6000MHz CL26 RAM’e geçmek mikro takılmaları azaltır mı? FPS etkisi olur mu?

RohanR

80+
Reaksiyon skoru
4
Arkadaşlar selam,

Sistemimde şu an Kingston Beast Fury 6400MHz CL32 EXPO RAM kullanıyorum. Bu RAM’in iki farklı EXPO profili var:

• EXPO 1: 6400MHz CL32
  • EXPO 2: 6000MHz CL30

Her iki profili de denedim. Ancak her ikisinde de zaman zaman FPS düşüşleri ve microstuttering (mikro takılma) yaşıyorum. Özellikle %1 low FPS değerleri bazen rahatsız edici seviyeye inebiliyor.

Yeni RAM olarak G.SKILL 6000MHz CL26 1.45V düşünüyorum. CL değeri daha düşük, voltajı biraz daha yüksek.

AIDA64 Gecikme Testi:

Her iki EXPO profilinde de 66ns ile 69ns arasında gecikme değerleri alıyorum. İncelemelerde bazı kullanıcılar 55ns civarında değerler almış.

Merak ettiğim şey şu:

• Bu gecikme değerleri normal mi?
  • Neden bu kadar fark var? Bellek yapısından mı kaynaklı, yoksa ayarlardan mı?

Sistemim:

• CPU: Ryzen 7 9800X3D
  • Anakart: ASUS ROG Strix X870A
  • RAM (şu an): Kingston Beast Fury 6400MHz CL32 (EXPO 1), CL30 @6000MHz (EXPO 2)
  • GPU: RTX 5080
  • Soğutma: ASUS ROG Ryujin 3 Extreme
  • Kasa: ASUS TUF GT502 Plus

Sormak istediğim:

1. 6000MHz CL26 RAM’e geçmek microstuttering sorununu azaltır mı?
  2. FPS’te genel bir artış sağlar mı? (özellikle %1 düşük FPS açısından)
  3. CL30’dan CL26’ya geçmek gerçekten fark yaratır mı?
  4. AIDA64’teki gecikme değerlerim yüksek mi? Neden 55ns değil de 66-69ns çıkıyor?
  5. Sizce bu değişikliğe değer mi?

Tecrübelerinizi ve görüşlerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim

Ekler

• IMG_0063.webp
    IMG_0063.webp
    1.1 MB · Hit: 23
  • IMG_0061.webp
    IMG_0061.webp
    1.4 MB · Hit: 22
  • IMG_0057.webp
    IMG_0057.webp
    1.4 MB · Hit: 18
  • IMG_0055.webp
    IMG_0055.webp
    1.7 MB · Hit: 23
  • Beğen
Reaksiyonlar: Che_
Anakart Ram ayarlarını biraz daha düzenle derim. Bir uyuşmazlık var işlemciyle muhtemelen ve gecikme yapıyor bu durum.

Ramle alakalı hangi ayarları değiştirdin?
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Şu ayarları BIOS'ta bir kontrol et. F9 ile arayabilirsin ayar isimlerini ama olur da isimleriyle vs. bulamazsan diye bulunma ihtmali olan yerleri yazarım.

UCLK DIV1 mode: UCLK = MEMCLK (Ai Tweaker)

FLCK Frequency: 2000Mhz (Ai Tweaker)

Memory Context Restore: Enabled (Ai Tweaker>DRAM Timing Control)

Power Down Mode: Enable (Ai Tweaker>DRAM Timing Control)

Gear Down Mode: Enable (Ai Tweaker>DRAM Timing Control)

Load-Line Calibration: Auto veya Level 4 (Ai Tweaker> Digi + VRM) Bence Level 4 yap.

Integrated Graphics: Disable (Advanced>NB Configuration)

Global C-State: Disable (Advanced>AMD CBS)

SoC/Uncore OC Mode: Enabled (Advanced>AMD Overclocking)

Bu ayar açıktır ama yine de kontrol et. Konumu (Advanced>PCI SubsystemSettings) -Resize BAR support: Enabled

Bu ayarlar dışında sadece ama sadece oyun performansı artsın istiyorsan Gaming Mode'u BIOS'ta enabled yapabilirsin. Bu tüm gücü 3d'ye vermesini sağlar. İyi bir Cinebench skoru alamazsın ve sıcaklıklar ciddi anlamda düşer ama oyun performansında artış olur.

