Neler Yeni

5070ti ve 5070 kartlarını 4070ti super ve 4070 super ile kıyaslıyoruz.

prmdmnn

80+ Bronze
Yapay zekâ ile çok aktif olarak uğraşmadığım sürece Nvidia'yı almazdım. Bende RX 6800 var ve orta büyüklükteki LLM'leri çok rahatlıkla açıyorum Ollama ile. RTX 5070'in bence 16GB VRAM olması lazımdı. Hem stable diffusionda ve hem de LLM'leri çalıştırmak açısından çok büyük bir faydası olurdu.

VeV1

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
32
İsim
VeV
5070ti bana teknoloji cart curt ile 4090 performansı verecekse ( oyunlarda ) yemişim 4000 serisini
hocam inşallah öyledir tabi de örneğin ben daha çok online oyun oynuyoum. Online oyunda frame gen kullanmam gecikme yaşamamak için frame gen olmayınca da 5070 ti a yükseltmek benim için anlamsız

goksel53

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
427
İsim
Göksel
hocam inşallah öyledir tabi de örneğin ben daha çok online oyun oynuyoum. Online oyunda frame gen kullanmam gecikme yaşamamak için frame gen olmayınca da 5070 ti a yükseltmek benim için anlamsız
frame gen kullanmadanda onlıne oyunlarda 300 400 fps veren kartlar bunlar zaten ? daha fazlasını napcan

MAH0A

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
548
İsim
Mahmut Taplamacıoğlu
Dostlar öncelikle hatalı bir veri okuduğumu düşünüyorsanız veya yaptığım bir yoruma katılmıyorsanız bunu lütfen saygı çerçevesinde yorumlarda belirtin üzerine konuşalım.

Arkadaşlar 5000 serisinin çıkışının ardından çok fazla 4070ti super sahibiyim, 4070 super sahibiyim kartımı satıp geçeyim mi? iade edeyim mi ? gibi yorumlar görüyorum ve bunların neden gereksiz olduğunu hatta bu isterseniz kartları bugün bile sipariş etmenin mantıksız olmadığını size verileri ile birlikte açıklayacağım.

Öncelikle işe 5070 ve 5070ti kartlarının raster/saf performanslarını tespit etmek ile başlayalım.

Aşağıdaki resimde görebileceğiniz üzere çoğu oyunda 5000 serisi olan kart 4000 serisi ile kıyaslandığında dlss MFG teknolojisini açarak kıyaslanıyor bu da doğru bir tespitte bulunmamızı engelliyor ancak far crydra frame gen bulunmaması ve plague tale oyununda MFG teknolojisinin çalıştıralamaması üzerine kartların raster performansları yani saf güçleri adına elle tutulur bir verimiz oluyor. Gördüğümüz üzere bu iki oyunda kartlar arası %25-30 gibi bir performans farkı bulunmakta ancak bunun üzerine 5000 serisindeki Ray tracing/ Işın izleme çekirdeklerinin de daha güncel olduğunu ve 5000 serisinin Işın izleme açıkken daha az performans kaybettiğini de hesaba kattığımızda bu performans farkını bir %5 daha indirebiliriz. Yani aslında 5070ti kartı 4070ti kartına kıyasla %20-25 daha güçlü. 4070ti super kartının techpowerup verilerine göre 4070ti kartına %9 daha güçlü olduğunu biliyoruz bu da 5070 ti kartının 4070ti super kartına göre %10-15 daha güçlü olduğunu gösteriyor. Gene techpowerup verilerine göre de 4070ti super kartına göre 4080 %16 4080 super ise %18 daha güçlü yani bu da 5070ti kartının saf güçte bu kartların gerisinde kalacağını gösteriyor. Günümüzde en ucuz 4070ti super kartı 35k gibi bir ücrete satılmakta. Kasım ve aralıkta uzuncana bir süre 33k'ya satıldı ve bu konuyu da zaten satın almış arkadaşlar için açtığımı düşünürsek aklımızda kalan rakam 33k olmalı.
Alıntıyı görüntüle

