Neler Yeni

AMD Ryzen 9900X Undervolt, OverClock, Bellek ayarları nasıl yapılır?

wise

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
7
İsim
Akif

27 yıllık bir bilgisayar kullanıcısıyım. Hayatım boyunca hep İntel kullandım. Son işlemcim de 6700K oldu. 9 yıl sonra yeni sistem topladım. Sistem bilgilerini en alta yazarım. Sizlere burada başvurmam gerekiyor. Zira, Ben AMD işlemcilere çok uzağım. BIOS ayarları dahil, çoğu şeyi pek bilmiyorum.
9900x aldım. Anakart da MSI x870E carbon . BIOS haliyle her anakart markasında modele ve döneme göre değişiyor. Ben bu işlemciye ince ayar yapmak istiyorum.
Güç tüketimini düşürürken, diğer taraftan tüm çekirdek hızlarını sabitlemek istiyorum.
Bunun için tonla araç ve BIOS üzerinde ayar önerilmiş. Hepsi farklı işlemciler için. 9900X için hiç bir detaylı anlatım görmedim. Voltajı düşürerek Undervolt yapmak ve bellek hızını bu işlemcilerin en tatlı aralığı olan 6000-6400mhz bandında CL30 seviyesine getirmek istiyorum. Sistemimi yazıyorum.

MSI x870E Carbon Wifi
Amd 9900X
patriot Viper Wenom 32gb 7200mhz CL34
Igame RTX4080 Ultra WF OC.
Samsung 990 Pro 2TB
MSI A850G 80+ Gold ATX3.1
Noctua NHU-14S 1 Orjinal 14CM ve 1 Noctua REDUX fan.
Lianli Lancool 216 Extra üste 2 adet 14cm Noctua Redux fan. Önde 2 16cm, arkada 1 14cm. Alta da eklemeyi planlıyorum.
Samsung M7 Monitör. Rekabetçi oyunlar oynamam. Sadece uzun ömürlü bir sistem için böyle tercih yaptım.

9800X3D için bekledim. Fİyatlar çıldırınca, en mantıklı olanın performans olacağını düşünerek 9900X aldım.

Yardımcı olan herkese şimdiden teşekkür ederim.

siimsek

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
60
İsim
Muhammed Ali Şimşek

BIOS ve Sistem Ayarları​

1. BIOS Güncellemesi:
    • MSI anakartınızın en güncel BIOS sürümünü yükleyin. Yeni BIOS güncellemeleri genellikle işlemci stabilitesini artırır ve bellek uyumluluğunu iyileştirir.
    • MSI'nin "Dragon Center" veya "MSI Center" yazılımını kullanarak BIOS'u güncelleyebilirsiniz.
  2. EXPO Profili (RAM için):
    • RAM'inizi 6000-6400 MHz CL30 bandında çalıştırmak için EXPO (AMD'nin XMP eşdeğeri) profilini etkinleştirin.
    • Patriot Viper Wenom 7200 MHz RAM'inizin tam hızlarını manuel olarak CL30 seviyesine düşürmek için "Advanced DRAM Configuration" sekmesinden ayar yapabilirsiniz.
  3. Undervolt İşlemci:
    • BIOS'ta PBO (Precision Boost Overdrive) ayarlarına gidin.
    • PBO'yu "Advanced" moda alın.
    • "Curve Optimizer" ayarını kullanarak her çekirdek için voltajı düşürün. Başlangıç için -15 veya -20 değerlerinde başlayarak sistem stabilitesini test edin.
    • Undervolt işlemi sırasında Cinebench veya Prime95 gibi stres testlerini kullanarak stabiliteyi kontrol edin.
  4. Çekirdek Hızı Sabitleme:
    • "Core Ratio" ayarını "Manual" moda alın.
    • İşlemcinin tüm çekirdeklerini istediğiniz bir hızda sabitlemek için örneğin, 5.0 GHz hedefliyorsanız bu değeri manuel olarak girin.
    • Bu hızda stabil çalışması için voltajı kontrollü şekilde ayarlayın. Örneğin, 1.2-1.3V arasında başlayarak stabilite testleri yapabilirsiniz.
  5. Güç Tüketimi Ayarları:
    • "Eco Mode" ya da "Custom PPT/TDC/EDC" ayarlarını kullanarak güç limitlerini kısıtlayabilirsiniz:
      • PPT (Package Power Tracking): 120W
      • TDC (Thermal Design Current): 80A
      • EDC (Electrical Design Current): 100A
  6. Fan ve Soğutma:
    • BIOS içindeki "Hardware Monitor" veya "Fan Control" sekmesinden fan eğrilerini ayarlayın.
    • CPU sıcaklıklarını 80°C’nin altında tutmak için fanları agresif çalışacak şekilde yapılandırabilirsiniz.

Yazılım ve Testler​

1. Sistem Stabilite Testleri:
    • Cinebench R23, Prime95, ve AIDA64 Extreme ile test edin.
    • RAM için MemTest86 kullanarak hata kontrolü yapın.
  2. Sıcaklık Takibi:
    • HWiNFO veya Ryzen Master gibi araçlarla işlemci sıcaklıklarını ve voltajlarını izleyin.
  3. Performans ve Güç Tüketimi:
    • 3DMark veya oyun içi benchmark testleriyle performans kontrolü yapın.
    • Wattman veya MSI Afterburner ile güç tüketimini kontrol edin.

