, Lumen gibi şeyler de artık oyunların vazgeçilmezi olacak. Temel kapitalizm kâr etmeyi sever. En iyi kâr işçi çıkarılarak yapılır. Yapay zeka ve RT gibi çok az işçi ile daha hızlı oyun yapmasını sağlayan teknolojiler hiç de optimize olmayacaklar. Hatta bu geçiş dönemi çoğu oyun firmasını bence batıracak.

Ayrıca 32 GB çoğu oyun için şart. Oyunlar 12-13 GB tüketiyor. Windows zaten 5-6 GB, yani bu kişi yan ekrandan bir şeyler izlemeyecek mi? Evet fiyatlar çoştu ama daha da kötüye gidebilir. Kaçtı diye bundan vazgeçmenin manası yok. Oyunlar yine belirtiyorum optimize falan yapmayacaklar. O fiyata da alışırsın gözüyle bakacaklar. Alışamıyorsan bulut hizmetinden oyna diyecekler.

Genel dünyadan bağımsız bu ülkenin de geleceği çok belirsiz, o yüzden fırsat varken düzgün şeyler almak gerekiyor. O fiyatlara konsol da alınmayacak, bu zam sadece bilgisayarlara vuracak gibi bir algı var nedense. Konsollarda 2-3 katı artacak.
1 oyun için işlemciye iki kat para versin yani? 7500f gibi işlemcisi olanlar takılma sorunu yaşasaydı steam de %77 olumlu oy almazdı emin ol. Çoğu kişide hala r5 3600, r5 5600, 12400f, 13400f, 14400f gibi işlemciler var. 7500f çoğunluğun kullandığı işlemci den daha güçlü.

7500f, 9060xt ve 16gb ramlerle adam çatır çutur oynuyor.

Baldurs gate 3 geliştiricileri bile kendileri söylüyor, ram kıtlığı yüzünden değişime gitmişler.

Mesele kapitalizm falan değil, eskiden ramler alınabilir fiyattaydı. Kimse konsol parası vermez ramlere. Ayrıca konsol için stok var şu an önerdiğin rame 3k ekleyince alınabiliyor. 6 ay ya da 1 yıl sonrasını tahmin ederek '' konsol da artacak'' demenin manası yok. Biz şu andan bahsediyoruz, rame o kadar para vereceğine konsol alır daha iyi. Kalan para cepte kalır 2 sene sonra daha iyi bir sistem toplar. 9060xt sistem alacak birinin zorunlu bir gereklilik olmadıkça 20k rame vermesine gülerim sadece. 32gb şart da değil. Şart olsaydı 16gb hala 32gb tan fazla kullanılıyor olmazdı.

1 oyun için işlemciye iki kat para versin yani? 7500f gibi işlemcisi olanlar takılma sorunu yaşasaydı steam de %77 olumlu oy almazdı emin ol. Çoğu kişide hala r5 3600, r5 5600, 12400f, 13400f, 14400f gibi işlemciler var. 7500f çoğunluğun kullandığı işlemci den daha güçlü.

7500f, 9060xt ve 16gb ramlerle adam çatır çutur oynuyor.

Baldurs gate 3 geliştiricileri bile kendileri söylüyor, ram kıtlığı yüzünden değişime gitmişler.

Mesele kapitalizm falan değil, eskiden ramler alınabilir fiyattaydı. Kimse konsol parası vermez ramlere. Ayrıca konsol için stok var şu an önerdiğin rame 3k ekleyince alınabiliyor. 6 ay ya da 1 yıl sonrasını tahmin ederek '' konsol da artacak'' demenin manası yok. Biz şu andan bahsediyoruz, rame o kadar para vereceğine konsol alır daha iyi. Kalan para cepte kalır 2 sene sonra daha iyi bir sistem toplar. 9060xt sistem alacak birinin zorunlu bir gereklilik olmadıkça 20k rame vermesine gülerim sadece. 32gb şart da değil. Şart olsaydı 16gb hala 32gb tan fazla kullanılıyor olmazdı.
ekleme yapmak gerekirse bf6 optimizasyonu da iyi yapılmış deniyordu