Şimdi aynı şekilde 5070 kartına bakalım. Yukarıdaki analojiyi izleyerek 5070'in saf güçte 4070'e kıyasla %20-25 performans farkı olduğundan bahsedebiliriz. 4070 super kartı techpowerup verilerine göre 4070 kartına kıyasla %16 daha güçlü yani bu da 4070 super kartını 5070 kartı ile çok yakın bir değere koyuyor. İki kart da 12gb bu detay göz ardı edilmemeli. Günümüzde en ucuz 4070 super kartı 24.800tl'ye satılmakta.
Alıntıyı görüntüle

Kartların teknoloji farklarına geçmeden önce fiyat hakkında konuşmak istiyorum. Bunlar kartların beklenen fiyatları gördüğünüz gibi 5080 46k fiyattan başlayacak diye belirtilmiş.
Alıntıyı görüntüle

Ancak 5080'in sızdırılan fiyatında gördüğümüz kadarıyla MSI markasının en alt modeli olan Ventus modeli bile 56k gibi bir fiyattan başlıyor yani yukarıdaki fiyatın üzerine %20 koyulmuş. Bu da şu anlama geliyor siz 5070'i 30k'ya 5070ti kartını ise 41k gibi bir fiyata alabileceksiniz (tabii ki bu ürünlerin stok durumlarını bilmiyorum stokları azalırsa bu fiyatlar daha da artabilir). 5070ti denilen kart zaten 4080 superden güçsüz siz bugün bu parayla 4080 super alabiliyorsunuz. 5070 denilen kart 4070 super ile aşağı yukarı denk ama 4070ti super kullanıcıları siz 33k'ya bu karttan aşağı yukarı %15 daha güçlü ve 16gb olan kartı aldınız bu kartın bugün bile 35k'ya satıldığını düşünürsek 5070'den çok daha mantıklı benim gözümde.
Alıntıyı görüntüle

Şimdi 5000 serisinde MFG var diyeceksiniz doğru ancak 4070 superi alan 1440p'de kullanıyor ve kullanan hiç kimsenin ben Nvidianın demosunda gösterdiği gibi 27fps'ye düşüp de 4X MFG kullanmak zorunda kalacağını düşünmüyorum açıkçası. 144hz bir monitörünüz var diyelim bunun çeyreği 36fps eder sizin 4X MFG teknolojisini sonuna kadar kullanmanız için 144hz bir monitörde 36fps'e düşmeniz lazım ki 5000 serisi almanızın bir mantığı olsun bu da açıkçası bu kartlarla zor. Ray tracing kullanılmadığı sürece 4070ti super de gayet sağlam bir 4k performansı kullanıyor Wukong dahil 60fps altına düştüğünü gözlemlemediğim bir kart.

4000 serisi MFG hariç tüm özelliklerine güncelleme alıyor yani kartlar demode olmuyor.
Alıntıyı görüntüle

Frame generationun performansı %10 artıyor ve kullandığı Vram %5 düşüyor.
Alıntıyı görüntüle

Dlss SR ciddi bir netlik kazanıyor.
Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle

RT'yi çok kullanan olduğunu düşünmüyorum ama RT açıkkenki objelerdeki hareket izleri de azaltılıyor.
Alıntıyı görüntüle

Shooter oyunları oynayanlar için çok önemli olan özellik Reflex 2 time warp özelliği 4000 serisine de geliyor.
Alıntıyı görüntüle

Yani gördüğünüz gibi MFG hariç zaten eldeki teknolojiler çok güzel güncelleniyor. Frame gene gelen güncellemeyle durduk yere %10 performans da kazandı bu kartlar ve aynı fiyatları bugün verdiğinizde zaten üst kartlara çıkıp aynı performansı ve 5070 durumunda 4gb daha fazla VRAMa de alabildiğinizi göz önünde bulundurursanız 4070tis ve 4070 super sahipleri kesinlikle 5000 serisinin çıkışı üstüne üzülmemeli.
4070 Super ve üzeri kart sahibi olanlar, yeni kart almasına gerek yok diye yorumladım.

