Meslek olarak nitelemediğin bu işin global yarışmaları var. Uluslararası geçerliliği olan diploma kolu var. Var da var.
Ama Türkiye işte. Benim bir şeyler beklemem hataydı.
Hayatını baristalığa atamış insanların katıldığı bir yarışma o. Ayrıca baristalar "barista" oldukları için değil, yemeğin teorisini bildikleri ve yaratıcı/yenilikçi oldukları için o yarışmalarda bir şeyler kazanabiliyorlar.
Ki bu yarismalara katilmakta kolay degil. Yillarini vereceksin, sonra gideceksin yarismaya katilacaksin (masraflarini kendin karsiliyorsun, sponsor bulabilirsen ne ala, ama bilinen birisi olmadan imkansiz) Buna alacagin materyaller, ucak masrafin, otel ve kalma masrafin, yemek masrafin ve her seyin dahil.
Bu is vucut gelistiriciligi veya Powerlifting ile ayni sey gibi bir sey. Yillarini veriyorsun, deli gibi para harciyorsun (tariflerini maksimum lezzete getirmek icin belki yuzlerce kez ayni icecegi yapacaksin) sonra aldigin odul maksimum 25000 dolar oluyor (o da Barista championshipin en yuksek verdigi prize pool, onun icinde 1. olman lazim)
Bu meslek sadece saygi icin yapilabilir, para bekleme. Ayrica baristaligin guzel bir diksiyon, iyi bir anlatim, guzel bir sunum, C1 seviye ingilizce gibi diger istenilen ozellikleri de var.