Anakartları takip etmiyorum ama alırken faz sayısının yanında kaç ampere dayanıklı olduğu da önemli. Anakarttan anakarta göre kontrolcü bile değişiyor.Önerebileceğiniz kaliteli matx bi kart varmı ?
İntel olsaydı durumlar biraz değişirdi ama am5 sokette cpu lar oyunlarda pek güç tüketmiyor, özellikle x3d işlemciler.
Anakart alırken temel kıstaslarınız hangi özelliklere ihtiyacınızı olduğudur.
Anakartlar arasında fiyat farkı vardır ama biri diğerinden daha fazla fps vermez, asıl farklar Anakartta bulunan özelliklerdir.
M2 sayısı
Soğutma blokları
RAM slot sayısı
Usb Type A sayısı
Usb type C sayısı
RGB port desteği
Thunderbolt desteği
Fan destek sayısı
Ses kartının kalitesi
WiFi desteği
Bluetooth desteği
Anakartın üstünde RGB olması
BİOS flashback düğmesi
Clear cmos düğmesi
Bu özellikler eklendikçe veya sayısı arttıkça fiyat da artar. Hangilerine ihtiyacınız olduğunu karar verin ve ona göre anakart alın.
Yoksa 9800x3d ile ASUS Prime B650m-R de kullansanız problem olmaz.
Kullanmayacağınız özelliklere boşa para vermeyin. X870 veya x670 yazması önemli değil.
Sırf anakarta abanacaksınız diye diğer parçalardan kısmayın.
Soğutma blokları olsun
en az 2 tane m2 slotu bulunsun
bios flashback desteği olsun
13 faz tercihen 60a dayanıklılık
Bunlar yeterli. Zaten bu kadar bile faz ve ampere dyaanıklıysa diğer özellikler de çok kötü olmaz.
18-20 faz falan normal kullanıcı için gereksiz. 7800x3d var bende 65w güç çekiyor. MSI B650m Gaming Plus WiFi ile kullanıyorum ama zamanında 5.300 TL ye almıştım anakartı. Pek araştırmadım bile zaten ihtiyaçlarımı karşılıyordu alıp geçtim. Senin ihtiyacın varsa dediğim özelliklere bakarak alabilirsin. Eğer benim gibi normal kullanıcıysan abartı bir anakart alma boş yere.