PBO zaten yapmışsın gibi ama senin işlemcide bir şey farkettim. Skoru fazla iyi geldi basit 1-2 ayar için. Bence o işlemciyi -30 ve üstü curve ayarına çok rahat zorlarsın bence.

PBO ayarlarında:

Thermal Throttle Limit'i Manuel'e çekip 89 yap.

Geri kalanları yapmışsın gibi. Bence en temizi Cinebench'i bırakıp OCCT üzerinden stability testi yapman.

Şuradan indir. Uygulamayı açınca şu ayarları yap.

Alıntıyı görüntüle

CPU + RAM ekranına gelip stabilite testi başlat.

Alıntıyı görüntüle

Eğer test başarılı biterse, yüksek ihtimalle bir sorunun olmaz gibi. İşlemcin iyi duruyor çünkü.

Bir ara başka birisiyle şu ayarları konuşmuştuk. Buradan yapmadığın hangi ayarlar var?

Anakart Ram ayarlarını biraz daha düzenle derim. Bir uyuşmazlık var işlemciyle muhtemelen ve gecikme yapıyor bu durum.

Ramle alakalı hangi ayarları değiştirdin?

Bir ara başka birisiyle şu ayarları konuşmuştuk. Buradan yapmadığın hangi ayarlar var?
Hocam buradaki ayarların çoğunu yapmadım pbo auto haldeki test sonuçları bunlar hocam.
Hocam uclk mclk 1:1 modda ayrıca fclk 2100 de 6000mhz de ve 2133 de 6400mhz ayarlıyorum. Expo tweaked ayarında Expo 1 yada Expo 2 daha mı iyi sonuç verir acaba Expo tweaked a göre hocam

Arkadaşlar selam,

Sistemimde şu an Kingston Beast Fury 6400MHz CL32 EXPO RAM kullanıyorum. Bu RAM’in iki farklı EXPO profili var:

• EXPO 1: 6400MHz CL32
  • EXPO 2: 6000MHz CL30

Her iki profili de denedim. Ancak her ikisinde de zaman zaman FPS düşüşleri ve microstuttering (mikro takılma) yaşıyorum. Özellikle %1 low FPS değerleri bazen rahatsız edici seviyeye inebiliyor.

Yeni RAM olarak G.SKILL 6000MHz CL26 1.45V düşünüyorum. CL değeri daha düşük, voltajı biraz daha yüksek.

AIDA64 Gecikme Testi:

Her iki EXPO profilinde de 66ns ile 69ns arasında gecikme değerleri alıyorum. İncelemelerde bazı kullanıcılar 55ns civarında değerler almış.

Merak ettiğim şey şu:

• Bu gecikme değerleri normal mi?
  • Neden bu kadar fark var? Bellek yapısından mı kaynaklı, yoksa ayarlardan mı?

Sistemim:

• CPU: Ryzen 7 9800X3D
  • Anakart: ASUS ROG Strix X870A
  • RAM (şu an): Kingston Beast Fury 6400MHz CL32 (EXPO 1), CL30 @6000MHz (EXPO 2)
  • GPU: RTX 5080
  • Soğutma: ASUS ROG Ryujin 3 Extreme
  • Kasa: ASUS TUF GT502 Plus

Sormak istediğim:

1. 6000MHz CL26 RAM’e geçmek microstuttering sorununu azaltır mı?
  2. FPS’te genel bir artış sağlar mı? (özellikle %1 düşük FPS açısından)
  3. CL30’dan CL26’ya geçmek gerçekten fark yaratır mı?
  4. AIDA64’teki gecikme değerlerim yüksek mi? Neden 55ns değil de 66-69ns çıkıyor?
  5. Sizce bu değişikliğe değer mi?