ekleme yapmak gerekirse bf6 optimizasyonu da iyi yapılmış deniyordu
Aynen öyle, sanarsın tlou part 1 vakası sanki.
Ben 1.5 sene öncesine kadar 2k da r5 5600 ile 6600xt, 3080, 4070 super ve 4070 ti super kullandım. Hiç bir oyunda takılma sorunu yaşamadım, darboğaz olduğu halde gayet iyiydi. 9060xt ve 7500f de darboğaz da yok, cpu desen benim eski işlemciyi eziyor. Neye göre yetmeyecek? Beklentiler uçmuş, herkes 4k 120fps oynamalıymış gibi.

Sanki 15 yıl öncesine dönmüşüz de benim beklentilerim çok düşük gibi davranıyor. 7500f ile 9700x arasındaki fark çok mühim bir fark değil. Çoğu oyun hala 6 çekirdek kullanıyor. 9060xt yi yükseltsin bu paralara en azından ileriye dönük olur. 7500f zaten ileride yükseltilir, am5 in önü açık. 7500f alınca 1 yıl, 9700x alınca 5 yıl gideceğini sanıyor. 7500f in sorun çıkardığı yerde 9700x bile uzun süre dayanamaz. Yurt dışında bile 7500f çok popüler ve öneriliyor. En ucuzuna tamah et kafası onlarda da mı var yani?

Aynen öyle, sanarsın tlou part 1 vakası sanki.
Ben 1.5 sene öncesine kadar 2k da r5 5600 ile 6600xt, 3080, 4070 super ve 4070 ti super kullandım. Hiç bir oyunda takılma sorunu yaşamadım, darboğaz olduğu halde gayet iyiydi. 9060xt ve 7500f de darboğaz da yok, cpu desen benim eski işlemciyi eziyor. Neye göre yetmeyecek? Beklentiler uçmuş, herkes 4k 120fps oynamalıymış gibi.

Sanki 15 yıl öncesine dönmüşüz de benim beklentilerim çok düşük gibi davranıyor. 7500f ile 9700x arasındaki fark çok mühim bir fark değil. Çoğu oyun hala 6 çekirdek kullanıyor. 9060xt yi yükseltsin bu paralara en azından ileriye dönük olur. 7500f zaten ileride yükseltilir, am5 in önü açık. 7500f alınca 1 yıl, 9700x alınca 5 yıl gideceğini sanıyor. 7500f in sorun çıkardığı yerde 9700x bile uzun süre dayanamaz. Yurt dışında bile 7500f çok popüler ve öneriliyor. En ucuzuna tamah et kafası onlarda da mı var yani?
aynen hocam, i5 14000 den daha bir işlemci yani sonuçta oyun konusunda

aynen hocam, i5 14000 den daha bir işlemci yani sonuçta oyun konusunda
Hafta sonları 2-3 saat takılmak diyorsunuz hocam 9700x gereksiz sizin için. Amd 2 sene sonra da am5 için cpu çıkartır ikinci elde cpu da yükseltmesi yapabilirsiniz. Konsol alıp tv den yaslanarak oynamak da bir çözüm. Rame bu kadar vermektense Ps5 alın. Veya dediğiniz gibi yurt dışından ya da ikinci el falan uyguna ram alın. 20k ram için aşırı fazla. 2 sene sonra düzelir, 16gb 2 yıl daha götürecektir. 3060 gpu ve 16gb ram en popüler sistemler, steam donanım anketi ortada. Yurt dışında bile en iyisini almalıyım kafası yok. Biz de bir pc işine gireceksen seni 80-100k lık ediyorlar. Yoksa oyun oynayamazmışsın.

Geri