Neler Yeni

7800X3D Sistem Çok Düşük Performans

Dahası  
Reaksiyon skoru
5
İsim
Enis Muhammed
Merhaba, sistemi yaklaşık iki ay önce parçaları farklı yerlerden tek tek alarak kendim topladım. Genellikle Rust oynuyorum; bu yüzden sistemi topladıktan sonra ilk iş olarak Rust’a girip test ettim. FPS değerlerimden memnundum, herhangi bir sorun yoktu. Ancak bir süre sonra FPS değerlerimde düşüş fark ettim. Bilgisayarda arka planda çok fazla işlem yapmam nedeniyle RAM kullanımı sürekli yüksek oluyordu, dolayısıyla sorunun bu olabileceğini düşündüm. Bu yüzden sisteme 32 GB RAM daha eklemeye karar verdim. Toplamda 64 GB RAM’e ulaştım, ancak FPS değerlerim düzelmedi, hatta daha da düştü. Bunun üzerine bir Benchmark testi yapmaya karar verdim: https://www.userbenchmark.com/UserRun/68853638. Sonuçlar bu şekilde çıktı.

Ardından son eklediğim 32 GB RAM’i çıkarıp tekrar bir Benchmark testi yaptım: https://www.userbenchmark.com/UserRun/68854230. Bu sonuçta neredeyse yüzde 30’luk bir performans artışı oldu; aynı zamanda işlemci ve ekran kartında da performans artışı yaşandı. Sonrasında tekrar Rust’a girip test ettim, FPS değerlerim iki katına çıkmıştı. Ancak, iki üç saat Rust oynadıktan sonra FPS yine düştü ve tekrar bir Benchmark testi yaptım: https://www.userbenchmark.com/UserRun/68868089. Bu test sonucunda ise performans daha da fazla düşmüştü.

Sonuçlarda, aynı işlemciye sahip diğer kullanıcıların yüzde 96’sının benden daha yüksek performans aldığı ve işlemcimin beklenen performansın çok altında olduğu görülüyordu; aynı durum ekran kartım için de geçerliydi. Sorunun kaynağını bir türlü anlayamadım. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Gigabyte GeForce RTX 4070 SUPER GAMING
AMD Ryzen 7 7800X3D
Corsair VENGEANCE RGB DDR5 RAM 32GB (4x16GB) 6000MHz
MSI B650 Gaming Plus WIFI AMD B650 7200 MHz

taylansimdi

80+ Silver
En İyi Cevap
1
1DPC 1R Max speed up to 7200+ MHz
• 1DPC 2R Max speed up to 6000+ MHz
• 2DPC 1R Max speed up to 6000+ MHz
• 2DPC 2R Max speed up to 5400+ MHz

1DPC 1R = iki tek sıralı modülle (yani 2X 8 GB veya 2X 16 GB tek sıralı), en yüksek frekanslara ulaşılabilir.
1DPC 2R = iki çift sıralı modülle (2X 16 GB çift sıralı veya 2X 32 GB gibi), bellek sistemi daha fazla stres altında olduğundan elde edilebilir maksimum frekans daha düşüktür.
2DPC 1R = dört tek sıralı modül (4X 8 GB veya 4X 16 GB tek sıralı) ile maksimum frekans tekrar düşer, çünkü dört modül iki çift sıralı modülden bile daha zordur.
Ve 2DPC 2R = dört Dual-rank modülü (4X 16 GB Dual-rank veya 4X 32 GB gibi), bellek denetleyicisindeki mümkün olan en yüksek yükün dezavantajlarını, bir daisy-chain-mainboard üzerinde dört yuva kullanmanın elektriksel engeliyle birleştirir.

Bununla alakalı bir durum olabilir diye düşünüyorum 2 slot ram'de performansının arttığını söyledin. Genedel AM5 sistemlerde 4 slot tercih edilmez bilgin olsun 2x32gb yapabilirsin illa 64gb istiyorsan.Bellek kontrolcüsüne 4 slotta çok yük biner.