Tecrübelerinizi ve görüşlerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim
Bu videoyu izle belki sorun ram değildir

6000 icin FCLK 2000 olmasi lazim 2100 yapina iyi bir sey olmuyor oran kayiyor. 6100 icin 2033 fclk, 6200 icin 2066 fclk seklinde gidiyor bu durum.

Bu konuyu inceleyin, usenmeden.

Hocam buradaki ayarların çoğunu yapmadım pbo auto haldeki test sonuçları bunlar hocam.
Hocam uclk mclk 1:1 modda ayrıca fclk 2100 de 6000mhz de ve 2133 de 6400mhz ayarlıyorum. Expo tweaked ayarında Expo 1 yada Expo 2 daha mı iyi sonuç verir acaba Expo tweaked a göre hocam
Ram 6400 olduğundan 2133 kalabilir ama bir diğer ayarları de değiş test er bakalım. Expo konusunu Asus BIOS'unda bilmiyorum ama zamanında araştırdığımda öyle yapmışlar yapanlar. Onu da istersen deneyebilirsin.

Bence senin sorunun tamamen BIOS ayarı özelinde gibi geliyor.

Ramlerini cokl garip ayarlamissin sen, uzun testler yapmadan da stabil olup olmadigini anlayamazsin, 6000Mhz ramde CL26 yaptin diye de 1.45V yapman anlamsiz hiz yukseltmemissin gecikme dustu diye de voltaji bu kadar arttirmana veya direkt arttirmana gerek yok.

6000 icin FCLK 2000 olmasi lazim 2100 yapina iyi bir sey olmuyor oran kayiyor. 6100 icin 2033 fclk, 6200 icin 2066 fclk seklinde gidiyor bu durum.

Bu konuyu inceleyin, usenmeden.
Hocam zaten oranı tutturmak için 6000mhz cL 30 da fclk 2000 6400mhz cL 32 de flck 2133 kullanıyorum

Belleklerinin A-Die oldugundan eminsen ben o konuda kendi zen-timings ayarlarimi attim kopayalayip deneyebilirsin.
Hocam uclk mclk 1:1 modda ayrıca fclk 2100 de 6000mhz de
Ben burasi icin dedim hocam zaten 2100fclk ve 6000Mhz demissiniz.

Ramlerini cokl garip ayarlamissin sen, uzun testler yapmadan da stabil olup olmadigini anlayamazsin, 6000Mhz ramde CL26 yaptin diye de 1.45V yapman anlamsiz hiz yukseltmemissin gecikme dustu diye de voltaji bu kadar arttirmana veya direkt arttirmana gerek yok.
Hocam bir ayar yapmadım bunlar ramin Expo tweaked ayarları yaparsam ayarları öyle mi yapmam gerek diyor sormuştum

Nebi Akgun ve Actually Hardcore Overclocking YouTube kanallarini tavsiye ederim. 6000MHz ram, 7600MHz ve ustune cikmadigin surece en iyi degerdir iyi bir tweak ile 6000MHz' ram dedigim degerlere cikmadigin takdirde en iyi ramdir.

Hocam bir ayar yapmadım bunlar ramin Expo tweaked ayarları yaparsam ayarları öyle mi yapmam gerek diyor sormuştum
Yapman gereken ayarlar icin konuyu attim hocam zaten, A-Die oldugunuzdan eminseniz benim ayarlari kopayalabilirsiniz. Zentiming ekran goruntusu var konuda.

Belleklerinin A-Die oldugundan eminsen ben o konuda kendi zen-timings ayarlarimi attim kopayalayip deneyebilirsin.

Ben burasi icin dedim hocam zaten 2100fclk ve 6000Mhz demissiniz.
Hocam yanlış yazmışım orayı kusura bakmayın 6000mhz 2000 fclk

Ram 6400 olduğundan 2133 kalabilir ama bir diğer ayarları de değiş test er bakalım. Expo konusunu Asus BIOS'unda bilmiyorum ama zamanında araştırdığımda öyle yapmışlar yapanlar. Onu da istersen deneyebilirsin.

Bence senin sorunun tamamen BIOS ayarı özelinde gibi geliyor.
Asusun bios ayarları auto modda bu kadar kötü sonuç vermesi garip geldi

Geri