7700x veya 9700x için sıvı soğutma gerekli değil, 9900x i (120W) hava soğutma ile kullanıyorum, oyun oynarken bile duyulamayacak kadar sessiz çalışıyor. Cpu Package ortalama 45-55 Derece arasında, fanlar 500-800 RPM arasında değişiyor.
7700x e gelecek olursak AMD nin sayfasında 105W, 9700x ise 65 W güç tüketimi ile görünüyor. İyi bir hava soğutma ile hem daha ucuza çözebilirsin hem de muhtemelen daha sessiz çalışacaktır zira sıvı soğutmalar da fanla çalışıyor. Bir çok işlemci hava soğutucu için ilgili ses ve soğutma performansı değerlerine şu adresten ulaşabilirsin :
Browse our curated selection of CPU cooler reviews to find the perfect fit for your system. Dive into expert insights and ratings to ensure optimal cooling and performance.
pcanalytics.com
Ağır iş yükleri ile ve 7950/9950/x ya da 7900/9900/x işlemcilerini kullanmadığın sürece sıvı soğutma düşünmek mantık işi değil. Kaldı ki 9700x çok serin çalışan bir işlemci.
Özellikle önerecek olursam 4k bandında premium ürün istersen Noctua nın NHD-15S modellerine bakabilirsin, ya da çok yakın performans veren ve yine çok iyi ürünler olan ThermalRight Phantom Spirit 120EVO, ThermalRight Assassing 120SE gibi ürünlere bakabilirsin. Hem sessiz hem de fazla fazla yeterli olacaktır.
Sessiz çalışma için bir diğer araştırman gereken mesele Kasa, örneğin ben AP201 kullanıyorum ki bu kasanın her yeri mesh panel, yani her yerinden hava alıyor.
Sessizlik ve serin çalışmaya takıntılı olduğum için çok araştırma yaptım. Soğutma ve sessizlik ile ilgili başka sorularınız varsa rahatlıkla cevaplarım. Saygılar.