Dahası  
Reaksiyon skoru
5
İsim
Enis Muhammed
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
1DPC 1R Max speed up to 7200+ MHz
• 1DPC 2R Max speed up to 6000+ MHz
• 2DPC 1R Max speed up to 6000+ MHz
• 2DPC 2R Max speed up to 5400+ MHz

1DPC 1R = iki tek sıralı modülle (yani 2X 8 GB veya 2X 16 GB tek sıralı), en yüksek frekanslara ulaşılabilir.
1DPC 2R = iki çift sıralı modülle (2X 16 GB çift sıralı veya 2X 32 GB gibi), bellek sistemi daha fazla stres altında olduğundan elde edilebilir maksimum frekans daha düşüktür.
2DPC 1R = dört tek sıralı modül (4X 8 GB veya 4X 16 GB tek sıralı) ile maksimum frekans tekrar düşer, çünkü dört modül iki çift sıralı modülden bile daha zordur.
Ve 2DPC 2R = dört Dual-rank modülü (4X 16 GB Dual-rank veya 4X 32 GB gibi), bellek denetleyicisindeki mümkün olan en yüksek yükün dezavantajlarını, bir daisy-chain-mainboard üzerinde dört yuva kullanmanın elektriksel engeliyle birleştirir.

Bununla alakalı bir durum olabilir diye düşünüyorum 2 slot ram'de performansının arttığını söyledin. Genedel AM5 sistemlerde 4 slot tercih edilmez bilgin olsun 2x32gb yapabilirsin illa 64gb istiyorsan.Bellek kontrolcüsüne 4 slotta çok yük biner.
Hocam 2 slot ram'de performans artmıştı ama bir kaç saat sonra geri düştü en son attığım benchmark sonucundan bakabilirsiniz.

taylansimdi

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Hocam 2 slot ram'de performans artmıştı ama bir kaç saat sonra geri düştü en son attığım benchmark sonucundan bakabilirsiniz.
Bir süre oynadıktan sonra performansının düşmesini sıcaklıklara bağlıyorum. İlk başladığın yarım saatlik oyun sonundaki sıcaklık ve MHZ'ler ile 2 .saat sonundakileri söyler misin ?

TahinPekmez

80+ Silver
arka planda iş yaparsan işlemci kullaniminda da artış olur.
ram arttıkça ramlerin mhz değerleri de otomatik düşer, çünkü fazla donanıma voltaj vermeye çalışıyor.
bios dan X3D islemciler icin ek ayarlar var am4 de, büyük ihtimalle am5 de de vardir.

Dahası  
Reaksiyon skoru
5
İsim
Enis Muhammed
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Bir süre oynadıktan sonra performansının düşmesini sıcaklıklara bağlıyorum. İlk başladığın yarım saatlik oyun sonundaki sıcaklık ve MHZ'ler ile 2 .saat sonundakileri söyler misin ?
Hocam sıcaklıklarda anormallik yok uzun süreli kullanımlarda 70-80 derecenin üstüne çıktığını görmedim ayrıca cpu ve gpu kullanımıda yüzde 85 üstünü görmüyor hiç.

taylansimdi

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Hocam sıcaklıklarda anormallik yok uzun süreli kullanımlarda 65-70 derecenin üstüne çıktığını görmedim ayrıca cpu ve gpu kullanımıda yüzde 85 üstünü görmüyor hiç.
%li kullanımlar oyundan oyuna değişkenlik gösterir. Oyunun gpu veya cpu tabanlı olmasına ve optimizasyona bağlıdır. Her oyunda %99 gpu kullanımı göremeyiz. Oynadığınız oyun hakkında bir deneyimim yok. O halde FPS CAP yapmayı deneyebilirsiniz. MSI Afterburner sayaçları ile max avarage ve minimum FPSlerinizi kontrol edin. Akabinde minimum aldığınız FPS ortalamanızı örneğin FPS 200 ise ve minimum 120 alıyorsanız Riva Turner uygulaması üzerinden 110-120 gibi değerlere kilitleyip bir deneyin.

Top Bottom