Oh sonunda. Testlerin olduğunu kabul ettiysen inan hiç sıkıntı yok. Kalan her şeyde anlasabiliriz.
Şimdi renk mevzusuna gelelim. Dogru diyorsun biri %95, öbürü %85 DCI-P3 renk gamutu kapsadiği için özellikle sRGB içerikte yani bu monitörü %90 kullanacağin içerikte pek bir fark göremezsin.
12 bit değil öbür monitör, 10 bit. Ama bitin renk canlılığı ile bir alakası yok:
Yine bir üyeye cevap yazmıştım (Bu sefer farklı forum). Monitörler hakkında yanlış bilinenlerde en üst sıraları zorlayan bir konu. Dolayısıyla kopyala-yapıştırla konu yaptım ki herkes görsün. " F/P ve HDR olarak LG cok daha iyi. MSI MAG256F 10 biti FRC ile veriyor ve 250nit. Renk doğrulu ile...
forum.donanimarsivi.com
Üstte yazdıgim gamut olayından dolayi pek fark göremezsin.
Ancak bir monitörde renk canlılığı dışında çok fazla kriter var. Bu ikisi arasındaki temel fark birinin 900, öbürünün 1500 kontrasta; birinin 450, öburunün 280±30 nit parlaklığa sahip olması ve 83 modelin daha hizli bir model olması.
Kontrast yani siyahlar (Basitleştirilmiş haliyle) IPS'in zayıf yönü olduğu için çok önemlidir. Ve aralarında %50 fark var. Yan yana koyarsanız şöyle bir şey görürsünüz:
Alıntıyı görüntüle
Ayrıca kontrast genel renk kaltesini de etkiler.
Nit olayı da cok önemli değil diye düşünebilirsiniz ama SDR'da bile iyi göruntü kalitesi için minimum 350-400 nit bekleriz. Aydınlıkta çok fark eder:
Alıntıyı görüntüle
(ÖNEMLİ!!! : Görsel tamamen temsilidir, hatalıdır. Aradığim resmi bulamadım. Bir fikir oluşsun diye temsili koydum bunu.)
Birisi 240-300Hz segmenti iken öbürü 144-180'in OC yapılmış hali. Yani komple farklı segmentler. 200HZ LG ile 7200TL'lik Lenovo R27QE aynı segment ürünler ve Lenovo daha iyi.
Acelem var bu kadar yazabiliyorum.