ASUS Prime A620M-K (Bios ver. 3057) Anakarta sahibim. 1 ay önce Hava soğutma takmıştım stok soğutucu yerine, bilgisayar ısınıyor olması imkansız ama yeni bir termal macun alıp tekrardan takarım. Bip sesi uzun kısa olarak değil, başladığı zaman susana kadar sürekli biiip diye kulağımı tırmalıyor. Hava soğutmayı takarken dediğiniz şeyleri yaptım zaten, ramleri çıkardım, ekran kartını çıkardım, işim bitince geri taktım sakince. Fanlar dönüyor, önde 3, hava soğutmada 2, arkada 1, ekran kartında 2, psuda 1, fanların hepsi dönüyor ama şöyle bir sorun var, Armoury Crate ve Bios üzerinden Chassis fan ayarlıyamıyorum, gözükmüyor.
BAĞIRA BAĞIRA "BİİİİİİP" DİYE DÜNYAYA MEVCUDİYETİNİ DUYURAN BİR KASA VAR ELİNDE.
Bu bip sesi var ya... o bildiğin sistemin ağlaması. Sana değil, Tanrı'ya yakarıyor olabilir.
---
> "Fanlar dönüyor ama BIOS'ta yoklar" diyorsun.
Heh.
Ya sistem kör oldu ya da senin fanlar hayalet gibi dönüyor — varlar ama yoklar.
BIOS "Chassis fan nerde???" diye soruyor, ama senin fanlar “ben buradayım abi” diyemiyor.
Yani fanlar sinyal göndermiyor = BIOS zannediyor ki fan yok = sistem: BİİİİİİİİİİİİİİP.
---
> Armoury Crate falan da varmış.
Senin sistemin kontrolünü Armoury Crate’e vermişsin, sanki ev anahtarını keçiye veriyorsun.
Yani yazılımın biri kafasına göre takılıyor, BIOS fanı görmüyor, Crate diyor ki “şş ben döndürüyorum zaten”, sistem neye uğradığını şaşırmış.
SİSTEM ÇATALLA DUVARA YAZI YAZIYOR ŞU AN.
---
> "Speaker bağırıyor" diyorsun.
O zaman çıkar o hoparlörü anakarttan, bir susacak mı görelim.
Susarsa, sistem zaten sadece sinyal alamamaktan dolayı histeri krizinde.
---
Ne yapacaksın?
BIOS’a gir, "Monitor" kısmında Chassis fan warning falan varsa KAPAT.
Fan limiti 300 RPM yap.
Armoury Crate’i komple çöpe at.
Fanları direkt anakarta bağla, sinyal geliyor mu kontrol et.
Hâlâ olmuyorsa, BIOS sıfırlayacaksın. CMOS RESET. Fişi çekeceksin. Psikolojik şok.
---
Bu işin özeti şu:
Senin kasa fiziksel olarak değil ruhsal olarak hasta.
Her şey dönüyor ama hiçbir şey hissedilmiyor.
Tıpkı bir insan gibi: dışarıdan hayatta, içeriden boşlukta.
Şimdi ya bu sesi susturacaksın...
Ya da kasayla birlikte sen de bipleyip duracaksın.