• Beğen
Reaksiyonlar: VeV1

VeV1

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
32
İsim
VeV
frame gen kullanmadanda onlıne oyunlarda 300 400 fps veren kartlar bunlar zaten ? daha fazlasını napcan
nerede 300 400 veriyor hocam 5070 e dediğim gibi online oyunlarda falan frame gen açmayacağım için 4080 ayarında diyelim. 4090 bile 2 k da zar zor 150 fps veriyor benim monitör 270 hertz 1080p de ancak monitöre yetişiyor. World of Warcraft - War Thunder bunlar benim oynadığım online oyunlar dünyanın en bilindik oyunlarından bunlar e ben spesifik bilinmedik örnek versem orada 100 anca alıyor desem ne olacaktı nerede 300-400 valorant, cs2 gibi işlemci oyunlarını mı söylüyorsunuz. olsa onlar da anca sınırda e zaten onlar ekran kartıyla ilişiği kesip artık işlemciye yük bindiriyor. Yani benim oynadığım oyunların %80 i falan online o nedenle geçersiz kalıyor bu 5070 4090 performansı veriyor lafı bende işe yaramayacak. Nvidia ceosu jensen de böyle genelleme yaparak pazarlama yapıyor herkes de aynı şeyi tekrar ediyor yapmayın gözünüzü seveyim :D

goksel53

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
427
İsim
Göksel
nerede 300 400 veriyor hocam 5070 e dediğim gibi online oyunlarda falan frame gen açmayacağım için 4080 ayarında diyelim. 4090 bile 2 k da zar zor 150 fps veriyor benim monitör 270 hertz 1080p de ancak monitöre yetişiyor. World of Warcraft - War Thunder bunlar benim oynadığım online oyunlar dünyanın en bilindik oyunlarından bunlar e ben spesifik bilinmedik örnek versem orada 100 anca alıyor desem ne olacaktı nerede 300-400 valorant, cs2 gibi işlemci oyunlarını mı söylüyorsunuz. olsa onlar da anca sınırda e zaten onlar ekran kartıyla ilişiği kesip artık işlemciye yük bindiriyor. Yani benim oynadığım oyunların %80 i falan online o nedenle geçersiz kalıyor bu 5070 4090 performansı veriyor lafı bende işe yaramayacak. Nvidia ceosu jensen de böyle genelleme yaparak pazarlama yapıyor herkes de aynı şeyi tekrar ediyor yapmayın gözünüzü seveyim :D
siz almayın hocam o zaman ne diyim hikayeli oyun oynayanlar alır dediğim gibi 5070 gta 6 witcher 4 gibi oyunlarda 4090 performansı vermesi benim için 4000 serisini silmesine yeterli dlss4 müş fg miş umrumda olmaz açarım yani

quistin

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
742
İsim
Fırat divitci
Dostum dediğin bana aşırı saçma geldi açıkçası. Online oyunlarda frame gen açılmaz X4 mfg'yi bırak insanlar x2 frame gen açmıyor. Online oyunlarda grafik fullenmez fps'e abanılır ama merak ettim gene de 4090 hangi online oyunda 1440p çözünürlükte 100 anca alıyomuş. 5070 dediğiniz kart 4070'den %25 daha güçlü olacak 4090 seviyesine getirmeyin zaten.
Mesaj otomatik birleştirildi:

siz almayın hocam o zaman ne diyim hikayeli oyun oynayanlar alır dediğim gibi 5070 gta 6 witcher 4 gibi oyunlarda 4090 performansı vermesi benim için 4000 serisini silmesine yeterli dlss4 müş fg miş umrumda olmaz açarım yani
Hocam teknoloji gelmesi hoş güzel ama MFG'ye gereğinden fazla güveniyorsunuz
30 fps alıp 120fps alıyormuş gibi oynamak bana açıkçası iyi çalışacakmış gibi gelmiyor. Bugün X2 çalışan frame geni bile minimum 60 ideal olarak 80fps almadan açarsanız imput lag kontrolcüde bile çekilmiyor.

