Allah insanları niye yarattı ??

Andolsun biz, cinler ve insanlardan, kalpleri olup da bunlarla anlamayan, gözleri olup da bunlarla görmeyen, kulakları olup da bunlarla işitmeyen birçoklarını cehennem için var ettik. İşte bunlar hayvanlar gibi, hatta daha da aşağıdadırlar. İşte bunlar gafillerin ta kendileridir.” (Araf Suresi, 179)

“Rabbin dileseydi, insanları (aynı inanca bağlı) tek bir ümmet yapardı. Fakat Rabbinin merhamet ettikleri müstesna, onlar ihtilafa devam edeceklerdir. Zaten onları bunun için yarattı. Rabbinin, ‘Andolsun ki cehennemi hem cinlerden hem insanlardan (suçlularla) dolduracağım’ sözü kesinleşti.” (Hud Suresi, 118-119)

Burada, Kuran-ı Kerim ve peygamberlere rağmen hâlâ gözleri olup gerçeği görmeyen, kulağı olup gerçekleri işitmeyen kişiler için cehennemi var ettik deniyor. Onlar hayvanlardan bile aşağıdadır ve cehennem, onlar için yaratılmıştır.

Bir okulda disiplin kurulu neden kurulur? Kurallara uymayan öğrenciler için kurulur. Sen, o okula kurallara uymayan öğrencileri sırf disiplin kuruluna gitsinler diye getirmezsin. Disiplin kurulunu ve kuralları belirlersin; kuralları gördükleri halde uymayanlar disiplin kuruluna giderler. Buna benzer bir durumdan bahsediliyor.

Yani tıpkı inanmayan şeytan gibi, inanmayan insanların olacağını biliyordu ve bu sebeple cehennemi var etti. dileseydi hepsini doğru yola sokardı ve cehennem de yaratılmazdı; ama bunu yapmadı çünkü insanları hür iradesine bıraktı.
“Şüphesiz biz onu (ömür boyu yürüyeceği) yola koyduk. O bu yolu ya şükrederek ya da nankörlük ederek kat eder.” (İnsan Suresi, 3)

Şimdi, “Orada cehennem 100 milyar kişilikse, tam 100 milyar inanmayan mı var?” dersen; buradaki “doldurmak”, bir şişeyi doldurmak gibi değil, inanmayanların tamamı orada olacak anlamında doldurmak.
Hocam ayetteki manayı iyi okuyun rica ediyorum.Denklemi tersten anlamışssınız.Ayette 'kötü inkarcı insanlar vardır, onlar için cehennemi yarattık demiyor. ' Cehenneme atmak için kötü inkarcı insanlar yarattık diyor.Sıkıntı burada

league of legends oynasınlar diye

Hocam ayeti tekrar okuyun lütfen.Şu mana çıkıyor bakın tekrar söylüyorum.Allah CEHENNEME ATMAK İÇİN, kalbi olupta görmeyen kulağı olupta duymayan insanlar yarattık diyor.Yahu sen bi insanı cehennem için yaratırsan o elbetteki kötü olur cehenneme gider.Çünkü yaratılış amacı zaten cehenneme atılmak.Bu tabii ki mantık dışıdır olamaz ama ayette geçen cümleden çıkan mana bu yani.Cehenneme atmak icin kötü insanlar yarattık demesi
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Kanka bende napcağımı sasırdım yakınımdaki camiye gitsem hoca farklı cevap veriyor iki sokak aşağıdakine gitsem farklı cevap veriyor.
Tamam daha iyi işte.2 hocanında verdiği cevapları yazarsınız sonrasında aklına takılan yerleri sorarsın.Burdan ümidi kestiysen dini forumlara yönel.

Hocam ayetteki manayı iyi okuyun rica ediyorum.Denklemi tersten anlamışssınız.Ayette 'kötü inkarcı insanlar vardır, onlar için cehennemi yarattık demiyor. ' Cehenneme atmak için kötü inkarcı insanlar yarattık diyor.Sıkıntı burada
Hocam şöyle diyeyim: Haberlerde görürsünüz,
“200 km hızla ölüme yolculuk” tarzı kaza haberleri olur.
Sizce orada aracı kullanan kişi bile isteye ölüme mi gidiyordu, yoksa 200 km hızla giderken mi öldü?
Direkt yazıldığı gibi bakacak olursak, sanki kişi arabaya binmiş ve 200 km hızla ölmek için sürmüş gibi oluyor.
Ama haberi anlamaya çalışırsak, gayet de “200 km hızla giderken öldü” diyebiliriz.

Burada da “Biz onları cehennem için yarattık.” diyor.
Neden direkt yazıldığı anlamı olsun ki?
Çok günahkâr bir insan olsun, bunun için ne deriz: “Tam cehenneme gidecek adam.” deriz.
Ya da bir işte çok iyi olan birisi olur, “Sen bunun için doğmuşsun.” deriz.
Allah bu kişiyi yaratırken “Bu kulum şu alanda çok iyi olsun.” diyerek mi yaratıyor?
Lütfen okur okumaz karşı çıkmak yerine, biraz da dediklerimi anlamaya çalışın.

Burada da “Biz onları cehennem için yarattık.” diyor.
Neden direkt yazıldığı anlamı olsun ki?
Çok günahkâr bir insan olsun, bunun için ne deriz: “Tam cehenneme gidecek adam.” deriz.
Ya da bir işte çok iyi olan birisi olur, “Sen bunun için doğmuşsun.” deriz.
Allah bu kişiyi yaratırken “Bu kulum şu alanda çok iyi olsun.” diyerek mi yaratıyor?
Lütfen okur okumaz karşı çıkmak yerine, biraz da dediklerimi anlamaya çalışın.
'Neden direkt yazıldığı anlamı olsun ki?' demissiniz.Kuranı kerimde herşeyin apaçık indirildiği yazmaktadır yan anlamlara gitmek icin bir sebep olmalı.Sizde biliyorsunuz ki orada cehennem için yarattık demek yerine.Misal ''Ey kullarım dünyada kötü zalim inkarcı insanlar vardır bunlar için cehennemi yarattık'' dese bir sıkıntı olmayacaktı.Ama orda cümle hatasından dolayı tam tersi yazıyor.''Cehenneme atmak için, inkarcı kalbi olupta görmeyen insanlar yarattık diyor.Yani bu ayette insanların bilerek kötü yaratıldığı bunun sebebide cehenneme atmak için olduğu yazıyor.Bu elbetteki mantıksızdır diyorum bende ama ayetteki cümlede ortaya çıkan mana bu hocam.

İşte Allah her şeyi bilen olduğu için önceden kimin gidip gitmeyeceiğini bildiği için onları cehheneme atmak için diyor. Kulakları duymaz görmez derkende hakikati dini geçiştirmelerinden inkar edenler için falan diyor. O tür kişileri cehhenmeni doldurmak için yarattık anlamında demiyor demiyor. Bu ayettinlerin devamı var bunları tek tek seçip alınca bütünlüğü bozuluyor. Ya tam anlatamadım ama o her şeyi bildiği için cehhenemlik olduğu biliyor. Yani bu şunun gibi bir şey aslında. Bir çocuk doğmuş sen onun ilerde hepse düşüceğini biliyorsun ve hapse atıyorsun ilerde gibi düşün.
Hocam ayeti tekrar okuyun lütfen.Şu mana çıkıyor bakın tekrar söylüyorum.Allah CEHENNEME ATMAK İÇİN, kalbi olupta görmeyen kulağı olupta duymayan insanlar yarattık diyor.Yahu sen bi insanı cehennem için yaratırsan o elbetteki kötü olur cehenneme gider.Çünkü yaratılış amacı zaten cehenneme atılmak.Bu tabii ki mantık dışıdır olamaz ama ayette geçen cümleden çıkan mana bu yani.Cehenneme atmak icin kötü insanlar yarattık demesi.Hani şunun gibi düşünün ayetteki sorunu ;

: Ben hapishaneye atmak için bir çocuk yetiştirdim.Bu cocuk hırsız katil zalim.Burda çocugun hırsız olması önemli değil ,asıl sıkıntı onun hapishaneye atmak için yetiştirdim diyen ebeveyni

'Neden direkt yazıldığı anlamı olsun ki?' demissiniz.Kuranı kerimde herşeyin apaçık indirildiği yazmaktadır yan anlamlara gitmek icin bir sebep olmalı.Sizde biliyorsunuz ki orada cehennem için yarattık demek yerine.Misal ''Ey kullarım dünyada kötü zalim inkarcı insanlar vardır bunlar için cehennemi yarattık'' dese bir sıkıntı olmayacaktı.Ama orda cümle hatasından dolayı tam tersi yazıyor.''Cehenneme atmak için, inkarcı kalbi olupta görmeyen insanlar yarattık diyor.Yani bu ayette insanların bilerek kötü yaratıldığı bunun sebebide cehenneme atmak için olduğu yazıyor.Bu elbetteki mantıksızdır diyorum bende ama ayetteki cümlede ortaya çıkan mana bu hocam.
Kur’an’da çelişki ya da hata dediğiniz şeyler birçok sebepten kaynaklanıyor olabilir. Hatalı çeviriler, Arapçadaki eş sesli, eş anlamlı veya mecaz sözcüklerin Türkçede tam karşılığının olmaması gibi durumlar bunlara örnek verilebilir. Kur’an-ı Kerim’de “her şeyin apaçık indirildiği” yazmaktadır. Siz “Yan anlamlara gitmek için bir sebep olmalı.” demişsiniz ama neden sebep olmalı? Kur’an’ın indiği dönemdeki insanlar bunu zaten kavramış demek ki; yani daha fazla açıklama ihtiyacı doğmamış.

Eğer 2, 5, 10, 100 ya da 1000 yıl sonra insanların nasıl anlayacağı kaygısıyla her ayet 1000 farklı şekilde açıklansaydı, bu bir kitap olmazdı. Ayrıca bu kadar detaylı bir metni değiştirilmeden yıllarca korumak da mümkün olmazdı.

Mesela Türkçede “Benim canım sıkılıyor.” desek, bunu İngilizceye “My soul is getting bored.” diye çevirmemiz gerekir. Fakat bunu bir İngiliz’e söyleseniz anlamaz, hatta güler. “Ne demek bu?” der.

Yani Kur’an, Arapça olarak gerçekten apaçık bir kitap olabilir. Ancak bunu iyi düzeyde Arapça bilen birine ya da bir Arap’a götürseniz, belki de gayet mantıklı şekilde açıklayacaktır. Fakat çevirilerde bu tarz anlaşılmazlıklar olabilir.

Eğer şimdi “Allah’ın kitabı neden her dile net çevrilmiyor?” derseniz, şunu unutmamak gerekir: Kitap Allah’ın kitabı, ama dil insanın dili. İnsan dilinde kusurlar vardır. Eğer her dile kusursuz çevrilecek şekilde, her ayeti ayrı ayrı yazılsaydı, yine dediğim gibi bu bir kitap olmazdı ve onu değiştirilmeden yıllar boyunca korumak da mümkün olmazdı.

Kur’an’da çelişki ya da hata dediğiniz şeyler birçok sebepten kaynaklanıyor olabilir. Hatalı çeviriler, Arapçadaki eş sesli, eş anlamlı veya mecaz sözcüklerin Türkçede tam karşılığının olmaması gibi durumlar bunlara örnek verilebilir. Kur’an-ı Kerim’de “her şeyin apaçık indirildiği” yazmaktadır. Siz “Yan anlamlara gitmek için bir sebep olmalı.” demişsiniz ama neden sebep olmalı? Kur’an’ın indiği dönemdeki insanlar bunu zaten kavramış demek ki; yani daha fazla açıklama ihtiyacı doğmamış.

Eğer 2, 5, 10, 100 ya da 1000 yıl sonra insanların nasıl anlayacağı kaygısıyla her ayet 1000 farklı şekilde açıklansaydı, bu bir kitap olmazdı. Ayrıca bu kadar detaylı bir metni değiştirilmeden yıllarca korumak da mümkün olmazdı.

Mesela Türkçede “Benim canım sıkılıyor.” desek, bunu İngilizceye “My soul is getting bored.” diye çevirmemiz gerekir. Fakat bunu bir İngiliz’e söyleseniz anlamaz, hatta güler. “Ne demek bu?” der.

Yani Kur’an, Arapça olarak gerçekten apaçık bir kitap olabilir. Ancak bunu iyi düzeyde Arapça bilen birine ya da bir Arap’a götürseniz, belki de gayet mantıklı şekilde açıklayacaktır. Fakat çevirilerde bu tarz anlaşılmazlıklar olabilir.

Eğer şimdi “Allah’ın kitabı neden her dile net çevrilmiyor?” derseniz, şunu unutmamak gerekir: Kitap Allah’ın kitabı, ama dil insanın dili. İnsan dilinde kusurlar vardır. Eğer her dile kusursuz çevrilecek şekilde, her ayeti ayrı ayrı yazılsaydı, yine dediğim gibi bu bir kitap olmazdı ve onu değiştirilmeden yıllar boyunca korumak da mümkün olmazdı.
Hocam, daha da açıklamaya gerek yok. Yani eğer daha önce sorduklarınızdan farklı bir soru sormayacak, aynı soruları tekrar edecekseniz, ifade bırakın geçin. Aynı açıklamaları tekrar tekrar yapmak istemiyorum.

Önceki 2 ayette dediğini diyordu sanırım.

Kardeşim sıkıntıların filanmi var? Madem Kur'an'ı Kerim'de sana göre çelişki var inanma ozaman millete ne diye söylüyorsunki burda sırf bunları yazdın diye Müslüman bir insan Müslümanlıktan çıkmaz amacın bu olduğu için bunları söylüyorum ha birde 3. Sayfadan 98. Sayfaya(sayfalari örnek olarak verdim)
Atlarsan hiçbir sey anlamazsin madem aklında sorular var ac Kur'an'ı Kerim'i baştan sona oku arapçadan Türkçe'ye çevrildiği icin belki bize göre bazi ayelterin anlami biraz karmaşık gelebilir ama cok az bir sekilde beynini kullanarak bu karmasadan çıkabilirsin

İşte Allah her şeyi bilen olduğu için önceden kimin gidip gitmeyeceiğini bildiği için onları cehheneme atmak için diyor. Kulakları duymaz görmez derkende hakikati dini geçiştirmelerinden inkar edenler için falan diyor. O tür kişileri cehhenmeni doldurmak için yarattık anlamında demiyor demiyor. Bu ayettinlerin devamı var bunları tek tek seçip alınca bütünlüğü bozuluyor. Ya tam anlatamadım ama o her şeyi bildiği için cehhenemlik olduğu biliyor. Yani bu şunun gibi bir şey aslında. Bir çocuk doğmuş sen onun ilerde hepse düşüceğini biliyorsun ve hapse atıyorsun ilerde gibi düşün.
Hocam bende farkındayım mesela bir duvar düşünün, trende son sürat gidiyor duvara çarpıyor ve insanlar ölüyor.Ben trenin çarpması bilgisini ezelden bildiğim için o insanlar ölmedi,o olay zaten gerçekleşeceği için ben biliyorum.Bu mantıkta haklısınız zaten böyle olmak zorunda ona lafım yok.Ama ayeteki mantık cümle hatası yüzünden bunun tam tersine dönüşmüş farketmediniz mi ? Açık açık diyorki CEHENNEM İÇİN YARATTIK.Yani allah '' KÖTÜ KULLAR İÇİN CEHENNEM YARATMAMIŞ, CEHENNEM İÇİN KÖTÜ KULLAR YARATMIŞ.Burda diyebileceğiniz tek şey ayetin yanlış çevrilmesi fakat 17 alimde aynı çevirmiş.Cümledeki tersliği farkettiniz değil mi hocam yani başa koyması gereken cümleyi sona koymuş gibi ?

