Halocn
80+
- Reaksiyon skoru
- 1
Geçtiğimiz günlerde arızalı bir RX470 mining model kart aldım ve tamir ettim. Kartta kısadevre sorunu vardı HIGH Side mosfetlerden anakart beslemeli olan mosfet kısaya düşmüştü. Kart üstünde NTMFS4C09N High side mosfetler kullanılmış bana gelen kartta fakat elimde başka 4c09n olmadığından 4 fazın HS mosfetini de değiştirdim asimetrik yük binmesin diye 4 faza da elimde bulunan NTMFS4C10N model mosfet taktım. Kısadevre sorunu çözüldü ama elimde DVI dönüştürücü veya DVI kablo olmadığından karttan görüntü alamadım. Bu kartlar 1 tane DVI 24+1 çıkış ile geliyor. PCB üstünde HDMI ve Displayport pad'leri bırakılmış ama tamamen boşlar. Bende meraktan başladım dizmeye HDMI soketi taktım sonra şemasından bakarak pasif elemanları dizdim elimde 5.6ohm ve 150nH bead olmadığından oralara tel hat çektim direk onun dışında 499ohm dirençleri 0.1uF kondansatörleri ve birkaç yan direnç ile yan mosfeti dizdim. Fakat kart bu hali ile görüntü vermedi HDMI slotuna çünkü bios HDMI desteklemiyordu. Asus büyük ihtimalle HDMI için lisans parası ödemedi bu kartta ve o yüzden vBiostan kapadılar hdmi slotunu. Her neyse HDMI portuna görüntü vermediği için başka bios'lar denedim RX470 model başka pek çok bios denedim ayrıca RX570 biosu da denedim. Çoğu bios ile HDMI'dan çıktı almayı başardım ama driver kuramadım hiç. RX470 biosları kursam bile bilgisayar RX570 olarak görüyor RX570 driverlarını kuruyor ve stabil olmuyordu. sonra bir RX570 biosunu aldım Voltaj ve frekans ayarlarını düzgünce Polaris Bios Editör ile editleyip yazdım karta. Kart gayet stabil olmasına rağmen rx570 driver'ları çalışmadı yine kod43 hatası verdi. Pek çok rx470 biosu denedim dediğim gibi ama hepsi rx570 olarak çıkıyor windows üstünde. Sonra sıkılıp stok biosa geri döndüm ve onboard'dan görüntü alarak sistemi açtım ilk başta kartı amd yazılımı RX470 olarak gördü fakat windows 11 gidip rx570 driver'ı kurdu saçma bir şekilde. Windows'tan kaynaklı anlamadığım bir sorun var RX470 için RX570 Driver'larını zorluyor. DDU ile kaldırıp 470 Driver'ı kurduğumda onboard'dan kartın sorunsuz olduğunu teyit ettim. Sonuç olarak RX470 model bir biosa ihtiyacım var ve bu biosun ASUS RX470 Mining 4G ile uyumlu olması lazım ayrıca HDMI portunu aktif etmesi gerekli bunu bulamadım ve çözemedim. Çözüm önerisi olan tecrübeli arkadaşlardan çözüm önerisi bekliyorum.