vecaca

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
15
İsim
veysel
konudan bağımsız gizlilik sözleşmesi ne zaman bitecek ve oyun testlerini ne zaman görücez bilen varsa aydınlatabilir mi

goksel53

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
427
İsim
Göksel
Dostum dediğin bana aşırı saçma geldi açıkçası. Online oyunlarda frame gen açılmaz X4 mfg'yi bırak insanlar x2 frame gen açmıyor. Online oyunlarda grafik fullenmez fps'e abanılır ama merak ettim gene de 4090 hangi online oyunda 1440p çözünürlükte 100 anca alıyomuş. 5070 dediğiniz kart 4070'den %25 daha güçlü olacak 4090 seviyesine getirmeyin zaten.

30 fps alıp 120fps alıyormuş gibi oynamak bana açıkçası iyi çalışacakmış gibi gelmiyor. Bugün X2 çalışan frame geni bile minimum 60 ideal olarak 80fps almadan açarsanız imput lag kontrolcüde bile çekilmiyor.
refleks 2 getirdiler ondan dolayı denemeden bilemicez

quistin

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
742
İsim
Fırat divitci
konudan bağımsız gizlilik sözleşmesi ne zaman bitecek ve oyun testlerini ne zaman görücez bilen varsa aydınlatabilir mi
24 ocak 5090
30 ocak 5080

refleks 2 getirdiler ondan dolayı denemeden bilemicez
O frame gene entegre oldu mu bilmiyorum bununla ilgili bir haber okumadım şu anlık sadece valo ve finalse geliyor ama knda da dediğim gibi 2x frame gen ile de reflex 2 açtığımızda gene 4X MFG'den daha akıcı olacak çünkü gecikme daha düşük olacak ve 4000 serisindeki kartların neredeyse hepsi dlss quality ve fg ile zaten kullanıcılarının monitör hertzine single player oyunlarda da ulaşıyor ki fg performansı da daha bir %10 daha artacak. Bir de frame gen açmadan reflex 2 açılıp oradan alınan gecikme değeri ile 4x mfg'nın kıyaslanması lazım daha onu hiç göremedik yani reflex 2'siz 30ms diyelim reflex 2 ile 10ms olsun sonra 4x mfg ile 35ms oluyor ise mfg'siz 30'du mfg ve reflex 2 ile 35 oldu fark sadece 5 ms dememek lazım.

VeV1

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
32
İsim
VeV
Ne alacağımı size soracak değilim tabi hocam ama aynı performans dediğinizde doğru olmadığını söylemek istedim sadece en azından benim gibi daha çok online oyunlar oynayan kişiler için. Size daha uygun olabilir

Oyunları zaten yazdım okuma zahmetinde bulunsaydınız keşke. Örneğin benim en çok oynadıkların War thunder ve wow ki bunlar gayet bilindik oyunlar. Ayrıca kaç FPS alındığını da yazdım 2 k da 150 küsur diye 80 99 fps küsur 4k da daha da nice örnekleri var online oyunlarda sanki böyle bir şey yokmuş gibi algı yaratmaya çalışmanız çok komik. Ne oldu şimdi önce beni haksız çıkarmaya mı çalıştınız kontrol edin dediğimi bizzat görün e sonra ne olacak fanboyluk yapmayın lütfen

Hocam oyunu nasıl oynayacağımızın reçetesini aç da ona göre açalım madem öyle açılmaz böyle açılmaz :D Gene örnek war thunderdan gideceğim hem rekabetçi bir oyun hem similiasyon oyunu hem de inanılmaz görselliği güzel bir oyun. Mahrum olmadan oynamak istememin reçetesini sizden mi alacağım şimdi bu açılmaz şu açılmaz diye liste yapmışsınız da :D Kolay gelsin sizin de işiniz zor :D frame gen açılmaz onu bilerek ben de söyledim zaten. Yani sizin söylediğiniz şey inanılmaz saçma geldi diyorum bende.

