Önce İngilizce.
+ kimsenin dediğine bakma. Kendi çabasıyla akıcı İngilizce konuşma seviyesine gelen çok insan gördüm. İlla İngiltere'de olman gerekmez. İlla kursa gitmen gerekmez. İnsan kendisinin önüne engeller koyar. Oysa, harekete geçince bir şeyleri başarmak daha kolaydır.
tavsiye:
önce çok iyi bildiğin bir yabancı diziyi İngilizce altyazı ile bir daha izle. Burada anlaman gerekmez. Sadece diziyi çok iyi biliyor olman önemli. Anlaman gerekmiyor. Temel amaç kulağı geliştirmek. Kulak aşinalık kazanmalı. Bu şekilde sadece altyazı ve sesi takip ederek en az 50 bölüm bitir. bu 50 bölüm esnasında her gün 40 dakika sabah 40 dakika akşam dualingo bak.
Kulak geliştikten sonra basit bir gramer kitabına bak. Bu konuda çok derine dalma. Çocuklar için olan (sadece İngilizce olmalı eğer böyle ise) gramer kitaplarına bakabilirsin. Daha sonrasında basit A1 seviyesi hikaye kitaplarını edin. Zamanla A2 ve B1 kitaplarına geç. A2 kitapları bittiği zaman dizilere ağırlık ver. Cümleleri kalıp kalıp ezberlemeye çalış.
Mesela "I would like to have" diye bir kalıp cümle gördüğünde bunu tek tek I, would neydi, like fiil mi, to have ne oluyor diye ayırmaya çalışma. Dilbilimci değilsin. Gereksiz yorar zihnini ve ket vurur ilerlemene.
İfade ettiğim üzere, sözünü düşün. Bunu bir yabancı gibi kavramaya çalış; "ifade isim mi burada acaba, ettiğim derken etmek fiildi ama neden ğ geldi araya, -im diyor yani ben, acaba bunun zamanı neydi? üzere dediği ne üzmek değil mi bunun kökü, üstünde mi demek acaba?" diye düşünmediğine göre İngilizce dilinde de düşünme. Kalıp kalıp ezberle. Bağlam içerisinde kelimeleri gruplar halinde ezberle. Dizilerin ve kitapların faydası burada.
B1 kitaplarını rahat bir seviyede anlamaya başladığın zaman zaten bir şeyler oturacaktır.
Android geliştirme için zaten Kotlin öğrenmen lazım. Bu kısmı basit.