🔥İndirim ASUS ROG STRİX XG27ACS 11.000 TL

Anlaşılan 10K bareminde ortak bi' modelde uzlaşma olmuyor.

Yok hocam, fp olmayışı konusunda katılıyorum ama gömdüğünüz kadar kötü bir monitör değil. IPS 180Hzler arasında bunun kadar hızlısı zaten yok. Ayrıca variable overdrive özelliği var, 180Hz'e uygun overdrive seçiliyken fps 60a düştüğünde inverse ghosting olmuyor, diğer çoğu monitörde olmayan bir özellik.
Zaten kötü bir monitör değil. Daha önce de belirttim bunu. Hız derken de bunu kastediyordum. Tek bir overdrive modu ile tüm Hz'lerde kullanılabilmesi ve hızlı tepki süresi.

Ancak diğer monitörler de bu alanda kötü değil. Özellikle tepki süresi anlamında neredeyse hiç fark yok denebilir.
Buna karşilik daha düşük kontrast, daha düşük parlaklık vs. Üstelik +4000TL farka.

Yani monitör kötu değil. Ama fiyat/performans anlamında çok kötü. Ha son kale Lenovo da fiyat artar/stok biterse o zaman belki.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Edit: Bak 👇🏻
Çok pahalı. R27QE neredeyse tüm alanlarda (Adaptive-sync performansı dışında yani) bundan daha iyi ve 4000TL daha ucuz. Sırf ROG diye bu fiyata satıyorlar.
Ha yanlış anlaşılmasın, kötü monitör dediğim yok. Gayet iyi. Sadece rakiplerini çok iyi. Fiyatı ederinden çok yüksek.

Oh sonunda. Testlerin olduğunu kabul ettiysen inan hiç sıkıntı yok. Kalan her şeyde anlasabiliriz.

Şimdi renk mevzusuna gelelim. Dogru diyorsun biri %95, öbürü %85 DCI-P3 renk gamutu kapsadiği için özellikle sRGB içerikte yani bu monitörü %90 kullanacağin içerikte pek bir fark göremezsin.
12 bit değil öbür monitör, 10 bit. Ama bitin renk canlılığı ile bir alakası yok:
Üstte yazdıgim gamut olayından dolayi pek fark göremezsin.

Ancak bir monitörde renk canlılığı dışında çok fazla kriter var. Bu ikisi arasındaki temel fark birinin 900, öbürünün 1500 kontrasta; birinin 450, öburunün 280±30 nit parlaklığa sahip olması ve 83 modelin daha hizli bir model olması.
Kontrast yani siyahlar (Basitleştirilmiş haliyle) IPS'in zayıf yönü olduğu için çok önemlidir. Ve aralarında %50 fark var. Yan yana koyarsanız şöyle bir şey görürsünüz:
Alıntıyı görüntüle
Ayrıca kontrast genel renk kaltesini de etkiler.
Nit olayı da cok önemli değil diye düşünebilirsiniz ama SDR'da bile iyi göruntü kalitesi için minimum 350-400 nit bekleriz. Aydınlıkta çok fark eder:
Alıntıyı görüntüle
(ÖNEMLİ!!! : Görsel tamamen temsilidir, hatalıdır. Aradığim resmi bulamadım. Bir fikir oluşsun diye temsili koydum bunu.)
Birisi 240-300Hz segmenti iken öbürü 144-180'in OC yapılmış hali. Yani komple farklı segmentler. 200HZ LG ile 7200TL'lik Lenovo R27QE aynı segment ürünler ve Lenovo daha iyi.

Acelem var bu kadar yazabiliyorum.
Hocam cahillere laf anlatmak deveye hendek atlatmaktan daha zor. Parlaklık olarak direkt bir kıyas olmasa da şu yorumu paylaşabilirim. VP249QGR incelemelerde 295-300nit çıkarken H25T7 400-420nit çıkıyor, hatta donanımarşivi incelemesinde 520nit çıkmış. VP249QGR stok varken 4k bandında satılıyordu, KTC de 4k civarında satılıyor. Aradaki parlaklık farkını araştıran bilir ancak. Ama test sonuçlarını kabul etmeyen kendi bildiğini okuyan tayfaya ne desen boş, kanıt sunsan bile kabul etmiyorlar.

Desktop Screenshot 2025.07.15 - 21.28.28.44.webp

Bizzat sizin yaşadığınız durumun aynısını bende defalarca yaşadım ve hala böyle tipler denk geliyor. Oled ve İPS arasında siyah dışındaki farkı zor görürsün oled'i abartıyolar diyen bile var. Işık sızması riski, ips glow, bulutlanma, renk doğruluğu (oledlerde malum fabrika çıkış kalibrasyon), tepki süresi, düşük yenileme hızlarında bile hemen hemen aynı tepki süresine sahip olması gibi şeylerden bihaber. Tabii bunlar sizin zaten bildiğiniz şeylerde ben kendim tekrar ediyorum işte. Bende sizin gibi dünyanın öbür ucundan kaynak bulup paylaşıyorum, panel bilgisinden renk gamutuna kadar eleman gelip saçma sapan yorum yapıyor.

Mesela bu gün ki yaşadığım saçma sapan durum da şöyle gamepower rapid dual 4k160hz monitörü bir arkadaş adı lazım değil övüp duruyor. Diyorum ki neye göre övüyorsun? Kullanıyorum kaliteli diyor. Renk gamutu, parlaklık, kontrast ölçümü vs biliyor musun diye soruyorum parlayıp hakaret etmeye başlıyor. Aynı arkadaş gamepower'ın sitesinde %100 DCI-P3 yazıyor neden testte daha düşük çıktı diye soruyor bu arada. Ve yine aynı arkadaş sizin lenovo incelemenize gelip şunları demiş. Sen incelememişsinki bir başka inceleme üzerinden yorum yapmışsın. Monitörün elinde olduğuna dair kanıt yok.Herhangi kendi test ettiğin bir sonuç yok.Cihazları takıp ölçümler yapmamışsın. Böyle inceleme yapmakta ne var. Seninki kaynak yapmak olmuş.

En güzeli açıklamakla uğraşmamak, bu kafa yapısını değiştirmek mümkün değil. Destek olacaklarına köstek oluyorlar, bırakın kendileri kaybetsin.

Geri