Arkadaşlar selam,
Sistemimde şu an Kingston Beast Fury 6400MHz CL32 EXPO RAM kullanıyorum. Bu RAM’in iki farklı EXPO profili var:
Her iki profili de denedim. Ancak her ikisinde de zaman zaman FPS düşüşleri ve microstuttering (mikro takılma) yaşıyorum. Özellikle %1 low FPS değerleri bazen rahatsız edici seviyeye inebiliyor.
Yeni RAM olarak G.SKILL 6000MHz CL26 1.45V düşünüyorum. CL değeri daha düşük, voltajı biraz daha yüksek.
AIDA64 Gecikme Testi:
Her iki EXPO profilinde de 66ns ile 69ns arasında gecikme değerleri alıyorum. İncelemelerde bazı kullanıcılar 55ns civarında değerler almış.
Merak ettiğim şey şu:
Sistemim:
Sormak istediğim:
Tecrübelerinizi ve görüşlerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim
Sistemimde şu an Kingston Beast Fury 6400MHz CL32 EXPO RAM kullanıyorum. Bu RAM’in iki farklı EXPO profili var:
- EXPO 1: 6400MHz CL32
- EXPO 2: 6000MHz CL30
Her iki profili de denedim. Ancak her ikisinde de zaman zaman FPS düşüşleri ve microstuttering (mikro takılma) yaşıyorum. Özellikle %1 low FPS değerleri bazen rahatsız edici seviyeye inebiliyor.
Yeni RAM olarak G.SKILL 6000MHz CL26 1.45V düşünüyorum. CL değeri daha düşük, voltajı biraz daha yüksek.
AIDA64 Gecikme Testi:
Her iki EXPO profilinde de 66ns ile 69ns arasında gecikme değerleri alıyorum. İncelemelerde bazı kullanıcılar 55ns civarında değerler almış.
Merak ettiğim şey şu:
- Bu gecikme değerleri normal mi?
- Neden bu kadar fark var? Bellek yapısından mı kaynaklı, yoksa ayarlardan mı?
Sistemim:
- CPU: Ryzen 7 9800X3D
- Anakart: ASUS ROG Strix X870A
- RAM (şu an): Kingston Beast Fury 6400MHz CL32 (EXPO 1), CL30 @6000MHz (EXPO 2)
- GPU: RTX 5080
- Soğutma: ASUS ROG Ryujin 3 Extreme
- Kasa: ASUS TUF GT502 Plus
Sormak istediğim:
- 6000MHz CL26 RAM’e geçmek microstuttering sorununu azaltır mı?
- FPS’te genel bir artış sağlar mı? (özellikle %1 düşük FPS açısından)
- CL30’dan CL26’ya geçmek gerçekten fark yaratır mı?
- AIDA64’teki gecikme değerlerim yüksek mi? Neden 55ns değil de 66-69ns çıkıyor?
- Sizce bu değişikliğe değer mi?
Tecrübelerinizi ve görüşlerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim