AM5 Anakart Boot Süresi Yavaş Gibi Geliyor

atalayio

80+
Reaksiyon skoru
9
Merhaba arkadaşlar, öncelikle hepinize iyi haftasonları dilerim. Bugün sistemim ile alakalı geç sürede boot olduğunu düşündüğüm bir durumu aktarmak istiyorum, sistemim:

AMD Ryzen 7 9700X 3.80GHz
MSI PRO B650-S WIFI AMD B650 Soket AM5 DDR5 7200MHZ(OC) ATX
GeForce RTX5070 Ti
DDR5 6000MHz CL38
1 x Kingston NV3 SNV3S/1000G 1TB 6000/4000MB/s Gen 4x4 NVMe

1745758378920.png

Bu sistem ile boot sürem ektekli görseldeki gibi 13 saniye sürüyor, 6000mb/s okuma ve 4000mb/s yazma ile bana bu düşük gibi geldi.
Anakartımda Fast Boot, Logo display, expo ram profile ve memory context restore gibi ayarları yapmama rağmen hâlâ 13 saniye boot süresi almaktayım. Başka ne gibi ayarlar yapabilirim ya da AM5'de bu sistem ile bunlar normal mi? Fikirlerinize ve tavsiyerinize açığım, yorumlarda görüşelim.

Peki bütün her şey motherboard'dan mı kaynaklı, farklı OS config kullanan arkadaşlarım var microsoft servicelerini devre dışı bırakıyor yardımcı olur mu peki bu?
Build Windows 10 kullanmıştım açılışta ufak farkeder ama build wingereksiz servisleri kaldırıp sistem yükünü düşürmeyi amaçlar, işletmelerde fark görülür, senin durumunda beklediğin kadar farkı pek göremezsin. Zaten şöyle bir durum var 13'den 3'e inmek tabi çok ekstrem o fark eder ama 13'den 10'a indirmek çok da bir farketmez, önemli olan sistemin kararlı açılması, 1 kere açılırken bekleyeceksin ama saatlerce kullanacaksın. Şöyle bir olay yaşadım, cafem'de ilk AM5 işlemcileri aldığımda, genel sorun Bellek tarama hızları çok yavaştı sistemin boot etmesi 3-4DK sürüyordu, müşteriler için olumsuz oldu, memory context açınca mavi ekran yediriyordu o da olmadı ama bilmezler ki en geç açılan bilgisayar aslında en iyisiydi :D Bu yüzden seni anlıyorum, bi hevesle alıyorsun iyisin olsun diyorsun beklemediğin bir şey çıkıyor, bende onu hiç beklemiyordum neyseki sonra BİOS update ile sorun çözüldü.

Build Windows 10 kullanmıştım açılışta ufak farkeder ama build wingereksiz servisleri kaldırıp sistem yükünü düşürmeyi amaçlar, işletmelerde fark görülür, senin durumunda beklediğin kadar farkı pek göremezsin. Zaten şöyle bir durum var 13'den 3'e inmek tabi çok ekstrem o fark eder ama 13'den 10'a indirmek çok da bir farketmez, önemli olan sistemin kararlı açılması, 1 kere açılırken bekleyeceksin ama saatlerce kullanacaksın. Şöyle bir olay yaşadım, cafem'de ilk AM5 işlemcileri aldığımda, genel sorun Bellek tarama hızları çok yavaştı sistemin boot etmesi 3-4DK sürüyordu, müşteriler için olumsuz oldu, memory context açınca mavi ekran yediriyordu o da olmadı ama bilmezler ki en geç açılan bilgisayar aslında en iyisiydi :D Bu yüzden seni anlıyorum, bi hevesle alıyorsun iyisin olsun diyorsun beklemediğin bir şey çıkıyor, bende onu hiç beklemiyordum neyseki sonra BİOS update ile sorun çözüldü.
Anladım AM5 yeni bir mimari oturmasını, ısınmasını beklemeliyiz BIOS update ile zamanla gelişebilir dediğin gibi o zaman.

Geri