Son düzenleme:

quistin

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
742
İsim
Fırat divitci
Ne alacağımı size soracak değilim tabi hocam ama aynı performans dediğinizde doğru olmadığını söylemek istedim sadece en azından benim gibi daha çok online oyunlar oynayan kişiler için. Size daha uygun olabilir

Oyunları zaten yazdım okuma zahmetinde bulunsaydınız keşke. Örneğin benim en çok oynadıkların War thunder ve wow ki bunlar gayet bilindik oyunlar. Ayrıca kaç FPS alındığını da yazdım 2 k da 150 küsur diye 80 99 fps küsur 4k da daha da nice örnekleri var online oyunlarda sanki böyle bir şey yokmuş gibi algı yaratmaya çalışmanız çok komik. Ne oldu şimdi önce beni haksız çıkarmaya mı çalıştınız kontrol edin dediğimi bizzat görün e sonra ne olacak fanboyluk yapmayın lütfen

Hocam oyunu nasıl oynayacağımızın reçetesini aç da ona göre açalım madem öyle açılmaz böyle açılmaz :D Gene örnek war thunderdan gideceğim hem rekabetçi bir oyun hem similiasyon oyunu hem de inanılmaz görselliği güzel bir oyun. Mahrum olmadan oynamak istememin reçetesini sizden mi alacağım şimdi bu açılmaz şu açılmaz diye liste yapmışsınız da :D Kolay gelsin sizin de işiniz zor :D frame gen açılmaz onu bilerek ben de söyledim zaten. Yani sizin söylediğiniz şey inanılmaz saçma geldi diyorum bende.
Dostum yazdığımı idrak etmemişsin o yüzden sen için sadeleştiricem. Senin monitör olmak 165hz bunun çeyreği etmek 41. Siz oyunda bugün kare oluşturma olmadan almak 100. FG ile 150. siz açmak MFG 4x kare oluşturma olmak sizin fps 400. 400-165=235. 4X MFG'nin size etkisi olmak ekstra gecikme. Sizin kazandığınız olmak hiçbir şey.

VeV1

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
32
İsim
VeV

Bu arada benim gene zar zor 1080 p oynamaya çalıştığım dcs worldden 4090 2 k da 70 fps anca veriyor. rekabetçi ve bence grafiği iyi olmayı gerektiren bir oyun soruyordunuz ya onu da belirteyim öğrenmiş olursunuz.
Dostum yazdığımı idrak etmemişsin o yüzden sen için sadeleştiricem. Senin monitör olmak 165hz bunun çeyreği etmek 41. Siz oyunda bugün kare oluşturma olmadan almak 100. FG ile 150. siz açmak MFG 4x kare oluşturma olmak sizin fps 400. 400-165=235. 4X MFG'nin size etkisi olmak ekstra gecikme. Sizin kazandığınız olmak hiçbir şey.
Bende size ifade edeyim. Siz böyle konuşarak ancak mağaradakilerle iletişime geçersiniz kaldı ki herşeyi ben bilirim tavrınızla buna ipucu veriyordunuz. Ben bence diyerek hitap ederken siz bu böyle şu şöyle diyerek kibirli tavrınızla buna işaret veriyordunuz. Bu zamanlara yaklaşırsanız asıl olana kavuşursunuz diye umuyorum. :) bu kaba dilden vazgeçin lütfen dediğiniz gibi olmadığını gösterince çocuk gibi kabalaşmanın lüzumsuzluğunu size bırakıyorum iyi forumlar
edit: bir de benim monitöre 165 hz demişsiniz ezbere ve kibirle. Bu ne ego ya forumda ne gerek var komik valla :D

Top Bottom