Kızgın Timsah
80+ Bronze
- Reaksiyon skoru
- 534
Apple, okullar ve kurumsal satış ekiplerinde işten çıkarmalar yaptı; üçüncü taraf satıcılarla iş hacmini artırmayı planlıyor.
Eğitim, Kurumsal ve Kamu Satışlarında İşten Çıkarılanlar
Apple, eğitim, kamu ve kurumsal satış ekiplerinde beklenmedik bir şekilde işten çıkarmalar yaptı. Şirket, bazı satış görevlerini üçüncü taraf satıcılara devrederek iPhone ve diğer ürünlerin daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşmasını hedefliyor. Bloomberg’in haberine göre, etkilenen çalışanlara iki hafta önce bildirimler yapıldı.İşten çıkarılan pozisyonlar arasında, kurumsal müşterilerle çalışan hesap yöneticileri, okullara satış yapan ekipler ve devlet kurumlarına ürün sunan çalışanlar bulunuyor. Ayrıca, potansiyel büyük müşterilere ürün tanıtımı yapan personel ve briefing merkezlerini işleten ekip de etkilendi. Satış ekibi, CEO Tim Cook’a rapor verirken, VP Mike Fenger tarafından yönetiliyor; kurumsal ve eğitim satışlarından Vivek Thakkar sorumlu.
Apple, değişiklikleri “satış ekiplerini sadeleştirme ve verimliliği artırma” olarak tanımlıyor. Ancak bazı çalışanlar, işten çıkarmaların aslında daha fazla satışın üçüncü taraf satıcılar üzerinden gerçekleşmesini sağlamak amacıyla yapıldığını söylüyor. Bu strateji, şirketin maaş maliyetlerini düşürürken, bazı kurumlar için daha tercih edilebilir bir satış kanalı sunuyor.
Apple, işten çıkarılanlara şirket içinde başka pozisyonlara başvurma fırsatı veriyor ve çalışanların 20 Ocak’a kadar yeni görev bulmaları gerekiyor. Bu yıl Apple, rekor gelir bekliyor ve Aralık çeyreğinde satışların 140 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.
Geçen yıl da Apple, ekonomik yavaşlama ve iptal edilen projeler nedeniyle Hizmetler birimi ve AI biriminde çalışanlarını işten çıkarmıştı. Şirket, satış stratejisinde üçüncü taraf kanallara yönelerek, gelir artışı ve operasyonel esneklik sağlamayı hedefliyor.
Üçüncü Taraf Satıcılarla Yeni Satış Modeli
Apple’ın satış stratejisinde üçüncü taraf satıcılara yönelmesi, hem maliyetleri azaltmayı hem de daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşmayı hedefliyor. Kurumsal ve eğitim sektöründeki bazı müşteriler, doğrudan Apple satış ekibi yerine satıcılarla çalışmayı tercih edebiliyor. Bu değişiklik, şirketin operasyonel esnekliğini artırırken, çalışanlara yeni pozisyon bulma fırsatı da sunuyor. Uzmanlar, Apple’ın bu hamlesiyle hem gelir artışını sürdürmeyi hem de satış süreçlerinde daha verimli bir model oluşturmayı amaçladığını belirtiyor.Kaynak: Phonearena.