Sonraki Adımlar​

• İlk undervolt ve bellek ayarlarınızdan sonra sistem stabilse, bu ayarları daha agresif hale getirebilirsiniz.
  • Stok hız ve voltaj değerlerini referans alarak adım adım ilerlemek, sistem stabilitesini korurken performans artışı sağlar.

wise

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
7
İsim
Akif
  • Konu Sahibi Konu Sahibi

BIOS ve Sistem Ayarları​

1. BIOS Güncellemesi:
    • MSI anakartınızın en güncel BIOS sürümünü yükleyin. Yeni BIOS güncellemeleri genellikle işlemci stabilitesini artırır ve bellek uyumluluğunu iyileştirir.
    • MSI'nin "Dragon Center" veya "MSI Center" yazılımını kullanarak BIOS'u güncelleyebilirsiniz.
    • RAM'inizi 6000-6400 MHz CL30 bandında çalıştırmak için EXPO (AMD'nin XMP eşdeğeri) profilini etkinleştirin.
    • Patriot Viper Wenom 7200 MHz RAM'inizin tam hızlarını manuel olarak CL30 seviyesine düşürmek için "Advanced DRAM Configuration" sekmesinden ayar yapabilirsiniz.
  3. Undervolt İşlemci:
    • "Curve Optimizer" ayarını kullanarak her çekirdek için voltajı düşürün. Başlangıç için -15 veya -20 değerlerinde başlayarak sistem stabilitesini test edin.
    • Undervolt işlemi sırasında Cinebench veya Prime95 gibi stres testlerini kullanarak stabiliteyi kontrol edin.
    • İşlemcinin tüm çekirdeklerini istediğiniz bir hızda sabitlemek için örneğin, 5.0 GHz hedefliyorsanız bu değeri manuel olarak girin.
    • Bu hızda stabil çalışması için voltajı kontrollü şekilde ayarlayın. Örneğin, 1.2-1.3V arasında başlayarak stabilite testleri yapabilirsiniz.
    • "Eco Mode" ya da "Custom PPT/TDC/EDC" ayarlarını kullanarak güç limitlerini kısıtlayabilirsiniz:
  6. Fan ve Soğutma:
    • BIOS içindeki "Hardware Monitor" veya "Fan Control" sekmesinden fan eğrilerini ayarlayın.
    • CPU sıcaklıklarını 80°C’nin altında tutmak için fanları agresif çalışacak şekilde yapılandırabilirsiniz.

Yazılım ve Testler​

2. Sıcaklık Takibi:
    • HWiNFO veya Ryzen Master gibi araçlarla işlemci sıcaklıklarını ve voltajlarını izleyin.

Sonraki Adımlar​

• İlk undervolt ve bellek ayarlarınızdan sonra sistem stabilse, bu ayarları daha agresif hale getirebilirsiniz.
  • Stok hız ve voltaj değerlerini referans alarak adım adım ilerlemek, sistem stabilitesini korurken performans artışı sağlar.
Teşekkür ederim. emek emek yazmışsınız. İşlemciye ayarlamaları dediğiniz gibi yapacğaım inşallah.

wise

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
7
İsim
Akif
  • Konu Sahibi Konu Sahibi

BIOS ve Sistem Ayarları​

1. BIOS Güncellemesi:
  3. Undervolt İşlemci:
  6. Fan ve Soğutma:

Yazılım ve Testler​

2. Sıcaklık Takibi:

Sonraki Adımlar​

Hocam soğutucu noctua nh-u 14s ve çift fan var. İşlemci boşta CPU Kasası (ortalama); 48.5 °C; 48.1 °C; 53.6 °C; 48.8 °C
Core Temperatures: Çekirdekteki özel sensör tarafından ölçülen çekirdek başına sıcaklık.

Bu sensör bir grup toplu değeri temsil eder ve değerlerinin anlamı farklıdır:
Akım: Tüm toplu akım değerlerinin gerçek ortalama değeri (tüm zamanların ortalaması değil)
Minimum/Maksimum: Çalışma süresi minimum/maksimum değeri tüm birleştirilmiş değerlerin toplamı
Ortalama: Birleştirilmiş mevcut değerlerin çalışma zamanı ortalaması yardım balonu
CPU IOD Hotspot; 49.8 °C; 47.5 °C; 50.5 °C; 48.5 °C
CPU IOD Average: Tüm IO Die (IOD) sensörleri arasındaki ortalama sıcaklık. yardım balonu

Çok hızlı bir şekilde 70 dereceyi görüyor. Biraz yüklenmek yetiyor.

MSI BIOS çok zorladı beni.
Gözlerim çok az görüyor.
Ram hızını arttırabildim. 7200mhz
Keşke BIOS Windows üzerinden ayarlanabilseydi.
Ryzen Master denedim. O da ekran okuyucu ile kullanılmıyor. Berbat.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,040,854
Üyeler
165,084
Son üye
gunaey
Top Bottom