Hocam bende farkındayım mesela bir duvar düşünün, trende son sürat gidiyor duvara çarpıyor ve insanlar ölüyor.Ben trenin çarpması bilgisini ezelden bildiğim için o insanlar ölmedi,o olay zaten gerçekleşeceği için ben biliyorum.Bu mantıkta haklısınız zaten böyle olmak zorunda ona lafım yok.Ama ayeteki mantık cümle hatası yüzünden bunun tam tersine dönüşmüş farketmediniz mi ? Açık açık diyorki CEHENNEM İÇİN YARATTIK.Yani allah '' KÖTÜ KULLAR İÇİN CEHENNEM YARATMAMIŞ, CEHENNEM İÇİN KÖTÜ KULLAR YARATMIŞ.Burda diyebileceğiniz tek şey ayetin yanlış çevrilmesi fakat 17 alimde aynı çevirmiş.Cümledeki tersliği farkettiniz değil mi hocam yani başa koyması gereken cümleyi sona koymuş gibi ?
Dediğim gibi o ayetin öncesinde o kişileri söylüyor o kişileri cehheneme atmak için yarattık demeye getiriyor bu ayet. Bu da gayet normal bir şey hocam. Çünkü onlar kendi akıllarıyla sonuç olarak cehheneme gidicek. Allahda bunu bildiği için ve yaratanda o olduğudan onları cehhenem için yarattık demesinde bir sorun yok bence. Sonuç olarak cehheneme kendi iradeleriyle gidiyorlar.

Son düzenleme:
Git, 500 farklı adam getir; “Benim canım sıkılıyor.” cümlesini İngilizceye çeviremezler. Ya “I’m bored.” derler ki böyle derlerse can kelimesini silmiş olurlar — ki bir kutsal kitapta bir kelimenin silinmesi bile büyük bir şeydir — ya da “I feel restless.” diye çevirirler ki bu da aynı anlamda olmaz; az da olsa anlam değişikliği olur. Yani 17 âlimin aynı şekilde çevirmesi, çevirinin doğru olduğu anlamına gelmez; sadece olabilecek en yakın anlamlı çevirinin böyle olduğu anlamına gelir.

Git, 500 farklı adam getir; “Benim canım sıkılıyor.” cümlesini İngilizceye çeviremezler. Ya “I’m bored.” derler ki böyle derlerse can kelimesini silmiş olurlar — ki bir kutsal kitapta bir kelimenin silinmesi bile büyük bir şeydir — ya da “I feel restless.” diye çevirirler ki bu da aynı anlamda olmaz; az da olsa anlam değişikliği olur. Yani 17 âlimin aynı şekilde çevirmesi, çevirinin doğru olduğu anlamına gelmez; sadece olabilecek en yakın anlamlı çevirinin böyle olduğu anlamına gelir.
Ve işte bu yüzden, ayetler yorum gerektirir diyoruz. Bu tür sebeplerden dolayı, git 500 farklı âlime sor; hiçbirisi “Kur’an’da hata var” ya da “Evet, bazı insanlar sırf cehennem için yaratılmıştır.” demez. Bizimkine benzer yorumlar yaparlar.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,160,903
Üyeler
184,356
Son üye
technova
Geri